fbpx

Sirija: NDF snage u Afrinu i mogućnost izbijanja regionalnog sukoba

Turska vojska

Već drugi dan je situacija u sirijskoj regiji Afrin nejasna. Pojavila su se izvješća i snimke navodnih sirijskih provladinih milicija, pripadnika NDF snaga iz šiitskih područja Nubl i Zahra koja graniče s Afrinom, odakle su NDF borci krenuli pomoći YPG snagama u pružanju otpora turskoj agresiji.

Prvo što upada u oči je činjenica da su ove NDF milicije iz spomenutog područja, naseljenog uglavnom sirijskim šiitima, što je prilično neobično. Ali na snimkama nema tradicionalnih obilježja koje nose šiitske milicije, kao što su zastave s likom imama Alija ili žute zastave Hezbollaha.

FOTO – NDF snage sirijske vlade navodno ulaze u Afrin

Sirijske snage ulaze u Afrin
Sirijske snage ulaze u Afrin

Prema stručnjaku Borisu Rožinu postoje tri ključne točke na koje trebamo obratiti pozornost.

Prvo, unatoč poricanju brojnih kurdskih zapovjednika, pregovori o dolasku sirijske vojske u Afrin su još u tijeku, što su potvrdila oba sirijska izvora, vlade i takozvane “oporbe “, kao i brojni kurdski. Razlozi proturječnih stavova Kurda su potpuno jasni, kao što je bio slučaj u različitom izvještavanju o situaciji u Iraku, uoči oslobađanja Kirkuka, kada su Barzanijevi mediji i zapovjednici tvrdili kako će umrijeti, ali neće prepustiti Kirkuk Bagdadu i Teheranu, a Bafel Talabani je iza kulisa riješio pitanje i dogovorio granice s Bagdadom.

U Afrinu takve pregovore vode PYD stranka i YPG zapovjednici, koji vjeruju da ulazak sirijskih vojnika nije najbolji način da se utječe na moral kurdskih boraca na linijama obrane protiv Turaka i proturskih islamističkih milicija, ali vodstvo YPG snaga odgodu u pregovorima vidi kao korisnu strategiju, stoga lokalno vodstvo šalje signale kako tamo uopće nema Assadovih vojnika. Dakle, YPG službeno pokušava zadržati privid jedinstva oko i nespretno se pokušava pretvarati da provladinih milicija nema. Više agencija izvještava da je skupina NDF boraca u Afrinu i Jandarisu, te da pokazuju sirijske zastave kako bi zaustavili napredak Turaka, iako je malo vjerojatno da će se proturske islamističke milicije zaustaviti pred zastavama, jer se ionako protiv vladinih snaga bore godinama.

Turskoj ne smeta ako Assad uđe u Afrin, ali…

Drugo, tursko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako Turskoj ne smeta ako Assad uđe Afrin i uništi skupine povezane s Kurdistanskom radničkom strankom, što bi bile lokalne YPG milicije. Tako je Turska još jednom pokazala da je spremna pridržavati se sporazuma s Rusijom, gdje je uloga Turske da batinom prisili sirijske Kurde da polože oružje, dok Rusija u ruci ima mrkvu.

Ali, kako bi proglasio pobjedu, Erdogan treba nešto više od mahanja sirijskim zastavama, iza kojih se, navodno, skrivaju Kurdi. On želi da YPG snage polože oružje i da političko krilo PYD preda vlast u Afrinu.

Za potvrdu da neće dozvoliti nikakav igrokaz, Turska je i danas bombardirala cestu koja povezuje Aleppo, Nubl i Zahru s Afrinom. Dakle, Assad ne žuri, jer će porazom u ratu protiv Erdogana Kurdi biti fleksibilniji, iako će proturske islamističke milicije i turska vojska ući duboko u kanton.

Za Borisa Rožina to znači da će Damask dobiti potrebne ustupke od Kurda, a Erdoganu će se ispuniti očekivanjima i PKK će imati manju podršku iz Afrina. Upravo zbog toga je Erdogan o svemu razgovarao s Putinom. Zatvaranje pitanja Afrina je također važno i za Rusiju, jer se tako zatvara jedno poglavlje u pritisku na SAD oko uspostave takozvane Rojave.

I treće, do sada službeno još nema dogovora. Sirijci i dalje žele da YPG preda teško naoružanje, pregrupira lokalne kurdske paravojne skupine i da se one stave pod zapovjedništvo Damaska, ta da se središnjim vlasima predaju ključni upravni i vojni objekti.

Kurdi su do sada odbijali ove uvjete o pokušati ograničiti rad sirijskih snaga na prednjim linijama i da pokazujući državne zastave zaustavite napredovanje Turaka.

No, Sirijci se s ovim ne slažu, jer bi se tako odrekli taktike da sporazumom s Erdoganom uspiju prisiliti Kurde da se pokore Damasku. Stoga, iako se pregovori nastavljaju iza kulisa, nastavlja se i kampanja “Maslinova grančica”. U tom smislu je situacija prilično jasna. Kurdi jeftino pokušavaju postići najbolje uvjete u sporazumu, kojeg pokušavaju odgoditi i pričekati na neke proturječnosti između Turske i Sirije.

VIDEO – NDF snage sirijske vlade navodno ulaze u Afrin

No, tumačenja je više, a ovo bi bilo jedno od realnijih, koje spominje mogućnost da u prikazanim kolonama uopće nisu sirijske snage, nego Kurdi koji se skrivaju iza sirijskih zastava. Nažalost, nemamo poznavatelja arapskog jezika, pogotovo ne sirijskog dijalekta kojim govore borci prikazani na videu, kako bi se pokušalo otkriti iz kojeg područja dolaze i jesu li uopće NDF snage sirijskih šiita iz područja sjeverozapadno od Aleppa.

U srijedu je službeni predstavnik kurdske milicije potvrdio za Sputnik da su sirijske NDF snage, unatoč turskom granatiranju, ušle u Afrin.

“Mi održavamo kontakt sa Sirijom, vlastima u Afrinu i kurdskim YPG jedinicama. Snage je u Afrin poslala sirijska vlada i zapovjedništvo sirijske vojske. Erdogan se danas pokazao lošim policajcem na cesti, rekavši kako je zaustavio kretanje sirijskih snaga. To je pogrešno, jer su ove snage već u Afrinu”, rekao je glasnogovornik YPG snaga, Reizan Hedu.

Prema njegovim riječima, deseci novinara su pali pod topničku vatru na ulazu u područje Afrina, dok su pratili pokret kolone sirijskih snaga.

“Turski predsjednik, vlada i turski mediji su dali izjave u konfesionalnoj pripadnosti, navodeći da su ove snage šiiti. Mi u Siriji smo ponosni na našu konfesionalnu i nacionalnu raznolikost. 32 dana odbijamo tursku agresiju, što u vojnom smislu znači da je ona neuspješna. Možda i jesu napredovali na više mjesta, ali vojna kampanja općenito nije uspješna”, dodao je Reizan Hedu.

Međutim, drugi izvori navode da su sirijske provladine snage, unatoč informacijama Ankare i kurdskih snaga, ušle u područje Afrina, ali su se morale povući kada je turska vojska na njih otvorila vatru.

Komentirajući situaciju, sirijski veleposlanik u Rusiji Riad Haddad je izjavio: “Nemam informacije o tome gdje se sirijske snage trenutno nalaze u Afrinu. Vjerujemo da je ono što je Turska učinila agresija i borit ćemo se u svakom slučaju. To je agresija protiv sirijskog naroda i teritorijalnog integriteta zemlje.”

Od početka turske kampanje, koja je pokrenuta 20. siječnja, gotovo svakodnevno su dolazile informacije o dogovoru Damaska i Kurda, koje bi se ubrzo demantirale.

Nakon pokušaja napredovanja sirijskih snaga prema Afrinu, kojeg su pratile brojne televizijske ekipe, turski predsjednik Erdogan je izjavio “kako se sirijski konvoj morao povući zbog turske upozoravajuće vatre na području okupiranog Afrina”.

“Večeras je vidjelo otprilike desetak vozila kako se kreću prema Afrinu. No, tada su turske snage provele granatiranje i morali su se vratiti. Sada je sve gotovo. Jučer sam razgovarao s cijenjenim Putinom i cijenjenim Rohanijem i imamo dogovor o ovoj temi. Nažalost, neke terorističke skupine ponekad same čine pogrešne odluke. To je neprihvatljivo i zato će odgovarati”, rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Ankara upozorava Damask

Ankara je više puta upozorila Damask da ne pruža podršku Kurdima, a predsjednik Erdogan je nakon najnovijeg razvoja događaja u Afrinu obećao da će okružiti grad i ubrzati operaciju “Maslinova grančica”.

“Pokazat ćemo onima koji žele stvoriti teroristički koridor na južnoj granici Turske da to nije lak zadatak”, rekao je Erdogan i nastavio govoriti kako je moguće razmještanje sirijskih snaga u Afrinu “zaustavljeno putem komunikacija s Rusijom”.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin je dao priopćenje o ulasku sirijskih vojnika u Afrin, nazvavši to “crnom propagandom”.

“Jasno je da su izvješća o sporazumu između režima i YPG snaga crna propaganda. Međutim, to ne znači da ne postoje nikakav tajni i prljavi pregovori”, rekao je Kalin.

Kada je Damask kampanju nazvao kršenjem suvereniteta Sirije, Ankara je istaknula kako vojno napredovanje u regiji nije usmjereno protiv vlade Sirije, objašnjavajući kako je ofenziva “usmjerena samo protiv terorista”.

Devlet Bahçeli, zastupnik turske oporbene Nacionalističke stranke, podržao je službeni stav vlade, rekavši “kako će turske snage ukloniti teroriste u Afrinu, bez obzira na posljedice”.

“Turski vojnici će ući u Afrin, a naša zastava će se vijoriti na visini koju zaslužuje”, izjavio je Bahçeli.

Nakon dolaska sirijskih snaga u Afrin je američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao s turskim predsjednikom i dogovorio stvaranje radnih skupina za rješavanje situacije u Afrinu. Međutim, podataka o razgovoru koji je iza zatvorenih vrata trajao više od tri sata uopće nema. Ovu izjavu je u ime Tillersona dala glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi pozvali na zaustavljanje vojne kampanje u Afrinu i na sprečavanje sukoba između strana uključenih u sukob u Siriji.

“Potrebno je zaustaviti ove vojne operacije. Što je više bitaka, to je manji pristup ljudima kojima je potrebna pomoć, ljudima koji su raseljeni zbog sukoba u Afrinu ili u Istočnoj Gouti. Svaki novi dan borbe donosi nove patnje. Svaki dan borbe povećava rizik od sukoba između različitih moćnih sila uključenih u ovaj sukob”, izjavio je glasnogovornik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Prema francuskom vojno-obavještajnom portalu Très Très Urgent, sirijski sukob se ne može promatrati samo kao rat u Siriji, jer bi se on mogao preliti preko granica zemlje.

Izrael, koji nije uspio uvjeriti Moskvu da kontrolira iranske akcije na sirijskom teritoriju, unatoč desecima zračnih napada na skladišta i jedinice Hezbollaha, od kraja siječnja eskalira situaciju s neizvjesnim posljedicama.

Dok je Assad postupno vratili kontrolu nad pravom Sirijom, i to na temelju tajnog sporazuma između Turske i Rusije prema kojem su se ruski vojnici povukli iz Afrina u zamjenu za prestanak turske podrške sunitskim militantima u Idlibu, Tel Aviv se boji da će ostati bez Golanske visoravni i želi da Damask ostane bez međunarodne podrške.

Dakle, ako je postignut tajni sporazum između Turske i Rusije, što nitko ne može potvrditi ni opovrgnuti, da se Rusi povuku iz Afrina, a Turska prestane podržavati islamiste u Idlibu, što bi onda sirijske provladine milicije trebale raditi u Afrinu?

Ne zaboravimo da je prije tri dana na konferenciji Valdai Kluba u Moskvi u društvu Sergeja Lavrova bila politička savjetnica sirijskog predsjednika Bouthaina Shaaban. Ona je tijekom govora na konferenciji Valdai Kluba u Moskvi rekla kako su uplitanja i vojne operacije Turske, Sjedinjenih Država i izraelskog režima na području Sirije nezakonite i da će se zemlja tome suprotstaviti.

FOTO – 19. 02. Valdai Klub Moskva / Javad Zarif (Iran), Sergej Lavrov (Rusija) i Bouthaina Shaaban (Sirija)

Valdai Klub Moskva

Francuski portal izvještava kako Washington pokušava izbjeći da bude uvučen u sukob između Kurda i Ankare na sjeveru Sirije, ali se Sjedinjene Države zato bore protiv šiitskog saveza. Ranije ovog mjeseca je američko zrakoplovstvo  bombardiralo šiitske milicije Liwa al-Baqir i brigadu Fatemiyoun u području Deir Ez-Zora.

Ovo je bila poruka Teheranu, koji su je dopustio luksuz da ukrade devet tenkova Abrams M1 u Iraku, što su zapravo učinile iračke Hashd Al-Shaabi snage, koje Washington smatra ogrankom Quds snaga Iranske revolucionarne garde.

Moskva je kasnije priznala da je poginulo i ranjeno nekoliko ruskih i ukrajinskih državljana iz Donbasa, koji su tamo bili kao dragovoljci ili u sastavu jedinica koje su po narudžbi sirijske vlade čuvale naftna i plinska polja i postrojenja.

Na kraju i Izraelci prijete otvorenom napadom na iranske snage. Međutim, Amerikanci i Izraelci nemaju baš veliki izbor. Ili će se upustiti u regionalni sukob i veliko krvoproliće i gubitke, čak i među njihovim snagama, ili će potvrdi pobjedu Assada i prisutnost Teherana i Moskve na Sredozemnom moru i Sueskom kanalu.

Što se tiče Turske i sirijskih snaga u Afrinu, bilo bi dobro pričekati, jer se u ovom trenutku čini da svi odugovlače i taktiziraju i sirijske zastave na automobilima i nekoliko vojnih vozila za sada ne znače ništa.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Ne znam što je tu nejasno. Dio kurda u Afrinu su šiiti, a i prije su imali dobru suradnju sa šiitskim područjima pod kontrolom NDF-SAA. Dovoljno je viditi karte od prije godinu-dvije. Da nije bilo te suradnje Aleppo bi davno pao. To iz razloga što se situacija stalno gleda crno-bijelo,… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
3 godine prije

Koliko sam ja danas pratio, sve izgleda, da če se ovi NDF iz Nubl/Zahre, smestiti na području Jandairisa, gdje če verovatno sprečavati , da bi se Turci povezali između Al Baba i teritorja u zapadnom Idlibu/ Allepu…U glavnom, mislim, da još uvijek ne rašpolažemo sa dovoljno podataka, da bi mogli… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Trubadur

Ako i budu ušli to je vjerovatno za sada primarni cilj.Postoji realna opasnost da se eventualnim porazam Kurda džihatlije iz Al Baba preko Tal Rifata i Menaga spoje sa onima u Idlibu.Usput,kruže vijesti (doduše neprovjerene) da se bradonje iz HTS- a i Al Zinkija međusobno mlate u Marat Al Numanu… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
3 godine prije

Yusha je več potvrdio, da se HTS povlači iz pet područja u Idlibu… Izgleda , da su dobili po tintari od , pazi sad .. ”Jabhat Tahrir Soria”.. Nema više Zinkija,..hehehe.. Sad su đihadistička moralna vertikala in ne režu više grkljane palestinskoj dijeci, ko što onomad beše u Allepu…

Duki
Gost
Duki
3 godine prije

Barem su ih (džipove) mogli namazati sa malo blata ! Ko tu koga …?

Oko
Gost
Oko
3 godine prije

Na snimku ulaska navodnih NDF snaga u Arfin se vidi pat 35mm (poslednje vozilo na videu) a SAA i Rus ne koriste to orudje i taj kalibar dok je Turska jedina u sukobu koja ga koristi. Tako da je najrealnija opcija da se radi o trofeju Kurda a i sam… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Ne mogu a da ne uporedim ovu situaciju moguceg sukoba SAA sa Turskom i onog sukoba Egipta sa Izraelom,u obadva sukoba Rusija/SSSR su upleteni;u prvom na strani Egipta koji nije poslusao Sovjete i stao sa sukobom sto je imalo za posledicu poraz Egipta i gubitak Sovjetskog uticaja na taj dio… Pročitaj više »

trumba
Gost
trumba
3 godine prije

Sad je sasvim jasna simbolika naziva “maslinova grančica”,… gdje se u maniri najvećih psihopata “bore za mir”. Budući da je ovdje sasvim klasična zamjena uloga u psihologiji, gdje je bad cop zbilja Erdo, a good cop Putin/Assad. Sve između su pijuni koje se nastoji usmjeriti da očuvaju jedinstvo Sirije, umjesto… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Toyote su boli glava…najnoviji modeli, linija 2017.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
3 godine prije

Analista Borisa Rožina je pogodeio u sridu. Normalnim kurdima se negine za YPG, predasce YPG i oruzje i kojeg glavesinu da se spase ostali

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovo situacija podsjeca na barcelonu u najboljim danima tika-take… Samo je vrti u krug…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Trenutno sve nejasno. Ovo najvjerovatnije nisu ni SAA ni NDF snage nego prerušeni muljatori kurdi, koji će ili položiti oružje pred SAA (pametniji izbor) ili dopustiti da ih turci okupiraju u Afrinu kako bi zauzvrat ad amera dobili garanciju za kurdistan istočno od Eufrata (gluplja opcija, jer ni Iran ni… Pročitaj više »

iskander
Gost
iskander
3 godine prije

nije afrin nego avrin

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik