Scholzova koalicija pretrpila težak udar na izborima za EU parlament

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
18 komentara

Vladajuća koalicija u Njemačkoj zaostala je za opozicijom na nedjeljnim izborima za Evropski parlament, iza konzervativaca i desničarske Alternative za Njemačku, prema projekcijama.

Podrška Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD) kancelara Olafa Scholza pala je na oko 14%, sa 15,8% u 2019. godini, što predstavlja njihov najgori rezultat u decenijama, prema ranim prognozama televizija ZDF i ARD, baziranim na izlaznim anketama i djelimičnom prebrojavanju glasova.

Glavna opozicija, Demokršćanska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) predviđaju da će zauzeti prvo mjesto s oko 30%.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) mogla bi zauzeti drugo mjesto s oko 16%. Ultra-konzervativna euroskeptična stranka lobirala je za smanjenje isporuka oružja Ukrajini, kao i za ukidanje sankcija protiv Rusije, pozivajući na mirovne pregovore. Uprkos nekoliko skandala uoči izbora, njihova podrška je porasla za gotovo 5% u posljednjih pet godina.

Ostali članovi Scholzove “semafor koalicije” također su pretrpjeli gubitke. Slobodna demokratska stranka (FDP) zabilježila je umjeren pad podrške, sa 5,4% na procijenjenih 5%. Međutim, popularnost Zelenih dramatično je pala na oko 12%, u poređenju s 2019. godinom kada je stranka postigla svoj najbolji rezultat ikada osvojivši 20,5% glasova i 21 mjesto u Evropskom parlamentu.

Pod trenutnom koalicionom vladom, Berlin se suočio sa rastućim troškovima računa za energiju i rizikom od recesije, nakon eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine i posljedica sankcija nametnutih Moskvi. U međuvremenu, lobiranje Zelenih je u aprilu prošle godine zatvorilo posljednje tri nuklearne elektrane u Njemačkoj. Međunarodni monetarni fond (MMF) je predvidio da će njemački BDP ove godine biti gotovo zaustavljen, procjenjujući rast od 0,2% u 2024. godini.

U međuvremenu, lijevo orijentisana Alijansa Sahre Wagenknecht (BSW), stranka koju su osnovali Wagenknecht i bivši političari Lijeve stranke prije manje od godinu dana, uspjela je osvojiti oko 6% glasova. BSW se ekonomski naginje lijevo, ali slično nekim konzervativcima, lobirala je protiv nekontrolisane migracije. Uoči izbora za EU, Wagenknecht je upozorila protiv daljnje eskalacije sukoba u Ukrajini i omogućavanja Kijevu da koristi zapadno oružje za udare preko granice, pozivajući Zapad da “prestane igrati se vatrom.”

Najveća među 27 članica EU, Njemačka trenutno drži 96 mjesta u Evropskom parlamentu. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen članica je CDU-a, koji je dio najveće grupe Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

EU ParlamentnjemačkaOlaf ScholzSDP
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Bitno da je Hrvatska ostala na stamenoj podršci politici Ursule von der Leyen, još se ista i skoro dvostruko povećala!

Od 12 hrvatskih EU parlamentaraca, do sada je za nju bilo 4 HDZ-ovca.
Od jučer je 6 HDZ-ovaca i jedan DP-ovac.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Nikako ih se ne možemo riješiti kroz njihove namještene izbore.
Ovdje je objašnjena prava metoda – direktno lokalno hapšenje na temelju Prirodnog Zakona po metodi Alexis Bugnolo:

t. me/SIMUN_NEWS_ROOM/7481

Žalba upravi vodovoda ništa ne pomaže, ali Prirodni Zakon bi mogao pomoći.

ime
1 mjesec prije

@redakcijo popratite nekog njemačkog novinara (mark mobil) na telegramu koji kaže da se rusi povlače iz nekog 1+2+3+4 sporazuma i da je to kraj njemačke. jel ima šta u tome?

nastran
1 mjesec prije

ovaj čelavac se usro

oli
1 mjesec prije

MOJE KOKE VEC DOBIJAJU TEMPERATURU A PJEVAC JE PROMUKAO

Steve
1 mjesec prije

Ovi će opet na naberu koliko im treba. Jbš ti njihove izbore posle kojih se tu umuljaju u neakve post koalicije gde dobiješ ponovo iskrivljenu sliku volje naroda. Kao što Micron realno vlada sa nepunih 25% podrške Francuza. Scholzie, Analna… ista priča. Manjina bi da vlada većinom, i to je trend koji će se nastaviti i na dalje. Ja to sve delim u dve grupe: Soroševi pitomci i oni drugi, malo normalniji…

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

NETOČNO IZVJEŠĆE 😈 ! Njihova koalicija je NATO ! A ti sasma dobro stoje na unutarnju planu i … Izdaju IZVRŠNE komande – SVIMA 😉 !

MrKamenjarac
1 mjesec prije

::::RED BI BIO DA OVAJ DA OSTAVKU ZAJEDNO SA BERBOKOVOM I PISTORIUSOM…..

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Dok je AfD na razini čitave Njemačke osvojio 16%, na području Istočne Njemačke osvojio je 27%.
Kako sada to, kada su ‘krajnje desna’ stranka? 😁

CDU-CSU koji ne sudjeluje u njemačkoj vlasti osvojio preko 30% glasova.

A vladajuća njemačka ‘semafor’ koalicija (SPD-FDP-Zeleni) uspjela je pasti za 11,5% u odnosu na prošle izbore. Zasluženi potop.

FELIX
1 mjesec prije

I TO JE JEDAN OD PLANOVA DA SE EVROPA UNISTAVA, MOZDA I CIVILNIM RATOM KRISCANA I MUSLIMANA.SVE SE OVIJA PO PLANOVIMA GLOBALISTA.

Voltaire
1 mjesec prije

A i vrijeme je da ovaj klovnu USA guzicar..napusti politiku za spas Europe 🙂

Darko
1 mjesec prije

I ovo židovsko smeće Šolc treba raspustiti njemački parlament i pokrenuti nove izbore dok im ne bude kasno.

FELIX
1 mjesec prije

EMIGRANTI I TO NE BALKANCI NEGO MUSLIMANI / ARAPI CE DOPRINETI TOME DA SE U NJEMACKOJ OPET RASPLAMTI NACIZAM STO CE DOVESTI DO VELIKIH PROBLEMA NE SAMO U NJEMACKOJ NEGO I U CELOJ EVROP. SVE STO SE DOGADZA PO EVROPI NIJE SLUCAJNO NEGO DOBRO SMISLJENO I PLANIRANO SA NAMENOM, DA SE EVROPA PUTEM KAOSA I PROBLEMA NASTALIH ZBOG MUSLIMANSKIH EMIGRANATAI OSLABI I NA KRAJU I IZGUBI STO VECI BROJ STANOVNIKA STAROSEDEOCA BELE RASE.,.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI