Širenje NATO-a nije učinilo Evropu sigurnijom

Dmitrij Peskov
18 komentara

Talasi širenja NATO-a na istok nisu učinili Evropu sigurnijim mjestom, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). Nekoliko članova vojnog bloka predvođenog SAD-om otvoreno je podržalo upotrebu oružja koje je isporučio Zapad u ukrajinskim udarima duboko na rusku teritoriju.

„Ukrajina je počela da postaje mostobran za antiruske aktivnosti“, rekao je on za ruski medij RBC TV. “NATO, a samim tim i SAD, krenuli su korak prema Ukrajini, prema našim granicama. I to je postalo pitanje naše sigurnosti.”

Odgovarajući na komentar intervjuera o nedavnom proširenju NATO-a, pri čemu su se Finska i Švedska pridružile bloku nakon eskalacije ukrajinskog sukoba, Peskov je napomenuo da su odnosi Rusije s obje zemlje fundamentalno drugačiji nego s Ukrajinom.

Kijev je vidio Krim kao teritorijalno pitanje s Moskvom, rekao je, nakon što se poluostrvo ponovo pridružilo Rusiji 2014. nakon referenduma. Međutim, “nemamo teritorijalnih pitanja ili problema sa Finskom i Švedskom, nemamo tačaka napetosti ili razloga za konfrontaciju”, rekao je Peskov.

PROČITAJTE JOŠ: Putin izložio ruski odgovor na udare dugog dometa
Dvije sjevernoevropske države podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. Finska se pridružila bloku u aprilu 2023., a Švedska je postala članica u martu ove godine.

NATO-ova vojna infrastruktura će se prije ili kasnije probiti na njihove teritorije, “iako su trenutno prilično oprezni u vezi s tim, jer razumiju da bi to dovelo do posljedica po njihovu vlastitu sigurnost”, rekao je portparol.

“Puzanje NATO-a prema istoku nije učinilo nacije istočne Evrope sigurnijim, već upravo suprotno.”

U najnovijoj eskalaciji između Moskve i država članica bloka, nekoliko zapadnih sponzora Ukrajine otvoreno je dozvolilo Kijevu da koristi svoje oružje u dalekometnim udarima duboko u rusku teritoriju. Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da, iako ukrajinski vojnici mogu biti ti koji započinju napade, SAD i njihovi saveznici im pružaju obavještajne podatke i ciljane informacije.

“Možemo odgovoriti asimetrično”, rekao je ruski lider u srijedu, sugerirajući da bi Moskva mogla isporučiti slično oružje širom svijeta, gdje bi se moglo koristiti protiv zapadnih ciljeva. Ukoliko Zapad nastavi da eskalira, ove akcije će “potpuno uništiti međunarodne odnose i potkopati međunarodnu sigurnost”, naglasio je Putin.

Dalekometni udari na rusku teritoriju, koje podržava Zapad, značiće direktno učešće Zapada u sukobu, a Rusija zadržava pravo da odgovori istom mjerom, upozorila je Moskva. Rusija je izjavila da širenje vojnog bloka predvođenog SAD-om prema svojim granicama smatra egzistencijalnom prijetnjom.

NATOPeskovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tužno
1 mjesec prije

Hihi, vidimo kako prolaze oni koji nisu u Nato

Max
1 mjesec prije

Nije i neće.

vrlodrag
1 mjesec prije

Širenje nato saveza samo je učinilo ovaj kontinent okupiranim. Među tim okupiranima se nalazi jedan narod, hrvatski narod i njegova država Hercebosna.

Josip
1 mjesec prije

Sirenjem NATO bagre glupa Europa je okupirana i jos naivno placa svoje fasisticke okupatore.

Austrija
1 mjesec prije

Burazer od Stoltenberga dijeli u Oslu NATO nobelove nagrade za obojene revolucije.

Darko 7
1 mjesec prije

Smisao NATO-a i nije da donese mir i stabilnost nego upravo suprotno. NATO predstavlja instrument kojim centri moći uspostavljaju dominaciju u svijetu.

abc
1 mjesec prije

NATO je širjenjem na istok stvorio rat. Sve za korist USA.

Bruno
1 mjesec prije

Koja ćuna je ovom svijetu. Zapad skupi 90 000 vojnika u vježbi, izvodi vježbe nuklearnog napada na Rusiju, u vježbi učestvuje stotinu aviona, stotine brodova, koliko podmornica nije rečeno, koliko pratećeg osoblja, kroz Hrvatsku je prošlo tisuće vlakova, ko zna čime natovarenih, konvoji kroz Njemačku , Poljsku. Poljaci mjauču mi tražimo atomske na svome tlu. Ne traže ih , tamo su najmanje 3 godine. Kada pođu mjaukati, stvar je gotova. “Stručnjaci” već prave brašno od kukaca. Kažu ukusno je. Zašto? Pa samo kukci mogu preživiti atomsku bombu. Priprema.

Ante
1 mjesec prije

Moj odgovor na sam naslov članka. Europa nije ni trebala biti slobodna i bez rata, širenje NATO saveza služi samo za istrebljenje ljudi. U Ukrajini je poginulo od 2014 godine par milijuna Ukrajinaca i Rusa. To je ona agenda o globalnom smanjivanju broja ljudi, zato ni nema adekvatne obrane u Ukrajini. Kao što nije bilo adekvatne borbe za slobodu u Afganistanu Iraku Libiji i Siriji gdje su Kurdi prevareni čim se Turska uključila u taj rat. Konstantni ratovi ne samo da osiguravaju profit nego reguliraju broj stanovnika na zemlji.

IL Partigiano
1 mjesec prije

Josip Broz Tito nije nikad dozvolio da SFRJ pripada nekom vojnom bloku, nikad nije slao jugoslavenske vojnike da ratuju u inozemstvu i zapad ga je mrzio iz dubine duse, klevetao, proklinjao i demonizirao i na kraju sve narode nahuskao na rat.

gigi pinna
1 mjesec prije

To je sve jasno Peskove – nego Ameri i Briti vam napadaju vojne baze skoro 600 kilometara od ukrajinske granice – oštećen i SU-57. pa vam napadaju radare za brzo alarmiranje nadolaećih nuklearnih projektila – jedan je bio i na Uralu, uz granicu s Kazahstanom.
Što je to s vašim “crvenim linijama”? Od tog vašeg suzdržavanja nema ništa – kako su Ameru umukli nakon što je Kinezima puk’o film, pa okružili Tajvan mornaricom i avijacijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI