fbpx

Sirijska vojska obnovila kampanju „Zora Idliba“ i napreduje u području Abu Duhura

Idlib karta

Jutros je sirijska vojska nastavila kampanju „Zora Idliba“ u području jugozapadno od grada i vojne zrakoplovne baze u Abu Duhuru. U prvim satima operacije su oslobođena sela

Barisa i Nouhiya i SAA se tada zaustavila pred položajima terorista u blizini Abu Jarifa.

Iako ove informacije treba uzeti s rezervom, SOHR tvrdi kako je u sukobima poginulo 22 terorista i 17 pripadnika sirijske vojske i provladinih milicija. Brojke su dobivene od „oporbenih aktivista“ s terena, što znači da su gubici u redovima sirijske Al-Qaede točni.

Ovim je prekršeno primirje koje je ruski predsjednik uspio dogovoriti sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, kojeg je Vladimir Putin službeno i iznenada posjetio 7. Siječnja, a iz damaska je otputovao nakratko u Ankaru, gdje se susreo s turskim predsjednikom Erdoganom, koji je također pružio potrebna jamstva za primirje u Idlibu.

Međutim, do obnove neprijateljstava je došlo nakon što su terorističke skupine provele više napada na sigurna područja i naselja u jugozapadnom dijelu pokrajine Aleppo. Koristeći višecijevne raketne bacače i minobacače su gađali šire područje Abu Duhura, uključujući humanitarni koridor kroz kojeg je proteklih dana nekoliko autobusa s civilima prešlo na slobodni teritorij pod kontrolom vlade.

U granatiranju je ubijeno i ranjeno više desetaka civila, a teroristi su civile kao živi štit pokušali iskoristiti kako bi prošli kroz humanitarni koridor u području Abu Duhura.

Glavno zapovjedništvo sirijske vojske u Damasku je priopćilo kako neće štedjeti truda u spašavanju civila koji se nalaze u područjima u kojima su koncentrirane terorističke skupine. Vojni stožer u Damasku je potvrdio da će provoditi vojne operacije i uništavati teroriste

na mjestima gdje su koncentrirani i koja spadaju i opseg područja odgovora na izvore vatre koja ugrožava život i imovinu civilnog stanovništva i civilnu infrastrukturu.

Hezbollahov dopisnik s terena za IWS News potvrdio  da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad selima Barsah i Nouhiya, ali i da je ušla u Gharbiyu i Abu Jarif na istoku pokrajine Idlib.

Operacija sirijske vojske je započela u području Abu Duhura u Idlibu, ali i jugozapadno od grada Aleppa.

„Prema našim izvorima u tom području, započele su i vojne operacije oko grada Aleppa i vjerojatno ćemo u narednim satima i danima vidjeti napredovanje sirijske vojske na zapadu ili jugu Aleppa“, javlja IWS News i dodaje kako je artiljerija sirijske vojske gađala položaje terorista  Hayat Tahrir Al-Shama u selima Khalsah i Khan Touman, južno od grada Aleppa.

Proteklih dana je sirijska vojska otvorila tri humanitarna prolaza u Al-Haderu, Abu Duhuru i Al-Hobitu, kako bi civili napustili to područje. Prema dostupnim podacima, od otvaranja koridora je oko 1300 ljudi ušlo u područja pod kontrolom vlade.

Vladine agencije potvrđuju da je sirijska vojska pokrenula svoju prvu ofenzivu ove godine u provinciji Idlib, kao odgovor na brojna kršenja primirja od strane militanata.

Obnovljenu kampanju sirijske vojske je potvrdio i ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u bazi Hmeymim. Načelnik centra, general Jurij Borenkov, napomenuo je da su ilegalne naoružane skupine nastavljale granatirati položaje sirijskih snaga i civilna naselja, čime su izazvale odmazdu vladinih snaga.

„U noći s 14. na 15. siječnja su tri odreda militanata s do 50 boraca, uz podršku terenskih vozila s teškim strojnicama, iz pokrajine Idlib izvela napad na položaje vladinih trupa u smjeru naselja Huayn Al-Shaar, Samka i Barsa. Oružane skupine zaustavljene su artiljerijskom vatrom vladinih trupa i povukle su se na polazne točke”, rekao je Borenkov.

Dodaje se kako je islamistička fronta oslabljena, jer je Turska 2000 boraca poslala u Libiju, kako bi tamo pružili podršku takozvanoj Vladi nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju.

Prema njegovim riječima, oko 650 boraca napustilo je Siriju krajem 2019. godine i već su stigli u Tripoli. Još 1350 boraca stiglo je u Tursku 5. siječnja, gdje neki od njih prolaze obuku u kampovima za trening na jugu zemlje. Prema The Guardianu, oni će se u Libiji pridružiti jedinici nazvanoj po Omaru Al-Mukhtaru, jednog od vođa islamističkih milicija. Prema pisanju lista, sirijski militanti su potpisali ugovore s vladom u Tripoliju na šest mjeseci, prema kojima će primati dvije tisuće dolara mjesečno.

Sirijska vojska je počela raspoređivati svoje teško naoružanje duž linije fronta u području Al-Hamdaniyah na jugozapadu Aleppa, kao i u nekoliko područja oko Al-Zahre i Novog Aleppa. Pored razmještanja teškog naoružanja u provinciju i dalje pristižu dodatna pojačanja, izvještava Al-Masdar News.

Da je Rusija suglasna s novom kampanjom potvrđuje i sudjelovanje ruskog zrakoplovstva u ofenzivi, koje je, zajedno sa sirijskim, provelo više od 60 zračnih napada na područja koja kontroliraju Hayat Tahrir Al-Sham i  proturski militanti. Ogromna većina tih napada izvršena je na grad Idlib i u regiji Maart Al-Numana.

U samom gradu Maarat Al-Numanu je rusko zrakoplovstvo uništilo zapovjedni centar islamističkih militanata. U Idlibu se i dalje vode borbe, što znači da je primirje propalo, što je bilo očekivano, a trajalo je manje od deset dana.

FOTO: Područje proboja sirijske vojske

Stanje u Idlibu - 16/01/2020

Stanje u Idlibu – 16/01/2020

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Riješite se tih štetočina jednom zauvijek

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ja ne mogu vise da pratim sta se tamo desava kako li je tek njima koji to prozivljavaju ja stvarno ne znam.
Kad ce vec jednom da ih zgazi SAA…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Polako, gric po gric, ukucaj Idlib početkom , kada, kad je oslobođen Aleppo, ajmo reći siječanj/januar 2017. koliko je bio Veliki Idlib. Možeš i na onoj syria.liveuamap

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ma znam ali secas se kako je to brzo pre islo, kad su krenuli Alepo pa Damask pa Darra pa istok do Eufrata nekoliko hiljada kvadratnih kilometara pustinje dnevno, sad… Videcemo, grickaju sto kazes, mada ovih 20 sela sto su nedavno zauzeli na blic krig za 48 sati znaci da mogu brzo da oslobadjaju samo je politika problem.

Borac2
Gost
Borac2
8 mjeseci prije

Pokrajina Idlib je brdovita vukojebina. I tu se ukopali tvrdokorni. A SAA ne zuri da ne gubi ljude za bezveze.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Front je bio razrijeđen kao plin ,sada se kompresira i dolazi po malo u tekuće stanje,kad se ohladi tada je potrebno otočiti ,to radi Turska polako odvozi te borce drugamo da pomalo ne znajući izginu po ratištima gdje će takova sudbina biti manje uočljiva.

mladen3x
Gost
mladen3x
8 mjeseci prije

“Međutim, do obnove neprijateljstava je došlo nakon što su terorističke skupine provele više napada na sigurna područja i naselja u zapadnom dijelu pokrajine Aleppo. Koristeći višecijevne raketne bacače i minobacače su gađali šire područje Abu Duhura, uključujući humanitarni koridor kroz kojeg je proteklih dana nekoliko autobusa s civilima prešlo na slobodni teritorij pod kontrolom vlade.”-što ti ovo govori,sa vojnog gledišta?Meni ovo govori da nitko s VBR-ima nemože pucati po tebi ako ga pratiš….A isto tako mi govori da ga možda i pratiš ali pustiš da napadne pa imaš izgovor da uzvratiš i nastaviš s onim što si započeo prije primirja.I da to završiš.Po meni,vrijeme je da se završi taj rat i da neprijatelji Sirijskog naroda budu zavijek protjerani sa Sirijske zemlje.Ali,postavlja se drugo,veoma važno pitanje “Kada završimo rat u Siriji,gdje započinjemo novi i s kakvim odnosom snaga?”Jel vam jasno o čemu pričam?Novi ratovi nebudu počeli dok ne završe stari,to vam je svima jasno iz povijesti.Zato mi je jasno ovo odugovlačenje sa ovom situacijom,bolje ovo držati pod kontrolom nego se dati navući na nešto novo gdje sve treba iz početka a svaki početak košta i traje,jel tako?Sve si platio što si trebao,sad je samo rutina u pitanju,ciklus traje i plaćaš samo granate koje ispališ.Da se pomakneš samo 500 km dalje,plačaš sve.Pametni znaju o čemu pričam….Mislite da “Iran” ili “novi Irak” treba SAD-u i Rusiji?Premještaj snaga,diplomacija,novi teren,vojska,vojna oprema,logistika….pa brate mili”ko če to platit”…Započeti novi rat košta više nego završiti stari,zato…Sve je jasno zašto ovo ne završava,”ego” i “ime” plaća ekonomija,ni manje ni više….Laku noć,ekipo!

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ mladen3x

A kako pratiš VBR montiran na pickup?

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Više nema klasičnih početaka i krajeva ratova … ovo je ciklus (ili cirkus) koji traje od 2001. i samo se perpetuira i prelijeva.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Kada bi plaćanje bilo zasnovano u robama koje su žuljevima napravljene.Plača se novo štampanim novcem koji dobi pokriće na tren preko vojne industrije koja je u Americi kako se piše u privatnim rukama.Tako je i u Rusiji ,dok pišu kako je ruska vojska naručila toliko nečega od proizvođača nekog.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Teren je brdovit i pogodan za dugotrajnu odbranu. Zato če oslobađanje Idliba još dugo potrajati.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Stvar odluke da se reši a ne da se vojska mrcvari.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Primirje će nastupiti kad regularne trupe očiste područje od belosvjetskih terorista…od Ujgura do Nigera.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Gdje su sada ona cetvorica sto mi dadose minuse?
Opet Turska gamad pomaze glavosjece.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Francuzi salju nosac aviona.
Bice veselo

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Da … i ne znam, smijat se ili plakat.

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

To nema kraja, užas

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

Gazi ISIL.

Tomi
Gost
Tomi
8 mjeseci prije

Ajde brate vise MRDNI tu malo iebalo vas vise 7 godina natezanja, daj peglaj to samo padase zavrsi vise ta agonija

varjag
Gost
varjag
8 mjeseci prije

Opleti, bez milosti!!!!!!!!!!!!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x