Sjedinjene Američke Države otkrivaju broj vojnika koje su stacionirale u Poljskoj

Americka vojska
19 komentara

Raspoređivanje je znak vojne suradnje bez presedana, rekao je veleposlanik Washingtona

Sigurnost Poljske jamči više od 10.000 američkih vojnika stacioniranih na njezinu teritoriju, rekao je Mark Brzezinski, veleposlanik Washingtona u Varšavi, dodajući da su zajednički napori u potpori Ukrajini ojačali veze između zemalja. Izaslanik je pohvalio trenutno stanje američko-poljskih odnosa u intervjuu za novine Rzeczpospolita objavljenom u petak. Njegov otac, pokojni američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski, bio je poznat kao protivnik Sovjetskog Saveza i snažan zagovornik protu-sovjetskog obuzdavanja. ”Vjerujem da nikada u našoj povijesti Poljska i Amerika nisu bile toliko povezane. Naš zajednički cilj je podržati narod Ukrajine”, rekao je veleposlanik Brzezinski.

Otkrio je da je više od 10.000 američkih vojnika trenutačno stacionirano diljem Poljske. ”Ovo nije slučajnost. Ruku pod ruku s poljskim vojnicima, izvršavamo nalog američkog predsjednika Joea Bidena: Svaki metar teritorija NATO-a, uključujući Poljsku, naravno siguran je i zaštićen”, istaknuo je Brzezinski, pohvalivši odluku koju je Varšava donijela kako bi se pridružila NATO-u 1997.

SAD i Poljska “vojno surađuju koliko saveznici mogu surađivati”, pri čemu Varšava od svog saveznika dobiva vrhunsku obrambenu opremu, uključujući tenkove M1 Abrams, helikoptere Apache, lovce F-35 i lansere projektila HIMARS, dodao je.

Komentari Brzezinskog uslijedili su nakon što je poljski premijer Mateusz Morawiecki u četvrtak otkrio da se obrambeni proračun zemlje učetverostručio, s 37 milijardi na 155 milijardi zlota (36 milijardi dolara) od 2015., kada je sukob između Rusije i Zapada tek uzimao maha. Rusija je više puta kritizirala NATO zbog povećanja vojne nazočnosti na njezinim granicama, upozoravajući da Moskva takve akcije tumači kao prijetnju. To je stajalište ponovila susjedna Poljska i ruski saveznik, Bjelorusija, koja je optužila Varšavu za raspirivanje napetosti u regiji slanjem dodatnih postrojbi na granicu.

Sukob između dviju zemalja zahuktao se prošlog mjeseca nakon što je Poljska značajno povećala sigurnost na bjeloruskoj granici. Poljski dužnosnici naveli su navodne ilegalne pokušaja ulaza migranata u zemlju, kao i pokušaj državnog udara kojeg su navodno željeli izvesti plaćenici ruske grupe Wagner Group. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko demantirao je vijesti o tome da je PMC Wagner planirao napad na Poljsku. Međutim, signalizirao je kako nema namjeru štititi EU od migranata, navodeći neodlučnost bloka u pogledu suradnje s Minskom po tom pitanju.

BjelorusijaPoljskaSADvojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Sprremaju,se,za,svijetski,rat.

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Sjedinjene Države cijede posljednje sokove iz Ukrajine, nagovještavajući Poljacima i Baltima da imaju jedinstvenu priliku postati slijedeći… 

P.S.
Nakon što je čuo da je Lukašenko družinu bivših zatvorenika, koja je opustošila najbolje ukrajinske trupe koje je obučavao NATO, registrirao u Bjelorusiji, na adresi regija Mogilev, selo Zel…
I da je u registraciji kao vrsta djelatnosti naznačeno “druge vrste obrazovanja”…
Dudi ni duda ne pomaže zaspati…

Marin
7 mjeseci prije

10000 jamči sigurnost države od 50 milijuna stanovnika ?!? Je li to neki vic ?!?

Nekoime
7 mjeseci prije

Takvu su potpunu vojnu suradnju Poljaci imali samo još jedino  s Njemačkom i Rusijom za vrijeme WW2:

Sara
7 mjeseci prije

Amerika nije nikad bila I nece nikad biti prijetnja drugome. Tako to tumacu americka medija

nastran
7 mjeseci prije

bijednici su ako ih štiti 10000 amera?

hiber
7 mjeseci prije

Zapravo je dovoljno i 100 amera, reda radi. Cilj su postigli i srušili rusku armiju sa piadestala druge vojske svijeta. Sada su to mjesto preuzeli kinezi, a Rusija tone negdje u rang sa Ukrainom. Sreća nisu uletili u onaj rat sa Turskom.

Captain
7 mjeseci prije

Opet Brzezinski?!? 🤣🤣🤣
Majke ti mile kako se ista gamadi vrti u krug.
Očito su Ukrajinci gotovi te treba novo meso.
Potencijalno ubijanje petrodolara boli i gamadi će rovariti dalje.
Kakav kontinent bi bio Europa da ta gamad od*ebe preko velike bare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI