fbpx

Sirija, kombinirajući diplomaciju i vojne akcije, mora izbjeći “irački scenarij”

Sirija pod lupom

Rusija, Turska i Iran su postigli dogovor o uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba u Siriji, što ne znači prestanak borbe protiv terorizma, prije svega protiv sirijskog ogranka Al-Qaede i takozvane “Islamske države”. Inicijativa je podržana od strane Ujedinjenih naroda, Damaska, pa čak i Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, koji nisu mogli učiniti suprotno, jer o uspjehu ove inicijative ovisi miran život i isporuka humanitarne pomoći za 2,5 do tri milijuna civila koji žive u područjima pod nadzorom islamističkih skupina u Idlibu, enklavi između Homsa i Hame, Istočnoj Gouti i na jugu zemlje.

Kao i uvijek, samozvani “kauč-generali” svaku mirovnu inicijativu su dočekali na nož i ruski prijedlog, koji tek treba biti proveden u djelo, vide kao poraz i popuštanje zapadnim silama i arapskim monarhijama koje od 2011. rade na uništenju Sirije i svrgavanju vlade predsjednika Bashara Al-Assada.

Sudeći prema odredbama memoranduma, malo je vjerojatno da će se on u cijelosti provesti u djelo. Heterogenost islamističkih skupina i geopolitički ciljevi njihovih sponzora su najveća prepreka za uspješnu uspostavu zona za de-eskalaciju sukoba, što ne znači da ne vrijedi pokušati. Najveća prepreka će biti fizičko odvajanje borca takozvane “umjerene oporbe” i onih koji pristaju na pregovore od terorističkih skupina i organizacija koje, prije ili kasnije, čeka uništenje.

No, mogući scenariji i razlozi ove inicijative su već opisani u prethodno objavljenim člancima i analizama, tako da ih ne treba ponavljati.

Problem je što se sirijski rat pretvara u iračku agoniju, a “vojni znalci” ako na bojnom polju ne vide najsuvremenija oružja i borbu prsa u prsa u kojoj će dobro pobijediti zlo, a možda i obratno, kao da se dosađuju. Mnogi zaboravljaju da rat odnosi živote, to je razaranje i uništenje ne samo infrastrukture i objekata, nego društvenog tkiva jednog naroda.

No, one kojima su ratovi video igre i svakodnevno na interaktivnim kartama, satima prate pomake na bojištu, pobjede i poraze jedne ili druge strane, borbe za svako selo u sirijskoj pustinji, a na društvenim mrežama i internetskim kanalima snimke i fotografije novih oružja i njihovu učinkovitosti, to uopće ne zanima. Oni iz udobnih fotelja na internetu žele vidjeti “vojnu pobjedu”, krv, smrt i razaranje.

Naravno da svaku vojnu pobjedu nad teroristima treba pozdraviti i ne treba žaliti nikoga tko se dragovoljno priključio jednoj od terorističkih skupina koje devastiraju Siriju i ubijaju nevine civile i zarobljene pripadnike vladinih snaga. Ali zbog toga svaku mirovnu inicijativu, čak i na ograničenom dijelu teritorija, zvati izdajom i bijegomu borbi je, blago rečeno, neukusno.

Do vojne pobjede i uništenja terorista će prije ili kasnije morati doći, a odabir zona za de-eskalaciju sukoba sugerira da je trenutno prioritet osloboditi plinska i naftna polja i deblokirati Deir Ez-zor. Ako sirijska vojska i saveznici to uspiju postići, ostatak posla će biti dječja igra, bez obzira na inozemnu podršku koju ima ukupno oko 45 000 militanata nagomilanih u četiri navedena područja.

Najgori scenarij je da Sirija postane nalikovati na Irak prije pojave terorista “Islamske države”. Tko bi bez provjere na internetu mogao reći otprilike točan broj ubijenih u terorističkim napadima 2013. godine, kada se Irak smatrao “mirnom zemljom” gdje je rat završio, a okupacijske trupe su se najvećim dijelom povukle? Vjerujem da vrlo malo ljudi zna taj podatak. Podsjetimo da je u mirnom Iraku 2013. godine u terorističkim napadima ubijeno 8955 ljudi, najvećim dijelom civila, među kojima tisuće žena i djece (Iraq 2013).

Vraćajući se na temu Sirije i istu godinu, kada je početkom ljeta 2013. s prvom važnom pobjedom sirijske vojske i Hezbollaha u mjestu Al-Qussayr počelo postepeno, ali sigurno oslobađanje zemlje od terorista, bilo je jasno da se za Siriju bori drugačijim metodama, vojnim taktikama i strategijama od onih američkih u Iraku, koji su došli, sve razorili, otišli i zemlju ostavili u kaosu. Upravo zbog toga treba podržati svaku vojnu, ali i diplomatsku inicijativu koja će smanjiti broj civilnih žrtava na jednoj strani, a povećati šanse za vojnu pobjedu nad teroristima na drugoj. Opća ofenziva svim raspoloživim ljudstvom, sredstvima i oružjem na gusto naseljena područja bi bila najgora odluka Damaska i njegovih saveznika, jer rodbina, prijatelji i poznanici stradalih u takvoj kampanji Assadu i saveznicima nikada ne bi oprostili masovne žrtve, što bi bila cijena takvog “oslobađanja” zemlje. Nakon toga bi Sirija godinama bila vijest od dva retka u kojima bi pisalo “kako je u samoubilačkom bombaškom napadu u tom i tom mjestu ubijeno 20, 30 ili 40 civila i pripadnika policije”.

Baš kao u Iraku 2013. godine, kada se na te vijesti obraćala pozornost jednako kao da je pisalo “da se negdje u Japanu dogodio blaži potres”.

Ruski i sirijski planovi, prepreke i klopke u četiri de-eskalacijske zone u zemlji

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mario
Gost
mario
3 godine prije

Evo ga,ustaljena praksa se nastavlja.cim se pokaze da rusija nije niti blizu sila kakvom je se prikazuje na ovom portalu i da konstantno mora popustat raznim tetoristima i zlocincima(s.arabiji,turskoj,qatru,sad-u i sl.) odmah izade jedan ovakav tekst koji pokusava izrugivati sve one koji ukazuju na to.gospodo rusija nije (nazalost) niti ce u dogledno vrijeme biti blizu razine sad-a jer prava sila sa teroristima ne pregovara,ona ih ili unisti ili njima upravlja usvoju korist.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  mario

@ mario – da bi nekome objasnio neke stvari najbolje je tog nekoga u tom objašnjavanju “uvaliti” u sličnu hipotetsku situaciju, pa ću i ja to uraditi s tobom, bez ikakve zle namjere i krajnjih primisli. Uzmimo da je u tvom mjestu življenja grupa terorista zauzela nekakav objekat u kojem drži poveću grupu civila kao taoce među kojima su i tvoji najmiliji, traže ispunjenje nekih svojih zahtjeva, pri čemu prijete da će pobiti i sebe i sve taoce ako se oni ne ispune. Vlasti su voljne da im neke zahtjeve ispune a neke i ne, pa onda nastupaju dugi, teški i mučni pregovori sa neizvjesnim ishodom, a uporedo sa pregovorima se vrše pripreme za napad na njih i nasilno oslobađanje talaca. U jednom momentu pregovori dolaze do mrtve tačke i vlasti procjenjuju da nemaju druge nego da akcijom izvrše njihovo oslobađanje, pa to i rade. Akcija se na kraju uspješno i izvodi, ali je tokom nje stradao i veliki proj talaca među kojima su i tvoji najmiliji (gluho bilo i nikada se ne desilo). E sad, da su vlasti uspjele riješiti situaciju bez proljevanja krvi i žrtava da li bi ih tad smatrao slabom vlašću i “mlakonjama” ili bi je slavio kao izuzetno mudru a u isto vrijeme i jaku vlast, ili bi ti bilo ipak draže što su postupili kako su postupili pokazujući nadmoćnu silu i beskompromisnost? Odgovori na ovo pitanje i sve si pojasnio u vezi stajališta kojeg zastupaš u svom komentaru,

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  mars

@ mario – ćak i ako ne odgovoriš na pitanje iz mog gornjeg komentara, to je ipak jasan odgovor, toliko jasan kao da si ga i pismeno dao.

mario
Gost
mario
3 godine prije
Reply to  mars

Hipoteza ti je dobra ali mislim da ipak nisu uzeo u obzir bitnu stvar,a to je da su oni vec ko zna koliko puta pregovarali i dogovorili se ali su teroristi(otmicari) to svaki put izigrali i ubili nekoliko taoca.a oslobiditelji i dalje pokusavaju nekom mlakim akcijama oslobodit taoce a otmicari ih i dalje polako ubijaju.razlika je samo u tome sta ja mislim da se davno doslo do mrtve tocke i potrebna je odlucna akcija(ako su oslobodioci u mogucnosti,a izgleda po svemu da nisu),a ti ocito mislim da se treba jos pregovarat iako su svi dosadasnji pregovori gadno propali(sjeti se evajuacije iz fuaha) i taoci polako ali sigurno umiru jedan po jedan.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  mario

@ mario – nije to hipoteza, nego pokušaj da na taj način dokučim tvoj pravi stav o pitanju upotrbe sile nad nekim i stav da li se uopšte određena sila može smatrati jakom ili ne, ako se i ne ponaša kao sila. Nisi dao konkretan odgovor na moje konkretno, više nego pojednostavljeno pitanje, pa bih ja rekao sljedeće – ako je tvoj odgovor na njega ” da ipak podržavaš takvu akciju u gornjoj hipotetskoj situaciji i sa opisanim posljedicama” mogu samo reći svaka čast, čovjek si od principa, integriteta i vrijedan svakog poštovanja i uvažavanja i tvoji stavovi se trebaju cijeniti i poštovat iako se čovjek ne mora slagati s njima, a ako je odgovor “da bi je u gornjoj situaciji ipak slavio kao mudru a istovremenu jaku i sposobnu vlast” e onda si veliki licemjerni demagog za kojeg mlatiti gloginje tuđim kur*cem ne predstavlja nikakav problem, ali kome ne pada na pamet to isto raditi kada je sopstvena pomenuta alatka u pitanju.

mario
Gost
mario
3 godine prije
Reply to  mars

Mislim ako nisi razumio evo jednostavnije.ja sam za akciju unatoc zrtvama (uvjek su zrtve necija djeca,roditelji,braca ) jer najvaznije je procjena neprijatelja,a ako ti mislis da se s ovima u siriji isplati pregovarat sretno ti bilo.a i do sada se pokazali kad se islo u akciju da se ostvarilo kakvd takve uspjehe dok su pregovori do sada donijeli dobro samo teroristima.sad ili su rusi nemocni ili su glupi ili jednostavno kupuju vrijeme,to ja neznam samo se nadam da je ovo zadnje

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  mario

@mario..u zadnjoj rečenici sve si rekao.Znači pravi put je upravljati teroristima( sardjivati sa njima)…Sjeti se Tomislava Salopeka.

mario
Gost
mario
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Negovori ja sra je pravi put,a sta krivi ja samo kazem sta i kako su do sada sve sile postupale sa ovakvim prijetnjama kao sto su tetoristi u siriji.pregovarali su s njima i popustali samo onda kad nisu mogli na drugi nacin s njima izaci na kraj,pa sad je pitanje ima li rusija snage i moci da unisti teroriste u siriji (ja mislim da ima )ali ocito nema motiva i potrebe.tako da

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  mario

A evo ga i kauč general se prvi javio. Paradoks ili ?

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Bobi

Koga svrbi taj se …

milee
Gost
milee
3 godine prije
Reply to  mario

ti prijatelju očigledno ne znaš ni televizor da gledaš,čim ovako nešto pišeš. razbiće ih brat putin i brat asad polako,ali mudro.

mario
Gost
mario
3 godine prije
Reply to  milee

Kladio bi se u bubreg da si ti jedan od onih sta su ushiceno najavljivali da ce rat zavrsit za 2-3mjeseca kad se rusija ukljucila u rat u siriji.sad smo vec dosli do toga polako ali sigurno,kad se za godinu nista bitno nepromjeni prica ce bit da putin i assad u biti to i zele jer vole ratovat

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  mario

Baš je počela evakuacija Barzeha i Yarmuka u Idlib, a tko želi može ostati. Dakle, na već 30 frakcija tamo se šalju još tri nepomirljive koje su privremeno obustavile sukobe u Gouti., a SAA čisti cestu prema granici s Irakom. U Gouti ima osam frakcija, a svi se mrze, baš me zanima kako će se održati. Eto kad je mario takav strateg neka mi objasni ovo, inače se sve prikazuje kao “zeleno”comment image

mario
Gost
mario
3 godine prije

Kazes zanima te kako ce se odrzati,a mene zanima kako su se dosada odrzavali.jedino je objasnjenje da je druga strana potpuno nesposobna

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije
Reply to  mario

Da, ali Rusija je sila u usponu, i mora kombinirati i mišiće i pamet kako bi stala na kraj ovom zlu kakvog svijet ne pamti od Hitlera i Pol Pota. Ipak su i Rusi i Iranci i Sirijci uvidjeli da je Plan B (Plan A, svrgavanje Assada srećom nije uspio) cionističko-vehabijske bagre ne dopustiti uspostavu šijitskog polumjeseca, i sada se ovakav potez morao napraviti (Hama je spašena, i teroristi su u kontraofanzivi SAA izgubili više od 1 000 glavosječa) kako bi se sve snage presumjerile na deblokadu Deira i barem držanje dostignutih pozicija u Daari i Quneitri.
Opasnost prijeti iz Idliba, ako Erdo opet zabije nož u leđa SAA, a na jugu živo me zanoma hoće li rusko-srijska PZO reagirati na eventualne napade avijaciju Al-Nusre Airwaysa

Jura
Gost
Jura
3 godine prije

Ma bravo, veliki strategu. Erdo nikad nije zabio nož u leđa SAA, oni su otvoreni neprijatelji odavno, samo Rusima. Mućni tom glavom za promjenu.

mario
Gost
mario
3 godine prije

Oce li erdo zabiti noz u leda ili nece to neznam ali da je zapocela izgradnja velike vojne baze turske vojske u idlibu to znam.e sad jeli to prodano na pregovorima ili je erdo malo izmjenio dogovor vidjet cemo,ali aneksija idliba i sjevera kojeg drze turci je prakticno zapocela,

Morski
Gost
Morski
3 godine prije

@Tadmur
Po meni je pravi put uzeti sve opcije u razmatranje i posloziti prioritete u procesu.

Krenuti agresivno u ovom slucaju, stvarajuci neizbjezni kaos i onda ne uzimati u obzir mehanizme koji ce se pokrenuti nakon toga, vec misliti da ce se taj kaos zaustaviti sam od sebe je, u najmanju ruku, prilicno neozbiljno.
Jedan od glavnih zakona fizike nam sve lijepo objasnjava – svaka akcija izaziva reakciju koja je jednakog intenziteta ali suprotnog smijera. Fascinantna je istinitost ovog zakona u svim aspektima zivota, kako u obicnoj mehanici pa tako i socioloski.

Spomenuo si kontrolu. Mislim da svaka strana nastoji iskontrolirati onu drugu, makar 2 postotna boda vise nego druga strana njih. Stopostotna kontrola je nemoguca i borba za svaki postotak je u svakom detalju.

Sto je pjesnik zelio reci je sljedece – cilj imati sto manje zrtava svog naroda (nemojmo zaboravit da je na Siriju izvrsena agresija) a pritom zadrzati svoju zemlju van ruku agresora. Po mom misljenju, dobro rade, dapace divim im se na strpljenju i hladnoj glavi, osobno nisam siguran da bi izdrzao taj teret.

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije

Pro-americki teroristi su ustali s konferencije i izjavli da se oni ne slazu s tim, to jest hoce da ih Rusi bombaju.
Zasto?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

@USA exceptional
Mazohisti, možda…..

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Nije ovo stvar ima li Rusija vojnu moc da porazi teroriste dakako da ima. Netreba se pretvarati nije ovo primirje napravljeno da bi se sacuvala infrastruktura i zivoti vec Rusija nezeli bez nuznosti slati svoje oruzane snage u Siriju (ako bude bilo potrebe) a Saa nema dovoljno ljudi da zavrsi rat znaci treba skratiti frontove i uzeti prioritet. Zato je doslo do podjele interesa izmedju RF,Tr i IRI bez USA sto je jako vazno a glavni prioritet je pustinja naftna i gasna polja jer ko kontrolise resurse dobija i rat i naravno presjeci put za Katarski gasovod ( zato je Turska dobila Turski tok). Kad saa zavrsi sa tim ostaju zeleni sami protiv cijele Saa. Sto se mene tice jako dobro odradjeno sto se tice Rusije jednostavno ne zele tek tako slati svoje vojnike.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije
Reply to  fenix

AKo Katar i Saudi žele plinovod, to mogu bez problema napraviti preko Jordana i IzraHELLa.
Oslobađanje istoka Sirije je sada prioritet zbog šijitskog polumjeseca, a naravno i zobg nafte i plina.
Samo da se Turci počnu malo ozbiljnije baviti Kurdima, kako Sultanu ne bi opet palo na pamet iz Idliba krenuti na Aleppo, Hamu ili Latakiju.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  fenix

Pogledajte gdje je sirija bila prije dvije godine,a gdje je sada.malo po malo teritorija se oslobađa,uz minimalne gubitke.politička vlast u siriji je oćuvana,a to je najvažnije za cjelovitost zemlje.e sad kako će amerikanci biti istjerani,to je drugo pitanje.još ih nikad nitko nije istjerao političkim putem ako oni sami nisu htjeli otići,ali tko zna,možda se rusima posreći sa nekom nagodbom ili nećim sličnim.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Samozvani glasnogovorniku Kremlja, gosp. Babiću – “kauč generali” su tzv. Putinofili, koji u Gazdi vide Boga.
Ja niti sam Putinofil, niti sam “kauč general”, već samo govorim kako treba biti oprezan sa ovim primirjima (nova su stvar ove sigurnosne zone) jer su AL Qaida i ISIL to najčešće korisitili za jačanje ljudstva i tehnike, te za nove ofanzive. Ako onaj nesposobni NDF bude kao do sada “čuvao” dostignute crte oslobođenih područja, SAA i saveznicima se ne piše dobro. Idlib nije enklava, i tu se mogu s leđa očekivati kontraudari zelenih. Enklave trebaju dobijati samo humanitarnu pomoć, ali opet i tu se zna prošvercati koječega, uz obilatu pomoć ratnih profitera i sa sirijske strane, jer nema drugog racionalnog objašnjenja kako su te enklave u potpunom okruženju godinama opstajale – koljači jesu glupi i ludi, ali ipak nisu toliko ludi da kopaju tunele dugačke stotinama kilometara, kao krtice,

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Collins, autor se doista ponekad ponaša kao glasnogovornik Kremlja. Drago mi je da svojim tekstovima na AMSI razbijao ideološko-geopolitički monopol u kojem je Hrvatska zarobljena, međutim često krene u idealiziranje Rusije, i baš takvim pisanjem proizvodi kauč-generale kojima nije jasno zašto Rusija, kad je toliko moćna, ne postavi se malo snažnije. Isto se pitaju i tradicionalni rusofili. I ja želim da Rusija bude snažna i ravnopravna zapadu, ali ona to sada nije i neće bit još sigurno 5-10 godina a možda i dulje. I to je razlog zašto Putin toliko taktizira i ide korak po korak. Samo, ja nemam iluzija (a to mnogi ljevičari i rusofili misle) da je Rusi žele biti alternativa SAD-u, pa više puta su jasno rekli da ih zanima isključivo ruski interes i ništa drugo. A vrlo je naivno misliti da Rusija predstavlja neku alternativu u pogledu društvenog razvoja, ekonomije – za to tek nemaju snage ni resursa. Pogledajte po internetu što govore npr. mnogi američki sveučilišni profesori, geostratezi koji su slobodni od politike – oni Rusiju uopće ne doživljavaju kao stratešku prijetnju, čak niti konkurencijom američko zapadni poredak mnogo je ugroženiji od Kine.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  žrec

Srećom pa si operiran bilokakvih ideoloških smjernica pa baš znaš da Rusija neće biti alternativa. A tek ovi stručnjaci, tek treba opaziti kad jače zagrebu površinu pa ćemo vidjeti koliko su slobodni od politike.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Već se krenulo u podebljavanje slijepog crijeva oko Palmire, a prva faza trebala bi biti istočni Homs, i područje južno od Al-Baba. Turci se neće miješati jer su i prezauzeti s kurdskim kvislingom – samo da ISIL po nalogu CIA-e i MOSSAD-a ne krenu na SAA, a zanemare Raqqu, jer se onda Sirijci i Iranci mogu pozdraviti sa šijitskim polumjesecom.
Inače uvijek se u košu sa Rusijom spominje Kina, koje nije ni čuti ni vidjeti. Pardon, bila je vijest da su sa saudi Barabijom sklopili sporazume vrijedne desetine milijardi USD – nemaju gdje potrošiti puste pare koje im je njihova i ostalal robovska radna snaga u Aziji (čudni su neki komunisti, ti Kinezi) uprihodila, pa eto neka Saudi dobiju još kešovine, jer da “oporba” u Siriji ne pati.

Jura
Gost
Jura
3 godine prije

aj @collins muči malo. Ti si najveći kauč general od svih na ovom portralu, i k tome loš. Bolje slušaj svog Gazdu i budi cito.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Sirijsko ratište je prošlost, budučnost svijetlu donosi zakon kojeg nije potpisao samo jedan ciokauboj a tiče se plovidbe ruskih, kineskih, iranskih i sirijskih brodova. Tim talmuđanskim zakonom žele SVE brodove kontrolirati i samim time dotićne države staviti u vazalski odnos. Evo rusima i kinezima prilike da dokažu da nisu pichke. Rat im je objavljen od napada na Jugoslaviju, ček još to ne kuže…………….

Brane
Gost
Brane
3 godine prije
Reply to  subaru

Taj zakon o kontroli plovidbe je čudna priča, ako bi se krenuo provoditi to znači otvoreni rat. U pitanju je dio neke druge sheme. Vezano na to, više je nego očigledno da neki potezi Sjeverne Koreje idu na ruke amerima, pa se postavlja pitanje za koga zapravo radi Bucko. Neki potezi su mu neobjašnjivi, studirao je u engleskoj, sasvim je moguće da su ga zavrbovali tamo.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Brane

Brane, stavi na tas koliko zarade prodavajući nam SVE (oni su vlasnici svih tvornica itd) u miru i onda stavi na tas kolika im je zarada kad uvedu po svijeta u rat i bit će sve jasno zašto im se rat isplati bez obzira na “nelogičnosti”. U pravu si za bucka, pošto je školovan na zapadu nije isključeno da je podmentut kao Šiklgruber švabama.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Brane

@Brane
Šta nije bilo priče da je upijao znanje i u Mostaru.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Svaki sporazum koji potpišu Sirija i Rusija vjerojatno je dovoljno dobar da ga i mi podržimo. Ako nam se i čini da je mogao bit bolji treba znati da mi ne poznamo bitne podatke o ekonomskim, socijalnim, političkim i vojnim parametrima da bi mogli procjenjivati da li se mogao postići bolji. Mnogo puta u životu nije moguće postići idealno i principjelno rješenje, ako uspijete postići najviše što se može postići u određenom momentu napravili ste veliku stvar. Cijenim stavove g.Babića a ovaj članak u kome se osvrće na komentore kauč generala i njihovo ponekad idealizirano procjenjivanje vojnih mogućnosti Rusije i Sirije da se suprotstave nasrtaju Američke Imperije držim potrebnim i pogođenim. Svi koji i malo razumiju koliku cijenu rata plaćaju civili na ratom zahvaćenim prostorima podržat će svaki kompromis koji će smanjiti ratne operacije ako time omogućuje političko rješenje o kome će odluku donijeti sami sirijski građani bez vanjskog diktata….

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik