Snowden identificira “pravi skandal” u vezi sa Bidenovim dokumentima

Edward Snowden
3 komentara

Američki predsjednik Joe Biden vjerovatno je pobjegao s povjerljivijim dokumentima od mnogih uzbunjivača, ali za razliku od njih, on će se izvući s tim, sugerirao je u srijedu bivši saradnik CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden.

U nizu tvitova, zviždač je komentirao nedavnu kontroverzu oko osjetljivih dokumenata iz Obamine ere koje su njegovi advokati otkrili u Bidenovom potpredsjedničkom uredu. Bijela kuća je priznala incident, a američko Ministarstvo pravde trenutno ispituje slučaj.

“Vrijedi napomenuti da se čini da je predsjednik pobjegao s više povjerljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača”, napisao je Snowden, upoređujući situaciju sa slučajem Reality Winnera koji je “osuđen na 5 GODINA za samo jedan dokument”. Bivši prevodilac NSA osuđen je 2018. za curenje izvještaja o navodnom ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine.

„U međuvremenu, Biden , Tramp, Klinton, Petreus… ovi momci imaju desetine, stotine [dokumenata]. Nema zatvora”, dodao je zviždač.

Snowden je dodao da “pravi skandal nije to što je Biden imao povjerljive dokumente koji su mu izlazili iz čarapa, jer nažalost svi su to radili. Skandal je u tome što je DOJ saznao za to nedelju dana pre međuizbora i odlučio da potisne priču, dajući prednost partijama.”

Snowden je poznat po curenju povjerljivih dokumenata koji razotkrivaju napore Washingtona za nadzor koji su bili usmjereni na američke civile.

Priču o Bidenovim dokumentima u ponedjeljak je prvi razglasio CBS News, koji je objavio da su predsjednikovi lični advokati 2. novembra pronašli dokumente u Penn Biden centru za diplomatiju i globalni angažman Univerziteta u Pensilvaniji i prijavili ih vlastima.

U srijedu je NBC News izvijestio, pozivajući se na izvore, da su Bidenovi saradnici otkrili još najmanje jednu grupu povjerljivih dokumenata na drugoj lokaciji.

Ova bomba razbjesnila je republikance, povlačeći neke paralele sa racijom FBI-a u rezidenciji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u potrazi za povjerljivim materijalima. Agencija je navodno zaplijenila oko 300 osjetljivih fajlova iz imovine bivšeg predsjednika.

Bijela kuća je, međutim, insistirala da su dva slučaja različita, tvrdeći da, za razliku od Trumpa, Biden nije bio obaviješten da posjeduje dokumente, niti je od njega zatraženo da ih vrati. Umjesto toga, brzo je otkrio Državnom arhivu i predao papire.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anti af
1 godina prije

što vrijedi za jupitera ne vrijedi za vola

Max
1 godina prije

To je Bidenova veleizdaja.

Lucija, prva
1 godina prije

Off
Evo još jedna bogata familija.
A za koju ne znate.


“…Bernardova kompanija LVMH u svom vlasništvu poseduje najpoznatije brendove, uključujući Fendi i Luj Viton, i vredi oko 336 milijardi funti.
Milijarder, koji je prošle godine svrgnuo Ilona Maska sa trona najbogatije osobe na svetu, inače ima petoro dece i svi su zaposleni u okviru grupe LMVH”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.