Senatori Sanders i Warren protive se aneksiji Zapadne obale

Bernie Sanders - Elizabeth Warren

Skupina demokrata predstavit će rezoluciju s ciljem da upozore Netanyahua, koji je nedavno izjavio kako se zalaže za proširenje suverenosti Izraela na sva kolonizirana naselja.

Pet demokratskih senatora, uključujući zamjenika predsjednika skupine u Zastupničkom domu i dva ozbiljna kandidata za predsjedničku inauguraciju, predstavili su u četvrtak rezoluciju koja se protivi bilo kakvim planovima za izraelsku aneksiju Zapadne obale. Očito se radi upozorenju premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je nedavno izjavio kako se zalaže za širenje izraelskog suvereniteta na sva naselja .

“Jednostrana aneksija dijelova Zapadne obale potkopala bi ideju o rješenju s dvije države, oštetila odnose Izraela sa svojim arapskim susjedima, ugrozila židovski demokratski identitet Izraela i njegovu sigurnost”, piše u ovoj neobvezujućoj rezoluciji.

Dodaje se: “Američka politika bi trebala osigurati uvjete za pregovaračko rješenje o dvije države”.

Rezoluciju su inicirali senatori demokrata Jeff Merkley (Washington), Dick Durbin (Illinois), Elizabeth Warren (Massachusetts), Tammy Duckworth (Illinois) i Dianne Feinstein (Kalifornija) i Bernie Sanders.

Bernie Sanders i Elizabeth Warren su demokratski predsjednički kandidati koji su osudili želje Benjamina Netanyahua, izrečene prije izbora 9. travnja, da pripoji sva židovska naselja na Zapadnoj obali.

Ljevičarska organizacija na Bliskom istoku J Street pozdravila je rezoluciju. “Ova rezolucija je važno upozorenje Trumpovoj administraciji protiv svakog pokušaja da se potakne aneksija ili da se potkopaju izgledi za rješenje “dvije države”, rekao je predsjednik organizacije Jeremy Ben-Ami.

Benjamin Netanyahu i Donald Trump su trenutno zaustavili promociju ideje, dok zet američkog predsjednika Jared Kushner ne objavi ekonomsku komponentu mirovnog plana na kojem je radio dvije godine.

Senatori Feinstein i Sanders pripadaju židovskom narodu, a njihove kolege Durbin i Duckworth već dugo imaju dobre odnose s pro-izraelskom zajednicom, tvrdi The Times of Israël.

The Times of Israel

9
Ostavite komentar

avatar
10000
6 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
9 Komentatori
ZvrkKažunTežakmakropuf Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
cogo
Gost
cogo

zaboravili su židovi drugi svetski rat ,,sada su oni zamjenili nacišvabe,,pamćenje jim baš nije neka vrlina,,a mogla bi se zgodovina ponoviti,,cudna je ta njihova demokracija ,,

Kažun
Gost
Kažun

Cogo,ja sam prije 10 dana stavio na portalu neke stvari koje su se dešavale Židovima,sada oni prema Palestincima rade jako prljave stvari.Na žalost,psihologija kaže da zlostavljane osobe u djetinjstvu, kad jednom odrastu rade iste stvari slabijem od sebe.U tom kontekstu sam naveo i poznatog lovca na naciste Efraim Zuroff,koji se cijeli život bavi lovom na naciste,ali ne pokazuje ni najmanje znakove empatije prema Palestincima.Oni koji poznaju povijest Britanske Palestine,znaju jako dobro što se dešavalo Palestincima zadnjih 90 godina i tko je Palestincima činio Zlo.Administrator portala Logično je obrisao moj komentar mrtav-hladan,iako moj komentar nije bio antisemitizam,a niti su Židovi jedini… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Ja sam za aneksiju zapadne obale, ali SAD-a i to od strane palestinaca.

puf
Gost
puf

Plan Izraelaca za Palestince je jasan kao dan. Jos prije par decenija su govorili o tome, ali ih niko posebno nije shvatao zaozbiljno. Sporazumom iz Osla 1993. ili 1994. godine, nisam siguran kad je potpisan Palestinska samouprava je dobila kontrolu nad 18% Zapadne Obale. Ovo je takozvana Zona A, gdje Palestinska samouprava ima punu kontrolu. Međutim, ti dijelovi nisu uopce povezani, te su podijeljeni na 7 manjih dijelova, koji vecinom obuhvataju velike palestinske gradove sa okolinom i to:Ramallah, Betlehem, Hebron, Jericho, Nablus, Jenin i Tukarn (ili kako se vec zove). Dakle to je 7 mini autononomnih palestinskih drzavica na Zapadnoj… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk

Treba napomenuti da u susjednim zemljama postoje palestinska naselja koja su unutara tih zemalja eksteritorijalne jedinice. Znači ne vrijede tuzemski zakone već zakoni palestinske vlade iz Ramale. Obično ta mjesta nemaju status gradova nego kampova iako faktički jesu gradovi ili dijelovi većih gradova. Od poznatijih su Nahr al-Bared usred Bejruta, Wahdat u Amanu i Jarmuk u Damasku. Organe reda vrše palestinske jedinice i vojske ili policije tih zemalja ne bi smjele ulaziti u neka od tih mjesta.

Z.A.
Gost
Z.A.

Koji idiotluk.Zet presjednika SAD,Jared Kushner radi na izradi ekonomske komponente mirovnog plana.Jevrej (Jared Kushner) stvarno ce biti nepristrasan (radit ce ni po babi ni po stricevima)Sve odluke koje je donio Tramp a na stetu Palestine a i Sirije mogu se pripisati nepristrasnom angazmanu Jareda Kushnera.Pa ako su americki senatori iole dobronamjerni i u sluzbi pravde i,demokratije koju zdusno zagovaraju nek poniste sve odluke i sporazume koje je donio i potpisao Tramp kad nebude vise presjednik SAD,jer on isti je razvrgao Obamine sporazume i odluke na stetu Irana, Palestine,Sirije i drugih.

makro
Gost
makro

Čujte, usa-konzervativci, u stvari, neokonzervativci, su stoka pokvarena, tu se nema šta dodati, ali treba se baviti, itekako, onome, što se u sad naziva “lijevo-liberalno” itd. Baš su ovi itekako historijski zakazali, evropska je “ljevica” otišla do vraga več poslije smrti-likvidacije Rose Luxemburg i Karla L., a usa neka “prave ljevice” NIKAD NISU NI IMALA, HEY, WAKE UP!.. no, ovo, što oni (a posve neodgovorno i MI) danas nazivaju ljevicom je samo druga ili treča strana iste antipolitičke I ANTI DRŽAVNE kovanice, koja se več dugo dugo, par stolječa, ako hoćete, vrti na vrpci korporativne postfašističke republike sad, u najgorem… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante

Svim tim Plastelinskim i Izraelskim političarima trebalo bi zabraniti da se bave politikom. Samo tako se može osigurati da za jedno dvije tri generacije se možda osigura kakav takav dijalog između Palestinaca i Židova.

Težak
Gost
Težak

kažeš da se protive
pa nek se protive
tko im brani
ionako neće niša napraviti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik