Španija gomila zalihe ruskog gasa

Ruski gas
5 komentara

Španija je povećala kupovinu ruskog prirodnog gasa 2023. godine, a očekuje se da će uvoz dostići istorijski maksimum do kraja godine, objavio je u petak novinski list El Mundo, pozivajući se na podatke operatera gasne mreže u zemlji Enagas.

Prema izvještaju, Španija je ove godine od Rusije kupila ekvivalent od 60.770 gigavata tečnog prirodnog gasa (LNG), što je povećanje od 43% u odnosu na isti period 2022. godine.

Od januara do oktobra, Rusija je bila treći najveći izvoznik LNG-a u Španiju, snabdevajući 18,1% ukupnog uvoza gasa u zemlji, a nadmašili su je samo Alžir (28,8%) i SAD (20,1%). Od 2018. godine, kada je ruski gas činio samo 2,4% španskog uvoza gasa, zavisnost zemlje od ruskih energenata je šestostruko porasla.

Ruski LNG ne podliježe sankcijama EU uvedenim Moskvi od prošle godine kao odgovor na sukob u Ukrajini, uprkos ponovljenim pozivima nekih zvaničnika EU da zabrani njegov uvoz. Španija ima šest postrojenja za regasifikaciju i jedna je od glavnih ulaznih luka za LNG brodove u bloku.

Osim Španije, Francuska i Belgija su bile među zemljama koje su ove godine povećale kupovinu ruskog LNG-a, pokazuju podaci o praćenju brodova.

Prema ranijem izvještaju Financial Timesa, EU je preprodavala više od petine svog uvoza ruskog LNG-a, preko pretovara u svojim lukama, u zemlje poput Kine, Japana i Bangladeša.

U međuvremenu, sankcije su dovele do toga da je uvoz gasa iz gasovoda iz Rusije u EU uglavnom zaustavljen od prošle godine. One su počele da opadaju zbog uništenja gasovoda Severni tok, kao i zbog odbijanja jednog broja zemalja članica EU da svoje gorivo plaćaju u rubljama.

eugasrusijaŠpanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Mudro.

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Hrvatski mediji prenose vijesti da se Europa potpuno osamostalila kod Rusije od nabavke plina

FATIH
4 mjeseci prije

KOD NAS U BOSNI IMA JEDNA MUDRA:”NALILO SE KENJCU U UŠI”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI