Soros protiv Orbana – Kriminal protiv vladavine prava

Viktor Orban - George Soros

Zaklada Otvoreno društvo američkog milijardera i samozvanog filantropa Georgea Sorosa je u ponedjeljak potvrdio kako je pred Europskim sudom za ljudska prava podigla tužbu protiv Mađarske zbog sprečavanja njezina “humanitarnog rada u toj zemlji”.

Soroseva hobotnica se na ovaj korak odlučila nakon što je Mađarska u lipnju usvojila zakon poznat pod imenom  “Zaustavimo Sorosa”, prema kojem se nameće 25% poreza nevladinim udrugama koje “pomažu” migrantima i predviđa se kazna od godinu dana zatvora za pomaganje njihovom ilegalnom ulasku u zemlju.

Stav Viktora Orbana o imigraciji je jasna, posebice ilegalnoj, čemu se žestoko protivi. Mađarski premijer je rekao kako su ovi zakoni dodatna mjera za suzbijanje dolaska tražitelja azila u zemlju, iako nikome o njih konačno odredište i nije bila Mađarska.

“Jedino što će ovi zakoni zaustaviti je demokracija”, priopćila je Soroseva Zaklada Otvoreno društvo, te dodala “kako se mađarski zakoni kose s europskim konvencijama o slobodi govora i udruživanja te izlažu čitav niz legitimnih djelatnosti riziku kaznenog progona”.

Zaklada Otvoreno društvo financira brojne nevladine organizacije u Mađarskoj i svijetu i priopćila je u kolovozu da će regionalno sjedište iz Budimpešte premjestiti u Berlin, osudivši navodne “represivne” mjere koje je uveo Orban.

Ovdje se treba zaustavili i obratiti pozornost na hipotetsku “legitimnost djelatnost” nevladinih udruga iz galaksije Sorsevog Otvorenog društva.

Naime, ove udruge se bave djelatnošću koju kazneno pravo u gotovo svim zemljama poznaje kao poticanje ilegalne imigracije, za koju su odgovorne spomenute udruga koje djeluju u cijeloj južnoj Europi, te ilegalne imigracije za koju administrativnu odgovornost snosi osoba koja je ilegalno ušla u jednu od zemalja EU.

Zadržat ćemo se na prvoj, koja se izravno tiče Zaklade Otvoreno društvo i nevladinih udruga koje financira.

Zločin poticanja ili pomaganja u ilegalnoj imigraciji je teško kazneno djelo, posebice u slučaju udruživanja organizaciju kako bi se lakše provodile nezakonite aktivnosti.

Nemamo podatke o mađarskom kaznenom zakonu, ali je trenutno u fokusu mediteranska ruta i poslužit će za usporedbu.

Ako se ova kriminalna djelatnost provodi u suradnji s lokalnim kriminalnim organizacijama mafijaškog tipa, koje de facto kontroliraju Lampedusu i cijelu obalu Sicilije, počinitelji su kazneno djelo proveli u suradnji s mafijom i dodaje im se otežavajuća okolnost iz članka 416-bis.

Sam zločin poticanja i olakšavanja ilegalne imigracije u Italiji postoji još od 1998., kada je zakonom uređeno koje su to  akcije usmjerene na pomaganje pri nezakonitom ulasku neke osobe u državu.

Čak i ako se djelo počini uz minimalnu naknadu, kasne je određeno da to može biti nekoliko desetaka eura, ne priznaje se “posebno niska nematerijalna šteta”, što je Vrhovni sud u Rimu potvrdio  27. veljače 2017. godine.

Za ovo se djelo propisuje kazna zatvora od dvije godine i novčana kazna od 150 000 eura.

Razne presude, kao i zaključci doneseni od strane Vrhovnog suda, svakako zaslužuju dublje razumijevanje.

Naime, kazneno djelo definirano zakonom iz 1998. godine, a koje govori o uvođenju skupine migranata, kaže:  “Osim činjenice da predstavlja ozbiljniji prekršaj, tko krši odredbe ovog zakona, promicanjem, usmjeravanjem, organiziranjem, financiranjem ili prijevozom stranaca na teritorij države ili obavlja druge radnje kojima je cilj osigurati ilegalno ulazak na teritorij države, ili bilo koje druge zemlje čije ta osoba nije državljanin ili nema pravo na stalni boravak, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina i novčanom kaznom od 15 000 eura za svaku osobu.”

Što se tiče strukture takvog kaznenog postupka, Vrhovni sud je u više navrata jasno naglasio kako je “djelo provedeno pukom činjenicom da je netko svojim ponašanjem osobu doveo u situaciju da ilegalno uđe u zemlju, iako ne mora nužno biti povezan s potencijalnim ilegalnim ulaskom stranca u državu, i bez obzira na sam događaj”.

Postoji i niz otežavajućih okolnosti kojima se povećavaju zatvorske i novčane kazne, a to su:

  1. Ako se radi o ilegalnom ulasku ili boravku na državnom području pet ili više osoba.
  2. Ako je djelo počinjeno za ostvarenje profita, čak i neizravno, što može biti iskorištavanje i trgovanje ljudima.
  3. Ako se pri u počinjenju djela provede zločin protiv imovine, čak kada šteta nije značajna.

Za otegotne okolnosti se izrečena kazna može uvećati za 1 do 3 godine, a pravilo slobode odlučivanja se ostavlja sudskoj vlasti koja zakon provodi u praksi.

U tom pogledu, kada je tužitelj naveo ukupnu štetu do ilegalne imigracije, koji u uspjeli ući i žive na teritoriju Italije bez prihoda, rada i stalnog boravka, teško je utvrditi činjenično stanje, jer se u nekim dijelovima ne može odrediti šteta nastala od počinjenja nezakonitih radnji.

Bolje bi bilo izračunati štetu nanesenu organizacijama i javnoj ekonomiji, koja je posljedica poticanja ilegalnog ulaska građana u državu, bez ikakve kontrole i uz maksimalnu organizaciju, čime se potkopavaju institucije za upravljanje migracijskim tokovima, koji su već u teškoj situaciji, kaže talijanski zakon iz 1998.

U slučaju u kojem je obrazložen, Vrhovni sud u Rimu je time ponovno utvrdio kaznu, isključujući smanjenje za olakšavajuće okolnosti navedene od strane obrane.

Ovakve i slične, strože ili blaže, imaju sve zemlje EU i svijeta. Nije jasno što želi takozvani “gospodin” George Soros? Da u cijelom svijetu svi idu na robiju za poticanje i pomaganje ilegalnih imigracija, a da smo njegova zaklada i udruge koje se doslovno bave kriminalnim aktivnostima budu izuzete od kaznenog progona? Bit će vrlo zanimljivo čuti presudu Europskog suda za ljudska prava, jer će ona imati dalekosežni utjecaj na vladavinu prava u EU.

28
Ostavite komentar

avatar
10000
16 Grupirani komentari
12 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
27 Komentatori
Velijokorisnik_postojiNoblIvanTi Kej Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zvrk
Gost
Zvrk

Hihi, stari dinosaur nikako ne može prijeći preko toga da ga je preveslao netko iz njegova inkubatora. 🙂

Ivan
Gost
Ivan

Sva su to neke jadne kazne. Ilegalan sverc “migranata” preko granice treba proglasiti zlocinom odnosno svercom roblja a prekrsioce zakona osudjivati na najmanje 20 godina robije uz obavezno oduzimanje kompletne imovine.Nakon toga se zatvore sve organizacije koje podupiru ilegalno useljavanje. To je jedino resenje.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

I ja mislim da bi tako trebalo. Međutim, šta učiniti ako je država ta organizacija koja podupire ilegalno useljavanje?

Moreno
Gost
Moreno

Alan Ford Ako je država ta koja dopušta ili pomaže imigraciju onda za početak triba napravit u najmanju ruku ono šta su Talijanci napravili na prošlim izborima, a uvik se more napravit više i bolje.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

soroš sudu mora podnjeti sve papire vezane za njegove poslove po europi. od uništavanja gospodarstava država do plaćenih lobista u europskom parlamentu. biće zanimljivo

preseren3
Gost
preseren3

To sve samo pokazuje, kakav absurd je postala Europska Unija.
Ali, to sve su uzrokovali glupi, neuki birači u EU.
Bilo več na ovoj stranici, dali če STVARNO biti potrebno, da se uvede nek test, ispit, da bi čovijek mogao glasati?
Minimalan IQ?
EU je naime postao inkubator neobrazovanih idiota sa pravom glasanja….
Nekad, u jugi, obrazovanje je bilo visoko kvalitetno, džaba.
Danas…….

Moreno
Gost
Moreno

preseren3 A i obrazovanje u YU je sa Šuvarovom reformom krenilo u ovome smjeru. Sićan se kad san ka osnovnoškolac skužija kako je do Šuvara u nekim srednjim školama bija predmet koji se zva Logika. Čita san ti udžbenik i jasno kako nisan ja tad ništa razumija. Kad san krenija u srednju toga predmeta više nije bilo u ijednoj srednjoj školi. Da i danas YU postoji bila bi opljačkana na isti način, vodila bi se ista polemika oko kurikularne reforme . . . i sve bi bilo isto jer su ljudi isti. Jedino dobro bi bilo to da rata vjerojatno… Pročitaj više »

Antinio Cagapulito
Gost
Antinio Cagapulito

Ispada da Orban jedini ima funkcionalne testise među svim EU pudlicama

Kile
Gost
Kile

Kad će ovo smeće više crknut, sve više mi liči na Imperatora iz Star Warsa, pljunut!

žrec
Gost
žrec

Oni ti ne umiru, samo promijene oblik i dimenziju.

Maxx
Gost
Maxx

Zapitajmo se je li se mogla preci granica SFRJ kao sto se danas prelaze granice njenih nasljednica?!!!Kakva bi reakcija bila u ono vrijeme?

Ivo
Gost
Ivo

Dva puta stoj, pucam, nakon toga 7,9 mm. Pa traži azil kod Sv.Petra.

Moreno
Gost
Moreno

Neman pojma, nisan neki orbanista jer je on Mađar i neka uređuje Mađarsku onako kako mu Mađari dopuste, ali neke stvari sa kojima se opire totalitarnome EU monstrumu su skroz okay. Također Orban se ne miša u unutrašnje stvari drugih država i prvi ja bi se pobunija da se Orban počme mišat u unutrašnje stvari Hrvatske. Međutim ne razumin kome Soros more donit dobro, a još manje razumin soroščad koja je sa njim opsjednuta.

kremit und satir
Gost
kremit und satir

Soros al Capone
Stari Capone je bebica prema ovom olosu

Ti Kej
Gost
Ti Kej

U naslovu Soros i Mađarskaa a onda cijeli članak o talijanskom zakonu??

Nobl
Gost
Nobl

Tko tjera Mađare iz Europe? | N1 HR
hr.n1info.com/…/Tko-tjera-Madjare-iz-Europe.html

Prije 8 h … Eh, povijest. Ne samo da se ponavlja, nego se ponovi cijelih hiljadu godina kasnije, da te poput bumeranga opizdi u potiljak.

Proćitati ovo obavezno ,pa donijeti zaključak o kakvim se sve idiotima u EU radi i tko su nacionalni vodje

Ivan
Gost
Ivan

Dezulovic je obcno Sorosevo pseto koje ce unistiti sve radi sake dolara ili eura, isti kao i vecina politicara. I svako ko cita te besmislice nije nista bolji.

Nobl
Gost
Nobl

Ivane nije ti mjesto na ovom portalu imaš poskok,hrvatsko slovo ,glas koncila,a biće još koji fašistički portal ili novina,pa odi tamo,čitaj i samozadovoljavaj se.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

Ništa nije lagao u članku, ali je prikladno spomenuo samo ono što njemu odgovara.
Nigdje se ne spominje da se Europa prije tisuću godina baš i ne može uspoređivati sa modernom Europom kakvu je danas poznajemo. Granice nisu postojale, sa puno manje stanovnika koji su se lakše kretali nego danas, veliki prostori nekontrolirani ni od koga…
Slika (comment image ) prikazuje stanje Europe 900. godine, pa vidi.
Orban se u svom govoru referirao na kvartove naseljene imigrantima u Parizu, Briselu, Štokholmu, Birmingemu i dr.

Velijo
Gost
Velijo

Soroš je jedini Mađar kojeg cijenim. U Sloveniji gdje živim, sam sudjelovao u mnogim humanitarnim akcijama za koje se od države još nije dalo dobiti novaca, u EU još nismo bili, tako da je Open Society bio najčešće jedini izvor sredstava. Naravno, radi se o programia koji su liberalni i humanitarni, što je novim istočnim demokracijama zasnovanim na mješanini nacionalizma i autoritarnosti posve strano. Što se tiče izbjeglica, pa oni niti ne žele živjeti u Mađarskoj. Nisu ludi. Doduše, za koga je, dobra je

Mister ?
Gost
Mister ?

Bolje bi bilo demokratija protiv fasizma. Samo vi prizivajte djavla.

Mag
Gost
Mag

Orban je jedan klasični primjer korumpiranog političara,koji se služi fašističkm metodama da bi ostao što je moguće duže na vlsti.

benzo
Gost
benzo

Mafijaš i jedan i drugi…. nahraniš recimo nekog gladnog migranta i završiš u ludari.

Pikač
Gost
Pikač

slažem se. Malo se previše kroz,sada već duže vrijeme previše pozitivno priča o “suverenistu” Orbanu i na ovom sajtu. Iskreno,osim što je rekao ne krupnim europskim moćnicima (protiv čega nemam ništa), stao bankama na rep (sjajno) i koketira s Rusima i Kinezima (protiv čega nemam ništa), Orbanu se može puno toga zamjeriti. Vladavina prava?Molim Vas. Treba shvatiti kada patriotizam polagano skreće u neku radikalniju,pomalo opasnu formu,a u Mađarskoj se događa upravo to unazad 2-3 godine. Malo olako se to previđa.

Mister ?
Gost
Mister ?

Orbanovi fasisti prebise rome pa ga zbog tog i vole ovi rusofili.

Valter
Gost
Valter

OK slažem se da je EU puna mana i daleko od onog sto bi trebala biti, ali sta je alternativa ? Sve te male državice zasebno nemaju nikakve šanse da se same odupru supersilama kao sto su SAD, Rusija i Kina. Pa čak ni Njemačka sama nije neki igrač na svjetskoj sceni. Uglavnom mora plesati kako veliki sviraju.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Kakvo ‘odupiranje’ i kome se ‘odupirati’ ? Stvarno, sticem takav utisak da veliki dio ovih sto citaju i ne proznaju o cemu se pise. Pa, da li ti stvarno citas na kakav nacin i o cemu se odlucuje u ‘najdem(n)okraciji’ u sred Europe?
Idi ti branit’ Saraj’vo i nemoj se muciti nama objasnjavati neobjasnjivo.

Valter
Gost
Valter

Vrijedni radniče … oprosti što se usuđujem misliti drugačije od tebe.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik