Sirija: Teroristi u Beit Jinnu odbili uvjete predaje – Čišćenje “kotla” se nastavlja (VIDEO-FOTO)

Golan Sirija
7 komentara

Zapovjednici Al-Nusra Fronta su odbili predati svoje položaje sirijskoj vojsci u enklavi Beit Jinn na Golanskoj visoravni. Prema vladinim izvorima, militanti terorističke skupine Al-Nusra front su gotovo potpuno okruženi u području Beit Jinna, jugozapadno od Damaska uz libanonsku granicu.

Zapovjedništvo vladinih snaga je tijekom pregovora teroristima ponudilo da se predaju, ali su zapovjednici Al-Nusra Fronta ponudu odbili.

Enklava Beit Jinn se nalazi u blizini Golanske visoravni okupirane od strane Izraela i Al-Nusra Front je u više navrata dobivao svu potrebnu pomoć od izraelske vojske, što potvrđuje i nedavno izvješće koje je objavila promatračka misija Ujedinjenih naroda.

Izraelska vojska je teroristima davala streljivo, pružala im vatrenu i logističku potporu, te medicinsku skrb za ranjene teroriste.

Nakon što je Al-Nusra Front odbio ponudu da položi oružje, sirijska vojska je pokrenula siloviti napad na terorističku enklavu.

Prema vladinim izvješćima, sirijska vojska je uspjela preuzeti kontrolu nad cestom između gradova Beit Jinn i Maghar Al-Mir i izolirati mjesto Beit Saber.

Prema posljednjim informacijama su militanti i predstavnici lokalnih vlast u Beit Saberu, Kafr Hawaru i Baytimi pristali na dogovor o nacionalnom pomirenju sa središnjim vlastima u Damasku.

Nakon što su teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, predvođene Al-Nusra Frontom, odbili su predati svoje položaje u području naselja Beit Jinn, Maghar Al-Mir i Mazra’at, zapovjedništvo 42. brigade 4. mehanizirane divizije sirijske vojske je izvijestilo da su pregovori pretrpjeli “potpuni zastoj” i da se borbe nastavljaju.

Islamistima je ponuđena standardna shema predaje i za odlazak iz Beit Jinna im je ponuđen koridor do teritorija pod kontrolom islamističkih skupina u pokrajini Idlib. Odlaskom u Idlib bi mogli ponijeti samo osobno naoružanje, a tešku vojnu opremu bi morali ostaviti u Beit Jinnu.

Unatoč činjenici da su vladine snage nedavno značajno smanjile prsten oko “kotla” u području Beit Jinna, teroristi su odbili otići na sjever Sirije.

Sirijska vojska do sada je oslobodila se uzvisine oko “kotla” Beit Jinn i na položaje terorista otvaraju vatru iz svih pravaca. Najintenzivnije granatiranje je zabilježeno jučer u području Maghar Al-Mira. Na položaje terorista se tuklo iz svih vrsta topništva i teškog oružja, a provodili su se i zračni udari. Teroristi su priopćili da su oborili jedan dron vladinih snaga.

Prsten oko enklave se sve više smanjuje, bez obzira na blizinu izraelske granice, a 21. prosinca je sirijska vojska izvijestila da je o suzbijen pokušaj proboja terorista, koji su u “kotao” htjeli ući s izraelskog teritorija. Dio skupine je uništen, a ostali su se vratili.

VIDEO – Topnička priprema sirijske vojske za napad na enklavu Beit Jinn

https://www.youtube.com/watch?v=UhSHMHbD4Po

Sirijska vojska odbila napad Sirijskih demokratskih snaga u Deir Ez-Zoru

Istovremeno je priopćeno da su jučer takozvane Sirijske demokratske snage, krovne skupine koju većinom čine kurdski borci YPG snaga, pokrenuli napad na vladine snage u području Deir Ez-Zora. Sirijska vojska je, nakon nekoliko sati borbe,  uspjela odbiti napad SDF boraca na grad Khusham, koji se, kao i Al-Tabiya, nalazi na istočnoj obali Eufrata. Prema službenim izvorima, takozvane “Sirijske demokratske snage” su, što mrtvih, što zarobljenih, izgubile 12 militanata.

Ovaj napad je ne što novo na ovom dijelu bojišta, što otvara mnoga pitanja. Motiv napada je nepoznat, ali proturječi informacijama kako je sirijska vojska pristala predati grad Khusham SDF snagama.

Kurdski izvori nisu izvijestili o napadu, ali je agencija Hawar News iz sjeverne Sirije potvrdila da su jučer u području Deir Ez-Zora YPG snage izgubile devet boraca.

FOTO – Područje Bet Jinna na jugozapadu Sirije dana 18. prosinca 2017.
al-nusraGolanska visoravanIzraelska vojskaUNYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

Drago mi je da su odbili. Umjesto da ih Sirijska vlada transportira, ovako će se morati izvući preko izrahella, koji će ih prebaciti u Idlib ili Raqqu o svom trošku. Premda su navodno opkoljeni, ne bi se iznenadio da su povezani tunelima sa cionističkim teritorijem.

Piton u cage
6 godine prije

Kako god nema tu mira.interes vise strana je tu.ne vjerujem da ce se izrael pomiriti Sa porazom jer ce time drugi dobit krila.jos ih je zuco dodatno ubacio u Problem Sa glavnim gradom. Namjerno ili ne ko zna ali im je to magareca usluga…

Zagor
6 godine prije

Izgleda da je Magr Al Meer ili potpuno okružen ili pod potpunom vatrenom kontrolom (ovisi o izvoru) jer su naši izgleda osvojili predio pod imenom Hanakeer. tko to kontrolira kontrolira istočni ulaz u farme Beit Jinna.
Samo naprijed.

-zvonirat
6 godine prije

gledano turskom logikom nema sirija što tražit na granici s izraaelom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI