Šef UN uzburkao strasti nakon citata agencije na Twitteru koji povezuje Covid-19 sa „svijetom u kojem dominiraju muškarci“

Antonio Guterres
29 komentara

Ujedinjene nacije našle su se na udaru kritika zbog isticanja političke „agende“ nakon što su menadžeri agencije za društvene medije podijelili citat generalnog sekretara Antonia Guterresa koji povezuje pandemiju koronavirusa s „patrijarhatom“.

Guterres je uvodnu riječ održao na virtuelnom događaju u gradskoj kući sa ženskim organizacijama civilnog društva krajem prošlog mjeseca. Iako se njegov poduži govor bavio brojnim složenim pitanjima – uključujući razlike u zdravstvenoj radnoj snazi, rodno zasnovano nasilje i zaštitu radnika u neformalnoj ekonomiji – UN nalog na društvenim mrežama odlučio je da istakne primjedbu o „patrijarhatu“, navodeći to u tvitu.

„Pandemija Covida-19 pokazuje ono što svi znamo: milenijumi patrijarhata rezultirali su svijetom u kojem dominiraju muškarci sa kulturom u kojoj dominiraju muškarci i koja šteti svima – ženama, muškarcima, djevojčicama i dječacima“, tvitovale su UN prošlog vikenda citirajući odlomak iz Guterresovog govora.

Objava je ubrzo izazvala mnoštvo kritika, jer su ogorčeni korisnici interneta to tumačili kao da je šef UN optužio muškarce za zdravstvenu krizu i poveo se za „probuđenom“ ljevičarskom riječju.

„Zašto Ujedinjene nacije ističu političku prosvijećenost oko patrijarhata?“ pitao je bivši europoslanik u Velikoj Britaniji za Brexit, James Wells. „Velika Britanija bi trebala da preispita stotine miliona koje daje u UN ako je to njen plan? Da nije zbog tih dosadnih bijelih heteroseksualnih muškaraca?“

Iako Guterres ni u jednom trenutku nije tvrdio da su muškarci odgovorni za pandemiju, on je tvrdio da je Covid-19 „produbio“ postojeće rodne nejednakosti, rekavši da, iako su žene generalno u manjem riziku od virusa, „one pate zbog preusmjeravanja finansiranja zdravlja i usluga “.

„Jednostavno je kontraproduktivno, na primjer, umanjiti važnost majčinstva i reproduktivnog zdravlja“, rekao je Guterres. „Smrtnost majki opala je za skoro 40 procenata između 2000. i 2017. godine; sada se ne možemo vratiti, ali postoje znaci da stope ponovo rastu zbog pandemije, posebno u zemljama u krizi. “

Bez obzira na to, mnogi kritičari nisu mogli oprostiti pominjanje „patrijarhata“, pozivajući Guterresa da „da primjer“ i da ostavku te tako dozvoli ženi da zauzme njegovo mjesto šefa UN, zadavši udarac protiv dominacije muškaraca.

Antonio GuterrespatrijarhatUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Guterres do izjavu dostojnu
velike ludine !

Ana
3 godine prije

Jos jedan indikator stanja onih koji su se samo i medjusobno pozvali da odlucuju o nasem zivotu i smrti!

Dorff
3 godine prije

Šovinistička transgender schwaine.

Stara kuka
3 godine prije

Jako je umirujuće vidjeti da generalni sekretar UN zna u svakom trenutku pravilno odrediti prioritete. Jer ima li išta važnije u ovom trenutku u svijetu nego umiriti uznemirene osjećajčiće feministica iz “ženskih organizacija civilnog društva”. U svijetu stvarno nema trenutno većih problema od kriminalnih pokušaja da se tako divnim, a tako kronično potlačenim “boljim polovicama” čovječanstva ograniči mogućnost da kad god im se prohtije ubijaju vlastitu nerođenu djecu i pobačaj koriste kao kontraceptivno sredstvo a na račun zdravstvenog sustava, odnosno svih nas koji u njega uplaćujemo kako bi se moglo financirati liječenje bolesnih ljudi. A svi znamo nema gore i opasnije bolesti od neželjene trudnoće koja suvremenu “emancipiranu” žene ometa u “samoostvarivanju” putem blistave karijere PR ili HR menadžerice, dizajnerice svilenih marama ili civilnodruštvene aktivistice. Jedino što možemo zamjeriti “praktičnom katoliku” Guterresu jeste da nije iskoristio ovu priliku da se u svoje i ime svih muškaraca ispriča što uopće postojimo… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Uhh ovo govno što zaudara.. a gdje je bio premjer zivi se još ko u 16 stoljeću..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Max
3 godine prije

Ispad Guteressa je šovinitička i seksitička svinjarija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI