Senat potvrdio antiruske sankcije – Na redu je Trump, potom odgovor Rusije

senat
15 komentara

U američkom Senatu se glasalo o uvođenju proširenih sankcija protiv Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, koje će u ovom obliku, što se tiče Rusije, više pogoditi europske kompanije i narušiti energetsku sigurnost EU. CNN javlja da si senatori velikom većinom odobrili prijedlog zakona, koji će sada biti poslan na potpis Bijeloj kući. Jedino je pitanje hoće li Donald Trump potpisati zakon koji mu oduzima ovlasti da u budućnosti, bez suglasnosti Kongresa, odlučuje o njihovom ublažavanju ili ukidanju?

Anders Fogh Rasmussen: ”EU mora podržati američke sankcije i ne smije gledati na svoje komercijalne interese”

Iako je Europska komisija, na čelu s Njemačkom, Austrijom i Francuskom, zemlje koje će pretrpjeti najveću štetu u energetskom sektoru, 26. srpnja o ovom pitanju održala hitnu sjednicu i kritizirala Washington zbog jednostranih odluka, na stranu američkih zakonodavaca se svrstao i bivši glavni tajnik NATO pakta, koji je rekao da EU mora prihvatiti odluke ”saveznika”.

”Europa bi trebala prestati jadikovati i treba podržati sankcije protiv Rusije koje je izglasao Washingtonu”, rekao je bivši glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen.

On je za Financial Times napisao članak u kojem podsjeća Europljane ”kako je jedini način da se zaustavi Hladni rat politika koju Zapad vodi protiv Rusije i koja diktatorima u svijetu pokazuje da povrede međunarodnog prava neće proći nekažnjeno”.

”Europske i američke sankcije, koje su stupile na snagu nakon događaja u Ukrajini, dale su Moskvi do znanja da povreda međunarodnog prava neće ostati bez kazne”, za Financial Times piše Anders Fogh Rasmussen.

“Ipak, rat sankcijama je dizajniran tako da iscrpi neprijatelja i da pokaže tko ima najjače živce. Rusija sada protiv Zapada vodi rat čija je taktika razbiti transatlantsko jedinstvo, osobito po pitanju politike sankcija. Prije nekoliko tjedana sam se bojao da će ruski predsjednik Vladimir Putin pobijediti u ovom ratu. Ako se to dogodi, čekaju nas tragične posljedice”, upozorava Rasmussen, iako ovo nisu ”europsko-američke” sankcije, nego jednostrana američka odluka, a Moskva još nije ni odgovorila na najnoviji dokument, jer nije konačan.

No, poslušajmo što dalje piše Rasmussen, što je ogledni primjer načina razmišljanja pojedinih krugova, potpuno odvojenih od stvarnosti.

”U početku su sankcije nanijele težak udarac ruskom gospodarstvu, a zajednički pristup EU i SAD-a je zaustavio daljnje napredovanje ruskih snaga prema zapadu. Sada oslabiti sankcije bi značilo pokazati svim autoritarnim vladarima i diktatorima da će platiti plaćaju za svoje prilično agresivne postupke”, rekao je bivši glavni tajnik NATO pakta.

Prema Rasmussenu, ”unatoč značajnom uspjehu, sankcije nisu uspjele zaustaviti Moskvu u kibernetičkim napadima i vrijeme da se poveća cijena koju Rusija morati platiti za svoja agresivna djela”.

Upravo ovim načinom razmišljanja su se vodili američki političari, kada su ranije ovog tjedna velikom većinom odobrili prijedlog zakona za proširenje sankcija protiv Rusije, kojeg je sada potvrdio i Senat.

”Europa treba pozdraviti američke akcije. Ovaj zakon mora biti zajednička i više predvidiva politika Europe i Amerike prema Rusiji. Ipak namjere Washingtona su kritizirali u Njemačkoj i Austriji, gdje osjete da će američki zakon smanjiti učinkovitost cjelokupnog politike zapadnih partnera Ukrajine”,kaže Rasmussen.

Bivši glavni tajnik NATO pakta otvoreno tvrdi kako Washington ima pravo da se suprotstavi izgradnji ”Sjevernog toka 2” i nastojati da poveća izvoz svog ukapljenog plina u EU.

”Takav stav je u potpunosti opravdan. Dakle, umjesto da prijeti Sjedinjenim Državama, Europa treba nastaviti suradnju s Washingtonom i zajedno vršiti pritisak na Moskvu u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama moraju raditi zajedno”, rekao je bivši glavni tajnik NATO pakta.

”Ne možete izgubiti iz vida širu sliku. Sporazum o Minska nije ispunjen, situacija u Ukrajini se neće promijeniti tako dugo dok Moskva ne razumije kakve će kazne morati podnijeti zbog povrede međunarodnih normi. Umjesto da potkopava učinkovitost sankcija, Europa ih mora ojačati. Amerika i Europa imaju zajedničke ciljeve u istočnoj Europi, prije svega u sigurnosnom smislu. Ne možete te ciljeve žrtvovati za komercijalne interese”, zaključio je Anders Fogh Rasmussen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio ”kako će Moskva svakako odgovoriti na ove mjere, ali tek kada zakon postane pravovaljan i kada prouče puni sadržaj dokumenta”.

SankcijeSenat
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

,,,,da li želite totalen krieg? – a iz grla se prolomi JAAAAAAA….uskoro za dvije godine dvorana u kojem se skup održavao biti će zgarište….

tuf
6 godine prije

Rasmussen prica o medjunarodnom pravu ? Koliko je puta njegov NATO prekrsio medjunarodno pravo zadnjih desetljeca ? Stotinu puta ? Dvjesta ? Tisucu ? Da izoliramo SAD zbog toga, nabijemo sankcije ?
A gdje su Rusi napravili povredu prava ? Na Krimu je bio referendum (sjetimo se da demokratske zemlje ne pruzaju taj luskuz svojim gradjanima po pitanju npr. clanstva u NATO-u) , u Siriji su legalno uz dopustenje sluzbenih vlasti.
Rasmussen je terorist, psihopatsko smece kojemu je stalo do proljevanja krvi. Takve treba maknuti iz drustva, ne im davati funkcije !

Podravec
6 godine prije

Dakle da rezimiramo u pet točaka:broj 1: međunarodno pravo i ,,međunarodne norme,, (što god to bilo) je samo ono što kažu i naprave ameri , a sve drugo ne vrijedi! Američki senatori, pardon seratori kroje sudbinu cijelom svijetu! (posredno i meni i vama)!
2.Evropa mora zaboraviti svoje Ekonomske interese! Evropa je vazal Par Excelence ako na to pristane! Malo je vjerojatno da neće!
3.Sankcionirati Sjeverni Tok, da bi se Evropi prodavao osjetno skuplji američki LNG ! -Bez komentara! Ovo zaista nije za komentiranje!
4.Europa treba pozdraviti američke sankcije: – a naravno isto tako kako bi amerika pozdravila evropske sankcije prema trećoj strani uzevši u obzir američke poslove!
5.Evropa se mora rješiti pod hitno američkog utjecaja!

پرندهٔ
6 godine prije

Kreten, samo to lahko rečem o rasmunsenu.

Rudger
6 godine prije

To je onaj isti Rasmussen koji je kao Danski premijer skupa sa Bushom i Blairom izmislio lažno oružje za masovno uništavanje . Da bi protivno svakom međunarodnom pravu i povelji UN-a napravili agresiju na suverenu zemlju. Dekapitirali Sadama .Ovo sad na bliskom istoku je DIREKTNA posljedica njegovih čini . Za nagradu je dobio mjesto GT NATO-a . A šta reć ?Nadam se da ne spava dobro .

Rudger
6 godine prije

Daj EU otpilite ih malo , lako im je ratovat u tuđoj kući . Merkel reci mu da nećemo kupovat energente duplo skuplje . Nek prebaci domovinsku frontu na Aljasku a ne u EU. Zadnji požar , sve gori , vele nam da vojnici nisu obučeni za čuvanje požara i da ih nema ,a 300 vojnika je na ruskoj granici , zašto ?

Zvrk
6 godine prije

To su sve igre moći, a cilj je skršiti američku ratobornu elitu.

fenix
6 godine prije

Haha podrzite sankcije i ako su na vasu ogromnu stetu sve rad viseg cilja. Salu na stranu vec ozbiljno puca jedinstvo Usa i starog jezgra EU vidjecemo hoce li Njemacka,Francuska,Benelux pa i Italija odreci se svog visokog zivotnog standarda i prihvatiti Usa sankcije(jer ovo su sankcije EU a ne Rusiji) javno mijenje ovih zemalja je vec odavno protiv Usa a tek poslije ovog. Ove sankcije unistavaju Sjeverni tok i ostale energetske projekte vrijedne desetke milardi eura a najbitnije ostavljaju EU bez energetske sigurnosti.

math
6 godine prije

rusi odgovorili za oduzimanje diplomatskih nekretnina i protjerivanje 35 diplomata iz sad-a u decembru 2016.
Odgovor je (prema sputniknews-u): oduzimanje diplomatskih nekretnina sad-a u moskvi (ili čak i cijeloj rusiji?) i traženje/zahtjev da se broj diplomatskog i tehničkog osoblja sad-a u rusiji izjednači sa brojem ruskih diplomata i tehničkog osoblja u sad-u. Taj broj je 455 osoba.

math
6 godine prije

dodatak: rusi i dalje zadržavaju pravo da odgovore na nove sankcije

Zorule
6 godine prije

Mislim da je ovo pocetak uništenja jedne globalisticke elite, kopaju jamu ispod sebe, totalno su izgubili kompas u svojem ludilu, treba ih samo pustiti da si zabijaju autogol.

Ludiagresivan
6 godine prije

Dovoljno bi bilo da rusi prestanu sa isporukom plina prema europi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI