Sirija i Rusija – Oružje, nafta i plin

Naftna polja
19 komentara

“Sirija i Rusija pregovaraju o isporukama novih zaliha oružja, uključujući i sustave protuzračne obrane, a Damask je zainteresiran za sustave najnovije generacije, rekao je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad u intervjuu za RIA Novosti.

“Da, to je uvijek slučaj. Prije i za vrijeme rata trebamo više oružja, zbog potrošnje, što je dio svakodnevnih odnosa između Ruske Federacije i sirijskog Ministarstva obrane”, rekao je Bashar Al-Assad, odgovarajući na pitanje postoje li konkretni pregovori s Rusijom o kupnji novih sustava protuzračne obrane.

“Uvijek smo pokazivali interes za najnovije generacije svakog sustava, ali to ovisi o njihovoj dostupnosti, politici dobavljača, ovom slučaju Ruske Federacije, kao i cijeni. Postoji mnogo kriterija, a to ovisi i o vrsti koju trebate i koja može biti pogodna za vaš tip rata, za vašu vojsku, teren i mnoge druge kriterije koji se odnose na obranu”, rekao je sirijski predsjednik.

Službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, rekao ranije da sirijska vojska treba učinkovite protuzračne sustave S-200, “Buk” i druge.

Od 2015. su i Siriji raspoređeni sustavi protuzračne obrane S-300 i S-400 u ruskim bazama Tartus i Hmeymim.

Naravno, za oružje će sirijskoj vojsci trebati i novac, što objašnjava pojačane aktivnosti ruskog zrakoplovstva i sirijskih snaga u istočnom Homsu, gdje su oslobođena plinska i naftna polja i  obnavljaju se bušotine i postrojenja.

Krajem veljače je sirijsko Ministarstvo nafte priopćilo da su tehnički timovi ušli i bivše plinsko postrojenje hrvatske kompanije INA Hayan i da se radi na povezivanju bušotina s linijama za transport i obradu plina.

Ministarstvo nafte je tada reklo da će Hayan početi s radom, ali se prave planovi prema prirodi postojećeg oštećenja. Tehničke ekipe su krajem veljače ušle u tvornicu koju je osigurala sirijska vojska. Najopasniji dio posla je na plinskim bušotinama, koje su bombardirane i tada su bile u plamenu, kasnije su na internetu objavljeni snimci gašenja i sanacije gorućih bušotina.

Jedinice sirijske vojske i saveznici su Hayan oslobodili 14. veljače, a kasnije su područje kontrole u istočnom Homsu proširili prema istoku, do plinskih polja Arak, prema sjeveru, jugu i jugozapadu prema gradu Al-Qaraytan.

Problem je što su na svim oslobođenim bušotinama i postrojenjima teroristi “Islamske države” odnijeli dio opreme potrebne za eksploataciju nafte i plina u drugim područjima.

Agencije su danas prenijele vijest da je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad rekao kako Sirija započinje potpisivanje sporazuma o naftnim i plinskim poslovima s ruskim tvrtkama, koje će vjerojatno dostaviti nužno za popravak oštećenja i nastavak proizvodnje.

Ovu je izjavu sirijski predsjednik dao tijekom razgovora za agenciju AFP u Damasku, prenosi Reuters, a vijest su danas potvrdile u ruske RIA Novosti, što objašnjava užurbane vojne aktivnosti sirijske i ruske vojske u istočnom Homsu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Rat u Siriji organizovala drzavna americká elita sa ciljem dá na bliskom istoku bude haos a krajní cilj bio je třecí svjetski rat kojí se trebao dogoditi 2014 godine nakonec sto je izbio konflikt u u Ukrajinu i rusenje Aviona nad ukrajinom kojí je bio bez putnika.Cilj svega toga nápad na Rusiju,izbijanje gradjanskog rata u rusiji sa konacnim ciljem přírodní bogadtva rusije i parazitski Sistem života americké drzavne elite.Sam Bog nás spasio od tog rata mudrom politikom Putin,ruske diplomacija koja je pregovorima uspijeli to sprijecti..Nakon toga na scénu stupaju globalisti kojí imaju cilj spreciti ekolosku,nuklearnu katastrofu,na americkim izborima postavljaju trupma kojí ima za cilj dá u americi napraví deformaciju, svá ta dogadjanja u poslijednjih doba imaju za cilj dá Trump i globalisti šťávě americku drzavne elitu pod potpunu kontrolu.Glibalisti u putinu vide covjek kojí osim strategie ima sposobnost vodjenja sistema procesa, Putin dobiva ulogu vodje u globalnoj politici i Onda… Čitaj više »

Boris_Z
6 godine prije

Može li meni netko objasniti zašto USA ne pravi plinovod iz Katara do Sredozemlja (i dalje do Europe) preko Jordana i Izraela, ako već ne može preko Sirije?
Pogledajte mapu tog dijela svijeta.
Vodeći analitičari (i nas Babić) taj plinovod pominju kao jedan od glavnih razloga rušenja Asada.
Jordan i Izrael su u USA kampu, oboje podržavaju teroriste ISILa.
Da li bi taj plinovod konkurirao izraelskim planovima da oni sami izvoze plin u Europu iz novootkrivenih nalazišta plina u svojim vodama.
Doduše mogao bi se taj plinovod preko Saudi Arabije voditi i na obalu Egipta (preko Jordana ili ispod uskog Crvenog mora, ali Egipat je saveznik Rusije, pa je to vjerojatno riskantna opcija.

uplo
6 godine prije

FAKE NEWS – ponekad recu istinu, kad bi svaka vijest iz zapadnih novina bila fake onda bi zatvorili biznis.
Ovaj puta BBC koji je isto neprekidni izvor fake news je morao reci istinu.

BBC je nasao podatak iz UNESCO da zene cine 29% znastvenih istrazivaca u svijetu a u Rusiji je prosjek 41%.
To se krije ali izbije na povrsinu kad se citaju fake news izmedju redova.
Ruske novine su previse glupe da ovo plasiraju u svoju korist.
According to Unesco, 29% of people in scientific research worldwide are women, compared with 41% in Russia. In the UK, about 4% of inventors are women, whereas the figure is 15% in Russia.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.