fbpx

Sirijske, iračke i iranske snage kreću u “čišćenje” ostataka ISIL-a u Siriji i Iraku

Sirija - probijanje linije obrane Idlib

Na službenim stranicama sirijske vojske i Nacionalnih obrambenih snaga su objavljene snimke vojske i zapovjednika sirijskih snaga, iračke vojske i proiranskih šiitskih milicija kako nad velikom vojnom kartom planiraju zajedničke operacije na sirijsko-iračkoj granici.

FOTO – Zapovjednici sirijskih i iračkih snaga i proiranskih šiitskih milicija planiraju operaciju čišćenja zajedničke granice

Planiranje akcije u Siriji

Svrha operacije je osigurati granicu između zemalja i eliminirati preostale mogućnosti za prijelaz terorista takozvane “Islamske države” iz Sirije u Irak i natrag.

Područje djelovanja je od okupirane američke zone u području Al-Tanfa do Abu Kamala u Siriji. Sirijci i NDF snage će čistiti svoju stranu granice, a iračka vojsku i Hashd Al-Shaabi svoju.

Ova operacija služi Iranu za osiguranje stabilnosti i slobode tranzita na takozvanom šiitskom koridoru od Teherana do Bejruta, koji prolazi kroz ovaj dio sirijsko-iračke granice.

FOTO – Područje Abu Kamala i Al-Qaima, graničnog prijelaza kojeg treba osigurati i utvrditi za siguran tranzit

Planiranje akcije u Siriji

Ovi zajednički napori Sirije, Iraka i Irana su razmotreni nedavno tijekom posjete čelnika Glavnog stožera vojski Iraka i Irana Damasku, gdje su se stranke dogovorile o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma i sigurnosti granica.

U okviru tih sporazuma Iračani imaju pravo provoditi operativne aktivnosti na granici, uključujući pogranična područja Sirije. Uz poznate proiranske milicije, Hashd Al-Shaabi snage su već dugo raspoređene u Abu Kamalu, kako bi se osigurala koordinacija snaga.

Unatoč porazu “kalifata” kao kvazidržave sa svojim oružanim snagama, ISIL kao teroristička skupina nije nestao i zadržao je prilično visoku aktivnost u pustinjskom trokutu Mayadin- Deir Ez-Zor – T2, regiji blizu granice s Irakom, kao što je aktivan u iračkoj provinciji Anbar.

Teroristi djeluju u malim skupinama, krećući se kroz pustinju preostalim vozilima ili organiziraju sabotaže. U naseljima su i dalje preživjele ćelije ISIL-a i manji dio stanovništva je i dalje odan “kalifatu”.

Zapravo, situacija u istočnoj Siriji je u fazi transformacije iz punopravne vojne operacije u režim poput ono kakav je bio u Čečeniji nakon završetka vojne faze Drugog čečenskog rata, kada su glavne zadaće postupno prebačene s Ministarstva obrane na FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Vojno-obavještajna služba Sirije, Al-Mukhabarat ima iskustva u dugom i sustavnom radu na porazu preostalih skupina ISIL-a i mreže njegovih podzemnih ćelija, a Irak ima iste probleme. Rusija nije posebno uključena u ovaj proces, iako, ako bude potrebno, može rasporediti specijalne postrojbe u područje tih operacija, te pružiti pomoć zrakoplovima i jurišnim helikopterima. U ovoj će kampanji Rusija sigurno pružiti sirijsko-iračkoj koaliciji sve potrebne obavještajne podatke o ostacima “kalifata”.

Međutim, za SAD je korisno da se ISIL preživi na zapadnoj obali Eufrata i južno od Abu Kemala, te da se odgodi njegovo uništenje, jer Washingtonu služi da oteža Iranu da ojača svoj utjecaj u Siriji. Uz puno sreće, Sjedinjene Države bi mogle isprobati scenarij sa zauzimanjem Abu Kemala od strane terorista, kako bi presjekle “šijitski koridor”.

Glasine o kombiniranoj operaciji militanata iz regije At-Tanf, zajedno s napadom terorista iz iračke provincije Anbar i militanata i onih s istočne obale Eufrata traju od prošle godine. Iran je na to već reagirao prebacivanjem dodatnih milicija u područje Abu Kamala, uključujući časnike Hashd Al-Shaabi snaga, kako bi uskladili aktivnosti sa šiitskim milicijama koje djeluju na području iračkog grada Al-Qaima i koje se mogu brzo prebaciti u Abu Kamala, u slučaju da se stvori strateška prijetnja za funkcioniranje graničnog prijelaza.

Osim toga, povećanje aktivnosti preostalih skupina ISIL-a u istočnoj Siriji koči proces obnove naftne i plinske infrastrukture u zemlji, što Sjedinjenim Državama omogućava manipulaciju kurdskim stanovništvom i milicijama kako bi se pregovaralo s Rusijom o rješenju za Siriju, ali bez iranskog utjecaja.

Kako se bliži rad Ustavotvorne skupštine, kojoj su se pridružile i neke oporbene frakcije iz inozemstva, Sjedinjene Države pokušati pojačati i terorističke aktivnosti u istočnoj Siriji i igrati na kurdsku kartu, kako bi organizirali pritisak na Moskvu, Damask i Teheran. Aktivnost ISIL-a na granici je jedan od alata američke strategije, stoga ne čudi što zainteresirane strane problem pokušavaju riješiti prije početka glavnih pregovora o budućnosti poslijeratne Sirije.

Facebook /National Defence Forces / NDF

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
1 godina prije

Primijetimo kako je EU bila brza u osudi ove ofenzive, čime se jasno svrstala na stranu najgorih terorista koje svijet ikad vidio. Smeće!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Usranci pokazuju zamor u seljenju raznoraznih ISIL-a širom svijeta. Veliki troškovi logistike uz minimalnu ili nikakvu korist. Macron Silni ne zastrašuje više močnom avijacijom, šuti kao riba.
Još poneko laprdanje EU birokracije na vlastitu sramotu i jad

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Europa je poput glasnogovornika. Lice koje izgovara riječi koje su drugi napisali u svrhu koja prelazi njihovu sposobnost shvačanja i platni razred. Fulao sam s glasnogovornikom, prije zgodna plavušica s koja nam čita vremensku prognozu i jako se ponosi svojom diplomom zarađenom u ležečem položaju.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Rusija strpljivo i precizno vodi igru šamar po šamar , malo pričekaju pa opet šamar …

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Jos samo Srbin i Hrvat da se pobrati…

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Zato se Amerikanci ne daju iz Sirije i Iraka. Inače da nema njihove pomoći ISIS-u davno bi IS odustao od borbe.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bez njihove pomoci, nebi ga ni bilo.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

ZDA in Izrael so žalostni. Njihovi džihadisti so poraženi in razgnani v Evropo.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Takole je zdaj v Netanjahujevi pisarni. https://www.youtube.com/watch?v=I2PEs1JLB4s

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

A je li ovo znači,kad likvidiramo bradatu kugu,je li USrA na redu?!

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Kako? Ta kuga zdaj kosi po Šrilanki, okužila je že Bosno in Kosovo. Kuga se bo po Trumpovih ukazih širila iz Evropskih zaporov. Zato, ker bodo Evropske države morale v svoje zapore sprejeti okužene ljudi, ki bodo potem kugo širili po zaporih. Nekoč bodo pa prišli ven…

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Sad će preostali preživjeli bradonje morati na burzu rada kod merkelice i makrona,a jel tko zna kakva je naknada,možda u novcu ili djevicama ili opet na terenski rad…..

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Šta je sad ovo? Zar ameri nisu rekli da su pobijedili ISIL?

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Puno se to otegnulo uz granicu, ima još tih kotlova,na jugu sirije još nije sve čisto,ti bradonje su ko akne,nikad ne znaš gdje će se pojaviti i koliko će ih biti……ali za sve postoji terapija….

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Bilo je i vrijeme.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x