Sirijska vojska obnovila kampanju „Zora Idliba“ i napreduje u području Abu Duhura

Idlib karta
20 komentara

Jutros je sirijska vojska nastavila kampanju „Zora Idliba“ u području jugozapadno od grada i vojne zrakoplovne baze u Abu Duhuru. U prvim satima operacije su oslobođena sela

Barisa i Nouhiya i SAA se tada zaustavila pred položajima terorista u blizini Abu Jarifa.

Iako ove informacije treba uzeti s rezervom, SOHR tvrdi kako je u sukobima poginulo 22 terorista i 17 pripadnika sirijske vojske i provladinih milicija. Brojke su dobivene od „oporbenih aktivista“ s terena, što znači da su gubici u redovima sirijske Al-Qaede točni.

Ovim je prekršeno primirje koje je ruski predsjednik uspio dogovoriti sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, kojeg je Vladimir Putin službeno i iznenada posjetio 7. Siječnja, a iz damaska je otputovao nakratko u Ankaru, gdje se susreo s turskim predsjednikom Erdoganom, koji je također pružio potrebna jamstva za primirje u Idlibu.

Međutim, do obnove neprijateljstava je došlo nakon što su terorističke skupine provele više napada na sigurna područja i naselja u jugozapadnom dijelu pokrajine Aleppo. Koristeći višecijevne raketne bacače i minobacače su gađali šire područje Abu Duhura, uključujući humanitarni koridor kroz kojeg je proteklih dana nekoliko autobusa s civilima prešlo na slobodni teritorij pod kontrolom vlade.

U granatiranju je ubijeno i ranjeno više desetaka civila, a teroristi su civile kao živi štit pokušali iskoristiti kako bi prošli kroz humanitarni koridor u području Abu Duhura.

Glavno zapovjedništvo sirijske vojske u Damasku je priopćilo kako neće štedjeti truda u spašavanju civila koji se nalaze u područjima u kojima su koncentrirane terorističke skupine. Vojni stožer u Damasku je potvrdio da će provoditi vojne operacije i uništavati teroriste

na mjestima gdje su koncentrirani i koja spadaju i opseg područja odgovora na izvore vatre koja ugrožava život i imovinu civilnog stanovništva i civilnu infrastrukturu.

Hezbollahov dopisnik s terena za IWS News potvrdio  da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad selima Barsah i Nouhiya, ali i da je ušla u Gharbiyu i Abu Jarif na istoku pokrajine Idlib.

Operacija sirijske vojske je započela u području Abu Duhura u Idlibu, ali i jugozapadno od grada Aleppa.

„Prema našim izvorima u tom području, započele su i vojne operacije oko grada Aleppa i vjerojatno ćemo u narednim satima i danima vidjeti napredovanje sirijske vojske na zapadu ili jugu Aleppa“, javlja IWS News i dodaje kako je artiljerija sirijske vojske gađala položaje terorista  Hayat Tahrir Al-Shama u selima Khalsah i Khan Touman, južno od grada Aleppa.

Proteklih dana je sirijska vojska otvorila tri humanitarna prolaza u Al-Haderu, Abu Duhuru i Al-Hobitu, kako bi civili napustili to područje. Prema dostupnim podacima, od otvaranja koridora je oko 1300 ljudi ušlo u područja pod kontrolom vlade.

Vladine agencije potvrđuju da je sirijska vojska pokrenula svoju prvu ofenzivu ove godine u provinciji Idlib, kao odgovor na brojna kršenja primirja od strane militanata.

Obnovljenu kampanju sirijske vojske je potvrdio i ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u bazi Hmeymim. Načelnik centra, general Jurij Borenkov, napomenuo je da su ilegalne naoružane skupine nastavljale granatirati položaje sirijskih snaga i civilna naselja, čime su izazvale odmazdu vladinih snaga.

„U noći s 14. na 15. siječnja su tri odreda militanata s do 50 boraca, uz podršku terenskih vozila s teškim strojnicama, iz pokrajine Idlib izvela napad na položaje vladinih trupa u smjeru naselja Huayn Al-Shaar, Samka i Barsa. Oružane skupine zaustavljene su artiljerijskom vatrom vladinih trupa i povukle su se na polazne točke”, rekao je Borenkov.

Dodaje se kako je islamistička fronta oslabljena, jer je Turska 2000 boraca poslala u Libiju, kako bi tamo pružili podršku takozvanoj Vladi nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju.

Prema njegovim riječima, oko 650 boraca napustilo je Siriju krajem 2019. godine i već su stigli u Tripoli. Još 1350 boraca stiglo je u Tursku 5. siječnja, gdje neki od njih prolaze obuku u kampovima za trening na jugu zemlje. Prema The Guardianu, oni će se u Libiji pridružiti jedinici nazvanoj po Omaru Al-Mukhtaru, jednog od vođa islamističkih milicija. Prema pisanju lista, sirijski militanti su potpisali ugovore s vladom u Tripoliju na šest mjeseci, prema kojima će primati dvije tisuće dolara mjesečno.

Sirijska vojska je počela raspoređivati svoje teško naoružanje duž linije fronta u području Al-Hamdaniyah na jugozapadu Aleppa, kao i u nekoliko područja oko Al-Zahre i Novog Aleppa. Pored razmještanja teškog naoružanja u provinciju i dalje pristižu dodatna pojačanja, izvještava Al-Masdar News.

Da je Rusija suglasna s novom kampanjom potvrđuje i sudjelovanje ruskog zrakoplovstva u ofenzivi, koje je, zajedno sa sirijskim, provelo više od 60 zračnih napada na područja koja kontroliraju Hayat Tahrir Al-Sham i  proturski militanti. Ogromna većina tih napada izvršena je na grad Idlib i u regiji Maart Al-Numana.

U samom gradu Maarat Al-Numanu je rusko zrakoplovstvo uništilo zapovjedni centar islamističkih militanata. U Idlibu se i dalje vode borbe, što znači da je primirje propalo, što je bilo očekivano, a trajalo je manje od deset dana.

FOTO: Područje proboja sirijske vojske

Stanje u Idlibu - 16/01/2020
Stanje u Idlibu – 16/01/2020
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Riješite se tih štetočina jednom zauvijek

nije bitno tko
4 godine prije

Teren je brdovit i pogodan za dugotrajnu odbranu. Zato če oslobađanje Idliba još dugo potrajati.

Alex
4 godine prije

Primirje će nastupiti kad regularne trupe očiste područje od belosvjetskih terorista…od Ujgura do Nigera.

Pero
4 godine prije

Gdje su sada ona cetvorica sto mi dadose minuse?
Opet Turska gamad pomaze glavosjece.

Kile
4 godine prije

To nema kraja, užas

Trt
4 godine prije

Gazi ISIL.

Tomi
4 godine prije

Ajde brate vise MRDNI tu malo iebalo vas vise 7 godina natezanja, daj peglaj to samo padase zavrsi vise ta agonija

varjag
4 godine prije

Opleti, bez milosti!!!!!!!!!!!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.