Sirija – Između diplomacije i rata

Vojnik - Sirija - Rat
8 komentara

Tijekom konferencije koja je održana u Bejrutu je sirijska opozicija najavila stvaranje novog sekularno orijentiranog “Nacionalnog bloka”. To je za medije izjavio jedan od lidera sirijske opozicije Luey Hussein.

Prema njegovim riječima, umjesto rata i razaranja Sirija nužno treba obnovu i jačanje demokracije. Luey Hussein je rekao da pred Sirijcima težak put.

Kao glavne ciljeve njegovog bloka je naveo razvoj zemlje, visoku razinu pravne zaštite građana, vladavinu prava, kao i očuvanje kulturne i etničke raznolikosti.

Iako od početka pobornik “Arapskog proljeća” i neznatne manjine koja je težila demokratizaciji Sirije, Luey Hussein je svjestan da su vladine snage uz pomoć saveznika samo od početka 2017. od militanata oslobodile 41 naselje i 1 357 kvadratnih kilometara teritorija. Samo 9. veljače je 10 naselja u pokrajinama Aleppo, Damask i Homs i plemenskih vođa potpisalo ugovor o pristupanju primirju i pridružilo se pregovaračkom procesu.

Ruski Centar za pomirenje u bazi Hmeymim u pokrajini Latakija je jučer potvrdio da su primirje potpisali predstavnici naselja Minniq, Hardetnin, Tell Rifaat, Tell Jibbin, Mayer i Maarest al-Khan u pokrajini Aleppo, Modiara, Misraba i Jarba u pokrajini Damask i Ram al-Inz u pokrajini Homs.

Ukupan broj naseljenih područja čiji su čelnici s predstavnicima vlade u Damasku potpisali ugovore o pomirenju je dosegao 1 222.

Pregovori o početku režima prekida vatre su nastavljaju s terenskim zapovjednicima oružane opozicije u provincijama Aleppo, Damask, Homs, Hama i Quneitra. Broj oružanih formacija koje tvrde da se drže primirja u skladu sa Sporazumom o pomirenju koji datira još od 27. veljače 2016. je ostao 110. Broj oružanih formacija sirijske opozicije koje su pristupile u prekidu vatre i koje ga se pridržavaju je ostao 64.

Nema sumnje da će oružane frakcije trebati svoje predstavnike na budućim pregovorima, a nude li Luey Hussein i njegov upravo osnovani “Nacionalni blok” konstruktivna rješenja, može se naslutiti iz kratkog intervjua kojeg je Hussein dao 2015. za kurdsku agenciju Hawar News u sirijskom gradu Qamishliju.

Luey Hussein: Autonomnu upravu bi trebalo uvesti u cijeloj Siriji

Tijekom posjet Lueya Husseina kantonu Hasaka, sirijski oporbeni čelnik je rekao kako demokratska autonomija mora prevladati neke nedostatke, ali da će on nastaviti s programom da se isti sustav uspostavi u cijeloj Siriji.

Centar pokreta je u Damasku i Luey Hussein je 2015. posjetio Qamishli, kako bi se sastao s dužnosnicima takozvane Demokratske autonomne uprave. U razgovoru reporterom Ekremom Berekatom, za agenciju Hawar News je Luey Hussein odgovorio na pitanja koja se odnose na autonomiju.

Koja je svrha vašeg posjeta kantonu Cizîre (Hasaka)?

Luey Hussein: Naš cilj je saznati više o projektu Demokratske autonomne uprave i dobiti konkretna saznanja o toj ideji. Željeli smo vidjeti s koliko uspjeha se projekt provodi. Također smo željeli vidjeti nedostatke uprave, podijeliti ideje o tome kako prevladati te nedostatke i razgovarati o tome kako bi ovaj projekt mogli širiti u svim sirijskim regijama.

Pratite li iskustva Demokratske autonomne uprave u Rojavi (sirijskom dijelu Kurdistana op.a.)?

Luey Hussein: Nažalost nismo uspjeli saznati, razumjeti i pratiti razvoj ovog iskustva. Mi smo pratili autonomiju putem medija. Takvo iskustvo može biti prvo, ali je važno da je bilo uspješno. Izuzetno je važno da autonomna uprava štiti sve građane, osigura njihova prava i da svi ljudi žive u jednakim uvjetima.

Kako gledate na “kurdsko pitanje”?

Luey Hussein: “Kurdsko pitanje” je više objašnjeno nakon što je započeo revolucionarni proces u Siriji i sada je prihvaćeno kao problem. To je složen i višeslojan problem. Kurdi u Siriji su puno toga pretrpjeli tijekom mnogo godina. To mora biti riješeno na pravi način. To mora biti riješeno kao sva ostala pitanja u Siriji.

Kako vidite napade ISIL-a na Rojavu? Što mislite o tome zašto ISIL cilja upravo na ova područja?

Luey Hussein: Ne razumijem zašto ISIL napada kurdska područja. Međutim, YPG snage brane gradove i regije Rojave, patriotski i pružaju snažan otpor. Trebamo patriotske sirijske snage koji će očistiti Raqqu, Deir Ez-Zor i sve ostale regije od ISIL-a.

U trenucima dok se za Siriju traže rješenja nacionalne pomirbe, ne prestaju vojne aktivnosti vladinih snaga, najviše u području Istočne Goute. Iako je u toj islamističkoj enklavi u blizini Damaska aktivna prosaudijska teroristička skupina Jaish Al-Islam, specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, nije zadovoljan aktivnostima vladinih snaga.

“Situacija u Istočnoj Gouti u Siriji, u blizini Damaska, potencijalno je opasna za primirje i prijeti nadolazećim pregovorima o Siriji u Ženevi”, rekao je Staffan de Mistura na konferenciji za novinare u Parizu.

De Mistura izjavio je da su predstavnici UN-a u pregovorima s ruskom i turskom stranom, koje su pomogle kontrolirati situaciju, jer situacija u regiji prijeti slomu pregovora. Staffan de Mistura je izjavio da je potrebno osigurati i dostavu humanitarne pomoći za sirijsku populaciju.

Odgovarajući na pitanja o predstojećim razgovorima, posebni izaslanik UN-a je izrazio nadu da će oporba formirati svoje izaslanstvo bez njegova sudjelovanja.

Sirijska oporba je ranije optužila sirijske vladine snage za kršenje primirja, osobito u području Istočne Goute.

Međutim, Damask je nedavno najavio operacije većih razmjera za “čišćenje” enklave, a provest će se poput one u Aleppu. Skupinama u tom području je poručeno da će im ruske snage osigurati koridor za izlazak civila i militanata koji se žele predati i otići za Idlib, a bit će uspostavljen u sjeverozapadnom dijelu Istočne Goute, iz pravca Doume prema velikom izbjegličkom kampu koji se nalazi sjeverno od sirijske prijestolnice.

Istočna Gouta je jedina veća islamistička enklava u području Damaska, a koliko je situacija 2012. bila ozbiljna, možete vidjeti uspoređujući vojne karte iz vremena kada su teroristi bili nadomak predsjedničke palače i danas.

Damask 2012.

Karta - Damask

Damask danas

Luey HusseinUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Avignon
7 godine prije

Gledam te dvije mape i one sve govore.
Nek Sirijci budu vjecno zahvalni Rusiji i Putinu.

Borac2
7 godine prije

Sirija + pravi prijatelji (Rusija+Iran+Hezbollah+Alzir, neki clanovi BRICSa) protiv Glavosjeka-takfirista i 70 zemalja potpore u novcu, oruzju, borcima….. zna se tko je pobjednik. Onaj koji posteno vjeruje u svoje srce….
Rezultat je tu: https://www.youtube.com/watch?v=iLylpRn9uXQ&t=178s
Suriya allah hamiha! (Siriju bog cuva).

tuf
7 godine prije

MSM-ovci su počeli objavljivati intervjuje s Assadom – to je znak konačne pobjede, jer je zapad (zahvaljujući udruženim snagama Rusije, Irana i službene sirijske vlasti) natjeran prihvatiti realnost. Neće biti lako ni dalje, ali ovo je signal da se poništava projekt “Assad must go” . Barem na neko vrijeme…

Baba Vanga
7 godine prije

Putin melje sve pred sobom ali vrlo pametno i polako,a mogao bi to sve da sprzi za par dana,ova taktika je prva liga jer zapad nema kud ili da se otvoreno stavi na stranu terorista ili da popusti naletu Rusije,a ovako ce sve te grupacije pristati na pomirenje

jale
7 godine prije

NOVO!!! Sirijska armija je došla na kilometar i po do Al-Baba i uspostavila kontrolu nad putem prema Raqqi.

PanSlaven
7 godine prije

Između diplomacije i rata- , mrcvarenje poštenih ljudi:( Jučer sam stavio link na Sputnik gdje kaže da je ‘za pogibiju turskih vojnika kriva sirijska vojska’.. Čudio sam se kako su Sirijci krivi, ako su im ovi nepozvani došli… Još sam bio spomenuo da je Erdogan pozitivac, a Lukašenko negativac.
Logično, nisu mi pustili taj komentar, da ne kvarim doživljaj obožavateljima. Toliko da znate tko nam kroji mišljenje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI