Širenje NATO-a nije učinilo Evropu sigurnijom

Dmitrij Peskov
18 komentara

Talasi širenja NATO-a na istok nisu učinili Evropu sigurnijim mjestom, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). Nekoliko članova vojnog bloka predvođenog SAD-om otvoreno je podržalo upotrebu oružja koje je isporučio Zapad u ukrajinskim udarima duboko na rusku teritoriju.

„Ukrajina je počela da postaje mostobran za antiruske aktivnosti“, rekao je on za ruski medij RBC TV. “NATO, a samim tim i SAD, krenuli su korak prema Ukrajini, prema našim granicama. I to je postalo pitanje naše sigurnosti.”

Odgovarajući na komentar intervjuera o nedavnom proširenju NATO-a, pri čemu su se Finska i Švedska pridružile bloku nakon eskalacije ukrajinskog sukoba, Peskov je napomenuo da su odnosi Rusije s obje zemlje fundamentalno drugačiji nego s Ukrajinom.

Kijev je vidio Krim kao teritorijalno pitanje s Moskvom, rekao je, nakon što se poluostrvo ponovo pridružilo Rusiji 2014. nakon referenduma. Međutim, “nemamo teritorijalnih pitanja ili problema sa Finskom i Švedskom, nemamo tačaka napetosti ili razloga za konfrontaciju”, rekao je Peskov.

PROČITAJTE JOŠ: Putin izložio ruski odgovor na udare dugog dometa
Dvije sjevernoevropske države podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. Finska se pridružila bloku u aprilu 2023., a Švedska je postala članica u martu ove godine.

NATO-ova vojna infrastruktura će se prije ili kasnije probiti na njihove teritorije, “iako su trenutno prilično oprezni u vezi s tim, jer razumiju da bi to dovelo do posljedica po njihovu vlastitu sigurnost”, rekao je portparol.

“Puzanje NATO-a prema istoku nije učinilo nacije istočne Evrope sigurnijim, već upravo suprotno.”

U najnovijoj eskalaciji između Moskve i država članica bloka, nekoliko zapadnih sponzora Ukrajine otvoreno je dozvolilo Kijevu da koristi svoje oružje u dalekometnim udarima duboko u rusku teritoriju. Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da, iako ukrajinski vojnici mogu biti ti koji započinju napade, SAD i njihovi saveznici im pružaju obavještajne podatke i ciljane informacije.

“Možemo odgovoriti asimetrično”, rekao je ruski lider u srijedu, sugerirajući da bi Moskva mogla isporučiti slično oružje širom svijeta, gdje bi se moglo koristiti protiv zapadnih ciljeva. Ukoliko Zapad nastavi da eskalira, ove akcije će “potpuno uništiti međunarodne odnose i potkopati međunarodnu sigurnost”, naglasio je Putin.

Dalekometni udari na rusku teritoriju, koje podržava Zapad, značiće direktno učešće Zapada u sukobu, a Rusija zadržava pravo da odgovori istom mjerom, upozorila je Moskva. Rusija je izjavila da širenje vojnog bloka predvođenog SAD-om prema svojim granicama smatra egzistencijalnom prijetnjom.

NATOPeskovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tužno
11 dana prije

Hihi, vidimo kako prolaze oni koji nisu u Nato

Max
11 dana prije

Nije i neće.

vrlodrag
11 dana prije

Širenje nato saveza samo je učinilo ovaj kontinent okupiranim. Među tim okupiranima se nalazi jedan narod, hrvatski narod i njegova država Hercebosna.

Josip
11 dana prije

Sirenjem NATO bagre glupa Europa je okupirana i jos naivno placa svoje fasisticke okupatore.

Austrija
11 dana prije

Burazer od Stoltenberga dijeli u Oslu NATO nobelove nagrade za obojene revolucije.

Darko 7
11 dana prije

Smisao NATO-a i nije da donese mir i stabilnost nego upravo suprotno. NATO predstavlja instrument kojim centri moći uspostavljaju dominaciju u svijetu.

abc
11 dana prije

NATO je širjenjem na istok stvorio rat. Sve za korist USA.

Bruno
10 dana prije

Koja ćuna je ovom svijetu. Zapad skupi 90 000 vojnika u vježbi, izvodi vježbe nuklearnog napada na Rusiju, u vježbi učestvuje stotinu aviona, stotine brodova, koliko podmornica nije rečeno, koliko pratećeg osoblja, kroz Hrvatsku je prošlo tisuće vlakova, ko zna čime natovarenih, konvoji kroz Njemačku , Poljsku. Poljaci mjauču mi tražimo atomske na svome tlu. Ne traže ih , tamo su najmanje 3 godine. Kada pođu mjaukati, stvar je gotova. “Stručnjaci” već prave brašno od kukaca. Kažu ukusno je. Zašto? Pa samo kukci mogu preživiti atomsku bombu. Priprema.

Ante
10 dana prije

Moj odgovor na sam naslov članka. Europa nije ni trebala biti slobodna i bez rata, širenje NATO saveza služi samo za istrebljenje ljudi. U Ukrajini je poginulo od 2014 godine par milijuna Ukrajinaca i Rusa. To je ona agenda o globalnom smanjivanju broja ljudi, zato ni nema adekvatne obrane u Ukrajini. Kao što nije bilo adekvatne borbe za slobodu u Afganistanu Iraku Libiji i Siriji gdje su Kurdi prevareni čim se Turska uključila u taj rat. Konstantni ratovi ne samo da osiguravaju profit nego reguliraju broj stanovnika na zemlji.

IL Partigiano
10 dana prije

Josip Broz Tito nije nikad dozvolio da SFRJ pripada nekom vojnom bloku, nikad nije slao jugoslavenske vojnike da ratuju u inozemstvu i zapad ga je mrzio iz dubine duse, klevetao, proklinjao i demonizirao i na kraju sve narode nahuskao na rat.

gigi pinna
10 dana prije

To je sve jasno Peskove – nego Ameri i Briti vam napadaju vojne baze skoro 600 kilometara od ukrajinske granice – oštećen i SU-57. pa vam napadaju radare za brzo alarmiranje nadolaećih nuklearnih projektila – jedan je bio i na Uralu, uz granicu s Kazahstanom.
Što je to s vašim “crvenim linijama”? Od tog vašeg suzdržavanja nema ništa – kako su Ameru umukli nakon što je Kinezima puk’o film, pa okružili Tajvan mornaricom i avijacijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI