Sirijska vojska oslobodila većinu naftnih i plinskih polja na jugu Raqqe

Povratak na oslobođene teritorije
15 komentara

Proteklog vikenda, 15. i 16. srpnja, sirijska vladine snage, na čelu sa specijalnih ”Tigar” postrojbama i plemenskim milicijama, nastavile su ofenzivu u južnoj pokrajini Raqqa.

U brzom napredovanju na jugu i jugoistoku od raskrižja Resafa su vladine snage preuzele kontrolu nad 9 naftnih i dva plinska polja. Tijekom 16. srpnja je ponovno uspostavljena kontrolu nad velikim naftnim poljem Faheda i plinskom poljima Zemla i Kalaa, a oslobođena su i sela Al-Fahda i Al-Zalm.

Istog dana, prema izvješćima sirijskih medija, pojedinačni dobrovoljački odredi i dijelovi plemenskih milicija su očistile područja naftnih polja Wahab, Daysan, Al-Kseer, Abu Al-Kaat i Ebu Katash, sva jugozapadno od grada Raqqe.

Tijekom 17. srpnja se jurišna skupina sirijske vojske utvrdila u području Rumeylan. Nakon ovog pomaka su se neke skupine terorista ”kalifata” morale povući u područja naselja Al-Suhna i Bir Rasum. Do večeri je pod kontrolom vladinih snaga i plemenskih milicija bila većina naftnog polja Diyala.

Noću 18. srpnja je ISIL počeo povlačiti svoje postrojbe iz područja na jugu Al-Huseina i Rajm-Shiha. Na svojim stranicama su teroristi takozvane ”Islamske države” izvijestili kako su svoje operativne rezerve s područja Rumeylana prebacili u područje Akrama i Al-Suhna.

U kampanji tijekom vikenda i početkom ovog tjedna ju u području Raqqe ubijeno oko 130 militanata, a uništen im je i veliki broj vozila. Na bojnom polju su ostale olupine 4 tenka, 7 automobila s teškim strojnicama, jedno vozilo spremno za samoubilački bombaški napad, takozvani ”šehidmobil”, jedan top i 3 minobacača.

Mediji pod kontrolom terorista su priopćili da su ubili 16 sirijskih vojnika, uništili jedan tenk i jedan položaj s navodećim protuoklopnim sustavom.

Ove vojne aktivnosti su vjerojatno usklađene s planom predsjednika Assada i sirijskog Ministarstva nafte i mineralnih resursa, koji su početkom srpnja objavili plan obnove oslobođenih bušotina i postrojenja, te odredili potrebne količine energenata kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva, Ministarstva obrane, Ministarstva električne energije i Ministarstva industrije.

FOTO – Napredovanje sirijske vojske i oslobođena naftna i plinska polja od 15. do 17. srpnja

Stanje u Siriji - 18. 07. 2017.
Stanje u Siriji – 18. 07. 2017.
stanje na frontu
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Danas su otišli još dalje prema istoku. Ušli su u taj Rumaliyan i oslobodili branu kod tog mjesta. Ovo ne staje, nego ide dalje, dok iz Palmire prema sjeveru koriste ruske Smerč sustave. 90 km dometa 300 mm kalibra, ako se ne varam. “Interesantno” artiljerijsko oruđe. Uz opći rat svih protiv svih glavosjeka u Idlibu, prilično dobar razvoj događaja.

Tadmur
6 godine prije

Odličan razvoj događaja.Hoće li nastaviti prema jugu ili istoku vidjet ćemo,možda čak i oba pravca pošto je stigao dio revolucionarne garde koja je odbila jaku kontru kod Resafe.Idu pametno ,imaju i širinu i dubinu.Pitanje je u kakvom su stanju te instalacije i koliko su devastirane.Isil je neke zapalio u povlačenju.Deblokada DZora planirana za kraj godine ,a izgleda da Tigrovi neće baš toliko čekati?

Sinisa
6 godine prije

Pobise se u Idlibu….šikucija ?

zagi
6 godine prije

Sad bi se kozojebi mogli povući k Erdoganu i tamo uvoditi demokraciju, budući da je tamo veliki razdor između sekularnih i zatucanih a mnogim je ljudima uništen život sultanovim čistkama, pogotovo u vojsci!

Zagor
6 godine prije
Alen
6 godine prije

Šehidmobil hahahahah !!!

Milan
6 godine prije

Svaka cast hrabroj sirijskoj vojsci i saveznicima. Zamislite da su EU bolesnici stavili na listu sankcija komandnta odbrane Deir Ezzoura,Issam Zahr Eddina, legendarnog Druza. Znaci nema pomoci bolesnicima iz EU.

Sinisa
6 godine prije

Rasturiše teroristiove druge SSA teroriste u Idlibu…šikucija na kvadrat 😀

Borac2
6 godine prije

Kad se sjetimo koliko puta se pljuvalo i ponizavalo SAA kad su se trebali povuci pred raznoraznim bradonjama, inhimasijima i uvozenim glavosjecama. Sada the tides are turned i idu prema konacnoj pobjedi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.