“Sirija zarobila i isporučila naprednu izraelsku raketu Rusiji”

30 komentara

Najnovije izvješće, koje se odnosi na izraelski napad na Siriju prošle godine, otkriva da je sirijska vojska zaplijenila i isporučila Rusiji naprednu izraelsku raketu zemlja-zrak koja je ispaljena iz izraelskog raketnog sustava „David Honda“, poznatiji pod engleskim imenom „David’s Sling“.

Svi izraelski mediji su jučer objavili izvješće s kineskog specijaliziranog  portala SINA u kojem se otkriva da su sirijske oružane snage u srpnju 2018. zaplijenile naprednu raketu koja je lansirana iz izraelskog raketnog sustava „David’s Sling“, a zatim su je isporučili u Rusiju.

Prema izvješću, izraelska raketa za presretanje pala je gotovo netaknuta na teritorij Sirije nakon što nije uspjela pogoditi svoj cilj. Samo je pretrpjela manju štetu od udara u zemlju.

Raketa je odnesena u sirijsko-rusku vojnu bazu, odakle je prebačena u Moskvu radi ispitivanja i “obrnutog inženjeringa”, dodaje se u izvješću.

Sustav „David’s Sling“ je sustav presretanja projektila srednjeg dometa kojeg su zajednički razvili izraelska tvrtka Rafael i američka kompanija Raytheon.

Incident s projektilom je prošle godine potvrdio i izraelski portal Debka File. Lansiranje se dogodilo prije 18 mjeseci, 23. lipnja 2018.

„U ponedjeljak su protiv sirijskih raketa SS-21 lansirane rakete najsuvremenijeg sustava protuzračne obrane „David’s Sling“. 23. srpnja je jedan projektil pao u Siriju, a na drugom se aktivirao sustav za samouništenje. Obe rakete su promašile svoje mete. Glasnogovornik izraelske vojske na kraju je otkrio sve što se dogodilo sa sustavom „David’s Sling“  u vrijeme njegove borbene misije. Ugrađeni mehanizmi dvaju presretača, koji su već bili u letu, dobili su nalog za samouništavanje. Samo jedan se uspio aktivirati“, piše Debka File prošle godine u vrijeme lansiranja raketa.

Vojni izvori su za Debka File napomenuli da je uobičajena praksa da vojska nakon što rakete u svojoj prvoj operativnoj misiji padnu na neprijateljsko tlo netaknute, ili čak u komadima, djeluje brzo za „čišćenje“ mjesta pada teškim zračnim ili topničkim bombardiranjem.

„To omogućava spasilačkom timu da se spusti i preuzme oružje kako to ne bi učinila američka ili ruska vojska“, rekli su prošle godine u izraelskoj vojsci. IDF se ponašao drugačije iz četiri razloga.

1. Lansirni tim sustava „David’s Sling“  možda nije otkrio lokaciju mjesta pada.

2. Zrakoplovstvo je kasno shvatilo što se dogodilo.

3. U vrijeme kad se znalo da se druga raketa nije uništila, bilo je prekasno za njeno uništenje ili misiju prikupljanja. Gotovo sigurno ju je pokupio ruski ili sirijski helikopter.

4. Izrael je odlučio da vraćanje ili uništenje rakete iz sigurnosnih razloga nije vrijedno rizika velikog sukoba s Rusijom i Sirijom.

„To znači da će prva raketa ovog sustava koja je lansirana u akciji gotovo sigurno biti izučena ruskim i sirijskim obavještajnim inženjerima. Samo je pitanje vremena kada će njegove tajne dospjeti u ruke Irana i Hezbollaha. Ovaj je gubitak prepreka izraelskom sustavu protuzračne obrane i obavještajnim podacima koje također dijele i SAD.

Ova raketa, koju su zajedno razvili izraelska vojna tvrtka Rafael Advanced Defense Systems i američki Raytheon, potpuno nova. U službu je ušla prije samo dvije godine kako bi popunila jaz u izraelskom višeslojnom arsenalu proturaketne obrane između sustava „Iron Dome“ za operacije kratkog dometa i sustava „Arrows“ za zaustavljanje balističkih raketa dugog dometa. „David’s Sling’s“ izgrađen je za presretanje različitih projektila u rasponu između 40 i 400 km, uključujući krstareće rakete s malom brzinom. Brzina rakete je oko 7,5 Macha, 5,754 milja na sat, a sastoji se od raketnog motora s krutim gorivom.  Naoružana je „topline“ radarima i elektrooptičkim sustavima. Davidove rakete vrijedne su milijun dolara po komadu. Ovim proturaketnim projektilom su američki i izraelski planeri htjeli zamijeniti „Patriot PAC-2“ u izraelskom arsenalu. Sada je najhitnija zadaća utvrditi što su Rusi i Sirijci uspjeli dobiti od projektila u svoje ruke, a sve propuste otkrivene u njegovom prvom lansiranju treba ispraviti prije nego što se vrati u službu“, piše Debka file u vrijeme incidenta, dok još nije bila objavljena vijest da je raketa gotovo netaknuta završila u rukama sirijske vojske, koja je proslijedila ruskim kolegama.

David's Sling
FOTO: Raketa i sustav „David’s Sling’s“

Debka File se sada pita zašto su kineski i ruski mediji sada odlučili pokrenuti ovu „staru priču“? Izvještavaju kako ruski raketni stručnjaci proučavaju tajne i karakteristike izraelskog sustava koji je osmišljen za presretanje balističkih raketa srednjeg dometa i nisko letećih krstarećih projektila.

Kineski portal također navodi da su Sjedinjene Države i Izrael tražili od Rusije da preda zarobljene rakete, ali je taj zahtjev Moskva odbacila.

U izjavama koje je u utorak dao ruskom portalu Avia Pro, stručnjak za rusko ratno zrakoplovstvo, koji je tražio da ostane anoniman, istaknuo je da Izrael u posljednje vrijeme nije bombardirao ciljeve u Siriji, što je pripisao ruskim upozorenjima.

Analitičar se zapravo osvrnuo na razgovore ruskog predsjednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prošlog septembra.

“Naravno da su njegove oštre riječi mogle natjerati Izrael na razmišljanje o posljedicama svojih napada”, rekao je stručnjak.

Podsjetimo da je Putin tada rekao da Sirija ima pravo braniti svoj teritorij. Prešutio je da bi Rusija mogla imati bilo kakvu ulogu u tome, ali stručnjaci blokadu sustava za samouništenje izraelske rakete pripisuju ruskim naprednim sustavima za ometanje i elektroničko ratovanje.

Ono što je sigurno, prema priznanju izraelske vojske, jeste da je u svojoj prvoj borbenoj misiji jedan projektil neoštećen pao na sirijski dio Golanske visoravni i da se nije postupilo po protokolu koji predviđa uništenje ili specijalnu operaciju vraćanja projektila u Izrael. Kako je ostao tamo, teza kineskih i ruskih medija da su ga Sirijci zaplijenili i dali Rusima je prilično vjerodostojna.

Israel Hayom / Debka1 / Debka2

David's Sling
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
4 godine prije

Raketa sa krilima za upravljanje je spora i lako oborljiva sa Panzir proturaketnim sistemom. Hipersonicne rakete nemaju nikakva krila. Nadjena raketa nije oborena nego “parazitirana” sa elektro magnetsim sistemom.

čitalac
4 godine prije

Uf, što boli…
To se može svakome dogoditi, i Rusima…

eu kolonija
4 godine prije

hebu ih rusi. ništa strašno. ovo je vaspitnopopravna

Tomi
4 godine prije

Da nam Laki objasni malo detalnije oko ovog…

Kurjaca
4 godine prije

Napredna a nije puknula.Kakve su onda zaostale

opet ja
4 godine prije

Ha ha pa Rusi samo mogu da vide koliko imaju napredniju tehnologiju u odnosu na zapad i Izrael. Sirija čak i bez aktiviranja S-300 drži van svog vazdušnog prostora izraelske avione, a oni ispaljuju navođeno oružje iznad Libana ili Mediterana. Od kako su pre dve godine izgubili F-16i Suffa, u Siriju više ne idu.

Ante
4 godine prije

Samo ova raketa unaprijedila je Rusku vojsku sa novom tehnologijom za koju ne trebaju uložiti novac za razvoj. Od toga će imati koristi Sirija i ostali saveznici. Usput to je odgovor onima koji uporno pitaju koliko je novca potrošeno od strane Rusije na misiju u Siriji? Eto upravo im se višestruko isplatila investicija.

Max
4 godine prije

Vrlo važna vijest događaj koji označava staratešku prekretnicu.

Lucija
4 godine prije

“…stručnjaci blokadu sustava za samouništenje izraelske rakete pripisuju ruskim naprednim sustavima za ometanje i elektroničko ratovanje.” 😊😃

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.