Šok na zapadu: Alžir kupuje 42 ruska zrakoplova Su-57, Su-34 i Su-35 – Pogledajte što se dogodilo Gaddafiju

Alžir kupuje ruske zrakoplove
135 komentara

Alžir je sklopio tri ugovora o kupnji Su-57, Su-34 i Su-35. 14 zrakoplova od svakog modela, objavila je alžirska stranica Menadefense. Dvojica alžirskih stručnjaka za sigurnost i obranu komentirali su strateški značaj ovih novih akvizicija.

Alžir će od Rusije nabaviti stealth borbene zrakoplove Su-57, čime će postati prvi kupac kome će proizvođač Sukhoi izvesti ovaj vodeći borbeni zrakoplov 5. generacije, kaže alžirska vojna informativna stranica Menadefense. Osim toga, mediji preciziraju da su zrakoplovne snage Alžira također potpisale još dva ugovora koja se odnose na kupnju bombardera tipa Su-34, te zrakoplove zračne dominacije Su- 35.

Menadefense izvještava da je odluka o nabavi 14 Su-57 donesena prošlog ljeta nakon posjeta alžirske delegacije zrakoplovnoj izložbi MAKS-a u Moskvi. Prema njegovim riječima, tijekom posjeta alžirsko izaslanstvo pod vodstvom generala bojnika Hamida Boumaïze, zapovjednika zrakoplovnih snaga, detaljno je ispitalo predmetnog lovca. General Boumaïza, bivši pilot MiG-29, čak je bio jedan od rijetkih stranaca koji su na simulatoru isprobavali ruski  stealth zrakoplov, dodao je isti izvor dodajući da bi ti sporazumi trebali biti zaključeni 2025. godine.

Dva dodatna ugovora o kupnji Su-34 i Su-35 s po 14 zrakoplova također su potpisana kako bi se zamijenili zrakoplovi koji će se u sljedećim godinama povući iz flote zrakoplovnih snaga.

U intervjuu, Akram Kharief, stručnjak za sigurnost i obranu, te glavni urednik stranice Menadefense, rekao je da je “uspon marokanskih zračnih snaga s nabavom 25 F-16 Vipersa i pojava F-35 u talijanskoj floti, motiviralo Alžir za donošenje brze odluke”.

Alžirska nabava Su-57 “revolucija je na zapadnom rubu Sredozemlja”, rekao je, dodavši da se na tlo Afrike po prvi put pojavljuje stealth zrakoplov 5. generacije. To je također bez presedana na Mediteranu, jer ovdje samo Izrael i Italija imaju stealth zrakoplove tipa F-35″, te dodao: “čak ih ni Francuska nema”.

Gospodin Kharief je objasnio da “strateška važnost Su-34 leži u činjenici da je ovaj bombarder dugog dometa sposoban za obavljanje operacija tisućama kilometara daleko, što proteže ofenzivne mogućnosti zračnih snaga Alžira”. “Su-34 je također zrakoplov koji se može obraniti i kojeg ne treba pratiti”, rekao je, podsjetivši “da se dokazao u ratu u Siriji”.

Sa svoje strane, bivši pukovnik alžirskih obavještajnih službi, Abdelhamid Larbi Chérif, objasnio je za da je “Mediteran, posebno njegov zapadni bok, uvijek bio strateški prostor nadmetanja svih glavnih svjetskih sila”. “Nesigurnost koja je zavladala u Magrebu i na Sahelu nakon pada libijskog vođe Muammara Gadafija, 2011. godine, izaziva zabrinutost koju alžirske civilne i vojne vlasti vrlo ozbiljno shvaćaju”, ukazujući da je “tome dodatno pogoršalo situaciju preusmjeravanje terorističkih organizacija u Magreb i Sahelu nakon njihovog poraza u Siriji i Iraku”.

Bivši visoki časnik istaknuo je “povećanje gospodarskog značaja Afrike koji budi požude mnogih sila, posebno bivših kolonizatora”. “Da biste se uvjerili u to, sve što morate učiniti je pogledati strane vojne razmještaje u Maliju, Nigeru i drugdje u Africi”, završava sugovornik.

Pretplatiti se
Obavijesti o
135 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Dojadio jim zapadni demokratski imperializam.

Zax
4 godine prije

Logicno sto bi se reklo. Rusija je predaleko da bi bila ikakva prijetnja. Sto se za zapadne zemlje nebi moglo reci

Jack
4 godine prije

Ovaj članak bi imao smisla, kad bi bio objavljen na ovom portalu prije negoli je pao onaj ruski lovac Su 57. a sad je sve ovo što g. Nermin piše postalo pomalo bezpredmetno. Alžirci su sigurno do najmanjeg detalja obavješteni o tom padu ruskog super lovca i sad će vjerovatno još malo promisliti šta će i kako će i mogu se i predomisliti jer Alžirci su za”ebani ljudi jer su jednom ne tako davno vratili Rusima cijelu pošiljku od kakvih 20 setak lovaca MiG 29 zbog nesolidne izrade. Avioni Su 34 su derivat lovca Su 27, kao i većina “novih” ruskih lovaca izrađenih poslije raspada SSSR-a. To je glomazan avion koji istina može daleko letjeti, ali to da se može sam braniti, to je već drugo pitanje. Brzina mu je dosta manja nego kod izvornog su 27, prilično je kabaste konstrukcije i malo je onako debeljuškast, jer konfiguracija tj smještaj… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Ne znam sa kojim PZO sustavima raspolažu

jean valjean
4 godine prije

Hvala bogu da uce na greskama Gadafija.. da se ne ponovi isti scenarij i kod njih

Alex
4 godine prije

Rusi u pol cijene 😂

Miro
4 godine prije

Ajde budimo posteni, nikakav sok to nije jer Alzir je od uvek bio glavni kupac Ruskog naoruzanja. Sok bi bio da su kupilli F22 i slicno.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
4 godine prije

A zašto Rusija predvođena Nosferatuom ovako dobro naoružava Alžir a Iranu zbog zekskratensankcija godinama nisu dali ni jednu bateriju S-300, pa Iran je za Rusiju i Kinu kamen temeljac a Alžir tamo daleko preko mora, pitam se pitam………………..

Ante
4 godine prije

Sada znam zašto nema “mira i zapadne demokracije ” u Alžiru, zato jer Alžir kupuje Rusko naoružanje. Sada će Francuska preko trećih strana i dalje podržavati umjerenu alžirsku oporbu. Znači možemo opet očekivati ratove.

Blue Eye
4 godine prije

Prije ili kasnije, pašće i neki serijski primjerak SU-57, u vojnom vlasništvu. Jeb*i ga, otkrili ste toplu vodu, avioni padaju. Moderni borbeni avioni su sve složeniji, zadaci koji im se postavljaju su sve teži a eksploatacija sve zahtjevnija. Baš me interesuje koji avion, proizveden u zadnjih 20-tak godina nije imao padova.

4 godine prije

Smiju pomisliti, ali u tišini sobe. Šapnuti ili promumlati – e to ide isti čas u Buzin…. A zna se koji su nama zrakoplovi namijenjeni.

Max
4 godine prije

Pa ne čudi me to su vrhunski avioni.

Savovic Danilo
4 godine prije

Pa oni su medju prvima kupili S300 kad je ovaj bio sto sad S400,sigurno su ga I modernizovali sa raketama ako nisu I sami S 400 nabavili.Alzir je vojna sila u tom dijelu svijeta I ovom investicijom mogu biti mirni od “sprovoditelja demokratije”.

ad astra
4 godine prije

Čitam komentare i vidim da je tema skrenula na to da li su ruski ili američki avioni bolji. Tema je Alžir i njegova namjera da kupi ruske avione. Osobno sumnjam da se radi o broju koji je naveden u tekstu. Posebno mi je čudno da imaju namjeru kupiti SU 57 zato što je to novi projekt i malo se zna o njemu. Upitno je i vrijeme isporuke tih aviona. Drugo pitanje je sam broj aviona koji si ne bi mogle priuštiti ni mnogo bogatije zemlje od Alžira. Ali možda je riječ o dugoročnom planu, 20 i više godina. Povezivati rat u Libiji s slabom naoružanošću je smiješno. Već ranije sam pisao da se “slabi” mogu nositi s “slabim”, ali da se ne mogu nositi s “jakim”. Pričamo o ukupno cca 40-tak novih aparata. Kad krenu u eksploataciju neće svi biti u letnom stanju, servisi i slično. Znači operativno bi moglo… Čitaj više »

Drvobradi
4 godine prije

jbte,
koliko trolova se namnozilo na ovom portalu
ajd redakcijo, iskljuci opciju komentara,

Tomi
4 godine prije

Su57 nije stelt, jer nije ni misljen da bude stelt nego smanjena vidljivost zbog toga i ima pola oruzja sakrivenog a pola je napolje jer su time pridobili na manevrirnosti

Zsphere
4 godine prije

Su 34 odnosno su 27 je lovac bombarder projektovan za nuklearno takticko bombardovanje u dubini neprijateljske teritorije sa maksimalnim mogucnostima izbjegavanja neprijateljske odbrane. Alzir nema potencijal za optimalno koariscenje takvog aparata ali.. Nemamo mi pojma za koju stvarno svrhu ako je ovo uopste tacno nabavljaju ove strojeve nije bas to pijaca buvljak pa ko ponudi dobije full forces.. 😊

Emiliano Zapata
4 godine prije

Danas svi zive u strahu od “osloboditelja” koji pruzaju zastitu u zamjenu za naftu i rude…

Jack
4 godine prije

Na jednoj livadi kraj aerodroma na Plesu propada 12 helikoptera Mi 24 V, koji su odlično služili u Oluji, a onda su ih kao neperspektivno naoružanje otpisali!

keja
4 godine prije

Toliko aviona u uporabi nema niti Rusija…Rok isporuke 10 godina…

Fabian
4 godine prije

Moamer el Gadafi se isuvise vezao sa englezima , pa i francuzima, izgubio je sve, i zivot i bogatstvo. To je i erdogan shvatio u poslednjem trenutku.

Zasto shok
4 godine prije

Sve je kao sto treba, neka se dobro naoruzaju pa da ih nato fino lepo spale do pepela jer treba im radna snaga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.