fbpx

Skandinavski „novinari“: „Imamo dokaze da je Rusija 2015. planirala ubiti Erdogana“

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin

Kao što je poznato, prije 4 godine, 24. studenoga 2015., F-16 koji pripada turskom zrakoplovstvu iznenada je srušio bombarder Su-24 ruskih zrakoplovnih snaga koji su vraćao iz antiterorističke misije. Ova je priča odavno povijest.

No nedavno su se pojavile zanimljive informacije koje je objavio Nordic Monitor. Naravno, treba ih uzeti s rezervom posebno u vremenima u kojima svakodnevno svjedočimo srozavanju novinarske profesije na „proizvodnju informacija“, a ne prijenos i analizu, pa i moguća predviđanja razvoja događaja na temelju činjeničnog stanja i nesporne isitne. Istina, čak se i tu da manipulirati pri odabiru termina, pa se i istinita vijest može predstaviti kao laž. U ovoj maloj digresiji podsjetimo kako je vojska legitimnog sirijskog predsjednika i vlade godinama opisivana kao „režimske snage“, a tek odnedavno su postale „sirijske trupe“. Na drugoj strani smo čitali kako se u Siriji protiv vlade bori „naoružana oporba“, što je očigledni oksimoron. Ovo je samo dio manipuliranja informacijama, da bi „novinarstvo“ sada podiglo letvicu i više se ne trudi na ovaj način poigravati s pojmovima, stvarajući pogrešnu sliku o spomenutom sukobu, već se informacije doslovno proizvode. Upečatljiv primjer je nedavna fantazija o povećanoj radijaciji na obalama Kine i Dalekog istoka Rusije, koja je vjerojatno posljedica „nuklearne eksplozije jačine 10 do 20 kilotona u Južnom kineskom moru“.

Sada imamo ekskluzivnu informaciju koja dolazi iz Švedske, točnije s internetske stranice kojim upravlja mreža sa sjedištem u Stockholmu, a bavi se istraživanjem i praćenjem sjevernih, prije svega skandinavskih zemalja. Ova mreža je posebnu pozornost posvetila Turskoj.

Ako uzmemo u obzir utjecaj kurdske dijaspore na lokalne „ljevičare“, sam stav skandinavskih vlada prema Ankari, te poteze Erdogana proteklih tjedana i dana, koji je, prema izvješću Reutersa, naredio svom izaslaniku u NATO paktu da ne potpiše plan Sjevernoatlantskog saveza za obranu baltičkih zemalja i Poljske od „ruske agresije“, onda ove navode zaista treba prvo uzeti s rezervom, potom pokušati provjeriti u ruskim i turskim izvorima.

Naime, nakon obaranja ruskog zrakoplova Su-24 od strane turskog ratnog zrakoplovstva 24. studenoga 2015. godine je došlo do teške krize u bilateralnim odnosima Moskve i Ankare.

Vrijedi podsjetiti što je tada izjavio Vladimir Putin i na njegovom izrazu lica pokušati protumačiti je li bio iskren ili je, kao bivši obavještajac, i to jedan od boljih, pred novinarima samo odglumio ulogu vođe zemlje koja je „primila na znanje neprijateljski stav Turske prema Rusiji i ruskom narodu“, ali je na Ankari da odluči što će dalje činiti. Putin tada nikome nije otvoreno prijetio ili dozvolio da se odnosi pogoršaju više od gotovo dna kojeg su dosegli.

U svom obraćanju početkom prosinca 2015. u velikoj dvorani Kremlja, pred zastupnicima i senatorima oba doma Državne Dume, članovima vlade i predsjedničke uprave, osobama iz javnog života i crkvenim velikodostojnicima, Vladimir Putin je komentirao i neprijateljski čin Turske.

„Mi znamo, na primjer, tko u Turskoj puni džepove i omogućuje teroristima da zarađuju od prodaje ukradene sirijske nafte. Upravo ovim novcem razbojnici zapošljavaju plaćenike, kupuju oružje, organiziraju neljudske terorističke napade protiv naših građana, protiv građana Francuske, Libanona, Malija i drugih zemalja. Sjećamo se i kako su se, posebno u Turskoj, militanti skrivali i dobili moralnu i materijalnu podršku, militanti koji su se ’90-ih i 2000-ih borili na Sjevernom Kavkazu, a mi ih i dalje primjećujemo kako djeluju na tom području”, rekao je tada ruski predsjednik.

“Imamo puno starih i pouzdanih prijatelja u Turskoj. Želim naglasiti da ih ne izjednačavamo s onim dijelom sadašnjeg vladajućeg establišmenta, koji snosi glavnu odgovornost za smrt naših vojnika u Siriji. Nećemo zaboraviti ovu njihovu pomoć terorizmu. Uvijek smo i uvijek ćemo izdaju smatrati najgorim i najsramotnijim djelom. Neka to znaju oni u Turskoj koji su ubili naše pilote s leđa, oni koji licemjerno pokušavaju opravdati sebe i svoje postupke, ali i prikrivati tragove terorizma. Uvažene kolege, uopće ne razumijem zašto su to učinili. Bilo koja pitanja, bilo kakvi problemi i bilo kakva proturječja, sve što mi nismo vidjeli, mogli smo riješiti na potpuno drugačiji način. Povrh svega toga, bili smo spremni zajedno s Turskom raditi na svim područjima koja Turska smatra najosjetljivijim i bili smo spremni otići tako daleko, čak i dalje nego što su njihovi saveznici bili voljni ići. Samo Allah zna zašto su to učinili i izgleda da je Allah odlučio kazniti tamošnje vlasti tako što ih je lišio zdravog razuma i mogućnosti donošenja ispravnog suda“, rekao je Vladimir Putin.

VIDEO – Vladimir Putin: „Allah ih je kazio i lišio ih je zdravog razuma“

Nakon više sličnih poruka, uz apsolutni prekid komunikacije s Ankarom, turski predsjednik Erdogan uviđa stranputicu kojom je krenuo i šalje pismo Vladimiru Putinu u kojem traži da Rusija prihvati ispriku Turske, jer Turska  “nikada nije imala želju i namjernu da svjesno i namjerno obori zrakoplov koji pripada Ruskoj Federaciji i da ne želi pokvariti odnose s Rusijom, jer je Moskva strateški partner za Tursku“.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je tada rekao da je turski predsjednik Erdogan izrazio sućut zbog smrti pilota Su-24 i izvinuo se njegovoj obitelji, ruskom narodu i vodstvu.

Međutim, u trenutnim okolnostima, u kojima su Moskva i Ankara strateški partneri u rješavanju sirijske krize, energetskom povezivanju Rusije i jugoistočne Europe preko turskog teritorija, vojno-tehničkoj suradnji i ključne su prijestolnice u transparentnom povezivanju Turske i turkomanskih naroda Središnje Azije, koji su na udaru raznih destabilizirajućih faktora, uključujući islamski fundamentalizam, koji dolaze iz zaljevskih petromonarhija i Sjedinjenih Država, izvlači se priča o navodnom planu Rusije za bombardiranje palače turskog predsjednika u Ankari.

Nordic Monitor: Rusija je planirala bombardirati Ankaru i ubiti Erdogana

Skandinavska mreža navodi kako su u znak odmazde za oboreni Su-24 zrakoplovne snage Rusije planirale bombardirati Tursku, posebno palaču turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana .

Nordic Monitor se u svojoj objavi poziva na određeni obavještajni dokument, kojeg je mreža navodno dobila od služba za presretanje radio veze Turske nacionalne obavještajne organizacije (MIT).

Prema dokumentu, 3. prosinca 2015. su stručnjaci moćne turske tajne službe presreli razgovor dvojice vojnika, od kojih je jedan bio sirijski brigadni general. Razgovor o kojem je riječ, kako piše Nordic Monitor, bio je o važnom sastanku koji je trebao biti održan 30. prosinca iste godine u zračnoj bazi Hmeymim. Sugovornici su s jedne strane trebali biti časnik sirijske vojske, a s druge izvjesni ruski „general Sergej“.

Kako pojašnjava skandinavska mreža, koja svoje navode potkrjepljuje raznim faksimilima službenih dokumenata i presretenih audio zapisa, sudionici sastanka trebali su razgovarati o ništa manje nego o „bombardiranju palače turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana“.

Prema istim informacijama, vojni stručnjaci su u razgovoru raspravljali o pojedinostima raspoređivanja na ruske  bombardere Su-34 i Su-22 snažnijih oružja, posebno težim bombama nego što su ranije upotrebljavane konvencionalne borbene snage.

Vijest nije prošla neprimijećeno u ruskim medijima, gdje stručnjaci tvrde kako je u to vrijeme ruska strana doista bila ogorčena demaršom turske vojske, koja je odmah i s pravom nazvana onom koja prijatelje “ubada nožem u leđa”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon incidenta upozorio Tursku na “ozbiljne posljedice”. Naravno, ovdje bi bilo pogrešno govoriti samo o turskoj vojsci.

Ali ni Erdogan, kao zapovjednik turske vojske, nije mogao unaprijed znati za akcije svojih podređenih. Navodi se kako „nitko osim njega nije mogao dati zeleno svjetlo za napad na ruski bombarder“.

Kasnije je turska predočila dokaze da je vojska dobila izričitu naredbu za obaranje svih zrakoplova koji ulaze u turski zračni prostor iz Sirije. Pojašnjeno je da piloti nisu morali tražiti dodatne naredbe za djelovanje i pilot koji je oborio ruski Su-24 je, navodno, djelovao po prethodnoj zapovijedi, koja se može široko tumačiti. Ne samo to, već se ispostavilo da je pilot koji je skrivio incident kasnije bio dio skupine koja je pokušala provesti vojni udar protiv Erdogana. Tako barem tvrdi službena Ankara.

Turski čelnik se u početku nije ispričao, zbog čega je dobio razne etikete u Moskvi, a Vladimir Putin je na konferenciji za novinare krajem 2015. izjavio „kako Turci ližu jedno mjesto Amerikancima“, ali „kako mu nije jasno što imaju od toga“. S druge strane, da se Erdogan ispričao odmah, time bi de facto bi priznao svoju krivnju.

Također je poznato da je osim zapovjednika posade Su-24, potpukovnika Olega Peškova, kojeg su teroristi gađali sa zemlje, također ubijen i marinac Aleksander Pozinič iz spasilačke ekipe, koji je bio u timu za evakuaciju u helikopteru Mi-8, koji je također uništen.

Navigator posade, kapetan Konstantin Murahtin, uspješno je sletio živ izvan područja napada od strane islamističkih militanata. Kasnije, tijekom akcije potrage i spašavanja, evakuiran je u zračnu bazu Hmeymim od strane sirijskih specijalnih snaga i boraca Hezbollaha.

Kao što smo rekli, dva pilota turskog zrakoplova F-16, koji su oborili ruski bombarder, uhićena su u srpnju 2016. pod optužbom za pokušaj državnog udara. U ovom konkretnom slučaju su tvrdili da su postupali u strogom skladu sa spomenutom naredbom premijera Ahmeta Davutoglua od 10. listopada 2015.

Naime, prema ovom naređenju je turska vojska trebala srušiti sve zrakoplove koji naruše turski zračni prostor. Turska strana je prije naredbe rekla da je ruska vojska barem dva puta, 3. i 6. listopada 2015. godine, morala prekršiti turski zračni prostor, ali su rekli da je to bila nužna greška, jer je riječ o malom dijelu turskog teritorija koju ulazi nekoliko kilometara u dubinu Sirije, kojeg vojni zrakoplovi prelete da takoreći „ne primijete“ da su prošli kroz Tursku.

Ipak, Rusija tvrdi kako je ruski Su-24 oboren na sirijskom nebu, što znači da je ili preletio taj uski komad zračnog prostora ili je prošao južnije, da nije ni povrijedio granice Turske.

Prije katastrofe je tursko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da su se “između 3. i 10. listopada ruski zrakoplovi 13 puta opasno približili turskoj na granici sa Sirijom”. To također nije pridonijelo zatopljenju odnosa, ali je rušenje zrakoplova probilo granicu dobra i zla.

Međutim, Erdoganov prethodnik na mjestu predsjednika Turske, Abdullah Gul, čak tri godine prije incidenta je prepoznao ispravnost budućih akcija ruskog zrakoplovstva. Sada se malo tko sjeća da su tri godine prije incidenta, 12. lipnja 2012., sirijske snage protuzračne obrane oborile turski F-4 koji je, prema njihovom mišljenju, ušao u sirijski zračni prostor. Tada se, komentirajući ovu situaciju, Abdullah Gul složio sa sirijskom tvrdnjom da je “turski borbeni zrakoplov doista mogao biti u sirijskom zračnom prostoru, budući da kratkotrajni prelazak zračnih granica vojnim zrakoplovima koji lete velikom brzinom nije ništa neobično”.

“Uobičajena je praksa da borbeni zrakoplovi ponekad prelaze i napuštaju državne granice s obzirom na brzinu preko mora”, rekao je bivši turski predsjednik.

“Takve stvari se ne događaju iz loše namjere, već zbog složenosti upravljanja brzinama mlaznih letjelica”, rekao je Abdullah Gul.

Dakle, argument da je ruski zrakoplov „namjerno napao“ turski zračni prostor jeste u najmanju ruku neozbiljan. Što se tiče katastrofe 24. studenog 2015. godine, ruski novinar Vitalij Karjukov kaže: „Hvala Bogu da se pomirenje strana, nakon dugog zahlađenja odnosa, ipak dogodilo. Kao što kaže izreka, “čak je i loš mir bolji od dobre svađe”.

U ovom konkretnom slučaju su ruski mediji ovo više komentirali kao podsjetnik na nemile događaje iz 2015., bez namjere da se ponovo otvara ta tema. Međutim, Nordic Monitor ide dalje i 25. studenog objavljuje detaljnu obavještajnu analizu, potkrijepljenu „dokazima“, kako je turski predsjednik Erdogan osobno naredio obaranje ruskog Su-24.

Nordic Monitor je tako objavio „turske vojne dokumente koji potvrđuju da je predsjednik Erdoğan naložio turskom ratnom zrakoplovstvu da sruše ruski avion koji se 2015. godine približavao tursko-sirijskoj granici“.

„Kratke napomene koje je koristio upravitelj Erkana Ağına, pravni savjetnik u sjedištu Generalštaba, na sastanku NATO pakta radi informiranja sudionika o pravnom aspektu slučaja, otkrile su Erdoğanovu ključnu ulogu u incidentu. Prema bilješkama, Erdoğan je izjavio da će svaki vojni element koji se približava Turskoj sa sirijske granice i predstavlja sigurnosni rizik i opasnost biti ocijenjen vojnom prijetnjom i tretiran kao vojni cilj”, pišu skandinavski „stručnjaci“, iako je to dio naredbe Davutoglua od nekoliko dana prije incidenta.

Kasnije Nordic Monitor nastavlja s opisom incidenta i kasnijim izvinjenjem Erdogana Rusiji i obnovom odnosa u lipnju 2016. godine.

„Iako su Erdoğan i drugi turski čelnici u početku prkosili ruskim prijetnjama i zavjetovali se da će opet djelovati u skladu s istim pravilima ako se u zraku dogodi još jedno kršenje, kasnije su ublažili retoriku. Nakon dogovora između Moskve i Ankare o obnovi odnosa, članovi turske vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) počeli su tvrditi da vlada nije naredila turskim zrakoplovnim silama da obore ruski zrakoplov, već su tvrdili da su piloti djelovali sami“, zaključuje Nordic Monitor.

Međutim, kao svjedoka navode brigadira Erkana Ağına, koji je, navodno, upozorio Erdogana na približavanje ruskih zrakoplova i kako su kasnije oba ruska borbena zrakoplova 17 sekundi kršila turski zračni prostor od istoka prema zapadu dubine 1,5 milju u turskom teritoriju.

Prema navodima Nordic Monitora, „tursko ih je zapovjedništvo 10 puta upozorilo preko hitnog kanala, a kako nije primljen nikakav odgovor i praćeno ponašanje nije promijenjeno, turski F-16 iz zračne patrole je oborio ruski Su-24“.

„Dok je jedan ruski zrakoplov otišao, drugi je ostao u turskom zračnom prostoru“, prema citiranom vojnom dokumentu je rekao Erkan Ağın.

No, čak i brigadir Ağin i članovi odjela pravnog savjeta, na čijem je čelu bio, uhićeni su i osuđeni na doživotni zatvor zbog zavjere i optužbi za terorizam.

Kasnije je turski  dnevni list Sabah isti odjel optužio za pokušaj umetanja novih definicija kao što su „ratni zločini“ i „zločini protiv čovječnosti“, pozivajući se na Rimski statut, u nacrt vojnog kaznenog zakona Turske iz 2014. Turski dnevni list je naveo da bi nacrt u tom obliku ograničio uporabu sile turske vojske protiv terorističkih organizacija i otvorio put suđenju predsjedniku Erdoğanu na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

U svakom slučaju, iako Nordic Monitor navodi mnogo točnih detalja, koje potkrjepljuje „dokazima“ koje je svojim kanalima dobio od moćne turske obavještajne službe MIT, čini se da dva opširna teksta vrlo upitnog kredibiliteta ipak neće otvoriti stare rane u odnosima Turske i Rusije. No, uvijek vrijedi pokušati, posebno u okolnostima u kojima članstvo Turske u NATO paktu postaje diskutabilno. Kako nitko od zapadnih saveznika ne može utjecati na odluke Ankare, ovo se čini kao dobar, ali uzaludan pokušaj, da na Tursku, zbog laži iz 2015. i 2016. pritisak počne vršiti Rusija. Ali Moskva ne vidi razlog za promjenom politike, jer, kao što kaže Vitalij Karjukov, “čak je i loš mir bolji od dobre svađe”.

Nordic Monitor 1 / Nordic Monitor2Sabah 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ha ha. ‘Novinari’ iz suterena.

Zna se tko je pokušao ubiti erdu, i nije uspio.

Zato i kupuju rusko oružje, pametnom dosta.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Znaju novinari sve. Znaju i da je Putin otrovao Vucica novicekom koji je bio u onoj kesi na snimku. Znaju i da se Kina naoruzava da rusima otme Sibir. Znaju i da je onaj homic Asanz silovao svedjanke. Sve oni znaju.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Cijela Rusija planirala ubiti Erdogana?!?Wow!Doista nisu imali pametnija posla!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Probali smo svasta da bi pridobili Erdu na nasu stranu, pa sad probamo i Nordic Monitor.
Nije skupo, mozda upali.
Ah jadan NATO, na sta su spali.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Davutoglu, islamista i otac neoosmanizma dobija od njih velike pare da napravi stranku koja ce srusiti Erdogana. Zasto se NATO nikad ne moze osloniti na nekog normalnog vec samo na teroriste?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  tihobl

Normalni biraju bolje društvo.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Inače su baš Rusi dojavili Erdoganu da se priprema atentat na njega,ali to vrli američki plaćenici iz Skandinavije nisu u stanju povezati…Jedan je I jedini Carlsen.

happy trigger
Gost
happy trigger
1 godina prije

pekla ih savjest pa ga spasili od puča

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  happy trigger

Dobar, dobar !!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Zaista, teška glupost.

Bombardovanje Ankare? To bi praktično bila objava rata Nato paktu.
Za tako nešto jedan oboren avion sasvim sigurno nije dovoljan.

I Broz je davnih dana porušio neke avione, pa se stvar izgladila uz malo galame.

Uostalom, da su Rusi hteli ubiti Erdogana, za to im sigurno nije trebalo trošiti bombe.
Uradili bi to tako da niko ne može da ih optuži.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

I to kenjcima.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ma jasno, da su ga htjeli ubiti doletjela bi 4 Kalibra u palaču i bok. Piloti koji su srušili ruski bombarder su očito bili dio zavjereničke mreže u Turskoj s ciljem da poremete tursko-ruske odnose…ali Vladimir Vladimirovič je to pročitao naravno, i nije pao u zamku odmazde prema Turskoj. Da je – Turska bi se vratila u orbitu Amerikanaca, nastavila rat protiv Sirije, tamo istom snagom financirala ISIL i za par godina kad bi se srušio Asad eto mrcine od kalifata preko cijelog Bliskog istoka tik pod granicama Rusije. A ove ,koji su smislili ovu provokaciju s rušenjem ruskog aviona i proveli u djelo, mislim da je FSB dobro proučio i postupio u skladu s Pravilnikom o tamanjenju subverzivnih štakorčina.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Steta sto misu, oni ili Amerikanci

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Mirko

Da su bar Sirijci, potpisujem.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Nelson :
Smrtan jeste !
Pa se džaba trudi !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mislim, uradak izgleda profesionalno, ako su neki, mnogi, popušili da su Rusi oborili MH-17 i otrovali Skripala, i ovo će

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Jel vam to otkrio onaj izdresirani bijeli Dupin koji spijunira za Ruse? Ili da vam to nije sapnula macka Juliana Assangea?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Prema podacima norveške obavještajne službe ipak je bio dupin. Preko svojih kanala i veza sa dupinima u Sredozemnom moru.

Zajebant
Gost
Zajebant
1 godina prije

Ja imam dokaze kako ruski avioni lete iznad Rusije, kako rusi na teritoriju Rusije isprobavaju nuklearna oružja, ruski brodovi nalaze se u ruskim lukama te ruski vojnici nalaze se na granicama Rusije. Zaključio bih kako je Rusija okupirana od Rusa i to treba iz temelja demokratski promijeniti. Rusi teritorij Rusije moraju osloboditi od Rusa i pokloniti ga amerima.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Zajebant

haha do-bra!

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

Od svih agencija za nacionalnu bezbednost i največih špijunskih agencija kakve su naprimer MOSAD , CIA, BND i slovenska SOVA, koje troše milijarde na špijunaži i to posebno Sirije u onim danima, …….. nitko osim tamo nekih šveđana nije imao informaciju , da Rusija planira napasti Tursku i ubiti Erdogana ?!

Tome ja kažem kvalitetan špijunski rad za malo novca,…………….. bravo momci,………bravo šveđani

Bart
Gost
Bart
1 godina prije

Živim u Norveškoj i ne čitam uopće bilo kakve Norveške novine. Prije sam čitao da više svladam jezik i da znam što se dešava tamo gdje živim, ali čitati Norveške mainstream medije i Hrvatske je jedno te isto samo je jezik drugačiji, ali sadržaj je isti.

zoki
Gost
zoki
1 godina prije

Cuj skandinavski novinari! Pa da sve skandinavske novinare saberes nebi dobio jednog postenog novinara. Kad oni pisu nesto o necemu izvan zapadnog svijeta, to je kao da citas izvjestaj nekog zapjenjenog spijuna na narkoticima, naravno sto je nesto blize Rusiji ili onima koji slicno misle je bjesnilo sve izrazenije i “demokratski orgazmicki dozivljaji” sve jaci i to sve dobrovoljno i iz ubjedjenja.

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije

Četvrta rečenica ovog teksta dobrano opisuje autore članaka i ovog portala.
Što gledaš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne opažaš.
Vjerujem da nisu svi čitatelji portala Logično
proruski nastrojeni, dosta nas dolazi da čujemo i drufu stranu priče.
Mene osobno iritiraju situacije kada u članku novinar unosi svoje subjektivne osjećaje i emocije. To je nelogično i kolko got mislili da ste bolji ustvari ste isti k.. vrag kao i oci kojima se rugate i optužujete za neprofesionalnost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čmrk

Nekad ima takvih članaka, ali ih u VL i JL ima na razini 90%. Sirovu informaciju ne možeš prenijeti, Stav si unio već kad ne napišeš “naoružana oporba”, nego “teroristi”. Za isti tekst, samo koristi različite riječi, već imaš subjektivan stav autora. A emocije? Bože kad čitaš Ivkošića, Leticu, Stošića, čak i Gorana Gerovca koji kao je unutra još u SKH, ne kažem SKJ, pa Pilsela, i druge, što su kao renomirani novinari, pa to buja od emocija.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

obožavam ljude koji svoja srnja pravdaju tuđim još većim
hahahah”sirovu istinu ne možeš prenijeti”
a cijelo svoje postojanje baziraš na borbi protiv onih koji prenose iskrivljene istine

inače
Vladimir Putin je visok 170 cm , težak 82 kg
TO JE ČINJENICA
a zaključeke i insenuacije izvlačite sami

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Činjenica: trolaš na krajnje glupom nivou.
Zaključak: i sam si glup
Insuanacija: na dnu si buzinske ekipe

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije
Reply to  Fabijan

zaključak je da ima previše kila za svoju visinu 🙂

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…jesu to isti “novinari” koji nisu primjetili da im brojni “profesori,arhitekti,doktori inzinjeri” karaju sve zivo po komsiluku ,a oni ne smiju ni da zucnu o tome ??

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Svratih samo da vidim, dali su logicno.com nuklearci vec bacili nuklearku na Norvesku ili se tek spremaju.Sudeci po naslovu teksta i prvim komentarima sanse Norvezana da prezive na ovoj temi su
minimalne,nema veze,sutra je novi dan.😍

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Moj Kvisko,kada si se rađao,netko ti je mozak istisko…
Frend,nema veze…znamo mi da su neki likovi prinuđeni pisati bilo što,samo da ne budu gladni…a to što ste u nečijoj guzici…nema veze,jest’da smrdi,ali je toplo..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  grunf

haha, dobar.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  grunf

🙂 Kvisko u guzu se stisk’o .. 🙂 Inače jedan od jačih rektalnih nato arheologa ..

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije

Rusi su sasvim jasno videli da obaranje SU-24 nije najavila vlada u Ankari vec su generali SAD u NATO bazi u Incirliku nagovorili Turske generale vazduhoplovstva, koji su kasnije bili glavni koordinatori drzavnog udara protiv Erdogana, da obore Ruski avion kako bi zagadili odnose Turske i Rusije a mozda cak i izazvali Rusiju da zarati sa Tusrskom/NATO.
Javna izjava Cavusoglu-a da je Turska vlada bila naredila obaranje je bilo samo spasavanje obraza Turske, da ne bude da nisu sposobni kontrolisati sopstvenu vojsku…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  DrLove73

Između ostalog, radi toga je škartan glavni RTE-ov ideolog i u biti mozak njihove vlasti, premijer Davutoglu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  DrLove73

Dr Love
Eto, bar se vi sjećate činjenica.
Samo bih dodala, avion UOPĆE NIJE BIO u turskom zračnom prostoru; niti u samoproglašenom turskom zračnom prostoru, niti 1 sekundu, a kamoli čuvenih 17 sekundi.
Tako se odmah vidi da je priča o 10 upozorenja – totalna laž.
I još nešto: tom avionu je pripremljena – “SAČEKUŠA”.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Lucija

haha
licuja radi u kontroli letenja pa sve zna
hahahaha

usput, pogledaj malo kartu, to je ruta koju su Rusi redovito koristi ne ne zaobilaze izbočinu koju radi granica
Turci šizili
upozoravali
da, jedan dan sačekušu napravili
šteta samo što je u avionu bio nedužni pilot umjesto Purina koji je sve zakuhao

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan
Dobro si me podsjetio.
Srednjoškolski profesori su po razini stresa iznad kontrolora leta. Mjerili. Da nije ljetnog ferja…fiju.
U zakonodavstvima Češke, nekih zapadnih zemalja, nakon x godina u prosvjeti ne smatra se validnim svjedokom na sudu.

Otkud ti ideja PRIMITIVCU da se meni obraćaš i to na takav način?
Naime, obrazovani ljudi dolaze do dokaza na drugačije načine od čobana: “viđe li?”
Pun mi je k* toga: Adasranje: Jesi bila tamo? Jesi letila avionom (jbt danas to nije čudo ni u Africi), pa onaj šipac: si vidla kartu?
Nemojte misliti da vad betko plaća da vi ovdje oponirate. To niste u stanju. Birali su namjerno najprimitivnije i psihopate radi – iritacije komentatora i čitatelja.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Fabijan
Sve satelitske i druge snimke, uključivo američke su potvrdile to što ja pišem.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, obraćaš se profi provokatoru, koji piše pod 4-5 nickova.
S njime nema rezoniranja, ili ignor ili đon. Smeće je to.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

btw, od kuda ti taj podatak za srednjoškolske profesore? Prvi put čujem, zvuči interesantno s obzirom da sad štrajkaju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Stručna publikacija psihologija, engleski, pred 15-ak godina, ne sjećam se se detaljnije.
A tko zna što je danas;
– nova pravila,
– djeca s poremećajem koncentracije u puno većem postotku.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Samo bih dodala, avion UOPĆE NIJE BIO u turskom zračnom prostoru; niti u samoproglašenom turskom zračnom prostoru, niti 1 sekundu, a kamoli čuvenih 17 sekundi.

Kada netko tako tvrdi, i kasnije se poziva se na satelitske snimke
onda ta osoba mora imati insajderske informacije
jer…sve javno dostupno je je ukazivalo na povredu prostora
oko tog jezičca su se rusi i turci mjesecima natezali

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

ne lupetaj gluposti, ništa javno nije ukazivalo na to.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Lucija

Za cinizam treba imati stila.
Fabijan je upravo dokazao da ga nema.

Cinizam bez stila je – prostačenje, pa je prostak i dobio, ono što prostaka i sleduje.

Ljamiša
Gost
Ljamiša
1 godina prije

Da nije Petar Stošić otišao raditi u Švedsku? 😁

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

A o zrtvovanom ruskom pilotu se vise ne pise…
Pa tI budu patriota I vjeruj Drzavi I Mudrim Vodjama
Edo I Putko se bili prepucavali a pilota skinuli ko zeca

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Svi koji su bili umiješani u rušenje aviona su ubijeni
Svi iz grupe koja je pucala na pilote su ubijeni
Rusi ne opraštaju, i rade u tišini
Putko priča kulturno i odmjereno
Ima tko odrađuje na terenu što treba
Turci su nakon toga postali vrlo razumni
Izlaze iz nato pakta
prelaze na ruske sisteme
Samo kompletne bud@le ne vide
i ne razumiju
Tektonsku promjenu na Bliskom istoku
Ali bud@le samo guslaju o srušenom Su-24
Jer su samo bud@le.

mike
Gost
mike
1 godina prije
Reply to  Ivo

Gosin Ivo jel moze malo podrobnije o tome da su svi iz grupe koja je pucala ubijeni… nesto nisam ispratio… Hvala

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  mike

Bilo je toga po štampi.

Ovo je na brzu ruku, a bilo je još:

“PUTINOVA OSVETA Ubijen pobunjenički general čije su trupe ubile ruskog pilota i marinca”

“RUSIJA UZVRATILA ZA UBIJENOG PILOTA: Pobijeno 30 ekstremista”

To su naslovi (da ne iritiram “vlasti” postavljanje linkova), ali Google može pomoći u pretrazi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Iako ne znamo što je sve Vladimir Putin učinio, što je sve spriječio, ovo malo što znamo daje nam za pravo utvrditi kako je njegov dolazak na čelo Rusije blagoslov za cijeli svijet. Pogledamo li njegove protivnike (kojih se u zadnjih dvadesetak godina izmijenjalo poprilično, od Busha, Obame do Junckera), vidjet ćemo koliko je on nadmoćan njima u svakom pogledu. Možda iza sebe nema jaku Partiju kao Xi, možda nema strategiju za Rusiju za slijedećih sto godina, ali je u zadnjih 20 preporodio Rusiju. Vratio je ponovo među svjetske sile, na poziciju s koje može upravljati razvojem Kine (iako i dalje stoji opasnost za Rusiju da postane kineska kolonija što s Putino na čelu neće sigurno, ali poslije..), SAD može blokirati bilo kad i bilo gdje.
Ovaj tekst Nordic Monitora čini se istinit u dijelu koji govori o Tuskoj, Erdoganu, ali rusko bombardiranje Ankare i predsjedničke palače kao znak odmazde..cc, tako Putin ne radi. Ne donosi odluke u afektu, strpljivo čeka i u datom trenutku Erdoganu spašava živu glavu (za pokušaja puča). Danas imamo Erdogana sklonog svakom dogovoru s Rusijom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ima plan, manje se piše, ali ima. Prvo nomenklatura za nasljeđivanje i od Ujedinjene Rusije stvoriti sveruski pokret, izvan podjela lijevo i desno, gore i dolje. To je plan, nije KP, ali je skoro kao KP Kine.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Nema on plan, već vrhunsku Ob. službu i kontraob. koji mu daju realne prognoze i saznanja, pa na osnovu toga pravi planove! Da nije obav.. klinac bi bilo tko napravio plan, a kamo li dobar plan! Turskoj je definitivno bila namjenjena uloga Jugoslavije, dok ne unište Ru i B.I.!

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije

Haha…
Nisam iznenadjen da se radi o Svedjanima (koji su najgori cmaroljupci SAD).
Sta ono cmaroljupci (koji mantraju o “ljudskim pravima” dan i noc) – uradise Assanageu?
Covjeku sa Australijskim drzavljanstvom!
Cmaroljupci svedski – zdraaavo.

Max
Member
Max
1 godina prije

Tko zna što je bilo ali ne mislim da bi Rusi bombasrdirali palaču jer bi to izazvalo rat koji im nije bio u interesu.

Protoncic
Gost
Protoncic
1 godina prije

Bilo bi dobro kada bi neki dobar novinar sa ovog portala pokušao napisati opsežnu i detaljnu analizu šta se sve događalo za vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj, kad i kako su Rusi pomogli, kad i kako su Iranci pomogli, da li su stvarno onesposobili (ometali) Američke F16 da ne obore avion sa Erdoganom itd…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Protoncic

netko je to pisao na komentarima.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Finski novinari imaju dokaz da sam ja prije par godina trebao dobiti 5+2 na Euro JackPot-u ali ga je pobrao neki finac, šta sad da radim?

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

A vi svi ko bravi naletili na foru.
Ovo su nordijske(Svedske) novine taman koliko sam i ja Šved.
Sve do jednog stranci (iz iste zemlje) koji pisu na engleskom. Trazim ima li mogucnost promjene jezika-nema.
Ne lici li vam to na onaj Sirikski observatorij u Londonu?
Pogledajte sami na About us…
Ovako ispade da je prvi Babic popusio foru, a mnogi se uhvatili na bakatinu i samo pletu…Svedi ovo norvezani ono…
Esencija?
Je li to ono sto se stavlja u kisele krastavce?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik