Sirijska vojska spremna za napad – Čeka se pošiljka ruskih tenkova?

Tenk T-72B3
10 komentara

Sirijska vojska jača svoje jedinice koje bi uskoro trebale sudjelovati u antiterorističkoj ofenzivi u sjevernoj Hami i južnom Idlibu. Lokalne i ruske agencije navode kako se pokretanje kampanje kojoj je cilj oslobađanje južnog džepa terorističke enklave i grada Khan Shaykuna, a za pokret na bojnom polju čeka dolazak ruskih tenkova.

Sirija je zbog sljedeće antiterorističke ofenzive poslala veliki konvoj elitnih snaga i vojne opreme južno od provincije Idlib, izvijestio je u ponedjeljak lokalni portal Al Masdar News koji uz napomenu da prati slanje vojnih pojačanja.

Novo raspoređivanje sirijske vojske u Idlibu dolazi tjedan dana nakon što su vladine snage najavile nastavak protuterorističkih operacija u toj provinciji , što je reakcija na opetovana kršenja primirja od strane terorističkih skupina koje pokreću sporadične napade protiv stambenih područja u susjednim gradovima i na prve linije vladinih snaga.

U tom kontekstu su tijekom ovog tjedna sirijske snage uspjele povratiti kontrolu nad nekoliko lokacija u južnom Idlibu i susjednoj Hami, poput Tal Melaha, Al-Yabina, Hasraye, Al-Arbaina, Al-Zakata, Al-Sakera i Al-Yesata.

Rusija šalje tenkove u Siriju

U slučaju da ekstremisti i dalje budu provodili oružane provokacije, ruska vlada je izrazila potporu eventualnoj ofenzivi u Idlibu. Posljednjih je dana Moskva poslala više naoružanja i tenkova u Siriju.

Ruski brod „Azov 151“ klase „Ropucha“, pun vojnih tenkovima i oklopnih transportera, fotografiran je u ponedjeljak dok je prolazio Bosporskim tjesnacem, krećući se prema Sredozemlju, gdje Moskva ima mornaričku bazu Tartus u zapadnoj Siriji. Ovaj brod je od 2015. dio konvoja „Sirija Express“, koji prevozi vojnu opremu i oružje sirijskoj vojsci.

Vojna pojačanja Rusije podudaraju se s pripremom Sirije za antiterorističke operacije u Idlibu, posljednjem velikom uporištu terorističkih i oružanih skupina u arapskoj zemlji, čije bi oslobađanje označilo kraj rata u Siriji.

Moskva je u više navrata izrazila potporu ofenzivi protiv terorista u Idlibu i odbacila pritisak zapadnih zemalja da spriječi antiterorističku operaciju Sirije i Rusije na ovom području arapske države.

Sirijski ministar vanjskih poslova, Walid Al-Moalem, rekao je krajem srpnja da Damask već kontrolira više od 80% teritorija i ponovio spremnost sirijske vlade da vrati kontrolu nad cjelokupnim teritorijem Sirije.

Što se tiče Turske, iako Ankara formalno prosvjeduju zbog aktivnosti sirijske vojske, na terenu ne čini ništa da bi spriječila prodor vladinih snaga u Idlib. Turska je trenutno zaokupljena pregovorima sa Sjedinjenim Državama oko uspostave takozvanog sigurnosnog koridora dubine 30 kilometara južno od turske granice sa Sirijom, odakle bi se prema jugu u pustinju trebale povući kurdske YPG snage. Hoće li ovaj sporazum biti realiziran, teško je prognozirati, jer se Kurdi, što je bilo očekivano, odbijaju povući.

U međuvremenu je postignut uspjeh u okviru pregovora Moskve i Ankare u provinciji Raqqa, gdje je 10 naselja prešlo pod kontrolu vlade bez ispaljenog metka.

„Deset naselja u sirijskoj provinciji Raqqa našlo se pod kontrolom legitimne vlade zemlje. U roku od jednog dana potpisano je 10 sporazuma o prebacivanju pod nadzor legitimne vlade SAR”, kaže se u dokumentu kojeg je objavilo rusko Ministarstvo obrane.

Sporazume su potpisala naselja Ayed-Kabir s 1,2 tisuće stanovnika, Abbad sa 3,2 tisuće stanovnika, zapadni, istočni, južni i sjeverni El-Taura s ukupnim stanovništvom od 8 tisuća ljudi, sjeverni i zapadni i južni Saf-Safe s ukupnom populacijom od 1,3 tisuće ljudi, te Hnedei s populacijom od 6 tisuća ljudi, potvrdilo je predstavništvo zajedničke rusko-turske komisije u Siriji. Riječ je o arapskim selima iz okolice grada Tabqa i obližnje zrakoplovne baze, što sugerira da će cijelo područje prijeći pod kontrolu Damaska. Turska očigledno nema ništa protiv i dovoljno je da se od tamo, ako su još uvijek prisutne, povuku kurdske milicije.

Hispan TV / Foto – Video

VIDEO – Oslobođenje „vrata Idliba“, grada Al-Hobeita

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…dolazak ruskih tenkova???…tenkovi s posadom RF ili ???….ne čekaju oni ništa…imaju svega dovoljno…ono što im treba jeste obučeno i motivirano vojno vodstvo…a toga imaju svakim danom sve više…

Fenix
4 godine prije

Sto Anna News pravi odlicne ratne reportaze sve cestitke. Primjecijem da Rusko zrakoplovstvo sve vise koristi sofisticirano oruzije odnosno pametne bombe velike razorne snage cak ispaljuju projektil na jedan pik ap il ih imaju previse pa mogu ili su nasli nekakav ekonomski model pa mogu to da rade je zrakoplovni projektil na jedan pik ap nije bas isplativo.

holandez
4 godine prije

Najinteresantnije je jedna cinjenica ? Postoji EMBARGO naspram Sirije koliko je poznato ? Gde su sada englezi ili amerogovna da ih zaustave ili zaplene ceo brod ?
Lako je biti mocna sila naspram tankera i 20 nenaoruzanih ljudi ? Gde su sada protiv Ruskog bojnog broda ? Bilo bi veoma zanimljivo videti ih i u takvoj akciji ?????

Lucija
4 godine prije

SA ulazi u Idlib iz dva pravca; usput odsjekli Hamu…sve mi se čini da se još netko sjetio iste jednostavne stvari koju sam navela pred koji mjesec…😊 za go vrijeme Turci imaju posla s Kurdima.

Max
4 godine prije

Sirijska Arapska Vojska zgromit će teroriste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.