Sirijske, iračke i iranske snage kreću u “čišćenje” ostataka ISIL-a u Siriji i Iraku

Sirija - probijanje linije obrane Idlib
15 komentara

Na službenim stranicama sirijske vojske i Nacionalnih obrambenih snaga su objavljene snimke vojske i zapovjednika sirijskih snaga, iračke vojske i proiranskih šiitskih milicija kako nad velikom vojnom kartom planiraju zajedničke operacije na sirijsko-iračkoj granici.

FOTO – Zapovjednici sirijskih i iračkih snaga i proiranskih šiitskih milicija planiraju operaciju čišćenja zajedničke granice

Planiranje akcije u Siriji

Svrha operacije je osigurati granicu između zemalja i eliminirati preostale mogućnosti za prijelaz terorista takozvane “Islamske države” iz Sirije u Irak i natrag.

Područje djelovanja je od okupirane američke zone u području Al-Tanfa do Abu Kamala u Siriji. Sirijci i NDF snage će čistiti svoju stranu granice, a iračka vojsku i Hashd Al-Shaabi svoju.

Ova operacija služi Iranu za osiguranje stabilnosti i slobode tranzita na takozvanom šiitskom koridoru od Teherana do Bejruta, koji prolazi kroz ovaj dio sirijsko-iračke granice.

FOTO – Područje Abu Kamala i Al-Qaima, graničnog prijelaza kojeg treba osigurati i utvrditi za siguran tranzit

Planiranje akcije u Siriji

Ovi zajednički napori Sirije, Iraka i Irana su razmotreni nedavno tijekom posjete čelnika Glavnog stožera vojski Iraka i Irana Damasku, gdje su se stranke dogovorile o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma i sigurnosti granica.

U okviru tih sporazuma Iračani imaju pravo provoditi operativne aktivnosti na granici, uključujući pogranična područja Sirije. Uz poznate proiranske milicije, Hashd Al-Shaabi snage su već dugo raspoređene u Abu Kamalu, kako bi se osigurala koordinacija snaga.

Unatoč porazu “kalifata” kao kvazidržave sa svojim oružanim snagama, ISIL kao teroristička skupina nije nestao i zadržao je prilično visoku aktivnost u pustinjskom trokutu Mayadin- Deir Ez-Zor – T2, regiji blizu granice s Irakom, kao što je aktivan u iračkoj provinciji Anbar.

Teroristi djeluju u malim skupinama, krećući se kroz pustinju preostalim vozilima ili organiziraju sabotaže. U naseljima su i dalje preživjele ćelije ISIL-a i manji dio stanovništva je i dalje odan “kalifatu”.

Zapravo, situacija u istočnoj Siriji je u fazi transformacije iz punopravne vojne operacije u režim poput ono kakav je bio u Čečeniji nakon završetka vojne faze Drugog čečenskog rata, kada su glavne zadaće postupno prebačene s Ministarstva obrane na FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Vojno-obavještajna služba Sirije, Al-Mukhabarat ima iskustva u dugom i sustavnom radu na porazu preostalih skupina ISIL-a i mreže njegovih podzemnih ćelija, a Irak ima iste probleme. Rusija nije posebno uključena u ovaj proces, iako, ako bude potrebno, može rasporediti specijalne postrojbe u područje tih operacija, te pružiti pomoć zrakoplovima i jurišnim helikopterima. U ovoj će kampanji Rusija sigurno pružiti sirijsko-iračkoj koaliciji sve potrebne obavještajne podatke o ostacima “kalifata”.

Međutim, za SAD je korisno da se ISIL preživi na zapadnoj obali Eufrata i južno od Abu Kemala, te da se odgodi njegovo uništenje, jer Washingtonu služi da oteža Iranu da ojača svoj utjecaj u Siriji. Uz puno sreće, Sjedinjene Države bi mogle isprobati scenarij sa zauzimanjem Abu Kemala od strane terorista, kako bi presjekle “šijitski koridor”.

Glasine o kombiniranoj operaciji militanata iz regije At-Tanf, zajedno s napadom terorista iz iračke provincije Anbar i militanata i onih s istočne obale Eufrata traju od prošle godine. Iran je na to već reagirao prebacivanjem dodatnih milicija u područje Abu Kamala, uključujući časnike Hashd Al-Shaabi snaga, kako bi uskladili aktivnosti sa šiitskim milicijama koje djeluju na području iračkog grada Al-Qaima i koje se mogu brzo prebaciti u Abu Kamala, u slučaju da se stvori strateška prijetnja za funkcioniranje graničnog prijelaza.

Osim toga, povećanje aktivnosti preostalih skupina ISIL-a u istočnoj Siriji koči proces obnove naftne i plinske infrastrukture u zemlji, što Sjedinjenim Državama omogućava manipulaciju kurdskim stanovništvom i milicijama kako bi se pregovaralo s Rusijom o rješenju za Siriju, ali bez iranskog utjecaja.

Kako se bliži rad Ustavotvorne skupštine, kojoj su se pridružile i neke oporbene frakcije iz inozemstva, Sjedinjene Države pokušati pojačati i terorističke aktivnosti u istočnoj Siriji i igrati na kurdsku kartu, kako bi organizirali pritisak na Moskvu, Damask i Teheran. Aktivnost ISIL-a na granici je jedan od alata američke strategije, stoga ne čudi što zainteresirane strane problem pokušavaju riješiti prije početka glavnih pregovora o budućnosti poslijeratne Sirije.

Facebook /National Defence Forces / NDF

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vasilij Zajcev
4 godine prije

Primijetimo kako je EU bila brza u osudi ove ofenzive, čime se jasno svrstala na stranu najgorih terorista koje svijet ikad vidio. Smeće!

samo tako
4 godine prije

Usranci pokazuju zamor u seljenju raznoraznih ISIL-a širom svijeta. Veliki troškovi logistike uz minimalnu ili nikakvu korist. Macron Silni ne zastrašuje više močnom avijacijom, šuti kao riba.
Još poneko laprdanje EU birokracije na vlastitu sramotu i jad

Kajgot
4 godine prije

Europa je poput glasnogovornika. Lice koje izgovara riječi koje su drugi napisali u svrhu koja prelazi njihovu sposobnost shvačanja i platni razred. Fulao sam s glasnogovornikom, prije zgodna plavušica s koja nam čita vremensku prognozu i jako se ponosi svojom diplomom zarađenom u ležečem položaju.

Amater
4 godine prije

Rusija strpljivo i precizno vodi igru šamar po šamar , malo pričekaju pa opet šamar …

AJeTo
4 godine prije

Jos samo Srbin i Hrvat da se pobrati…

Ante
4 godine prije

Zato se Amerikanci ne daju iz Sirije i Iraka. Inače da nema njihove pomoći ISIS-u davno bi IS odustao od borbe.

Mateja
4 godine prije

ZDA in Izrael so žalostni. Njihovi džihadisti so poraženi in razgnani v Evropo.

dalmata
4 godine prije

A je li ovo znači,kad likvidiramo bradatu kugu,je li USrA na redu?!

alfa33
4 godine prije

Sad će preostali preživjeli bradonje morati na burzu rada kod merkelice i makrona,a jel tko zna kakva je naknada,možda u novcu ili djevicama ili opet na terenski rad…..

Hezbollah
4 godine prije

Šta je sad ovo? Zar ameri nisu rekli da su pobijedili ISIL?

alfa33
4 godine prije

Puno se to otegnulo uz granicu, ima još tih kotlova,na jugu sirije još nije sve čisto,ti bradonje su ko akne,nikad ne znaš gdje će se pojaviti i koliko će ih biti……ali za sve postoji terapija….

Dopizdilomi
4 godine prije

Bilo je i vrijeme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.