Sjedinjene Američke Države odobrile državama NATO-a slanje F-16 mlažnjaka za Ukrajinu

F-16
37 komentara

Ukrajinski dužnosnici nedavno su priznali da neće dobiti zrakoplove sve do iduće godine

Danska i Nizozemska dobile su zeleno svjetlo od SAD-a za isporuku borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, potvrdili su visoki dužnosnici obiju zemalja. Kijev već mjesecima traži ratne zrakoplove američke proizvodnje. Govoreći za Danmarks Radio u petak, danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen otkrio je da su on i ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen “primili prijateljsko pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, koje nam daje određene opcije za djelovanje.”

Na pitanje bi li Danska sada poslala F-16 u Ukrajinu, Rasmussen je objasnio da odobrenje Washingtona znači da “više nema prepreke da to učini”, te da Kopenhagen sa svojim saveznicima razgovara o budućim koracima u tom smjeru.

Američko odobrenje potvrdio je i nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra. Pišući na X-u (bivši Twitter), rekao je da Nizozemska “pozdravlja odluku Washingtona za odobravanje slanja borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu”. Hoekstra je tvrdio da ovaj potez “označava veliku prekretnicu” za Kijev u sukobu s Rusijom i rekao je da će njegova zemlja o tome razgovarati sa svojim europskim partnerima.

Primjedbe su uslijedile nakon izvješća Reutersa u kojem se citira Blinkenovo pismo u kojem se navodi da bi dvije zemlje NATO-a mogle poslati zrakoplove čim “prvi set pilota završi obuku”. Trenutno Danska ima 43 F-16, od kojih je oko 30 ispravnih, dok Nizozemska ima 24 operativna zrakoplova ovog tipa.

Ukrajina već mjesecima traži F-16 od svojih zapadnih podupiratelja, tvrdeći da bi oni pomogli u suprotstavljanju ruskoj zračnoj nadmoći. Dok Kijev još nije dobio moderne zrakoplove, Velika Britanija i Nizozemska najavile su “međunarodnu koaliciju” u svibnju kako bi pomogle Ukrajini u nabavi F-16 i obuci pilota te zemlje. Skupina se sada sastoji od 11 zemalja. Međutim, prema medijskim izvješćima, napori da se podučavaju ukrajinski piloti bili su ometeni kašnjenjima u prijenosu letačkih priručnika i simulatora, a probleme je uzrokovala i jezična barijera. U tom kontekstu, ukrajinski dužnosnici rekli su da ne očekuju da će dobiti F-16 do iduće godine.

Ukrajinski zahtjevi za ratnim zrakoplovima također dolaze tijekom njezine dugo najavljivane protuofenzive protiv Rusije, koja do sada nije uspjela postići nikakav uspjeh, prema izvještajima Moskve. Ukrajinski dužnosnici pokušali su objasniti spor napredak zbog ruske velike prednosti u zraku. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da ne opskrbljuje Ukrajinu F-16, rekavši da će oni “gorjeti” baš kao i drugo oružje koje isporučuje zapad. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi zrakoplovi mogli eskalirati neprijateljstva, jer potencijalno mogu nositi nuklearno oružje.

F16SADukrajinaZrakoplovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
8 mjeseci prije

koliko će biti obučenih pilota 5-6, to bude srušeno za 2-3 dana, pa opet kuku lele, dajte još, vozimo traktore..znači sposobni smo i za autobus

zoran
8 mjeseci prije

Tko koga zajebava, amerikanci nedaju svoje f16, ali dozvoljaavaju da drugi starudiju posalju u Ukrajinu. Nema pilota za iste jer trebaju nauciti engleski, pa tek onda obuka. Sada odjednom drzave mogu slati avione, a tko ce upravljati sa njima ako ukrajinci nisu obuceni. Znaci dobrovoljci placenici istih zemaalja i onda kazu oni ne ucestvuju u ratu. Njemacka salje PVO sistem, a nema obiucenih ukrajinaca, a njemci ne ucestvuju u ratu.

Mrčikola
8 mjeseci prije

Dobro je…polovica “kamikaze” borbenog kompleta je riješena…priučeni piloti dobrovoljci će bit veći problem ali kako stvari gore idu uvijek se može uhvatit poneki “dobrovoljac”.

borjana
8 mjeseci prije

Pitanje za našeg vrsnog analitičara hibera u svezi njemačke isporuke F-16 koje nam je kolega @hiber još početkom godine vizionarski najavio:
da li ovo vridi i za Njemačku, i da li su i švabe dobili odobrenje da njihove F-16/18 stave Ukrajini na raspolaganje i o kojoj količini borbenih zrakoplova je tu riječ?

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

Jedino što sam naučio iz medija je da gledam sve obrnuto……

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

Da vidimo dali su rusi dosljedni…..

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Ispada da je dobro što nam je propao već ugovoreni posao o nabavci rabljenih F-16 iz Izraela, stopirali izuzetni.

Primjetite samo kako izuzetni odobravaju da Danska i Nizozemska pošalje svoje F-16 u Ukrajinu, a oni ih naravno neće slati.
Ali će doći zbog toga nove narudžbe za američke zrakoplove iz Danske i Nizozemske.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Dok se oni iskilave s tim kantama, bivša Ukrajina će već biti samo misaona imenica.

Darko
8 mjeseci prije

Kada će konačno netko u Americi iskoristiti barem kilu olova s kojim će napuniti praznu glavu Bidena?

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Misliš da ukrajinska vojna vrhuška to ne zna? Što vrijeme više prolazi, očiglednije je da ne samo besmisleno, već i ciljano žrtvuju svoj narod. Što se tiče koje će modele dobiti (ako će uopće dobiti), ne treba niti pitati – one koji su odavno za otpis, tj. odavno prevazišli propisane sate letenja. Prvi testni letovi F-16 napravljeni su 1976., prvi komercijalni modeli 1978. Jedino što znamo je da bi obuka ukrajinskih pilota za F-16 treba biti gotova do ljeta sljedeće godine. Istina, još se ne zna kada točno počinje i koliko će ih biti. Hoće li doći živi na obuku u zapadne države? Hoće li preživiti obuku u stranim državama? Hoće li se vratiti u Ukrajinu kada završe obuku? Odakle će F-16 slijetati i polijetati u Ukrajini? Ovo što su izuzetni dali dozvolu Nizozemskoj i Danskoj da isporuče F-16 Ukrajini, ne znači da će to iste i napraviti. Ako i… Čitaj više »

Captain
8 mjeseci prije

To će biti vježbovni proces za npr ,Su-57 i Su-35.
Koliko se može vidjeti,navedeni F-16 su sa generacijski puno lošijim radarima i avionikom tako da će to ruskim pilotima biti samo dobra obuka.
Države koje daju te16-ice će kupiti precijenjeni i preskupi F-35 koji će u potpunosti biti operabilan za 10-ak godina a održavanje skupo kao sam vrag .
Naravno “Veliki Brat” koji nas čuva mora imati koristi.

Max
8 mjeseci prije

Tad će već biti kasno.

Dux
8 mjeseci prije

Neka poživi ovih 6 pilota ukrainaca što jedini znaju upaliti F16, ….a poslje će sve ići lakše…

NOVI STARI
8 mjeseci prije

sad već hoće gripene?!? nikad dosta!

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

A što odobravaju drugima, neka pošalju oni.

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Kad god dodju, dobro dodju, jedno je sigurno, Ruska pvo nece stediti ljopate kojim ce ih efektivno obarati.

hiber
8 mjeseci prije

Čini se da su Index i Logično konačno uspostavili jednoglasje, identično jednoumlje.🤣🤣🤣 Tehnički, cijele ofanzivne operacije Ukraine zasnivaju se na 5-6 starih SU-24 nosača koji moraju lansirati Storm Shadowse. Ostvarenje nekakvih velikih prodora bez veće zračne potpore promjenilo bi vojna učenja i stvorilo nove kolegije u vojnim skolama. Međutim i eventualni ruski kontraprodori na sjeveru brzo su zaustavljeni kazetnim oružjem uz velike ruske žrtve. Dakle, sve dostavljeno oružje USA dostavljeno je s točno određenim ciljem i on se u potpunosti ostvaruje.

xyz
8 mjeseci prije

Rusi iz mrtvih i uhvačenih Ukro i NATO vojnika vade čipove i ugrađuju jih u rakete za let na mjesec…..

gogo
8 mjeseci prije

ništa nije donirano, tražit će refundaciju do zadnjeg centa od EU. Rusi će ovo poskidat ćim polete !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI