Sokolski istraživački centar iz Londona opisuje rusku vojsku kao najsnažniju od sovjetskih dana

Ruska vojska
23 komentara

Prema nedavnom izvještaju istraživačkog centra sa sjedištem u Londonu, ruske oružane snage su sada najjače i najsposobnije od raspada Sovjetskog Saveza prije skoro 30 godina, uprkos tome što su znatno manje.

Kada se hladni rat završio i kada se Sovjetski Savez raspao posljednjih dana 1991. godine, Ruska Federacija se pojavila kao samo jedna od 15 novih republika koje su naslijedile mnoštvo ratnog oružja Crvene armije. Kako se ekonomska kriza u Rusiji tokom decenije produbljivala, oružane snage su slabile. Danas, međutim, jedan britanski istraživački centar upozorava da su više od dvije decenije obnove, reformi i ponovnih ulaganja pretvorile ruske oružane snage u najmoćnije snage od završetka hladnog rata.

U srijedu je Međunarodni institut za strateške studije (IISS) objavio „strateški dosije“ o ruskoj vojnoj modernizaciji koji dokumentuje promjene u razmišljanju i praksi ruskih oružanih snaga i neke od njihovih implikacija na zapadne sile.

„Iako su znatno manje od svojih sovjetskih prethodnika, ove snage su bolje opremljene, a sve je više zastupljeno profesionalno osoblje“, zaključuje se u izvještaju. „U kombinaciji sa asertivnijom spoljnom politikom Moskve, ruske oružane snage 2020. godine predstavljaju snagu koju ne treba zanemariti.“

2018. godine, Nacionalna odbrambena strategija Pentagona upozorila je na „elastičan, ali oslabljen međunarodni poredak nakon Drugog svjetskog rata“ u kojem pozicija Washingtona kao glavne svjetske sile dobija nove izazove od država poput Rusije i Kine, koje identifikuje kao „revizionističke sile . “

Izvještaj o indo-pacifičkoj strategiji za sljedeću godinu Rusiju je dalje okarakterisao kao „Revitalizovanog malignog aktera“, za koji kaže da „teži unapređenju strateških interesa Moskve, istovremeno podrivajući američko vođstvo i međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

To da institut poput IISS podržava takvu ideju, ne bi trebalo da čudi: mnogi od glavnih donatora istraživačkog centra uključuju dobavljače odbrane kao što su Raytheon, Lockheed Martin, Boeing i BAE Sistems, kao i naftne divove poput Chevron i Shell – neke od centralnih korporativnih snaga koje pokreću zapadnu imperijalističku spoljnu politiku.

Prema IISS, ruska vojska je bila u dubokom stanju malaksalosti do sukoba sa Gruzijom 2008. godine, u kojem su ruske snage stale u odbranu nacionalističkih grupa u dvije otcjepljene republike kavkaske države – Abhaziji i Južnoj Osetiji. Program reforme „Novi izgled“ koji je slijedio pojednostavljuje komandne strukture i daje prioritet brigadama kao jezgru nove vojske. Rezultat je povećanje profesionalnosti i sposobnosti koje su Rusiji omogućile da učestvuje u ratu u Siriji, na primjer.

Međutim, opsežna tehnološka modernizacija pomogla je i njihovoj snazi. Izvještaj navodi da među nova oružja spadaju balistička raketa kratkog dometa Iskander-M i glavni borbeni tenk T-72B3 kod kopnene vojske; krstareća raketa 3M14 Kalibr i podmornice balističkih raketa klase Projekat 955 u pomorskim snagama; i borbeni avioni Su-35S i Su-57, kao i nadzvučni bombarder Tu-160, koji je nedavno nastavio proizvodnju, u vazduhoplovnim snagama.

Izvještaj takođe napominje da ruske nuklearne snage, koje su preživjele turbulentne devedesete najbolje od bilo kog dijela oružanih snaga, i dalje predstavljaju njihovu najmoćniju prijetnju, posebno svojim novim hipersoničnim mogućnostima i kontinuiranim prebacivanjem sa balističkih raketa na bazi silosa na mobilne bacače.

„Potrošnja za odbranu naglo je pala ranih 1990-ih, kada je situaciju pogoršala finansijska kriza 1998. Malo se oporavila tokom ranih 2000-ih, sa značajnim daljim poboljšanjem tokom većeg dijela 2010-ih. Cilj vlade je sada da obezbijedi stabilno stanje finansiranja koje će podržati napredak reformi i modernizacije ostvaren u prethodnoj deceniji “, napominje se u izvještaju. „Iako je daleko manja nego u sovjetsko doba, odbrambena industrija je i dalje značajna, važan poslodavac i sektor o kojem neki gradovi ostaju zavisni.“

Iako je sa 3,9 % svog bruto domaćeg proizvoda u 2019. godini, teret ruske odbrambene potrošnje bio među najvišima u Evropi, u pogledu budžeta potrošenih u dolarima, Moskva, troši na vojsku samo 3,4 % u odnosu na cijeli svijet, prema aprilskom izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI).

Izvještaj SIPRI primjećuje da, iako Rusija ima četvrti najveći svjetski budžet za odbranu od 65,1 milijarde dolara godišnje, to potpuno blijedi u poređenju sa Sjedinjenim Državama koje godišnje troše više od 760 milijardi dolara na odbranu, što čini 38 % svjetskog ukupnog budžeta.

Takođe ispred Rusije su Kina i Indija.

rusijaRuska vojskaSovjetski savez
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Pa zar ovi Engleze ne vidu apsurd u ovoj izjavi
ruske oružane snage su sada najjače i najsposobnije od raspada Sovjetskog Saveza
A sto su mogli ocekivati?
Sto su htijeli da Rusija bude uvijek vojno ranjiva?

Moji dragi Englezi vi zajedno s Amerikancima i njenim satelitima ste jos uvijek 100 x jaci od Rusije ali ipak joj ne mozete nista, drugim rijecima mozete ovom Slavenu s sjevera se sagnuti i popusiti im k***

nekoime
3 godine prije

Trebali su valjda Rusi odbaciti oružje i čekati Amerikance i Engleze da ih oslobode. Svega.

jean valjean
3 godine prije

Rusija nema ofenzivnu vojsku, oni ne trebaju teritorij i nova trzista, oni su dovoljno veliki i dostatni samo za sebe. Nato ima ofenzivnu vojsku, napadacku, stvorenu za napade i pljacku osvojenih podrucja. Ocito su svijesni da ce polomit zube ako krenu u napad na majku rusiju. Neka ih je strah, jer slaveni koji se brane, su najbolji vojnici 🙂

Milance
3 godine prije

Proč novinari Logicno nemáte glavnu těmi, zasto Trump odjednom ima Koronavirus, dá vás cujem.

Max
3 godine prije

Točno Rusija je zahvaljujući rastu cijena nafte mogla uložiti novac u razvoj projekata naslijeđenih još od doba SSRa koji ih je doveo do rszvoja oružja koja nemaju premca uvijetu. Usporedo s tim krenula reorganizacija oružanih snaga prihvaćanje moderne doktrine rata zračno kopnena bitka traži i unšti (zaboravite prizore Crvene Armije koja nemilice nadire frontalno u valovima dok je neprijatelj kosi) (Načelo masovnosti snaga) Ginemo ali nas je mnogo pa smo nezadrživi. Tu je i poboljšanje materijalno tehničkih uvjeta plaće higjena prehrana itd i smanjene ideološke propagande i indoktrinacije.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Vijesti iz povijesti: Raspadom Sovjetskog Saveza trebalo je povući snage iz istočne Europe, a da u Rusiji za njih nije bilo infrastrukture. Kakve bi probleme izazvalo da SAD svoje snage, koje su po cijelom svijetu, u kratko vrijeme povuku na svoj teritorij. Gdje bi s njima i njihovim obiteljima…. Sukcesijom oružanih snaga SSSR-a, Rusija je izgubila tehnološki najbolje opremljene i borbeno najspremnije jedinice smještene u Bjelorusiji i Ukrajini. Od oko 60 divizija i 2.500 borbenih zrakoplova, Bjelorusija i Ukrajina su dobile 30 divizija i 1.200 zrakoplova. Proglašenjem samostalnosti Latvije, Estonije i Litve, uz Moldaviju i Ukrajinu, Rusija je izgubila i ”glavne elemente pomorske znanstvene, tehničke i logističke infrastrukture na Baltiku i Crnom moru”. Ali je Rusija zadržala cjelokupno nuklearno naoružanje. Zbog sredstava potrebnih za njihovo održavanje, nije bilo novaca za modernizaciju konvencionalnih oružanih snaga. Drastičan pad životnog standarda, sve moguće i nemoguće reforme, prijelaz na tržišno gospodarstvo i sve drugo… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
davor3
3 godine prije

Danas Vijest
OPCW Izjava

DEN HAAG, Nizozemska (AP) – Globalni nadzornik za kemijsko oružje izjavio je u petak da dvije istrage navodnih napada u Siriji 2016. i 2018. godine nisu mogle utvrditi da su kemikalije korištene kao oružje u oba slučaja.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja izdala je dva izvješća svoje Misije za utvrđivanje činjenica o napadima na Saraqib u regiji Idlib 1. kolovoza 2016. i u Aleppo 24. studenog 2018.

Brainstorm
3 godine prije

a sokolovi?
nista ne pise o sokolovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI