Scholz kaže da je spreman da razgovara sa Putinom

Putin i Scholz
47 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz je nagovijestio da je spreman za nove razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom sukobu, istovremeno naglašavajući svoj stav da Moskva mora učiniti ozbiljne ustupke Kijevu kako bi ga uvjerila da sjedne za pregovarački sto.

Govoreći u nedjelju za njemački dnevnik Heilbronner Stimme, Scholz je ustvrdio da je ruska kampanja protiv Ukrajine “povratak imperijalizma u Evropu”, rekavši da Berlin namjerava podržati Kijev oružjem i drugim oblicima pomoći “koliko god bude potrebno”.

Međutim, ostavio je otvorena vrata diplomatskom angažmanu s Rusijom, objašnjavajući da je u prošlosti razgovarao s Putinom i da je spreman to učiniti i u budućnosti. Ipak, “pregovori sa Ukrajinom zahtijevaju odlučan korak od Rusije”, rekao je kancelar, pozivajući Moskvu da povuče svoje trupe sa teritorije koju Kijev smatra svojom.

Posljednji put su Scholz i Putin razgovarali telefonom u decembru 2022. godine. Tada se ruski lider protivio “destruktivnoj politici zapadnih zemalja da kijevski režim pumpaju oružjem” i obezbjeđuju obuku ukrajinskoj vojsci. Ova podrška je navela Ukrajinu da odbije bilo kakvu vrstu razgovora sa Rusijom, saopštio je Kremlj.

U međuvremenu, nemački lider je u junu signalizirao da želi ponovo da razgovara sa Putinom; međutim, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da ruski lider u to vrijeme nije imao takve planove.

Rusija tvrdi da je otvorena za razgovore sa Kijevom. Međutim, prošle jeseni ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zabranio je pregovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Zelenski je kasnije izneo sopstvenu formulu mira, zahtevajući da Rusija povuče sve svoje trupe sa teritorije na koju polaže pravo Ukrajina, kao i pozivajući na sud koji bi gonio Moskvu za navodne ratne zločine. Rusija je odbacila prijedlog kao nerealan.

Scholz je signalizirao da je spreman razgovarati s Rusijom nakon što je Bild u subotu objavio da je njemačka vlada pristala da udvostruči iznos vojne pomoći Ukrajini sa 4 na 8 milijardi eura (4,3 do 8,6 milijardi dolara) 2024. Rusija je više puta upozoravala Zapad protiv slanja oružja, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i učiniti ga direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

PutinrusijaScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
5 mjeseci prije

Ajde, biti ću kulturan pa ću napisati a koji “faktor” je Scholz u toj priči???
Što si ovaj lik umišlja???
Koliko ja znam, ispravite me ako griješim, Ukrajina je samostalna, međunarodno priznata država a ne Njemačka pokrajina, je li tako? Pa ne bi li onda Ukrajinci trebali pregovarati a ne Njemci???

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Teško … Vrlo teško … NEWS FLASH !!! —>> ” Njemačka vlada razmatra predloge za legalizaciju dječije pornografije i drastično smanjenje starosne granice za pristanak, kao deo novih radikalnih planova za inkluzivniji pristup pedofilima.
Njemački Bundestag prihvatio je peticiju ⚠️ o dječjim pravima koju je izradila ozloglašena pro-pedofilska organizacija.
Krumme-13 , grupa za pedofiliju koja se zalaže za snošaj sa djecom, objavila je na svojoj veb stranici da je rezolucija koju je izradio osnivač grupe Dieter Gieseking dibila dovoljno glasova da se doda ustavu ⚠️💥 ” . —–>>> lipstickalley.com/threads/german-parliament-accepts-constitutional-%E2%80%9Cchildren%E2%80%99s-rights%E2%80%9D-petition-from-pro-pedophile-activist-group.5439010/ 😳 ???? NE !!!! SA TAKOVIMA PREDSJEDNIK PUTIN NEMA I ČEMU RAZGOVARAT NITI SAD , NITI IKAD 🤮 🤮 🤮

Nekoime
5 mjeseci prije

Adolf Scholz može pregovarati s Rusijom samo o povratku Istočne Njemačke pod rusku vlast.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Čisto kao podsjetnik – nekoliko dana prije početka ruske operacije u Ukrajini Macron zvao Putina i ponudio mu da održi sastanak sa Bidenom. Putin mu je odgovorio sa ‘Znaš, radije bih igrao hokej’ 😄

Ako je tako odgovorio Macronu prije rata, što će sada reći njemačkom kancelaru Scholzu, nakon što je ovaj poslao toliko vojnog naoružanja Ukrajini tijekom rata, uveo mu jedanaest redova sankcija i obučava ukrajinske vojnike na svom tlu?

Vjerojatno će mu odgovoriti u medijskom obraćanju ruskoj javnosti 😁
Ne bi bilo loše da tada priupita 🙊🙉🙈 gdje mu je zapela istraga o sabotaži Sjevernih Tokova 🤣

Max
5 mjeseci prije

Svi postali dobrotvori.

Sparkling
5 mjeseci prije

Kaže Vlado: “može Olafe, kada iseliš vojne baze “izuzetnih” van Njemačke, tek tada ću razmisliti o razgovoru”.
Što si ovaj zamišlja? Najprije si puca u nogu da zadovolji svoje gospodare a sada bi razgovarao o nečemu što nije u njegovom domenu.
Nema pregovora dok traju sankcije. A uostalom osudili ste na vašem sudu Ruskog predsjednika.
Lp

Vale
5 mjeseci prije

Ovaj švaba je totalno sišao s uma. On ??? bi da razgovara sa Putinom i da postavlja uslove ??? Idiot. Na žalost, nije usamljen, Vlade zapadnih zemalja su prepune takvih.

Gad
5 mjeseci prije

Mnogo si ovaj uobražava, daje si značenja. Frende, ti si nula. Nisi dostojan Putinu kavu kuhati.

A o cemu
5 mjeseci prije

Evo i ja sam spreman za razgovor sa Putinom, pa na Putinu je da odabere sa kim bi razgovatao!

Untilgo
5 mjeseci prije

Koliko se puta moze zahebati Ruse?

tihobl
5 mjeseci prije

U prevodu: svaki dan zovem Putina na telefon, a niko mi se ne javlja.

borjana
5 mjeseci prije

Možda, ali samo uz uvjet da dođe za ruku sa frau merkel pa da mu, tek onako, usput, pojasni frau merkel iz prve ruke, kako su ga ono u Minsku sa onim ugovorom 1 i 2, namagarčili i ukrajini omogućili sigurnu pobjedu.

ze d
5 mjeseci prije

kolko dugo se spremo😂

Lorca
5 mjeseci prije

Iza ovog su Nijemci. Ruski istražitelji otvorili su istragu o terorizmu nakon što je veliki teretni vlak iskočio iz tračnica zbog, kako su rekli, bombe ručne izrade na željezničkoj pruzi u regiji Ryazan, priopćio je istražni odbor.

Suze Roni
5 mjeseci prije

Smijesan je ovaj potomak nacista. U Njemackoj je postao predmet rugla i ismijavanja, a razgovarao bi sa Putinom.Da ne bi mozda i autogram od Vlade.

Ico
5 mjeseci prije

Što je to ( ne tko ) Scholz?!? Pa Scholz je pseudo kancelar! Cirkusant! Pa neće Putin gubiti svoje dragocjeno vrijeme sa Scholzom koji ima moć probušenog qrtona!
dr Slavko Kulić:” S EU i Njemačkom se upravlja iz zgrade američke ambasade u Berlinu”!

nastran
5 mjeseci prije

ovaj je blesav kolko je čelav!

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Sholz je tražio i povlačenje Rusa…

No: “Scholz je ustvrdio da je ruska kampanja protiv Ukrajine “povratak imperijalizma u Evropu””

Ma nemoj jadove?
A što radi onaj njemački turist u Bosni? Inače nacist i lobist Monsanta?

A američki ambasador?
Mislite tamo frku pokrenuti sa onih 100 paradžemeta?

Kao što ste na Kosovu sa OVK?

Nemoj misliti da to nitko ne vidi i ne gleda.

Zoran
5 mjeseci prije

Dva WEF klovna. Podguzne muhe Klausove

Ivan HR
5 mjeseci prije

Ne laje pas radi sela..

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Taj … Scholz … Nebitan , budala- neće imati Putinovu pažnju ali IMA TKO HOČE 😉 😁 👍 !!! Na sljedećem summit , posvećenom vještačkoj intiligenciji u Moskvi krajem ova mjeseca , nakon London , UK u Moskvi dolazi ELON MUSK 🤳 na summit se očekuju i NJEGOVI razgovori sa Pres. Putin i drugim , Ruskim , visokim zvaničnicima … Woke su već poludjeli no se po svemu do sad Mr. Musk uopće više ne obazire na njih —–>>> moderndiplomacy.eu/2023/11/13/mass-media-elon-musk-will-speak-at-the-russian-ai-journey-conference/ 👍 🍸

nessy
5 mjeseci prije

A pita li se ovaj ‘bezlicna kobasica’, kako su ga Zelenski i ekipa nazvali, da li je Putin spreman na caskanje sa njim, nebitnim birokratom.

nessy
5 mjeseci prije

Ovaj jadnik, niti sto odlucuje, niti ga se ista pita. Jadna je Njemacka sa ovakvim vodjom. Sastanak sa njim je cisto gubljenje vremena. Neka pozove na razgovor Dodika, ili onog Kurtija, oni su njegov rang drzavnika. Vucic je koplje ispred njega.

Ico
5 mjeseci prije

“Domoljub” Anto Đapić, magistar daktilografije

Jomla
5 mjeseci prije

Do razgovora neće doći!

Marko
5 mjeseci prije

Amerika odluciva sve a Nijemac glumeta

Zimek
5 mjeseci prije

Ljevicarenje je mentalni poremecaj.
I desnicarenje.
I zeleno. Pogotovo.

Tradicija je pravi put.
Ali to se vise nikad nece vratiti.

boro
5 mjeseci prije

šholz nema potrebe da razgovara sa putinom isto kao ni putin sa njim….mislim da su predstave za sitnu raju na drugom katu pa neka tamo postavljaju plakate

Bica
5 mjeseci prije

Ti si spreman da pregovaraš sa carem Vladimirom Vladimirovičem Putinom,ali car nije spreman da razgovara sa tobom.Olafe možeš mu samo brisati cipele,ako ti car dozvoli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI