Sirijska vojska oslobodila bazu ABU DUHUR (FOTO)

Osloođenje baze u Siriji
27 komentara

Jutros je sirijska vojska pokrenula napad sa svojih pozicija iz sela Tell Salmo i stigla do južnog oboda zračne luke Abu Duhur u istočnom dijelu pokrajine Idlib.

Oko 13.00 po srednjoeuropskom vremenu su objavljene prve fotografije sirijskih vojnika iz baze. Potvrđeno je da su sirijske snage i saveznici preuzeli puni nadzor nad ovim strateški važnim objektom. Zrakoplovna baza Abu Duhur je smještena nekoliko kilometara sjevernije od tromeđe pokrajina Idlib, Aleppo i Hama. U njoj se može rasporediti 21 borbeni zrakoplov, ima svu popratnu infrastrukturu i dvije piste dužine oko tri kilometra.

Sirijske snage su iz pravca Khanassera u međuvremenu oslobodile mjesto Qaytal, sela Umm Tinah i Al-Muzaywinah u južnom Aleppu, čime su praktično zatvorile kotao u jugoistočnom području terorističke enklave. Prema posljednjim izvješćima je između dvije skupine sirijske vojske ostao prazan nenaseljeni prostor, širine nešto više od 500 metara. Međutim, interaktivna karta ISWN pokazuje da su vladine snage, Hezbollah i savezničke milicije oslobodile sva sela u tom području i teroristi skupina Hayat Tahrir Al-Sham i “Islamske države”, koji se bore i međusobno, sada su u potpunom okruženju.

Ruski mediji su potvrdili da su sirijske vladine snage preuzele kontrolu nad zračnom bazom Abu Duhur. Citirajući sirijske izvore s terena, teroristi su bazu napustili bez borbe.

U napad su prve krenule jedinice 124. brigade Republikanske garde, koje su uz potporu ostatka sirijskih i savezničkih postrojbi brzo došle nadomak same baze.

Sirijske trupe su izgubile kontrolu nad bazom u rujnu 2015. Prije tri godine je baza u Abu Duhuru bila posljednje uporište sirijske vojske u tom dijelu. Opsada zračne baze od strane terorista je trajala šest mjeseci. 9. rujna 2015. su teroristi slomili očajnički otpor sirijskih vojnika u okruženju i zauzeli cijelu bazu. U borbama je službeno ubijeno najmanje 56 vojnika, a 71 vojnik je zarobljen, dok se desetine drugih vode kao nestali. Ubijen je i tadašnji zapovjednik baze, general Ihsan Al-Zuhouri, a svi zarobljeni pripadnici sirijske vojske su brutalno pogubljeni.

Gubitak baze su na svojim stranicama na društvenim mrežama potvrdili i teroristički izvori.

Osim toga vijest o oslobođenju baze je na licu mjesta pratio ratni reporter televizije Al-Alam Hosein Mortada, koji je objavio prve snimke i fotografije ulaska sirijske vojske u bazu.

FOTO – Stanje na bojištu u području Abu Duhura i prva fotografija sirijske vojske u bazi

Oslobođena baza u Siriji
Oslobođena baza u Siriji

 

 

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X3M
6 godine prije

Stize nam lijepo vrijeme… a vec sad je kotlovina na sve strane …

Arkaj
6 godine prije

Okruženi prostor je površine približno 1200 km2, koliko je tu neprijateljskih boraca? Jesu li to sirijci iz tog područja ili strani državljani? Hoće li se predati ili boriti do kraja? Ako dosad i nisu odgovorili na ponuđenu amnestiju sad im je zadnja prilika….

Zvrk
6 godine prije

jedan od posljednjih većih masakara je bio nad vojnicima iz te baze. 50 sretnika je iskoristilo pustinjsku oluju pa su uspjeli doći do vladinih položaja, ostalih 150 je u filmskom sadržaju ubijeno. pod blagoslovom one saudijske ublehe.

zvonimir
6 godine prije

super sad avione i udri po turcima

4 M
6 godine prije

još malo pa nestalo korisnih buda a

Laki Topalović
6 godine prije

Ovi iz kotla su se većinom evakuirali, bile su snimke kolona nekidan.

Laki Topalović
6 godine prije

Dobro, nije strašno, tipfeller “t1 vojnik je bio zarobljen i svi su pogubljeni”. Čisto da se zna 71 vojnik je službeno bio zarobljen i svi su pogubljeni , poznata foto kad su ih poslagali po pisti.

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno SAA i saveznici. Krv koju ste prolili za Siriju nije uzaludna!

Jurica
6 godine prije

Sad je vec jasno da ce SAA uspjeti osloboditi cijeli Idlib i to bez velike muke jer su islamisticki bolesnici ocito na izmaku snaga. Mislim da ce to biti rijeseno najkasnije do kraja 2018. g. I na kraju ce se ovaj krvavi visegodisnji rat svesti na to hoce li Kurdi uspjeti ostvariti nesto vise od onoga sto su imali prije svega, ili nece. Stvarno je zalosno da je za to trebalo poginuti vise od pola milijuna ljudi

Mirko
6 godine prije

Kako se samo zelenio Idlib na kartama prije samo mjesec dana. Super je što operacije vode bitno pametniji od mene, a ne ja. Jer da se mene pitalo, ja bih prvo krenuo u operaciju zatvaranja granice s kurdskim dijelom i Turskom, pa onda čistio Idlib, čisto da ne bježe preko granice.

Ivo
6 godine prije

@Mirko, to bi bilo ispravno razmišljanje s vojničkog diskursa. No ovdje je politika upletena u svaki nivo ratovanja, osim onog najnižeg, gdje pješaci pucaju jedni po drugima. Sad opet idu teorije kako su Rusi prodali dio Sirije turčinima, dogovorena podjela sa amerima i turcima, itd. Budući da mi sa sigurnosti ne znamo što se ekipa tamo dogovara, možemo samo donositi zaključke na osnovu praćenja vijesti s terena i korištenja zdravog razuma. A zdrav razum kaže da Rusi ne smiju dozvoliti kurdistan pod američkom upravom, jer im baza u Tartusu postaje sitting duck. Turci ne smiju dozvoliti stvaranje kurdistana pod američkim (u stvari izrahelskim) utjecajem na svojim granicama, osim ako ne misle etnički čistiti sve kurde iz turčije i humano ih preseliti tamo, što se ne čini izglednim rješenjem. U skladu s time, dogovor po kojem turci za račun i uz dozvolu Moskve čiste dijelove pod američkom okupacijom čini se razumnim… Čitaj više »

trumba
6 godine prije

Sad jednim krakom preko grada Idliba do turske granice, a drugim krakom preko M5 do Alepa…
taman da ostane mala enklava uz granicu da se tu mogu parkirat zeleni busevi iz ostatka zemlje.
😉

Cvicoka
6 godine prije

Mrtvi teroristi su jedino rjesenje za siriju i sve nas…bez evakuacija i dr kombinacija

Zagor
6 godine prije

Dobra makljaža u Afrinu. Upravo javili da turski tenkovi prelaze granicu.

palermo
6 godine prije

Erdo gleda dokle može ići, pa zato one Kurde pod američkim patronatom još ne dira. I prije ove najnovije eskalacije tursko-kurdskog sukoba spominjala se nekakva trampa teritorija na – Idlib za Afrin (btw. tadašnja veličina teritorija koju je zelenjava kontrolirala je bila duplo veća od sadašnje teritorije u Afrinu pod kurdskom kontrolom). Na nedavnu ponudu Vlade u Damasku da se vrate pod ustavno-pravni poredak Sirije ekipa u Afrinu je odbila. Putin zna da je krajnji cilj izbaciti JewSA iz Sirije (a samim time i smanjivanje izraelskog utjecaja, pa će tako i pitanje okupiranog Golana doći na dnevni red), pa zato i sada sa manjim vragom (kojeg ipak može držati na uzdi) tikve sadi. Uostalom zato je Erdu i spasio državnog udara, jer zna da je Gullen 1/1 američka marioneta.

antun comb
6 godine prije

lako je za sirijsku vojsku, nego sto radi turska vojska

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.