Sjedinjene Države zabrinute zbog ruskih i kineskih “ubojica satelita”

Sateliti NASA
13 komentara

Rusija i Kina razvili su oružje koje bi moglo onemogućiti američke vojne i komercijalne satelite, navodi Daniel Coats, direktor Američke nacionalne obavještajne agencije.

Američka obavještajna agencija objavila je svoje godišnje izvješće o procjeni prijetnji širom svijeta, usmjeravajući se na stvarne prijetnje sigurnosti Sjedinjenih Država.

Pored međunarodnog terorizma i aktualnih cyber prijetnji, izvješće se usredotočuje na efikasno oružje koje su razvili Rusija i Kina kako bi onemogućili američke satelite. To su “posebne antisatelitske jedinice” koje međunarodnu konjunkturu mogu učiniti “napetom”.

“Rusija i Kina rade na stvaranju anti-satelitskih oružja kako bi se smanjio vojni potencijal Sjedinjenih Država i njenih saveznika”, navodi se u izvješću.

Prema autoru, Rusija i Kina mogli bi ovo oružje koristiti u budućnosti protiv Sjedinjenih Država, a u slučaju vojnih sukoba. Dakle, SAD sada razmatraju povećanje razine sigurnosti svojih komercijalnih, civilnih i vojnih satelita. U prijevodu, traži se još veći vojni proračun.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

SAD rade na istom programu tako da je briga višestrana,samo su SAD jedine zabrinute.

Bolivud
6 godine prije

sateliti ne postoje

shumadinac
6 godine prije

“Rusija i Kina rade na stvaranju anti-satelitskih oružja”
Ovu izjavu stvarno ne razumem – “Rusija i Kina RADE…” Kine je još pre nekoliko godina “uklonila” svoj satelit koji je navodno počeo da gubi visinu i tako postao pretnja za ostale satelite i nekontrolisan pad na Zemlju. To su uradili preciznim pogotkom kroz “šumu” satelita pri čemu ni jedan nije oštećen ni raketom ni delovima satelita. Dakle Rusija i Kina ne rade, oni već imaju to oruđje i direktor američke nacionalne obavještajne agencije to sigurno zna.

Još mi je bolja izjava da moraju štititi svoje satelite – lasersko oružje je i na površini sumnjive efikasnosti gde je energija mnogo pristupačnija nego u svemiru. Čime misle da ih štite?

Paranoja und valium
6 godine prije

Oni su zabrinuti? Znaci jos miljardi od zbunjenih poreznih obveznika. Koji carevi.

Zadranin
6 godine prije

A čekaj: vi Ameri ne razvijate oružja koja bi u slučaju rata koristili protiv svojih protivnika, protivnika koje vi javno imenujete imenom i prezimenom (Kina Kinezić i Rusija Rusić?) Što mislite da će ovi siditi na svojim rukama sve to vrime? O konji jedni glupi puni sebe.

Oko
6 godine prije

Kad direktor NSA kaze da je zabrinut to znaci da trazi vise para iz budzeta, kad Kofi Anan izrazi duboku zabrinutost to znaci ” zabole me al moram se oglasiti jer je takav posao”, kad Bela Kuca izrazi zabrinutost to znaci da ce nekog bombardovati, kad Vucic kaze da je zabrinut zbog polozaja penzionera znaci da ce smanjiti penzije… Sacuvaj nas Boze svih tih “zabrinutih”

Weteran
6 godine prije

Lako je direktoru Danijelu da daje izjave stanovništvu koje dobacuje najdalje do JučeDanasSutra!?
Sedamdesetih godina prošlog veka Sovjeti su razvili “Ubicu satelita”!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.