Sjedinjene Države će opremiti svoje brodove laserima umjesto topovima i raketama

USS Portland
13 komentara

Američka mornarica planira instalaciju laserskih oružja na brodovima kako bi se borila protiv dronova, malih brodova i projektila kratkog dometa.

Heliosovi visokoenergetski laserski sustavi zamijenit će konvencionalna raketna oružja i raketne sustave na nekim brodovima američke mornarice , izvijestio je Daily Star, navodeći izvore u američkoj vojsci.

“To su laseri koji sada imaju moć i radijus djelovanja za uništavanje dronova, malih brodova i nekih vrsta projektila kratkog dometa”, navodi se u priopćenju.

Sustavi Helios (High Energy Laser i Integrated Optical Dazzler with Surveillance) zamijenit će sustave CIWS Phalanx. Njihova uporaba omogućit će američkim pomorcima da ne legeruju veliku količinu municije na ratnim brodovima, kažu stručnjaci.

Ipak, postoje i oni koji sumnjaju da je američka mornarica spremna koristiti takvo oružje. Prema Marku Gunzingeru , stručnjaku s Washingtonskog centra za strateške studije i procjene proračuna (CSBA), još uvijek ne postoji “odgovarajući elektroenergetski sustav” koji bi napajao slično lasersko oružje.

U travnju prošle godine, mediji su priopćili da će USS Portland (LPD-27), novoisporučeni broj u San Antoniju, biti opremljen laserskim oružjem. Ovaj brod može ukrcati  helikoptere Sikorsky CH-53E i MV-22 Osprey hibridni transportni zrakoplov.

Očito da sve veća uporaba dronova i malih letjelica zabrinjava vojsku Sjedinjenih Država. U Siriji svjedočimo da jedan mali drone nije isplativo uništavati projektilom koji košta par milijuna eura. To je jedan od bitnih razloga što se u takvim slučajevima ne koriste jača i modernija protuzračna oružja. Ona su “namijenjena” većim i modernijim projektilima i zrakoplovima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister x
5 godine prije

I kad stiže u kina?

Zadranin
5 godine prije

Sjedinjene Države će opremiti laserima svoje “mete stranih podmornica” (brodove) .

Eto ga. Novi naslov ovog članka.

Pljuc.

fenix
5 godine prije

Lasersko i elektro magnetno oruzije je buducnost i uskoro ce obicno pa i nuklearno oruzije otici u proslost. Sve ono u SF filmovima se vise manje ostvaruje jer kada su pitali jednog covijeka inzinjera u NASA sta je covijeku omogucilo da leti svi su ocekivali odgovor poput krila ili motora a on je rekao: snovi su covjeku omogucili da pokori nebesa covjekovi snovi. Isti slucaj je i sada.

Святославич 966
5 godine prije

Nesta ne valja u toj zemlji Tunguziji, ratovi zvijezda pa sad nova fantazija a putevi im se raspadaju,skolama fasade otpadaju,mostovi se ruse od starosti.
Nicu gradovi satora, preko nekoliko miliona siromasnih,preko 30 miliona bez zdravstvenog, dolar se polako izbaciva u nekim drzavama, prelaze na domacu valutu u trgovini medju zemljama. itd itd.
Wewena je ta zemlja Tunguzija.

fb slo
5 godine prije

Živi, zdravi bili, pa vidjeli..

josif
5 godine prije

pregazili ih kinezi

tuf
5 godine prije

Reflektivne površine, dimne zavjese i EMP ofenzivno oružje daleko će smanjiti učinkovitost takvih lasera.

dopizdilomi
5 godine prije

Kako će laserom pucati iza obzora. Zemlja je okrugla a na moru se prvo vide jedra pa ostatak broda. Što će čekati da laser ima ravan pravac ili će pucati kroz more? Dok dođu u domet lasera ovi mogu ispaliti stotine zaostalih raketa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.