fbpx

Sirija: Teroristi u Idlibu sve bliže porazu – SAA na vratima Maarat Al-Numana

Sirija - Idlub - finalna faza

U večernjim satima 23. prosinca je potvrđeno da su sirijska vojska i njeni saveznici oslobodili grad Jarjanaz i nekoliko obližnjih točaka, okruživši tako turski promatrački punkt u blizini Surmana. S ovih položaja je otvoren koridor za napredovanje prema na Maarat Al-Numanu.

Prema provladinim izvorima, krovna teroristička organizacija Hayat Tahrir Al-Sham i druge militantne skupine su sinoć stupile u kontakt sa zapovjedništvom sirijske vojske u južnom Idlibu. U pokušaju diplomatskog zaustavljanja daljnjeg napredovanja sirijske vojske, pregovarali su o predaji Maarat Al-Numana vladinim snagama i ponovnom otvaranju autoputa M5.

Uzimajući u obzir da riječi i obećanja „umjerene oporbe“ povezane s Al-Qaedom ne vrijede ništa, malo je vjerojatno da će se takav dogovor postići.

U međuvremeni vladine snage  konsolidiraju oslobođena područja u južnom Idlibu i vjerojatno će pokrenuti konačni napad Maarat Al-Numan i osloboditi važno strateško naselje na autoputu M5 koji povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo. Ovo će biti važan korak u čišćenju čitavog južnog Idliba od terorističke prijetnje.

Prije ulaska u Jarjanaz, snage sirijske vojske izvijestile su da su u nedjelju neprestano napredovale u jugoistočnom dijelu pokrajine Idlib i da nastavljaju s ofenzivom.

“Mi nastavljamo naše vojne operacije na osi grada Maarat Al-Numana. Usred teških sukoba postigli smo sjajne rezultate. Vojne jedinice su uspjele preuzeti kontrolu nad 25 gradova i sela. Bilo je mnogo strateških brda koja su oslobođena i danas možemo reći da se nalazimo na periferiji grada Jarjanaza”, rekao je časnik sirijske vojske za agenciju SANA, čiju je izjavu prenio kanal RT.

VIDEO: SAA prije ulaska u Jarjanaz

Snimci prikazuju vladine vojnike dok razmještaju tenkove i topništvo u napredovanju u tom području.

Prema sirijskoj novinskoj agenciji SANA, vladine snage su u blizini grada Maarat Al-Numana oslobodile grad Al-Tehh, kao i sela Al-Hraki, Al-Qrati, Al-Burj, Tal Al-Homsi, Tahtaya.

Napredak sirijske vojske tijekom proteklih tjedan dana u Idlibu se značajno ubrzao. Unatoč otporu Al-Nusra Fronta i srodnih terorističkih skupina, SAA je uz podršku Rusije zapravo razbila front u jugoistočnom Idlibu i oslobodila više desetaka naselja i veliki teritorij.

Ciljevi sirijske vojske su sasvim su razumljivi. Ona želi ovladati cijelim jugoistočnim Idlibu do autoputa M5 Hama-Aleppo, a ako bude moguće, preuzeti kontrolu i nad njim.

Glavna prepreka ovdje nisu snage militanata, koje su u potpunom rasulu, već položaj Turske koja na sve moguće načine pokušava usporiti sve ofenzivne operacije sirijske vojske u Idlibu.

Ali u ovom slučaju je očito da Sirijci imaju jamstva Moskve za ofenzive sa značajnim ciljevima i da politički faktor u ovoj fazi neće naškoditi dijalogu Rusije s Turskom. To se vidjelo i u jučerašnjem napredovanju sirijske vojske, koja je praktički prošla pored turskih vojnika raspoređenih u promatračkom punktu južno od Surmana.

Kampanja podsjeća na ljetne bitke na osi El-Lataminah. Položaji terorista, njihova sjedišta, skladišta i komunikacije podvrgnuti su intenzivnim višednevnim bombardiranjima, a prve linije obrane i uporišta su razbijeni vatrom teške artiljerije i višecijevnih raketnih bacača.

Nakon toga su borbu kreću jurišne skupine sirijske vojske, gotovo u pravilu predvođene „Tigrovima“, dijelovima Republikanske garde i snaga 5. korpusa, koje započinju napade na uništene položaje, uglavnom ujutro, ili jednostavno ulaze i „čiste“ napuštena naselja.

Upotrebu ove taktike olakšava činjenica da, za razliku od El-Lataminaha ranije, položaji terorista ovdje nisu toliko jaki, a napredovanje na terenu olakšava prednost koju SAA ima u oklopnim vozilima i zrakoplovstvu. Stoga se, nakon dužeg izlaganja vatri i masovnog kopnenog napada noću i rano ujutro, takoreći po mraku, militanti postupno povlače prema autoputu M5, svakodnevno napuštajući nekoliko naselja.

Zbog toga je sirijska vojska jučer ujutro s lakoćom ušla u Surman, gdje se nalazi tursko promatračko mjesto. Vladine snage u napredovanju teroristima ostavljaju uzak koridor za povlačenje,

kako bi izbjegli naknadne ulične bitke. Nakon oslobađanja grada su Turci ostali blokirani u vojnom objektu, kao ranije u Moreku, gdje turski vojnici od početka jeseni sjede i ne žele otići samo iz tvrdoglavosti, iako tamo ništa ne mogu učiniti, niti utjecati na situaciju.

Turci vjeruju da će, ako se povuku, izgubiti prestiž i da će biti poniženi. Stoga ostaju u tim promatračkim mjestima čak i kada se fronta oko njih potpuno uruši.

Nakon oslobađanja Surmana, sirijska vojska je pred sobom imala složeniju zadaću, jer se približava autocesti, a teren postaje brdovit. No, kako tamo nije bilo mnogo utvrđenih obrambenih položaja islamističkih terorističkih skupina,  militanti su se odlučili povlačiti do autoputa M5.

Blizina Maarat Al-Numana im je donekle olakšavala položaj, ali u grad nisu stigla željena pojačanja sa sjevera i unutrašnjosti Idliba. Ovoje bilo očekivano, jer su sirijsko i rusko zrakoplovstvo cijeli dan provodili prelete i vršili udare na sve ciljeve na zemlji.

Samu ofenzivu aktivno podržava i Rusija. Intenzitet zračnih napada ruskih zrakoplovnih snaga na jugu Idliba usporediv je s radom ruskog zrakoplovstva kada su militanti poraženi na području El-Lataminaha. Primjećuje se upotreba zrakoplova Su-25 za izravnu potporu jurišnih sirijskih jedinica. Osim toga, bombardiranja u pozadini jedinica militanata provode se danju i noću.

Primjećuje se i rad ruskih vojnih savjetnika i snaga za specijalne operacije.

Nova kampanja u Idlibu je potvrda i da su teretni brodovi ruske Crnomorske flote, koji su neprestano prolazili kroz tjesnac Bospor, prevozili nove isporuke oružja „Syria-Expressom“, što je omogućilo Sirijcima da dobro opreme svoje jedinice, koje su dobile i velike količine opreme za noćno izviđanje i ratovanje.

Teroristi nemaju takvu priliku, jer su njihovi sponzori odustali od slanja vojne opreme i naoružanja. Stoga protunapade terorista Hayat Tahrir Al-Shama i drugih skupina u najboljem slučaju podržava par tenkova i nekoliko pješačkih borbenih vozila. Još uvijek nisu primijećene velike oklopne skupine, iako Al-Nusra Front još uvijek ima oko 20 do 25 tenkova i više  oklopnih borbenih vozila u sjevernom Idlibu.

„Komad po komad“ ili konačni obračun?

Ofenziva koju provodi sirijska vojska u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu islamističkih militanata, koji su, za razliku od onih u sjevernom Aleppu i Raqqi, većim dijelom strani borci i ne pristaju ni na kakve pregovore s vladom, čini se da će mutirati i možda zauvijek promijeniti ravnotežu snaga u tom području. Rusko i sirijsko zrakoplovstvo je bombardiralo većinu položaja koji su smješteni i naseljenim područjima u jugoistočnom dijelu provincije, ali je prethodno proveden obavještajni i izviđački rad doveo do visoke preciznosti udara, bez obzira koliko desetina i stotina snimki i fotografija o „stradanju civila“ na društvenim mrežama objavljivale takozvane Bijele kacige.

Točno je da su gađana i sela oko grada Maarat Al-Numana, što je dovelo do bijega tisuća civila do turske granice. Međutim, ne znamo jesu li to Sirijci ili obitelji stranih boraca, odnosno koliki je omjer među njima jednih i drugih.

Ruska i sirijska vojska negiraju neselektivna bombardirana naseljenih područja i rekli da žele iskorijeniti  skupine lokalnih islamista bliske Al-Qaedi.

Sasvim je jasno da će Turci tražiti ili zaustavljanje ofenzive ili njeno limitiranje do određenih granica. Možda će se Turska truditi da osigura da militanti ovaj put zadrže barem Maarat Al-Numan, a teritorije istočno i jugoistočno od grada zapravo preda Assadu. Damask i Moskva su očito zainteresirani za suprotno i žele zauzeti Maarat Al-Numan, te preuzeti kontrolu nad čitavim dijelom autoceste Hama-Aleppo južno od Saraqiba, jer će to teroristima otežati zadržavanje područja oko grada Kafr-Sazhne, pogotovo ako se oslobodi Hesh.

Općenito, kao da opet vidimo ofenzivu s „ograničenim ciljevima“, koja je već postigla značajan uspjeh. No hoće li se taktički uspjesi pretvoriti u operativne, bit će jasno nakon pregovora u Moskvi, jer osim Idliba, Rusija mora uravnotežiti rusko-turske interese o pitanjima sjeverne Sirije, ili takozvane „Rojave“, kao i Libije, oba područja u kojima postoji razmimoilaženje mišljenja između Moskve i Ankare.

Zapravo, vojnu kampanju u Idlibu je Damask započeo u travnju ove godine. Od tada su oslobođena velika područja sjeverno od Hame i vladine snage su ušle u pokrajinu Idlib. Navodno se pred vladinim snagama povuklo 500 000 civila, što tvrde zapadne navodne „humanitarne organizacije“. UN nije potvrdio ovaj broj, ali je ipak pozvao Damask da se fokusira na izbjegavanje vođenja vojnih operacija u kojima bi moglo doći do stradanja civila ili velikog premještanja stanovništva prema sjeveru i dalje prema Turskoj.

Ovi podaci dolaze od američke nevladine udruge Union of Medical Care and Relief Organisation, koja navodi kako je „osamdeset tisuća ljudi izbjeglo samo od prošlog tjedna“.

Tu su i izvješća takozvanih „lokalnih aktivista“, kao što je Mohamada Rasheed, koji tvrdi „kako su mnoga sela potpuno napuštena ili izolirana, a medicinske ustanove u provinciji, koje su već ozbiljno oštećene, nisu u stanju zbrinuti sve ozlijeđene“. Međutim, ovakvih i puno gorih izvješća se na dnevnoj bazi proizvodi desetke, kao što je bio slučaj tijekom oslobađanja istočnog dijela Aleppa, a treba ih uzeti s rezervom, često u potpunosti odbaciti, posebno ona koja ne prilažu nikakve dokaze i predočena su samo u pisanom obliku.

U ovom trenutku, kada je sirijska vojska došla u Tall Manis, na manje od tri kilometra od Maarat Al-Numana, čini se da nema nade za brojne terorističke skupine koje kontroliraju pokrajinu Idlib, koje su u smislu borbenih kapaciteta očigledno inferiornije od sirijske vojske, koju podržavaju Moskva, Iran i sad već manjim dijelom libanonski Hezbollah.

Budućnost ostatka sirijskih islamističkih skupina sada se čini više nego izvjesna. Samo je pitanje vremena kada će vladine snage uspostaviti kontrolu nad čitavom zemljom i definitivno okončati višegodišnji sukob koji je opustošio Siriju i uzrokovao ogromna razaranja i ozbiljne gubitke među ljudima, vojnicima i civilima općenito.

Može se reći da Sirija i Rusija kraj godine završavaju uspješnom ofenzivom koja nadopunjuje jesenske uspjehe u takozvanoj „Rojavi“ i ljetnu pobjedu u području El-Lataminaha.

Turska: Zaustaviti ofenzivu ili Erdogan šalje nove izbjeglice u EU

Naravno, razvoj događaja u Idlibu će imati posljedice na Ankaru, vjerojatno i na Europu. U stvari, predsjednik Erdogan je rekao da se Turska ne može nositi s novim valom sirijskih izbjeglica i da ne može sama podnijeti svu težinu njihovog izdržavanja, upozoravajući tako Stari kontinent da ima najmanje 3,6 milijuna Sirijaca koji su se od početka sukoba u 2011. godine sklonili u Turskoj.

Već u listopadu je turski predsjednik, ako više ne primi financijsku pomoć iz Bruxellesa, zaprijetio da će izbjeglicama omogućiti da iz zemlje krenu u Europu.

No, ovo su stvari koje se Damask ne bi trebale ticati, iako mogu biti važan ulog u raspravama između Rusije i Europske unije. Ali kako trenutno nema puno otvorenih pitanja, Moskva nema što tražiti od Bruxellesa, tako da je nastavak ofenzive u Idlibu više nego realan scenarij, iako se u ovom djelu kampanje, koja se svodi na otkidanja dijelova teritorija i polagano potiskivanje terorista prema sjeveru, predviđa privremeno zaustavljanje vladinih snaga na autoputu M5 i sjevernim područjima od Maarat Al-Numana.

Općenito govoreći, nada islamističkih militanata i njihovih sponzora da će se moći nositi protiv vlade Bashara Al-Assada i na kraju je svrgnuti, sada je definitivno prošla i umjerenije frakcije, koje su ranije bile podčinjene „Islamskoj državi“ i Al-Qaedi, sada vode pregovore s izaslanicima Damaska o načinima predaje i kako položiti oružje u zamjenu za život i imovinu, njihovu osobno i njihovih obitelji.

Dakle, dugi rat u Siriji će se završiti, a političko rješenje će pokazati vještinu i snagu svakog od ključnih aktera u sirijskom sukobu.

FOTO: Situacija na bojištu u jugoistočnom Idlibu u ponedjeljak kasno u 22h

Stanje u Idlibu 23/12/2019

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
82 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

11 000 terorista u tom džepu. Čini se da su stvarno na izdisaju. Ima jedan iz Marat Njumana , civli ko pas , na Twitteru, a mogao se barem obrijat, … neka , neka, samo napred.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Toooo Sirijci!

Udaraj po toj terorističkoj gamadi: sponzoriranoj od strane amerokenjaca, izraelaca i njihovih podguznih muha.

Udaraj, i sve vam najbolje Sirijci! 😁

P***!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Zvjezdano nebo noćas blista i svi slavimo Isusa Krista, na nebu sjajni mjesec se zlati, Božji blagoslov neka Vas prati!
S-R-E-T-A-N B-O-Ž-I-Ć!!!!!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Željko

Fala Željko i ja tebi želim sretan i čestit Božić!

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Željko

Sretan Božić i vama Željko.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

SAA će pregaziti teroriste kao i svaki put do sada sa manjim ili većim gubitcima.
Hts zna da će operacija ići do linije M5 auto puta i ne žele nepotrebno da ginu i gube tehniku, nema tu nepoznanica niti dilema…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick
Gdje je avat?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Nešto neće gravatar da izbaci mačka kao sliku..
Probaću večeras…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Riddick

Imao si među prvima avat i pokazivao nama ostalima kako da ga “stavimo”
Pa mi bilo čudno “a di je mačak”?

Već sam pomislio da je neki drugi Riddick

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ne ne stari Riddick sam 🙂

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Riddick

Super

Lijepo te je sresti opet.
Čitamo se

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Riddick

To se i ja pitam kad smo se sreli na ovom forumu jedino ti i Ara ste imali avat pozdrav obojici.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Max

Hvala vam i meni je drago da smo u kontaktu, citamo se 🙂
Pozdrav i vama Max 🙂

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Riddick

🙂

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Max

Pozdrav i tebi Max

Koliko vidim tebe još uvijek muči. Na forumu ga imaš ali ovdje nikako 🙁

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Točno to je preko Gravatara sve nešto komplicirano. kolega LNT

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Jel te boli drkazijo 🤣 samo ti cvili duso prodana,tik tak..

John
Gost
John
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

Vidiš. Ostaviš kulturan i umjeren komentar i odmah križevi. Da ne kažem plusevi.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ovo je možda poslednja zima za terorističku internacionalu u Idlibu.

Neutralan
Gost
Neutralan
1 godina prije

Admine de nam koju informaciju sta se ovo desava u rs dodik demokratski polomi inventar u skupstini

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Neutralan

@Neutralan Nećete to pročitati u tom obliku na ovom portalu jer je to još jedan od nebrojenih poraza Moskve u posljednje vrijeme, izvjesni skori ulazak Bosne i Hercegovine u NATO! Ovdje će se to preokrenuti u “strateški manevar” Dodika ili ne vjerujte svojim očima i ANP BiH nego vjerujte portalu, volio bih da griješim ali ne griješim! Isto tako pozorno pratite “dešavanja naroda” danas u Podgorici i u Crnoj Gori, sve podsjeća na Miloševićeve “jogurt revolucije” i na “balvan revolucije”, ako imate dovoljno godina znati ćete o čemu se radi!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Željko

Vidim i sam kakvo je uredništvo portala kada dozvoljavaju da se u komentarima piše sve i svašta i da ih pljuješ na sopstvenom portali ti i tebi slični.
Kako bi vas ja banovao da se nešto pitam…

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko, uzalud se raduješ. Dodikov izveštaj-predlog je usvojila skupština, a opozicija je pravila provokacije mahanjem zastavicama NATO . To je kvisling opozicija i nema šanse za osvajanjem vlasti, iako imaju žestoku podršku svih zapadnih antiruskih i antisrpskih medija i agentura . Dok je Dodik na čelu RS nema ništa od ulaska u NATO .

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Neutralan

Sta ce objaviti onu sramotu pa jesi gledao sta vlast radi i pendrek ministar ono je prava vlast i pravi predsjednik koji po ponasanju ima najmanje 4 razreda osnovne skole ali sta ces to narodu pase.

Neutralan
Gost
Neutralan
1 godina prije
Reply to  Neutralan

ADMINE Izvinjavam se sto je nevezano za naslov ali svi portali bruje o incidentima u srpskoj skupstini i i ponasanju vlastu u rs pa zato trazim par rijeci da to vi malo na svoj nacin analizirate.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Neutralan

@Neutralan Ukratko Dodik sada pjeva ” Ne može nam ( BiH, NATO ) ni(t)ko ništa jači smo od Rusije!! “

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Željko

Odakle ti samo toliko zelje i volje za provokacijama i pisanje gluposti ? Mislim da si TROL i to najobicniji, bez imalo maste i inteligencije.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Željko

Samo ti sanjaj. BiH nece uci nikada u NATO. Osim ako i Srbija udje, onda ce i BiH. Dodik je jasno rekao da Republika Srpska prati Srbiju po tom pitanju.
Ulazak BiH u NATO nije moguc bez pristanka kompletnog predsjednistva, sto izmedju ostalog stoji i u novopotpisanom dokumentu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Neutralan

džeki, u kućicu, odmah! Već si dobio ostatke od ručka, nema te šta admin hraniti.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo ti si to počeo svima govoriti da bježe u kućicu, pa đe potrefi potrefi! Ko zna đe se taj Đek skriva!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

džeki, aport! Idemo!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Američka plaćenička stoka u rasulu. Ruski piloti, (svaki sa litrom votke u sebi, kako laje džeki ) , potaracali su sve što se kretalo od Saraqiba prema jugu, M5 je postao cesta smrti za teroristički šljam. Nikakva pojačanja nisu se uspjela probiti do Marat Al Tumana.
Pitanje je da li ofenziva staje sa oslobađanjem tog grada, ili će se nastaviti djelovanje zapadno prema Latakiji,što teren omogućuje.
U neko doba sigurno se planira doći i do Kabanija sa ove strane, ameri su predobro ukopani sa zapada. U svakom slučaju, dobro odrađeno do sada.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Ivo

U luku Odesa uplovio američki raketni razarač “Ros”, prenose ukrajinski mediji, koji navode da je to 13. put da ratni brodovi NATO-a uplovljavaju u Crno more. Izvor za info neovisni B 92!

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Željko

Bugarska, Rumunjska i Turska su NATO, pa cisto sumnjam da je ovo tek trinaesti put ove godine.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Željko

jedino to i mogu, džeki moj. Ploviti okolo i paziti da ne naljute ruse, da ne bi ros tražio po dnu Crnog mora onaj f-35.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Ivo

Lako sa Amerima, njih će Sirijska vojska opkoliti izolirati, pa će se povući sami, a kaj se tiče čuvanja naftnih polja(čitaj pljačke) ima još dosta tih polja i država u svijetu koje još mogu pljačkati.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Zaustavljanja nema,Turci moraju platiti cijenu svog zla koje su nanijeli Siriji,na vrijeme je Erdo vidio da se tok rata okrece u suprotnom smjeru od ocekivanog I postigao dil sa Moskvom da svojim uticajem olaksa rjesavanje odredjenoj pitanja,dobio je dovoljno,turkmeni koji poloze oruzje mogu ostati u Idlibu I zivjeti po zakonima Sirijske drzave,koji nece bice im ostavljen koridor za povlacenje na teritoriju Turske ili ce biti odstranjeni a sa Evropom neka vidi sta ce,to mnogo Sirijce I Ruse ne pogadja,ko bude voljan od tih silnih miliona izbjeglica da se vrati u Siriju bice dobrodosao(ako nije okrvavio ruke) a kome se ne… Pročitaj više »

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

I sta ce taj pickaski narod na zapadu napravit? 😂 ajde,sta?

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Deru Rusi u Siriji i Libiji sa time dobijaju strateški izlaz na sredozemno more i Europu taktički okruzuju naravno tu treba spomenuti i dobre odnose sa Egiptom. A Nato neka se zadovolji primanjem Makedonije i Crne Gore u svoje clanstvo😀.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Fenix

Nemoj mi dirati Crnu Goru I Nato,toliko je savez ojacao nasim primanjem da se vise nemaju sto bajati.-sad ozbiljno:koliko god sam zelio da moja zemlja ostane neutralna iz 1001 razloga to nije bilo moguce da ne nabrajam(ekonomski nismo jaki,vladajucoj kliki je odgovaralo a I samom Nato-u jer smo Im samo mi hvalili da zaokruze primorski pojas do BI.nisam glasao za ulazak jer mi se Nato ne svidja kao organizacija ali sam bio za to da udjemo(od svih opcija koje imamo a sa obzirom dje se nalazimo) jer mi je bitna cjelovitost teritorije drzave u kojoj zivim a pretenzije na njene… Pročitaj više »

Дале
Gost
Дале
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Mozda kad se oslobodite dozivotnog predsjednika, mafijasa i zadnjeg diktatora u Evropi.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Дале

Nadam se,a oslobodicemo se kad ga ta ista Evropa I Nato koji ga podrzavaju posalju u penziju

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Kažu, kad se u Crnoj gori sretnu dva vrapca, pozdrave se Đesi sokole!!? Isto tako, kad se na livadi sretnu pile i glista:Glista njega pozdravi: Oooo đe si mi sivi sokolee!? a pile joj uzvrati pozdrav: Đe si gujo žestoka!!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

mislim da je u originalu gujo ljuta . Al dobar je svejedno. I realan, iz mog iskustva..:)

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Danilo
😃 A tko bi vas trebao napasti osim – Albanaca?
A u želji stvaranja velike Albanije.
E, tu ti nato neće pomoći. Albanija je u natou. Nisu se miješali niti između Turske i Grčke…
Btw, vi ste – okupirani, kakav razvoj? Preko 1000 predmeta ukradeno iz muzeja. Divlja gradnja…
Vi ste najbolji primjer da plemenima treba – diktator. Ali koji radi u korist naroda.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Lucija

Crnogorce ne može niko napasti, zapravo ne smije ih niko napasti zbog njihovog poslovičnog Junaštva i čojstva i evo primjera! Vratio se iz balkanskog rata jedan kršan Crnogorac, sav okićen ordenima i odlikovanjima i skupilo se cijelo selo oko njega o on im prića svoje doživljaje iz rata, Kaže, ovako na jednoj “čuki” nas jedno sto junaka, a opkolilo nas 4 iljade Turaka i napraviše juriš na nas. Mi odbijemo jedan, drugi, treći i četvrti juriš ali nestalo nam municije i mi izvukosmo sablje i siječemo ih. Ja tako siječem, lijevo i desno, naletim na jednog velikog Turcina, odsječem mu… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Jack

Koliki smo junaci sada o tome ne bih,kakvi smo nekada bili Ja sam ponosan. U ovaj krs I vrleti sa vojskom od nekoliko desetina hiljada opstati fizicki a kamoli stvoriti drzavu sa obzirom sa kojim carstvima I silama smo bili okruzeni moze se porediti sa najvecim podvigom jednog malobrojnog naroda. Evo Kurda ima preko 30miliona pa nemaju drzavu,da ne nabrajam dalje

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

E i ja to kažem!

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Jack

Isti odgovor kao I kolegi iznad

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Hvala vam Ali smo silom prilika I klikom na vlasti koja je pipke svoje hobotnice toliko rasirila po drustvu da bi I onaj koji bi nesto rekao ili uradio,cuti,jer je ucijenjen ili ostankom na poslu sebe ili nekog iz porodice a samim tim I teskoce I ovako teskog zivota zarobljenog u kreditima,tako da smo po mome samo sjenka nekadasnjih crnogoraca cija je rijec I obraz bila svetinja Ali sve se nadam da ce I nama vise puci film,ali jednostavno jos uvijek se dovoljno ima da nije doslo jos do usiju

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Lucija

O Albaniji najvise I govorim,nece nas napasti niko vojno vec kao sto vec I rade politicki trazenjem autonomije za pojedine oblasti koje bi kasnije prerasle u nesto vise.Podjibu Ulcinj prijatelju moj-pa mi onda odgovori imas li osjecaj da si u Albaniji ili Crnoj Gori,isto je I sa tkzv kosovom,ne odgovara im trenutna granica i bilo je sporenja oko toga.

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

A kad je to bilo glasanje za ulazak u nato?

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Nenad

Nazalost nije ga bilo jer bi narod glasao protiv.Vlast je iskoristila stavku u ustavu da moze odluku donijeti u parlamentu gdje je imala vecinu I to Vam je to

GoranZemun
Gost
GoranZemun
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Milova Prćija je država?

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  GoranZemun

Nazalost jeste,ali otici ce I on jednog dana a nama ostaje drzava da je pravimo boljom

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Sirijska vojska je razvila vlastite sustave za ometanje TOW protutenkovskih raketa, tako da je i to doprinijelo porazu terorista, jer je Tow postao praktički neupotrebljiv kada bi se sirijski proturaketni sustav koristio. Osim toga izgleda da se ameri rješavaju svojih dosadašnjih saveznika, jer se svako malo može pročitati kako je eliminiran neki zapovjednik sirijske oporbe u Idbilu, kada mu iznenada raketa uništi auto. Ameri koriste one Hellfire nindža rakete zato se zna da oni tamo djeluju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante, imaš možda link na neki članak o tim ometačima?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naćin ometanja TOW rakete je da neko škarama prereže žicu koja se odmotava iz rakete i onda se gubi signal za vođenje!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante kenjaš. TOW se navodi na cilj pomoću žice koja se u letu odmotava iz rakete po kojoj se šalju signali i upravlja se raketom i to se ne može ometati! Ometati se može samo raketa sa infracrvenim i ona sa laserskim vođenjem!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

no,no. Ovaj put si točno izguglao, no svejedno budi fin. Ne se tako izražavati, zločesti.

slovenac
Gost
slovenac
1 godina prije
Reply to  Ivo

ma pusti primitivca

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naučio od tebe!!!

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije
Reply to  Ante

Koji ne funktioniraju

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije

Nece bas ici glatko hts vrsi protuudar sa automobilbombom

John
Gost
John
1 godina prije
Reply to  Helvetia

Šta?, nije im prošlo ono sa romobilpetardom!?!

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije
Reply to  John

Ne

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  John

Nije a i kako bi, kad ne silaziš s tog romobila.Cijelo selo je popizdio zbog tebe.

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije
Reply to  Ivo

He he he

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Helvetia

Os pomoc, trebas za kartu?

burt
Gost
burt
1 godina prije

sve su to preuranjene teorije jer se prije nekoliko mjeseci govorilo da će cijeli Idlib biti zauzet do kraja godine ali uvijek je na papiru ostala ona demarkaciona linija iza koje ostaju grad Idlib i sjeverni i sjeverozapadni Idlib u turskoj zoni, sve je to Bolton upozorovao Trumpa ako se dozvoli Maduru, Kimu, Assadu, IRGC-u, Hutyma da rade što hoće da će Trump ostati ponižen a nobelovu nagradu za mir ionako nikad neće vidjeti ali idiot i showman Trump je trubio svoje tako da je jasno da bez Boltonovih metoda iz američke perpektive stvar ne može funkcionirati

John
Gost
John
1 godina prije
Reply to  burt

Ma to je sve dogovoreno. Alep i Raka Turskoj, a Der a zor Americi i Kurdima. Nindža kornjače dobijaju Kamišli i Hasaku, a baka i crvenkapica Hamu. To si nam odavno objasnio.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  John

džeki, kućica!! Odmah!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Teroristima vise ni sveti Burt ne moze pomoci.

irenaas
Gost
irenaas
1 godina prije

maraat je palcek jos jutros

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Ovo se već nekoliko puta događalo.Te primirje i Sporazumi sa Turskom i za to vrijeme su se teroristi
pregrupirali .Nakon toga sve opet ispočetka,Sad je opet faza kad su teroristi u stampedu i zreli su za debakl.
Ovaj puta se mora ići do kraja,a to se i događa.Teroristima se ovaj puta crno piše.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

izgleda da u istočnom Idlibu osim manjih skupina nije ni bilo islamista i pobunjenika nego je to bio po već od prije dogovoru Turske i Rusije ispražnjen teritorij, ali u napuštenom Maarat al Nummanu prema vidljivim snimkama ostali su Karem Abdul Bilal, Abdussamed Dagul i još neki novinari i bijele kacige i grupa islamista i FSA

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  burt

Neka si ti Burte nas obavijestio!! Trudi se i dalje!!

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  burt

Kako ti vise ne dosadi da se brukas?
Sve sto si rekao u zadnjih par godina promasio si. SAA polako ali sigurno, uz pomoc Rusije, oslobadja dio po dio Sirije.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Savio

Savio, govoriš neistine! Burt je uvjek točno prenosio pregled situacije sa ratišta u Idlibu, za to ja jamčim!

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  burt

Pozdrav burte dugo vas ne vidjesmo.

Poli
Gost
Poli
1 godina prije

Krenuo i novi krak ofanzive kod Abu Duhura (pravac Saraqib? :D), SAA je vec oslobodila Magharat Mirzu i Halban.

Nema posustajanja momci, samo deeeriii i gazi zohare. Nikakvog vracanja u Europi, ne trebaju nama vise ove vehabije, ima dosta mjesta za njih u Siriji, 6 stopa ispod zemlje.

Max
Member
Max
1 godina prije

Sirija će biti slobodna.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik