Scholz se suočava s istragom u vezi utaja poreza

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
25 komentara

Protiv njemačkog kancelara bit će pokrenuta istraga zbog navodnog pomaganja jednoj banci kako bi zadržala milijune nezakonito stečenih eura

Parlament će pokrenuti istragu protiv njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog njegove navodne uloge u pomaganju Warburg banci, sa sjedištem u Hamburgu, u izbjegavanju vraćanja 48 milijuna dolara nezakonitog povrata poreza. Scholz je već ispitan zbog njegove moguće povezanosti s aferom, a njegova stranka inzistira na tome da je najnovija istraga politički motivirana.

“Zatražit ćemo parlamentarni istražni odbor o poreznoj aferi Scholz-Warburg u njemačkom Bundestagu u prvom parlamentarnom tjednu nakon uskrsnih praznika”, rekao je zastupnik Mathias Middelberg iz stranke CDU na tiskovnoj konferenciji u utorak. S ljevičarskim protivnicima Scholza, stranka desnog centra ima većinu potrebnu za pokretanje takve istrage.

Scholza je već dvaput ispitivao pokrajinski parlament Hamburga o aferi, a očekuje se da će biti ponovo pozvan pred regionalno zakonodavno tijelo ovog proljeća, izvijestio je Politico.

Oporbeni političari tvrde da je Scholz iskoristio svoj politički utjecaj kako bi uvjerio državne vlasti Hamburga na odustajanje od pokušaja traženja povrata 47 milijuna eura (48,2 milijuna dolara) poreza od Warburg banke 2016. godine. Scholz je u to vrijeme bio gradonačelnik grada, a sastali su se u privatno s Warburgovim dužnosnicima u tri odvojena navrata prije nego što je država prestala tražiti novac.

Scholzove veze sa skandalom pojavile su se tijekom njegove predizborne kampanje 2021., ali socijaldemokratski (SPD) kancelar zanijekao je bilo kakvu upletenost. Već je ispitivan o tim sastancima, ali Middelberg je rekao novinarima da će posljednja istraga ispitati jesu li njegove izjave o neumiješanosti bile “uvjerljive”.

Prema pismu CDU-a u koje je Politico imao uvid, stranka je nedavno saznala da je Scholz spremno ispričao svoje sastanke s bankom pred jednim istražnim odborom, prije nego što je pred drugima tvrdio da se ne sjeća.

“Ova sveobuhvatna praznina u pamćenju kancelara nakon početnog sjećanja na konkretan sastanak otvara mnoštvo pitanja koja treba razjasniti”, navodi se u pismu.

Takozvani ‘cum-ex’ skandal bio je europski plan, koji je uključivao više od deset banaka i brojne trgovce i tvrtke koji su jedni drugima posuđivali dionice, zatim lažno prijavili plaćanje poreza na te transfere, kako bi zatražili povrat poreza od najmanje 11 europskih vlada. Njemačka vlada izgubila je oko 30 milijardi dolara u shemi, koju je radila na povratu otkako je skandal izašao na vidjelo 2017.

Scholzova stranka smatra istragu politički motiviranom. U objavi na Twitteru u utorak, šefica SPD-a Katja Mast izjavila je da CDU “ne zanima znanje, već stranačka taktika”, optužujući stranku za “tvrdnje koje su odavno opovrgnute”.

KorupcijanjemačkaScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Velim ja neki dan … Sljedi , CILJANA , demontaža ! U vraga ! Nije to sve od ovoga svijeta ! Puno je to sve – više !

roberto
1 godina prije

Sve nekakve afere,aferice..a o glavnoj prevari se ne priča.I koliko su tu uzeli para.Koliko je ljudi ubijeno i oštećeno,zbog njihove materijalne megalomanije i lažne brige za ljude.

A sad nešto komplity difrent..ili možda ne;););)

dnevno-MARTINI DALIĆ STIŽEBASNOSLOVNI BONUS!U Podravci se časte kao da nema sutra:Fina svota samo što nije sjela na račun

Kome se ne čita,dalićka u prosjeku zarađuje 187 tis-kuna mjesečno,a trebala bi dobit bonusa još 156 tis…eura…

Lijepa naša hrvatska..hehehe

Tupko Glupko
1 godina prije

Njemački kancelar dolazi na ispitivanje pokrajinskom parlamentu Hamburga, i opet će. U nekim državama ne dolaze ni parlamentarnim odborima odgovarati na istrage.

“Njemačka vlada izgubila je oko 30 milijardi dolara u shemi, koju je radila na povratu (poreza) otkako je skandal izašao na vidjelo 2017.”

Bili krava muzara i u Merkeličino doba, a sada su još i više.
Ne zaboravimo da je Scholz 2016. godine u doba ove afere bio gradonačelnik Hamburga, a dvije godine kasnije postao je Merkeličin zamjenik.

Partizan
1 godina prije

Eto dokaz da smo svi potrošna roba pa i ti današnji političari koji glume kraljeve i careve.

tuf
1 godina prije

Sve njih sklone tek kada obave svoju misiju. Ovaj je svoje ionako već izvršio, baš kao i Sanna Marin u Finskoj.

Ivan
1 godina prije

Sve su to svinje i ne zna se koja je veca? Pogledajte samo Plenkovica, mislite da je on nesto bolji od ovog krmka?

Max
1 godina prije

Očekivano.

NOVI STARI
1 godina prije

EU sve sami krasni ljudi!?!

joškoboško
1 godina prije

Ne može se biti političar “od formata” u EU i Europskoj državi ako obavještajne agencije USA nisu prije toga napravile privatni dosje (franc. dossier) u kojem su arhivirane sve pikanterije privatnoga i političkoga života dotičnoga “političara”. I tako oni imaju marionetu koja tanca kako oni potežu konce… i onda kada isti počinje “migoljiti” adut iz dosjea, skandal i ostavka i politička mirovina.. Tako sada i kancelar Olaf (Šlic), Bilo bi intrigantno što bi izašlo u javnost za AP-ića kada nebi skakutao po diktatu velikoga brata!?

SbOSS
1 godina prije

Isti šmit ,nacisti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI