Sigurnost Europe koja će ovisiti samo o NATO je iluzija, tvrdi Sergej Lavrov

Sergej Lavrov
20 komentara

Vjerovanje da se euroatlantska sigurnost može graditi samo oko NATO-a i da se pojam Europe treba povezati samo s Europskom unijom je iluzija, smatra Sergej Lavrov.

Na 30. godišnjicu potpisivanja Sporazuma o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji između SSSR-a i Europske zajednice, ruski dnevni list objavio je kolumnu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o susjedskim odnosima u Europi.

30 godina suradnje Rusije i EU

Pregledom posljednjih 30 godina odnosa između Rusije, kao države sljednice SSSR-a, i Europske unije, šef ruske diplomacije je izrazio žaljenje što dvije strane nisu uspjele osigurati stabilno partnerstvo koje se nalazi u ovom sporazumu. Lavrov je istaknuo da izgradnja euroatlantske sigurnosti usmjerene na NATO nije ništa drugo do iluzija.

“Na našu veliku žalost, mnogi na Zapadu gledaju europsku perspektivu samo kroz leću “pobjede u hladnom ratu”. Načela suradnje u području jednakih prava zamijenjena su iluzijom da bi se euroatlantska sigurnost trebala graditi samo oko NATO-a i da bi pojam Europe trebao biti povezan samo s “Europska unija””, napisao je ministar.

Prema njegovim riječima, učinkovit sigurnosni sustav u Europi moguć je samo na kolektivnoj osnovi, što je aksiom. Podsjetio je da je 19. studenog 1999. samit OESS-a u Istanbulu usvojio Rusku povelju o sigurnosti.

“EU je preuzela inicijativu da uključi platformu za kooperativnu sigurnost usmjerenu na suradnju ne samo između država, već i između svih euroatlantskih organizacija”. Ministar je naglasio da su na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja OESS-a u Bratislavi, 5. i 6. prosinca, zapadne zemlje blokirale ruski prijedlog da potvrde ovu inicijativu u vezi s ravnopravnim europskim dijalogom uz sudjelovanje Europske unije, Zajednice neovisnih država, NATO-a i Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti.

“Pozivamo Europsku uniju da se temelji suradnje grade po načelima utvrđenim u dokumentima vezano za odnose Rusije i EU, a ne na izmišljenim konstrukcijama koje pretpostavljaju” prisilni suživot “, dodao je ministar.

I da zaključim: “Malo je vjerojatno da će ograničavanje suradnje s našom državom i traženje sukoba s Rusijom poboljšati izglede Europske unije u modernom svijetu.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
4 godine prije

Gospodin Lavrov uzalud priča, jer nema kome. Jednoćelijski organizni koji “vode” EU ili ne žele da ga čuju ili ne smeju.

preseren3
4 godine prije

Neverovatno!
Opet jedna izjava, koja je suviše inteligentna, da bi je razumijelo 90% stanovištva….

samo tako
4 godine prije

Za vidijeti je preko koga če mu Macron odgovoriti. I hoče li uopće

Mlata
4 godine prije

Bez sekiracije, Moskva i Vašington gaje “dobre odnose”, ne stavljeju jedni druge u moguću mat poziciju

American_dreams
4 godine prije

Dakle ministar vanjskih poslova drzave koja je 2014.aneksijom otudjila veliki dio teritorija druge drzave,odnosno drzava koja je instalirala svoje nuklearne potencijale u Kaliningradu,drzi prodike Europi o Europskoj sigurnosti???

nessy
4 godine prije

Putin i Lavrov, za mene, tandem snova. Svaka rijec odmjerena, bez strcanja, nasih zapadnih partnera.

Max
4 godine prije

U pravu je.

davor
4 godine prije

Sve što govori Lavrov lako će razumjeti učenik 3. razreda srednje škole sa prosječnim znanjem zemljopisa i čitanja karte Europe, ali neće razumjeti političar sa rupom u džepu bez dna i počasnim doktoratom sa Harvarda.

Siniša
4 godine prije

“”… On je napomenuo da nije verovao da bi američki političari otišli tako daleko u donošenju takvih odluka i da mu je teško da razume situaciju s obzirom na to da poznaje većinu američkih kongresmena i senatora koji su izglasali sankcije, a koji su većinom demokrate. Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da uključi svoju tešku raketu „sarmat“ i hipersoničnu raketu „avangard“ u novi strateški sporazum o smanjenju naoružanja START, ako on bude produžen, prenosi Tas s, dodavši da je Rusija spremna da prikaže raketu „sarmat“ Sjedinjenim Američkim Državama. Lavrov je istakao da Moskva i Peking nemaju planove da stvore vojni savez i podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin to više puta ponovio. Lavrov je, međutim, napomenuo da su Rusija i Kina saveznici u oblasti politike i odbrane međunarodnog prava i policentričnih međunarodnih odnosa. Naglasio je i da neće prekinuti saradnju samo da bi Amerikanci bili srećni. On… Čitaj više »

Savovic Danilo
4 godine prije

Gospodin Lavrov je doajen svjetske spoljne politike,vrlo harizmatican lik koji uvijek objasni dati problem tako savrseno da se nema sta dodati. Cijene ga I zakleti “neprijatelje” u UN. Stabilnost Evrope zavisi samo I iskljucivo od sposobnosti iste da se istrgne od ekonomskog stiska Amerike I pocne tada voditi svoju samostalnu politiku. A to je saradnja sa Rusijom u energetskom sektoru za dobrobit sopstvenih gradjana koji ce dobijati jeftiniji plin od ovog prekomorskog I obuzdati Americke vazale da ne nude svoje teritorije za postavljanje kojekakvih sistema koji bi doveli datu zemlju automatski na nisan runskih raketa. Propali neoliberalni koncept trzisne ekonomije(zasnovan na monopolu najvecih) zamijeniti jacanjem proizvodnje I stvaranja novih vrijednosti da bi rast i razvoj imao podlogu u realnim dobrima a ne u stampanju dolara,Nato zaustaviti u daljem sirenju(sto nece biti tesko) jer sve zemlje koje bi isti uvukao u savez,Rusija ima nacin da prouzrokuje teritorijalna sporenja u datim zemljama… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Lavrov je diplomatski politicki div u svjetskoj diplomaciji ….Pored ovog Russkog diplomate svi ostali djeluju kao niskorangirani cinovnici … Lavrov je jednostavno receno diplomat u pravom smislu te rijeci…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.