fbpx

Šok na zapadu: Alžir kupuje 42 ruska zrakoplova Su-57, Su-34 i Su-35 – Pogledajte što se dogodilo Gaddafiju

Alžir kupuje ruske zrakoplove

Alžir je sklopio tri ugovora o kupnji Su-57, Su-34 i Su-35. 14 zrakoplova od svakog modela, objavila je alžirska stranica Menadefense. Dvojica alžirskih stručnjaka za sigurnost i obranu komentirali su strateški značaj ovih novih akvizicija.

Alžir će od Rusije nabaviti stealth borbene zrakoplove Su-57, čime će postati prvi kupac kome će proizvođač Sukhoi izvesti ovaj vodeći borbeni zrakoplov 5. generacije, kaže alžirska vojna informativna stranica Menadefense. Osim toga, mediji preciziraju da su zrakoplovne snage Alžira također potpisale još dva ugovora koja se odnose na kupnju bombardera tipa Su-34, te zrakoplove zračne dominacije Su- 35.

Menadefense izvještava da je odluka o nabavi 14 Su-57 donesena prošlog ljeta nakon posjeta alžirske delegacije zrakoplovnoj izložbi MAKS-a u Moskvi. Prema njegovim riječima, tijekom posjeta alžirsko izaslanstvo pod vodstvom generala bojnika Hamida Boumaïze, zapovjednika zrakoplovnih snaga, detaljno je ispitalo predmetnog lovca. General Boumaïza, bivši pilot MiG-29, čak je bio jedan od rijetkih stranaca koji su na simulatoru isprobavali ruski  stealth zrakoplov, dodao je isti izvor dodajući da bi ti sporazumi trebali biti zaključeni 2025. godine.

Dva dodatna ugovora o kupnji Su-34 i Su-35 s po 14 zrakoplova također su potpisana kako bi se zamijenili zrakoplovi koji će se u sljedećim godinama povući iz flote zrakoplovnih snaga.

U intervjuu, Akram Kharief, stručnjak za sigurnost i obranu, te glavni urednik stranice Menadefense, rekao je da je “uspon marokanskih zračnih snaga s nabavom 25 F-16 Vipersa i pojava F-35 u talijanskoj floti, motiviralo Alžir za donošenje brze odluke”.

Alžirska nabava Su-57 “revolucija je na zapadnom rubu Sredozemlja”, rekao je, dodavši da se na tlo Afrike po prvi put pojavljuje stealth zrakoplov 5. generacije. To je također bez presedana na Mediteranu, jer ovdje samo Izrael i Italija imaju stealth zrakoplove tipa F-35″, te dodao: “čak ih ni Francuska nema”.

Gospodin Kharief je objasnio da “strateška važnost Su-34 leži u činjenici da je ovaj bombarder dugog dometa sposoban za obavljanje operacija tisućama kilometara daleko, što proteže ofenzivne mogućnosti zračnih snaga Alžira”. “Su-34 je također zrakoplov koji se može obraniti i kojeg ne treba pratiti”, rekao je, podsjetivši “da se dokazao u ratu u Siriji”.

Sa svoje strane, bivši pukovnik alžirskih obavještajnih službi, Abdelhamid Larbi Chérif, objasnio je za da je “Mediteran, posebno njegov zapadni bok, uvijek bio strateški prostor nadmetanja svih glavnih svjetskih sila”. “Nesigurnost koja je zavladala u Magrebu i na Sahelu nakon pada libijskog vođe Muammara Gadafija, 2011. godine, izaziva zabrinutost koju alžirske civilne i vojne vlasti vrlo ozbiljno shvaćaju”, ukazujući da je “tome dodatno pogoršalo situaciju preusmjeravanje terorističkih organizacija u Magreb i Sahelu nakon njihovog poraza u Siriji i Iraku”.

Bivši visoki časnik istaknuo je “povećanje gospodarskog značaja Afrike koji budi požude mnogih sila, posebno bivših kolonizatora”. “Da biste se uvjerili u to, sve što morate učiniti je pogledati strane vojne razmještaje u Maliju, Nigeru i drugdje u Africi”, završava sugovornik.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
139 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Dojadio jim zapadni demokratski imperializam.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Prije imperijalistička ,iliti moerna robovlasnička demokracija.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ima se novca, mogu se i skuplji Suhoji uzeti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Su-33 nikad nije zaronio morima ni oceanima svojom krivnjom, isto kao ni MiG-29Kr, a za razliku od F-35. Također, iako Kuznjecov zna zadimiti zadnje putovanje od kojih 10 tisuća kilometara je prevalio na vlastiti pogon za razliku od razarača klase Zumwalt koji je ostao bez pogona prilikom tranzita u matičnu luku.

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Logicno sto bi se reklo. Rusija je predaleko da bi bila ikakva prijetnja. Sto se za zapadne zemlje nebi moglo reci

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ovaj članak bi imao smisla, kad bi bio objavljen na ovom portalu prije negoli je pao onaj ruski lovac Su 57. a sad je sve ovo što g. Nermin piše postalo pomalo bezpredmetno. Alžirci su sigurno do najmanjeg detalja obavješteni o tom padu ruskog super lovca i sad će vjerovatno još malo promisliti šta će i kako će i mogu se i predomisliti jer Alžirci su za”ebani ljudi jer su jednom ne tako davno vratili Rusima cijelu pošiljku od kakvih 20 setak lovaca MiG 29 zbog nesolidne izrade. Avioni Su 34 su derivat lovca Su 27, kao i većina “novih” ruskih lovaca izrađenih poslije raspada SSSR-a. To je glomazan avion koji istina može daleko letjeti, ali to da se može sam braniti, to je već drugo pitanje. Brzina mu je dosta manja nego kod izvornog su 27, prilično je kabaste konstrukcije i malo je onako debeljuškast, jer konfiguracija tj smještaj dvaju članova posade je jedan pokraj drugoga i ne jedan iza drugoga tj u tandem konfiguraciji kao kod drugih dvosjeda koji se danas upotrebljavaju i to mu smanjuje okretnost, ali služi svrsi i to svakodnevno dokazuje u Siriji gdje razvaljuje “teroriste” u idlibu. Avion Su 35 poznaju svi ovdje i predmet je svakodnevnih prepira na ovom portalu. To je bez sumnje dobar avion i on je isto tako derivat starog lovca Su 27 on isto tako sudjeluje u sirijskom ratu i zapravo ne znamo koliko je zapravo dobar jer još nikada nije stupio u borbu s ravnopravnim protivnicima a to teroristi u Siriji koji nemaju odgovarajući odgovor na njegove napade svakako nisu. Teško je prognozirati, kakvim bi se pokazao u sukobu sa recimo francuskim Rafale-om i Britanskim i talijanskim Eurofighter_om, koji su negdje u istoj kategoriji, što se tiče borbenih mogućnosti i vjerovatno bi mnogo toga bilo ovisno o uvježbanosti pilota. Ali to je ipak avion 4++ generacije a u budućim sukobima če glavnu riječ voditi avioni 5. i uskoro avioni 6, generacije, ali Alžir u svakom slučaju treba nove avione i ovi navedeni ovdje su zasigurno mnogo boji nego što su oni. koje je imao do sada!

Dawor
Gost
Dawor
8 mjeseci prije

Jack ……pa i amerikurcima je pao više od jednog…..

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Gravitacija je kriva, hebi ga!!

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

jOš malo i gravitacija neće biti problem sve će biti u zraku ,neće padati.naš mozak neće imati problem ,levitirat će.

marko
Gost
marko
8 mjeseci prije

afrička šljiva i ne pada

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nemaš ti pojma.
Javi se kada padne neki iz serijske proizvodnje a ne testni aparat, do tada začekđpi tu gubicu.
Su27 je apsolutno savršen lovac,njegovi naslednici nisu njegovi derivati već bolje i savršenije mašine da je Su27 kraj tih zveri zbilja višak….zamisli Su27 višak.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

A ti imaš pojma! Pravi se je javio probni pilot avijacije RS sa aerodroma u Laktašima!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Barataš ti sa mnogo činjenica, zbilja si odličan ali pojede te pakost.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Hebi ga trudim se, ali mi je priroda takva kakva jest

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Jack u Laktasima ima vise migova nego u Hrvatskoj. Ne lete, ali ne lete ni hrvatski. To nam daje pravo da se rugamo rusima i amerikancima na njihovoj avijaciji.

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

priroda je đubre .. 🙂 teško .. 🙂

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Ajde jack sto nam se sprdas sa sinisom znas da je on srtrucnjak za SVE i tu si pao ali gdje nadje ovog probnog padobranca niskoletece avijacije iz rs hahah…

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Mislite na Rudolfa?

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ne, ne Siniša, to je bio prvi avion serijske proizvodnje i pilot (nije bio testni pilot Bogdan) ga je vozio da ga preda jedinici zrakoplovstva ruske vojske u kojoj bi služio! Čitao sam najmanje 5 članaka o tome na različitim portalima o svi govore o primjerku aviona, koji je bio namjenjen korisniku avijaciji Rusije!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Čini mi se da rekoše da je test u pitanju na testnom poligonu, niko nije rekao da je pao serijski avion koji je ušao u redovnu upotrebu.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Sinisa
Taj avion je izvrsio dosta borbenih naleta u Siriji 2018 i 19 ali jedan pad je pad celog projekta, a F-35 bez obzira koliko puta padne i koliko gafova dozivi propaganda ga podigne i opet je “najbolji”.
Eto to je rezime ovih nasih dijaloga.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Aviona F 35 je do sada proizvedeno viš od 4 stotine i to su jednomotorni avioni i imaju veću mogućnost pada, što jest, jest.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, đeki…pošteno si se naguglao danas, eto petice za trud. Hebe te samo nepoznavanje fizike, pa lupetaš da se moderni lovci okreću unutar par stotina metara. Samo u videoigricama, đeki. G sile i to, znaš…
Nazad u kućicu i malo prouči osnove fizike, pa onda dođi kevtati o avionima. To je ipak za sada malo previše za tebe.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ivek bokmater, kak ne znaš, da se F 35 okreće na mestu. Guglaj i ti malo umjesto da ovdje bezkorisno zujiš!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki,đeki, vidiš kako je važno znati, a ne guglati. F-35 se okreće u mjestu kad lebdi nad pistom, a onda nema neke koristi od njega. Samo ispadaš bedak s tim guglanjem stvari koje ne razumiješ.
Inače, mater i tebi, cuko.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ivek lepo rokćeš i skičiš vrak te “ebal, k”o da si sišo s uma!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Kada smo kod toga okretanja gore/dole-levo desno…znaš li možda u kolikom postotku to povećava potrošnju goriva i smanjuje plafon djelovanja!?

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša@ kako Vam se ovo čini 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=C4mWjcFbq54

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa hebote, on radi sve figure kao i F 22 a to ne može ni francuski dvomotorni Rafale. Eh moji poznavaoci letačke vojne tehnike, rokćete gluposti!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

E daaaa… rastura.. okreće se za 360 stepeni haha
The F-35 combines 5th Generation fighter aircraft characteristics — advanced stealth, integrated avionics, sensor fusion and superior logistics support — with the most powerful and comprehensive integrated sensor package of any fighter aircraft in history. The F-35’s advanced stealth allows pilots to penetrate areas without being detected by radars that legacy fighters cannot evade.

The F-35 is designed with the entire battlespace in mind, bringing new flexibility and capability to the United States and its allies. Reliance on any single capability — electronic attack, stealth, etc. — is not sufficient for success and survivability in the future. Missions traditionally performed by specialized aircraft — air-to-air combat, air-to-ground strikes, electronic attack, intelligence, surveillance and reconnaissance — can now be executed by a squadron of F-35s.

Electronic Attack
Advanced electronic warfare (EW) capabilities enable F-35 pilots to locate and track enemy forces, jam radars and disrupt attacks with unparalleled effectiveness. Advanced avionics give the pilot real-time access to battle space information with 360-degree coverage and an unparalleled ability to dominate the tactical environment. Data collected by sensors on the F-35 will immediately be shared with commanders at sea, in the air or on the ground, providing an instantaneous, high-fidelity view of ongoing operations – making the F-35 a formidable force multiplier while enhancing coalition operations. This system allows F-35 pilots to reach well-defended targets and suppress enemy radars.

Air-to-surface
The F-35’s very low-observable (VLO) stealth allows it to safely enter defended airspace areas without being seen by radars that 4th Generation and earlier legacy fighters cannot evade. The combination of the stealth features, active electronically-scanned array (AESA) radar technology, and the aircraft’s ability to carry its full component of weapons stores and fuel internally allows F-35 pilots to engage ground targets at longer ranges without being detected and tracked, using precision-guided munitions and air-to-air radar-guided missiles to successfully complete air-to-ground missions. In this “clean” configuration, the F-35 will enter the air battlespace first, clearing the way with air dominance for follow-on legacy coalition forces to operate with relative impunity.

Air-to-air
The F-35’s integrated sensors, information and weapons systems give pilots an advantage over potential threat front-line fighter aircraft. Compared to 5th Generation fighters like the F-35 and F-22, legacy aircraft have a larger radar cross-section (RCS), which means they can be more easily detected by enemy radar. In aerial combat, legacy aircraft have relatively equal opportunities to detect and engage one another, while a 5th Generation fighter pilot can see enemy aircraft first and take decisive, lethal action from a stand-off distance. The ability to see and not be seen is redefining previous generation air-to-air tactics.

Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR)
Drawing on the advantage of stealth, advanced sensors, and data fusion providing enhanced pilot situational awareness, F-35 pilots can fly critical ISR missions with more sophisticated data capture than any previous fighter aircraft. The F-35 has the most powerful and comprehensive integrated sensor package of any fighter aircraft in history, giving pilots 360-degree access to “real-time” battlefield information. The information gathered by F-35 sensors can be securely shared with commanders at sea, in the air or on the ground, providing a comprehensive view of ongoing operations.

Much of the F-35’s electronic warfare and ISR capabilities are made possible by a core processor that can perform more than 400 billion operations per second. This core processor collects data from the classified electronic warfare suite, developed by BAE Systems, to identify enemy radar and electronic warfare emissions and, as happens with the eight sensor Electro-Optical Targeting System (EOTS) providing the pilot 360-degree coverage, recommending which target to attack and whether he or she should use either kinetic or electronic means to counter or negate the threat.

Unparalleled Stealth

The F-35’s stealth capabilities are unprecedented in tactical fighter aviation. An integrated airframe design, advanced materials and other features make the F-35 virtually undetectable to enemy radar. Extensive analysis and flight test of the survivability of the F-35 with its combination of stealth, advanced sensors, data fusion, sophisticated countermeasures, and electronic attack demonstrate conclusively its superior advantages over legacy aircraft.

Interoperability
When it comes to having a ‘quarterback’ for the coalition joint strike force, the inter-operable F-35 is clearly the aircraft for the leadership role. The F-35 is designed to share everything it can see with other aircraft and operation centers to expand situational awareness across the entire network of aircraft. F-35s can support legacy aircraft, as well as other F-35s, to achieve mission success and survivability using a combination of stealth, electronic attack, information sharing, and other measures.

Full Mission Systems Coverage
The term “mission systems” refers to the avionics, integrated electronic sensors, displays and communications systems that collect and share data with the pilot and other friendly aircraft, at sea and on the ground. The F-35 has the most robust communications suite of any fighter aircraft built, to date. Components include the AESA radar, EOTS targeting system, Distributed Aperture System (DAS), Helmet Mounted Display (HMD), and the Communications, Navigation and Identification (CNI) Avionics.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Rusofilima bi to netko morao prevesti jer oni po pravilu znaju samo malo ruski,a li mogu im reći da je to vrhunski avion koji se neprestano usavršava i to ne zbog kvarova negoli zbog brzog napretka elektronike i on to prati u stopu i dobiva uvjek ono što je u tom trenutku vrhunska tehnologija, pa što košta, košta!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Slažem se, PRELIJEPA mašina koja se nadograđuje ali ipak 99% resursa i vremena se odvaja na popravke nedostataka i grešaka na njemu.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa nije onda čudo, kad se izraelci igraju sa njima u Siriji i kako su sami rekli, da sada mogu raditi stvari koje prije nisu mogli ni zamisliti i još da dodam, SAD su Izraelu dopustile da u te avione ugradi neke vlastite komponente elektronike i I zraelska varijanta F 35 je još ubojitija i u svemu bolja od američke varijante.
Impresionira podatak da njegov procesor opravi 400 milijardi operacija u sekundi!! To jest čudo tehnike i to ne može biti kineski proizvod!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nisi čuo kada su Ameri digli frku jer su u F35 našli i Kinezke konponente???

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Izraelci se ne igraju s njima u Siriji jer već odavno nisu prismrdili Sirijskom zračnom prostoru. Pored sve te njihove nevidljivosti Izraelci napade provode iz Libanonskog, ili iz zračnog prostora iznad međunarodnih voda. Pitam se zašto.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Kako ti to možeš znati? Kad oni kažu, da s njima lete po cijelom bliskom istoku, ja im vjerujem i sigurno lete i nad Sirijom u dogovoru sa rusima, jer ni Rusima ne odgovara previše, da se Iranci tamo toliko bahate.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

x@y
Auuu 👏
A jel’ može…letit ravno? 😳
Jesi u istoj kućici tj prostoriji sa Jackom? Za njegovo dobro, nadam se da nisi… 🙏

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Nisam Lucija, uvijek sam na katu iznad tebe ,kako god mislila i koliko god visoko bilo.
Bolje koristi svoj mozgić u pametnije svrhe, da ne postane prenaporno za tebe sve ovo.

Ne poznaješ Ivu i bolje, zato se ne mješaj u razgovore koji te se ne tiču. Ja se u tvoje ne miješam., barem ti se uopće do sada nisam obraćao. Pamet u glavu.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ova Lucija ima u sebi mnogo muških hormona i kromosoma, a možda je u pitanju i kompletan muškić sa brkovima. Ovo što ona radi nije neki tipični ženski diskurs.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack@ držim se onog..”kad te netko jednom ugrize/napadne ma koliko gob bio ljubazan i umiljat , ugrist će opet, kad tad…”

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Istina Jack@ Za ženu zaista previše muških hormona.. nije ni čudno da je sva isfrustrirana iskompleksirana kao Ivo.. Kvarni igrači.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Btw. Lucija evo ovo i uživaj u životu,nego da daješ bespotrebne komentare tipa dječijih provokacija…

https://www.youtube.com/watch?v=QDnXEllpelQ

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

De bolan pričaj Srpsko/Hrvatski/Bošnjački pa da te čitav svijet razumije.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

x@y zamolit cu vas ako moze prevod.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Z.A. @ pametnima ne treba prijevod 😉 .. Prijevod od čega Vama treba?

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

x@y posto ja neznam engleski a kako vidim ti si ulozio dosta truda da to napises pomislio sam da bi to bilo lijepo i procitati i znati o cemu se radi

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Z.A. @ PRIJEVOD JE VRLO JEDNOSTAVAN, ALI KAKO REKOH PAMETNIMA NE TREBA PRIJEVOD!
A I VJERUJTE UOPĆE NIJE ZA JAVNOST.. KULTURA MI TAKO NALAŽE…. 😉

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack@ ma šta Ivo zna, taj nije ni u vojsci bio..sve što zna je sa interneta i raznih časopisa ili magazina.. 🙂

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A ti i Džeko iz prve ruke?

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša znaš da možeš preko interneta skidati e-knjige koliko želiš, zavisi samo da li se time koristiš i kojim sve autorima vjeruješ… Stvar opet osobnog izbora.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Odličan video,ima još boljih reklamnih sa zbilja fascinantnim prikazima.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Nije važna cijena nego to da se okreće a okreće se i ruski Su 35. kao balerina u Boljšoi teatru!

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

Siniša, pitaj ga nešto lakše .. 🙂 i niže a ne “plafon” 🙂 npr: “Kojom brzinom zaranja ?” 😉 😉

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Jack hajde se ti malo zafuraj pa se okreni u mjestu kao taj tvoj sampion!!! Samo postuj pravila nesmijes kociti a sve ti je ostalo dozvoljeno. Javi kako je bilo….

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo@ vidi se komentiraš vojne sposobnosti i fizikalne zakone, a sigurno vojsku nisi služio. Uvjeren sam da AP ne znaš rastaviti, a kamoli što drugo. Vojsku si vidio samo na TV.,

GLEDAJ OVO ČUDO I DIVI SE 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=QF7FSDpFYSs

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pošštovani imam podatke, da je drug ivo bio dezerter i da se nije odazvao pozivu domovine kad ga je trebala, nego dao petama vjetra!

Mat
Gost
Mat
8 mjeseci prije

Jack proteklo vrijeme je pokazalo,da je bio jedan od rijetko………pametnih.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Mat@ znamo da nije glup, ali je kvaran igrač, koliko god vi svi mislili da ima osjećaje i plemenitosti za svih vas. A da je tako pametan ne bi se tako sumanuto ponašao vrijeđajući neistomišljenike i opsesivno razmišljajući o nuklearkama i o psećim kućicama isl.
Šta će mu te nastrane provokacije?

Onom jadnom shumadincu, sinoć preporučuje knjigu od irskog sektaša, jezuita. Pa Irska je poznata po svojim sektama. Ljudi ga slijepo prate ,jer Ivo jako dobro zna kako pridobiti svoje istomišljenike.

Naravno poštujem svačije mišljenje i svatko će odlučiti osobno što je za njega najbolje, a ovo je moj stav o dotičnom.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

x@y
Ovo je cudo, to tvoje nije nista:
https://www.usdebtclock.org
Gledaj i divi se kako raste americki dug…
Gledaj sta radi vesela masina.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

haha Riddick sigurno neka namještaljka od onih ruskih hacker-a 😀

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Videces kad izbije finansijska kriza sta ce da bude, onda nece biti smesno, hakeri su sitne ribe.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ne kažem da to realno nije moguće, ali nadam se da neće.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ma nema financijske krize ,kad oni saveznicima prodaju kavih 2000 tih aviona sa pripadajućim rez. dijelovima i naoružanjem, to je grdna lova!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Malo sam pogledao sada a i prije sam to već vidio. Za neke ovdje je to leteća kanta ili leteća cigla. to je naj pokretljiviji jednomotorni avion koji ujedno nema n i3 D vektorski potisak

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki,đeki, opet imaš napad šize…popij lijekove i skuliraj se.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo@ nešto stalno spominješ tu neku šizu… Da nije možda da se ti osobno mučiš sa tim problemom???? ha 😉 hajde pokušaj se fokusirati na tematiku , vjerujemo da ti je teško.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Zapeo Ivo s tom “šizom” i navalija ka ćorav tovar u trnje!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack @ neka laje, znamo mu bolne točke … Vrijeme će pokazati pravu istinu.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, što sam rekao? Idemo, u kućicu i dosta kevtanja. Brzo!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ni f22 nema 3d već imaju 2d…inženjeru.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Najpokretljiviji??? Misliš najokretniji? Kako da nije istina.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

I pročitao na Wikipediji!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Znam da ti je to jedini izvor znanja. Knjige čitati đeki, knjige.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Pa ni ti Ivo ne čitaš te knjige hahaha koji muljator haha.. Samo ti pretežno ideš u google pretraživač , tražiti druge tekstove ili na youtube, kao neki , a netko preferira Wikipedie isl.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Očigledni nisi čitao Hrvatsku wiki…potkovan su znanjem a kažu da je Hrvatski wiki najnetačniji i sklon mijenjanju činjenica.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša, bez uvrijede, ali zaista na Wikipediji može bilo tko biti registriran i pisati svašta ,neovisno u kojoj zemlji..

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack upravo tako Wikipedija je nevjerodostojan izvor podataka i svatko se tamo može registrirati i pisati što misli.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Wikipedia ili ne F-22 ima 2D, i to su žrtvovali količinu potiska da bi smanjili radarski odraz.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Taj avion nije “vozio” nikakvoj jedinici da bi ga predao već ga je testirao. Isto kao što je testiran i 51002 a koji se nije srušio. Točno je da je to bio jedan od dva serijski proizvedena aviona, a netočno je da je tada trebalo izvršiti primopredaju. Za razliku od Amera Rusi sigurno neće primiti u službu avion koji nije adekvatno provjeren pa će ovaj događaj sigurno odgoditi prijem u službu.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Nadam se za dugo, dugo razdoblje! i kad ga onda uopće namjeravaju izvoziti? Vjerovatno onda kad Ameri budu imali već dvjestotinjak aviona 6. generacije!

bulog
Gost
bulog
8 mjeseci prije

Pao je zrakoplov koji je bio na testiranju tko zna čega i nije bio isporučen ruskoj vojsci. Oni u Siriji koji borbeno djeluju za sada ne padaju.

Dawor
Gost
Dawor
8 mjeseci prije

A HR….????…..naša (nazovi) “gospoda” nit se ne bi udostojili niti ne smiju (da ne dobiju po pički)….

octopus
Member
Famed Member
octopus
8 mjeseci prije

Smiju pomisliti, ali u tišini sobe. Šapnuti ili promumlati – e to ide isti čas u Buzin…. A zna se koji su nama zrakoplovi namijenjeni.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Na jednoj livadi kraj aerodroma na Plesu propada 12 helikoptera Mi 24 V, koji su odlično služili u Oluji, a onda su ih kao neperspektivno naoružanje otpisali!

Otpis Otpisa
Gost
Otpis Otpisa
8 mjeseci prije

Te koji su ih otpisali treba otpisati sa 7.62

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Možda misle da će im Ameri pokloniti koji AH-64. Ali krivo misle.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa poklonili su im 16 novih Kiowa wariorsa. Mali ali moćni i brzi i dobro naoružani ikaže se, da se poklonjenom konju ne gleda u zube.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Ne znam sa kojim PZO sustavima raspolažu

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Buk, S-300, S-400 i S-350 najnoviji ispod čekića izašao.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Čovječe, naoružani su do zuba, ovakav popis naoružanja još nisam vidio. Od S-400 i Pantsira, pa do Iskandera. Samo Bulave nedostaju.. Nema smjene režima ovdje.
Siroti Gaddafi, da je kupio samo jednu četvrtinu od ovoga (a mogao je i deset puta više od ovoga), jahao bi i danas veselo deve, a Libija bila bogatija od bilo koje Eu države, kao što je i bila. Hebem ti neopreznost.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Ako Australija dobije Virđinije onda Jarsovi moraju biti u Alžiru. Zašto Iran nije ovako naoružan, zašto ga Nosferatu ostavlja ovako neopremljenim a ovi samo što nisu grunuli, e pa zato jer je Nosferatu nosonja i radi za braću.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Dobro opažaš i ja sam o tome neki dan pisao!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, mir!

RoPe
Gost
RoPe
8 mjeseci prije

Ja isto mislim da radi za bracu. Pustio je Monsanto da udje i dogovorio se Rotscildima za naftu i plin.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Hajd reci, bil ti štitio sa nuks podmornicama i brodovima Iran iza kojeg su stanovi i ako Iran ukradu kradljivci kontinenta i oceana sa stanovima će Rusiji rasparati meki trbuh a sa rasparanim trbuhom ni lav ne preživi? Kako Alžir može biti naoružaniji ruskim oružjem od Irana strateške točke i za Rusiju i za Kinu? Onaj tko se brani, a to je Rusija, njemu je stotinu puta teže obraniti se nego onome tko ima vremena da smišlja napad sto godina i da se naoružava i da napadne kad želi i kako želi i sa ćime želi! Uvijek iste strukture sa zapada ciljaju Rusiju a Nosferatu ne brani neprijatelja svog neprijatelja. Kad sam pročitao da je morao ugraditi u lažnu zekskratenpovjest rusku hazarski kaganat a ne spomenut u tom govoru Ivana velikog kojem oni od žene mu nadiše ono pogrdno ime i sve do Staljina ga nisu spominjali ženini romanovi u povjesnim knjigama kad nisam razbio monitor. No ima vremena, svi ovi koji su uvjerenja da je Nosferatu to zašto se predstavlja skužit će prevaru kad tad. Ivo, ima ih još koji zagovaraju preventivni, nismo sami, uz asteroid božanstvo nivelacijske pravde kad je več pravo varansko.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Australija nikada neće dobiti nuklearnu podmornicu.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Oće, oće, to je već gotova stvar a poslije nje i Japan. Stvara se čelični prsten protiv kineskog malignog djelovanja u trv Južnokineskom moru.

tvingo
Gost
tvingo
8 mjeseci prije

Upravu si Ivo ,zakasniš moment i nema te više ,seti se koliko smo puta rekli da neprijatelj ne spava i na kraju kao zemlja tako jadno završili. Imaš li jaku armiju ili kao država prestaneš postojati .

jean valjean
Gost
jean valjean
8 mjeseci prije

Hvala bogu da uce na greskama Gadafija.. da se ne ponovi isti scenarij i kod njih

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Rusi u pol cijene 😂

Miro
Gost
Miro
8 mjeseci prije

Ajde budimo posteni, nikakav sok to nije jer Alzir je od uvek bio glavni kupac Ruskog naoruzanja. Sok bi bio da su kupilli F22 i slicno.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Nije da bas mogu birati odakle ce nabaviti suvremenije naoruzanje.

No, uskoro ce imati i Kinu kao opciju.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

A zašto Rusija predvođena Nosferatuom ovako dobro naoružava Alžir a Iranu zbog zekskratensankcija godinama nisu dali ni jednu bateriju S-300, pa Iran je za Rusiju i Kinu kamen temeljac a Alžir tamo daleko preko mora, pitam se pitam………………..

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Rusija ne naoruzava Alzir nego prodaje onom ko je voljan i hoce kupit njihovo naoruzanje, a i ima i obavezu prema Alziru kao najvjernijem korisniku(kupcu) njihovih oruzanih sistema. Alzir je u kupovini i koristenju ruskog oruzija vjerniji cak i od jedne Indije. A sto se Irana tice to je drugi padez, ima i ovog tvog da nisu nesto posebno voljni izaci u susret Iranu a i sam Iran je drugacija fela kupca oni su samostalni i neovisni i veoma prilagodljivi nekako su slicni kinezima, kupuju da nauce. Nisu jos dostigli nivo jedne Kine ali nisu ni tako lohotni ko sto se misli.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Rusiju vodi namjesnik tame koji dobro glumi zadanu ulogu i kad vidim koliko ima obožavatelja vidim da su sa njim pogodili. Kradljivci kontinenata i oceana će spržiti Iran kad to odluče a Nosferatu će pametovati i pričati bajke o kaganatu a nit rijeći tko ga je uništio i tko je bio prvi car Rusije, razotkrio se glumac. U pravu si za irance slični su kinezima, na višem stadiju od alžiraca ali imali milenije da se usavrše. Pitanje je kako namjesnik tame ima dozvolu da naoružava Alžir i zašto je to potrebno da on ima toliko oružja a zašto nema dozvolu da naoružava očiglednu metu Iran od koje zavisi osptojnost i Rusije i Kine.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Vidi i kad bih htio tebi kontrirati ja to jednostavno nemogu …i sto se tice ovog sto si napisao drzi debelo vodu i ja se nadjem u cudu kad razmisljam o nekim dogadjanjima i na kraju sve se pocinje svoditi na sumnju…Mogu ti samo navesti svoju konstataciju a ti se nemoras sloziti sa njom (sto se tice Irana) da je Iran zemlja koja je kost u grlu svima od muslimanskog svijeta do amerikanaca, Izraela, zapadnjaka pa i do samih rusa. Gledajuci globalno Iran je zemlja sa najvecom perspektivom za prosperitet (uz Kinu i Rusiju) i dominaciju na globalnom nivou. Iran je zemlja koja ima preko 200 milijardi barela zaliha nafte i zaliha plina koji je stavljaju uz sami bok Rusije a ni ostalih prirodnih resursa ne manjka.Ali igracima tame je izgleda u interesu da tu zemlju uniste i ne dozvole da ta zemlja ikad bude sto je nekad bila (vladar svijeta) Posjedovati bogastvo koje je za duplo vece nego Rusije, Amerike i Kine zajedno a boriti se za goli opstanak moze samo biti dijelo tame. Nikom nije u interesu jak Iran pa ni rusima barem radi konkurencije. Dali ce Persija povratiti staru slavu u to nebi trebalo sumnjati, svi preduslovi su stvoreni. Sijecanje se obnavlja (dogadjaju) vjerovali mi ili ne. Nema ni sumnje da Iran nije u stanju da se odbrani jer da su slabi davno bi ih ovi zgazili i sad je na sceni odugovlacenje da se car okruni, mozda onaj Milance ima pravo on stalno zastupa tezu da ce Iran biti centar svijeta. I sad ono tvoje o igracima tame. Ko su ti igraci ?Iran sigurno nije jer je slab , a igraci tame su jaki , najjaci.Ali je Iran sigurno u grupi onih koji ce srusiti tamu i mozda je ovo razlog da se Iranu onemoguci da se naoruza i bude opasnost za tamne.

slomigreed
Gost
slomigreed
8 mjeseci prije

al iran nije viseperzija ,ko sta amerika nije amerika od prije 300 godina.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Da, u pravu si, Iran je svima kost u grlu, i rusima jer su svoji a i bogati resursima a i znanjem a i imaju imperijalni karakter. Ti kužiš stvari pa ću ti nešto dobaciti, jel ti čudno da SVAKI čemerićki prezidente stavlja na prvo mjesto Izrael a i Nosferatu radi isto i još se drznu, mamicu mu, da spomene hazarski kagant a ne spomenu rusa Svjatoslava koji ga rasturi i ruskog prvog cara Ivana velikog. Onima koji vide pravu sliku jasno je sve tko je i što je Nosferatu, ko i kaubojski predsjednici kabala entiteta đu junajted stejts. Današnji Iran je stvoren kao meta, ako Rusiju i Kinu vode rusi i kinezi nikad neće dozvolit njegov pad. Moše ima uši pa čuje što mu žena priča a i skvoteri njeni i zato promiče tu priću o Iranu. Iranu svako dobro i nek ostane što jeste.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

E da budem posten i meni je nedavno kad sam citao izjavu Putina zaparalo uho termin kaganat kojeg je ruski car unistio a sad ga on svojom izjavom ozivljava koja mu je to namjera???Cudno ali zbilja cudno . Imas pozdrav i necu vise onaj tamo mi vec blokira komentare u stvari provjerava ih a nepisem nista strasno sta drugi pisu ali ja sam u posebnom rezimu tako kad ti nekad ne odgovorim znaj da sam pod sankcijama

Ante
Gost
Ante
8 mjeseci prije

Sada znam zašto nema “mira i zapadne demokracije ” u Alžiru, zato jer Alžir kupuje Rusko naoružanje. Sada će Francuska preko trećih strana i dalje podržavati umjerenu alžirsku oporbu. Znači možemo opet očekivati ratove.

rijecanin
Gost
rijecanin
8 mjeseci prije

Ne samo da nema napada. Čak ih i mediji ignoriraju.

Blue Eye
Gost
Blue Eye
8 mjeseci prije

Prije ili kasnije, pašće i neki serijski primjerak SU-57, u vojnom vlasništvu. Jeb*i ga, otkrili ste toplu vodu, avioni padaju. Moderni borbeni avioni su sve složeniji, zadaci koji im se postavljaju su sve teži a eksploatacija sve zahtjevnija. Baš me interesuje koji avion, proizveden u zadnjih 20-tak godina nije imao padova.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Qaher 313.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

Jel je ko rekao da nemoze pasti? Ili sta sada tebe drma kenjac?

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Pa ne čudi me to su vrhunski avioni.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Pa oni su medju prvima kupili S300 kad je ovaj bio sto sad S400,sigurno su ga I modernizovali sa raketama ako nisu I sami S 400 nabavili.Alzir je vojna sila u tom dijelu svijeta I ovom investicijom mogu biti mirni od “sprovoditelja demokratije”.

ad astra
Gost
ad astra
8 mjeseci prije

Čitam komentare i vidim da je tema skrenula na to da li su ruski ili američki avioni bolji. Tema je Alžir i njegova namjera da kupi ruske avione. Osobno sumnjam da se radi o broju koji je naveden u tekstu. Posebno mi je čudno da imaju namjeru kupiti SU 57 zato što je to novi projekt i malo se zna o njemu. Upitno je i vrijeme isporuke tih aviona. Drugo pitanje je sam broj aviona koji si ne bi mogle priuštiti ni mnogo bogatije zemlje od Alžira. Ali možda je riječ o dugoročnom planu, 20 i više godina. Povezivati rat u Libiji s slabom naoružanošću je smiješno. Već ranije sam pisao da se “slabi” mogu nositi s “slabim”, ali da se ne mogu nositi s “jakim”. Pričamo o ukupno cca 40-tak novih aparata. Kad krenu u eksploataciju neće svi biti u letnom stanju, servisi i slično. Znači operativno bi moglo biti cca 30-tak aparata. Jedan novi nosač zrakoplova jedne jake države nosi od 80 do 90 aviona. Tekst zaluđuje čitaoce koji ne razmišljaju što čitaju. Možda bi i povjerovao u ovaj članak da je za izvor informacije naveo onaj kineski portal poznat po prenošenju interesantnih vijesti. Ili je možda Alžir dobio neke novce na lutriji.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

shlomo, postoje stvari koje ti jednostavno ne razumiješ – novi nosač zrakoplova jedne jake države najprije mora doploviti na dovoljnu udaljenost da lansira avione. Pri tome može istovremeno lansirati oko desetak jurišnih aparata. Dok ne doplovi dovoljno blizu, u zraku može imati do desetak zaštitnih lovaca. Sad ovih 30-tak operativnih modernih aviona izgleda veoma moćno i može sasvim pristojno napucati novi nosač zrakoplova jedne jake države i poslati ga da pravi društvo onom F-35 u podmorju.
Ne zamaraj se stvarima koje ne razumiješ, shlomo. Drži se Srebrenice i Vukovara, i onih zločina kojima si osobno svjedočio. Ajde.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Što znači razumjeti,živjeti u HR i razumjeti te stvari ,ili znati skuhati žgance sa porilukom kao prilogom.Pa u HR nemamo novca ni za luk ,iako kukuruz nemamo kome prodati pa imamo za žgance .Kada toliko pametujete ,napravite plan kako da se kukuruz poveže sa porilukom i tako spasite mnoge prehranbene probleme.

marko
Gost
marko
8 mjeseci prije

jednostavno pomiješaj sitno seckani praziluk sa retkim kačamakom ali na tanko i nek bude dosta praziluka pa kad se ladne jedi ga kao komad proje .
Bit će i kalorično i mineralno vitaminski kvalitetna namernica.
Pozdrav iz Mačve i ” Dobar tek ”

tvingo
Gost
tvingo
8 mjeseci prije

Sa tekstom je sve u redu ,ono što je ovde na portalu ludo je poludelo pre čitanja pomenute teme ….

pera detlic
Gost
pera detlic
8 mjeseci prije

Kad nemušti komentiraju!
Alžirske zračne snage raspolažu sa 5 eskadrila najmodernijih lovaca 4+ generacije SU 30 (oko 60 aparata), koji sa uspjehom lete po cijelom svijetu već godinama. Sa ove dve eskadrile SU 35 i SU 57(ako je istina) značajno će pojačati borbeni potencijal. Imaju 3 eskadrile modernizovanih MIG 29 lovaca. Imaju 2 eskadrile bombardera SU 24 koje ne žele modernizirati već zamjeniti novim SU 34. I šta od ovoga malim Đokicama nije jasno?
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

Hahahaha jel ti mislis da pricas o kroatiji? 🤣 nato “mozak”.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

ad astra ti pojma nemas o Alziru. I ovaj komentar sto je napisao pera dijetlic ti sve moze pojasniti a moglo bi se jos troga napisati ali tebi sa takvim mentalnim sklopom zadojenog zapadnjaka nista nebi pomoglo.Svi u klin ti u plocu….

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Jedna zanimljivost iz libijskog rata:Francuski avioni Rafale su Gadafijeve tenkove koji su nadirali protiv pobunjenika u gradovima gađali–betonskim bombama da smanje kolateralnu štetu, koju bi nanijele teške eksplozivne bombe. Te betonske bombe su bile teške po 500 kg i u unutrašnjosti bombe je bila čelična jezgra i još čelična armatura, da je bomba imala jači kinetički učinak. Bomba je isto tako imalana na sebi uređaje za lasersko navođenje i bacali su ih s visine 3 000 metara, tako da je bomba kod padanja dosegla nadzvučnu brzinu i ako bi pogodila tenk, od njega je malo ostalo od silne kinetičke energije. Tipično francuski način, jeftino i efikasno!

Drvobradi
Gost
Drvobradi
8 mjeseci prije

jbte,
koliko trolova se namnozilo na ovom portalu
ajd redakcijo, iskljuci opciju komentara,

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Do sada sam bio uvjeren da zdravo prirodno okruženje ,omogući zdravo razmišljanje ,ali sam pogrešio.Ovi trolovi ,što jedu tu industrijsku hranu su skroz zavladali na tipkovnici.

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije

Kakvi trolovi, to su jedan il dva ista.
Pogledaj samo kako se komentari nizu jedan za drugim u slicnom vremenskom roku., a ko fol njih vise komentiraju. Ja ih ne citam ni pol posto. Vidim nick, zviznem minus i gas dalje. Imam pametnijeg posla nego gubiti vrijeme na trolcine.

Tomi
Gost
Tomi
8 mjeseci prije

Su57 nije stelt, jer nije ni misljen da bude stelt nego smanjena vidljivost zbog toga i ima pola oruzja sakrivenog a pola je napolje jer su time pridobili na manevrirnosti

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
8 mjeseci prije

Rekao bih šta je kod Vas i još kod nekih ovdje “stelt”, nego ne bih da ispadnem nekulturan…

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Gukni golube. Draganče, ti samo reci a mi već znamo sve o tvojoj kulturi i ništa nas više ne može iznenaditi!

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

Su 34 odnosno su 27 je lovac bombarder projektovan za nuklearno takticko bombardovanje u dubini neprijateljske teritorije sa maksimalnim mogucnostima izbjegavanja neprijateljske odbrane. Alzir nema potencijal za optimalno koariscenje takvog aparata ali.. Nemamo mi pojma za koju stvarno svrhu ako je ovo uopste tacno nabavljaju ove strojeve nije bas to pijaca buvljak pa ko ponudi dobije full forces.. 😊

Roko Paic
Gost
Roko Paic
8 mjeseci prije

“Su 34 odnosno su 27 je lovac bombarder…”. Nemaš pojma sinko. Googlaj pa ćeš shvatiti da su to sasvim 2 različita zrakoplova. Nema na čemu.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Recimo da bi guglao ,nemam vremena ,moram ovcama dati lijek protiv metilja,tih zrakoplova (aviona ) bolje da ne vidim .

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

@Roko Paic

SU 34 je izvedenica od SU 27 dakle ista platforms i u biti za ono sto je projektovan SU 27 sluzi i 34 i vizuelno su jako slicni bas iz tog razloga. Dakle imaju istu ili slicnu svrhu i to je poenta komentara.
Ne nosi tepih bombe kao veliki avioni bombarderi nego samo nekoliko ili po potrebi samo jednu ali sa velikom zaokom. Ako je projektovan da moze da nosi i jednu bombu on je i bombarder znaci ne samo lovac. Sa tim da je ovaj avion sposoban da je isporuci duboko u protivnicku teritoriju i usput izbjegava pvo za razliku od truntavih bombardera velikih dimenzija.
Sad sto se ovdje uvijek pise kako je to lovac pa ako ga neka drzava kupi onda se u komentarima poredi sa mogucnostima drugih aviona u medjusobnim obracunima pa se komentatori tako edukuju u komentarima to je druga stvar. Mig 29 i njegove inacice na primjer ne spadaju u tu kategoriju mada i oni mogu nositi bombe ali ne takticke nuklearne. To su dosta manji avioni sa dosta manjim doletom i sluze za obezbjedjivanje vlastitog neba ili nekog pogranicnog pojasa. Dok Su 27 hmm… Pokazuje koliko su Sovjeti bili ozbiljni.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Danas svi zive u strahu od “osloboditelja” koji pruzaju zastitu u zamjenu za naftu i rude…

keja
Gost
keja
8 mjeseci prije

Toliko aviona u uporabi nema niti Rusija…Rok isporuke 10 godina…

Fabian
Gost
Fabian
8 mjeseci prije

Moamer el Gadafi se isuvise vezao sa englezima , pa i francuzima, izgubio je sve, i zivot i bogatstvo. To je i erdogan shvatio u poslednjem trenutku.

Zasto shok
Gost
Zasto shok
8 mjeseci prije

Sve je kao sto treba, neka se dobro naoruzaju pa da ih nato fino lepo spale do pepela jer treba im radna snaga

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
139
0
()
x