Sirijska vojska “čisti” velike dijelove jugoistoka zemlje (VIDEO)

Čišćenje južnog fronta u Siriji
20 komentara

Jučer je u Ženevi počeo novi krug mirovnih pregovora o Siriji, na kojem su sreli stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Aleksej Borodavkin i njegov sirijski kolega dr. Bashar Al-Jaafari. Ranije tijekom dana se sirijska vladina delegacija, koju vodi dr. Jaafari, sastala se s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffan de Mistura. Jaafari je napomenuo kako se sada treba “usredotočiti na prioritetna pitanja”.

Pregovori su pokrenuti odmah nakon prvog sastanka licem u lice između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na summitu G20, na kojem je postignut sporazum o prekidu vatre na jugozapadu Sirije.

Istovremeno su vladine snage nastavile protuterorističku kampanju u zemlji, gdje je jučer ostvaren nevjerojatan napredak u pokrajini Sweida i istočnom dijelu pokrajine Damask.

Prekjučer su na internetu prikazane snimke velikog preraspoređivanja snaga sirijske i ruske vojske daleko od ovih područja, nakon čega nitko nije očekivao brzu i silovitu ofenzivu na jugoistoku zemlje.

09. 07. 2017. – Konvoj sirijske i ruske vojske dan prije ofenzive na jugoistoku zemlje.

https://www.youtube.com/watch?v=0FupKmOGhqM

Iako je na području Dara’ae, Quneitre i zapadne Sweide na snazi ​​američko-ruski sporazum o prekidu vatre, središnji i istočni dijelovi zemlje su isključeni iz sporazuma i stoga su legitiman cilj sirijske vojske i saveznika.

O odnosu na veliku ofenzivu na jugoistoku zemlje, manje operacije su se uspješno provele i na drugim frontama, kao na primjer u džepu Aqayribat, iz pravca Palmire prema mjestu Suknah, posljednjem većem uporištu na putu prema Deir Ez-Zoru, Istočnoj Gouti i drugdje, dok je jučerašnjom kampanjom je na jugoistoku oslobođeno 3000 četvornih kilometara u jednom danu.

Napad je počeo rani ujutro baražnom vatrom iz višecijevnih raketnih bacača, topništva i zračnim udarima. Sirijske snage i saveznici su koristili različita protutenkovska i druga oružja, te potisnuli militante takozvanih “umjerenih pobunjenika” prema sjeveru i džepu pograničnog područja Al-Tanf.

Pješačke postrojbe su motociklima i oklopnim vozilima brzo ulazili u najmanje 20 velikih napuštenih sela, dok je drugi dio ove borbene skupine zauzeo jednako toliko uzvisina u manje od 12 sati.

U sva oslobođena sela su odmah poslani vojni buldožeri, koji su krenuli utvrđivati nove položaje, a vojska je podizala noćne kampove. Operaciju “Velika zora” je 5. korpusom i 5. oklopne divizije sirijske vojske, a potporu vladinima snagama su davale brojne stranačke i savezničke milicije.

Ova strateška operacija je usmjerena na protjerivanje militanata takozvane  Slobodne sirijske vojske koji djeluju u istočnim regijama Suweide i pokrajini Damask u području Badiye i predstavlja drugu fazu operacije “Velika zora”.

Ranije je oslobođen planinski lanac Makhoul, brana Makhoul, planinski lanac Al-Sees i brana Risha, te sela Deir Nasrani, Rajm Bakr, Tall Salman, Al-Maftara, Tal Al-Maftara , Shinwan, Al-Sakiyah, Al-Qasr, Tal Banat, Al-Bajir i Khirbat Saada.

Mjesecima su pripadnici militantnih islamističkih skupina uz američku podršku djelovali u sirijskoj Badiyi, pod izgovorom kako se bore protiv terorista “Islamske države”, kojih tamo nema od kada je sirijske vojska izbila na iračku granicu. Uz američku potporu su ove snage djelovale s ciljem zauzimanja granice s Jordanom i Irakom.

Nakon kampanje s kraja prošlog mjeseca, kada su u gotovo u jednom danu oslobođena ogromna područja istočno od ceste Khanasser-Itriya sve do Resafe u jugozapadnoj Raqqi, gdje su borbe vođene protiv terorista “Islamske države”, ovo je druga operacija ovakve vrste u kojoj se u vrlo kratko vrijeme oslobađaju ogromna područja, što dokazuje da broj militanata, njihova opremljenost i borbena spremnost nisu na razni kako se prikazivalo.

VIDEO – Bitka za istočnu Sweidu

https://www.youtube.com/watch?v=eYuAELAyX98

FOTO – Karta prije operacije i poslije oslobođenog područja od 3000 km2 u drugoj fazi operacije “Velika zora”


Stanje 04. 07. 2017.
Stanje 04. 07. 2017.

 

Stanje 10. 07. 2017.
Stanje 10. 07. 2017.
čišćenje terena
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
6 godine prije

Cilj je ograničiti manevarski prostor amerikancima i šačici njihovih proksija i što je još bitnije, uvjeriti pobunjeničke skupine koje pregovaraju da je bolje za njih da ostvare konačno pomirenje i vrate se u ustavnopravni poredak SAR-e.

Alen
6 godine prije

Ovde jos samo autonomasi ostali ,osim dvije male flekice crnog…

Eden
6 godine prije

Amerika i Izrael zelu fragmentirati Siriju.
Oni se nadaju da ce uspjeti prisiliti Rusiju na tu opciju na kraju dana.
Ako Rusija vidi da nema druge alternative onda ce MORATI pristati.
Anglo-zidovske TV postaje i novine ce tad optuziti Rusiju da je ona ta koja je kriva za razbijanje Sirije.
Zar nisu “lukavi”?

johny gitara
6 godine prije

samo je pitanje vremena kad će na te iransko-iračko-libanonske otpatke udarit moćna avijacija USA, pogotovo jer su na pustinjskom terenu glineni golubovi za američke avione, ono što bude van dometa ruskih protuavionskih raketa iz Tartousa odradit će F15 i F16 a što bude u dometu imaju F22 i F35 ali ruski jadnici neće ni odgovorit

Delon
6 godine prije

List of people sanctioned during the Ukrainian crisis
Wikipedia

108 Rusa su se nasli na svicarskoj listi sankcija.
Svicarska je poslala svoje ljude u Afganistan da bi udovoljila zahtjevu
Tko nije s nama je protiv nas.
Toliko o svicarskoj neutralnosti.
Mogu reci
Good bye svojoj laznoj neutralnosti.

Nil1
6 godine prije

Čekam da se zacrveni na sirya live map ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.