Sporazum je postignut – Assad će spasiti Kurde i SAA ulazi u sjevernu Siriju

Sirijski vojnik 2
55 komentara

Brojni sirijski izvori i novinarka Telegrafa Josie Ensor sinoć su izvijestili da su većinske kurdske SDF snage sklopile dogovor s Damaskom. Dogovori su postignuti posredovanjem ruskih predstavnika. Kasnije je te informacije potvrdio i vođa kurdske PYD stranke, političkog krila kurdskih milicija na sjeveroistoku Sirije, ukazujući na ulogu Rusije u zaključivanju sporazuma.

Službeni predstavnik američke koalicije u Siriji je rekao da je ugovor sklopljen, kako oni znaju za njega, ali nije objasnio njegove detalje. Amerikanci su bili svjesni ovog dogovora i nisu spriječili njegovo zaključivanje, jer su Kurdi nedavno od Washingtona tražili zaštitu ili da se ne miješaju samo zamole za pomoć sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Sirijski izvori navode da bi u roku od 48 sati, počevši od sinoć, sirijska vojska trebala ući u Manbij i Kobani.

Prema drugim izvorima su dvije velike skupine sirijske vojske spremne ući u područje Tal Afara i Tabqe, a druga iz Al-Bukamala u sam sjeveroistok Sirije u naftna polja Omar i područje uz iračku granicu.

Pod kojim uvjetima su Kurdi dobili zaštitu pod sirijskim zastavom, također nije objavljeno.

Borbena skupina 75. pukovnije američkih rendžera izvela je jučer posljednju patrolu sjeverno od Manbija i spakirala svoje stvari za povlačenje.

Prema izvješćima, sirijske trupe već su zauzele nekoliko sela u blizini Manbija, ušle su u sam grad i nastojat će formirati linije obrane sjeverno od grada Arima, gdje se povećava koncentracija vladinih snaga kako ne bi pustila islamističke milicije i Turke da uđu u to područje.

Zapovjedništvo sirijske vojske je službeno objavilo da će sirijska vojska ući u Manbij i tamo podići sirijsku zastavu.

“Do ovog rasporeda došlo je koordinacijom i dogovorom s Upravom za samoupravu Sjeverne i Istočne Sirije i Sirijskim demokratskim snagama”, kaže se u priopćenju sirijskih Kurda.

“Za suzbijanje i sprečavanje ovog turskog napada postignut je sporazum sa sirijskom vladom koja je odgovorna za zaštitu granica zemlje i očuvanje sirijskog suvereniteta kako bi sirijska vojska ušla i rasporedila se duž sirijsko-turske vojske”, dodaje se u priopćenju.

Prema kurdskim izvorima, raspoređivanje sirijske vojske treba „podržati Sirijske demokratske snage u suzbijanju ove agresije i da oslobode teritorij u koji je ušla turska vojska i unajmljeni plaćenici“.

Cilj sporazuma također je “oslobađanje” dijelova Sirije pod nadzorom islamističkih turskih milicija, uključujući Afrin, kojeg su iste uz pomoć Turske okupirale početkom 2018. godine.

Sirijska vojska sada napreduje prema Kobaniju, rekao je medijima Ismat Sheik Hassan, načelnik Uprave za obranu Kobanija.

“Prema sporazumu s Rusijom, večeras će se sirijska vojska vratiti u Kobani “, rekao je sinoć Hassan.

Sirijska agencija Sana također je potvrdila dogovor u nedjelju navečer.

“Jedinice Sirijske arapske vojske kreću se prema sjeveru za borbu protiv turske agresije”, rekao je novinar Sane.

Mediji povezani s kurdskim snagama su izvijestili da su u nedjelju navečer postrojbe Sirijske arapske vojske sirijske ući u Kobani i Manbij.

Sirijski Kurdi pozdravljaju dolazak sirijske vojske u Tabqi
FOTO: Sirijski Kurdi pozdravljaju dolazak sirijske vojske u Tabqi

Brojni kurdski čelnici na sjeveru Sirije rekli su da ih je povlačenje Sjedinjenih Država iz područja s kurdskom većinom prisililo da se za pomoć u suzbijanju turskih operacija obrate sirijskoj vladi .

Strahovi od nastavka turskog napretka naveli su Omera Ousija, kurdskog zastupnika u sirijskom parlamentu, da pozove i Damask i SDF da postignu dogovor i okončaju tursku operaciju.

U priopćenju upućenom agenciji Rudaw Omer Ousi je rekao da je tijekom sjednice parlamenta u nedjelju u Damasku on osudio tursku operaciju i pozvao sirijsku vladu i SDF da „preuzmu svoju odgovornost”.

„Ovaj turski kolonijalne okupacije ne samo ciljati SDF snage i kurdsku manjinu, nego cjelokupnu demografiju Sirije, zemljopis Sirije i sve sastavnice sirijskog naroda“, navodi se u izjavi Omera Ousija, legitimnog predstavnika kurdske manjine i sirijskom parlamentu.

„Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi zauzeti područja između Eufrata i rijeke Tigris u dubini od 30 do 40 kilometara kako bi promijenio demografiju i izvršio etničko čišćenje od Kurda i svih komponenti Sirije”, ustvrdio je Ousi.

Otkako je pokrenuta operacija „Izvor mira“, Damask je rekao kako će poduzeti korake za suzbijanje turske invazije. Međutim, također je osudio i “kurdske organizacije” zbog izazivanja turske najezde, jer su izdali Siriju i oslonili se na pomoć SAD-a.

Prošle nedjelje, čini se da je američki predsjednik Donald Trump dozvolio tursku operaciju na tom području, najavljujući povlačenje američkih postrojbi s granice Sirije i Turske.

Povlačenje SAD-a je izazvalo ogorčenje kurdskog vodstva.

“Ostavili ste nas. Vi ste nas ostavili za klanje“, rekao je američkom predstavniku Williamu Roebucku general kurdskih snaga Mazloum Kobani Abdi.

Abdi je pokušao uvjeriti SAD da promjene svoju odluku o povlačenju, ali bez uspjeha.

Sada, ako se sporazum realizira u potpunosti, Damask će steći kontrolu nad još dva velika grada i neće dopustiti Turskoj da preuzme kontrolu nad čitavom granicom sa Sirijom. Uz ulazak sirijskih snaga u područje Tal Afara, Tabqe i polja Omar i područja uz granicu s Irakom, moglo bi se reći da je „kurdsko pitanje“ na sjeveru Sirije većim dijelom riješeno.

Jutros su stigle informacije da su vlladine snage preuzele kontrolu nad gradom Al-Tabqa, zračnom bazom Tabqa u kojoj su do jučer bili Amerikanci, branu Tabqa, grad Tal Tamr u provinciji Hasaka, a da u gradovima Hassaka i Qamishli, a uporišta kurdske policije Assaiyash se dogovorno predaju vladinim snagama. Sve je mirno i po dogovoru.

Karta
FOTO: Područja sporazumnog ulaska sirijske vojske do izbijanja na granicu s Turskom

U međuvremenu turske snage i islamističke milicije napreduju u području Tal Abyada i grada Ras Al-Aina. U napredovanju prema Raqqi su zauzeli ključnu prometnicu koja povezuje zapad i istok takozvanog „Sirijskog Kurdistana“.

Tursko zrakoplovstvo je bombardiralo kolonu s novinarima, među kojima ima mrtvih i ranjenih.

Islamističke milicije okupljene u takozvanu Sirijsku nacionalnu vojsku u svom napredovanju na sjeveroistoku Sirije čine brojne zločine, a snimili su likvidaciju tri kurdska zarobljenika koji nisu bili  uniformama. Snimku počinjenog zločina su objavili na Twitteru.

Proturske islamističke milicije u području Ras Al-Aina
FOTO: Proturske islamističke milicije u području Ras Al-Aina

U trenutnim uvjetima će Rusija očito ponuditi Turskoj da pregovara s Assadom i kurdsko pitanje riješi putem predratnog Ugovora iz Adane, koji je još uvijek na snazi i formalno može nastaviti s radom. Prema tom ugovoru, ako bude napadnuta od strane sirijskih Kurda,  Turska ima pravo ući u određenu dubinu sirijskog teritorija i „neutralizirati prijetnju“, ali se Damask obvezao da će učiniti sve da do takvih napada ne dođe i da sirijski Kurdi ne budu prijetnja Turskoj.

Sada treba vidjeti želi li Ankara ići u potpunu obnovu diplomatskih odnosa s Damaskom. Sam Damask također nije voljan za takvim rješenjem, barem za sada, obzirom na ulogu Turske u sirijskom ratu.

Erdoganov savjetnik Aktay je čak rekao: “Ako Assadov režim uđe na sjeveroistok Sirije, može doći do rata između dviju vojski.” Ali će Rusija i Iran će nesumnjivo poticati obje strane prema dijalogu. U stvari, 14. listopada završio je projekt “Nezavisne Rojave” pod američkim kišobranom, a to je za Siriju povijesni dan. Problem s Erdoganom će već nekako riješiti u formatu iz Astane, gdje će Putin i Rohani sve uspjeti prikazati kao „pobjedu Turske“, koja je turskom predsjedniku potrebna za unutarnjopolitičke svrhe.

VIDEO: Ratni zločin proturskih islamističkih milicija u sjevernoj Siriji

Twitter 1 / Twitter 2

Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Vrhunski odrađeno. Mada, treba vidjeti kakve su burtove informacije s terena.

slovenac
4 godine prije

juce sam napisao da asad ulazi u vakum sve dogovoreno malo su brzi nego sam mislio hehe

burt
4 godine prije

ne može se zaustavit federalizacija Sirije, Assad ne nudi Kurdima ništa a za IRGC ionako ne postoje nikakva kurdska prava osim Khomeinijeve teokracije i rušenja zapadne demokracije, svaka strana je pohlepna i hoće kontrolirati što veći dio teritorija a sad se radi o ratu za teritorij jer je načelno dogovorena podjela Sirije i Idliba, Kurdi hoće maksimalističke zahtjeve a 2015 kad je osnovan SDF držali su 5% Sirije, sad je najvažnija turska sigurnosna zona oko koje se vode borbe, opet se širi proassadovska propaganda o spasitelju Assadu a onaj pametnjaković Mile još trabunja o globalističkom veličanju Irana i Khomeinija, sve su to iluzije i dezinformacije, jedino postoji nova federalna Sirija

Dopizdilomi
4 godine prije

Ameri spasili što su htjeli glavosjeka i sada odlaze.

trumba
4 godine prije

svaka čast rusima i turcima – vrhunski odrađeno.
konačno su pronašli pravi redoslijed poteza, kojim su kurdima ‘objasnili’ jedinu realnost.
grubo izgleda i zvuči; no veoma je pragmatično.
dodatan bonus je što su ameri van ‘igre’ pa će i pitu bit lakše razdjeliti.

sve u svemu, kurdi su se sjetili zašto su uopće prije i bili u državi koja se zove sirija.

tihobl
4 godine prije

Ugovora iz Adane: Damask se obvezao da će učiniti sve da do kurdskih napada ne dođe i da sirijski Kurdi ne budu prijetnja Turskoj.

E sad Asad ima zadatak da zaplijeni 40.000 kamiona americkog oruzja i tako ukloni prijetnju po Tursku. Ispada da ce vise oruzja dobiti od amera nego od rusa.

Генерал Платов
4 godine prije

takoje bilo i u grančici mira poslali su par para vojnika iz šitskih milicija sa 4 toyote nisu još došli do granice…nek rusi tuku avione i tenkove

Генерал Платов
4 godine prije

sad nek promjene ime u saka i udri turčina neka ture bure valja put azijske stepe

oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
4 godine prije

Ovim slugenjarama tame bih vjerovao jedino ako se razoružaju i vrate naftna polja i čemerički soldati tame odu komplet iz Sirije. Erdođani je igrač tame (nemojte ga podcjenjivati, stvor voli krv, znoj i suze ko što reće jedan brat od Erdođanija) ko i nosferatu sa različitim ulogama u kazališnoj predstavi zvanoj sirijski rat a Assad i sirijci su na ciljniku onog tko želi grosse između dvije rijeke stoga ovo je za one koji vjeruju da nada umire posljednja.

Moreno
4 godine prije

Trgovina je odrađena, sad se samo triba realizirat.
Za Siriju će to bit “mirna reintegracija”, a za Kurde “pobjeda” nad Turčinima, bez obzira šta su Kurdi bili u boljoj poziciji prij “savezništva” sa Amerikancima. Svi i na primjeru ex YU dobro znaju kako su izgledale pobjede, a najbooje znaju oni koji su “očišćeni” sa “tuđih” teritorija. Okay, nada postoji da za razliku od ex YU ne krene sve u sveopću pljačku, otimačinu i porobljavanje.

Ali, nije još sve gotovo i bitno je da se za sad ne gine ka šta se moglo ginit.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Znate onu kletvu: “da bog da te ameri spasavali” ?

Moreno
4 godine prije

Putin je reka kako bi se sa sirijskoga tla tribale povuć sve strane vojske . . . okay, to podrazumjeva američku, tursku, iransku, izraelsku pa i rusku vojsku . . . ali nezna se koji su teritoriji u pitanju, koji redoslijed, koja bi bila definicija proxy vojski . . . itd.
Jasno je, kad bi se sve to dogodilo kako bi stvarno u Siriji zavlada mir.

zvane
4 godine prije

Možda će Turci aktivirat onaj članak 5. iz NATO Ugovora kada se sukobe sa SAA pa se Ameri opet vrate.

Tupko Glupko
4 godine prije

Možda planiraju naseljavanje sirijskih izbjeglica na tursko-sirijskoj granici koji bi bili tampon-zona između turskih i sirijskih Kurda. Odgovara svima osim Kurdima. “Humana preseljenja” što je nama s ovih prostora vrlo poznato.

Генерал Платов
4 godine prije

zanimljiv lik sa prve slike ….preživio je 8 godina rata bez ožiljaka ili rupe od metka noseči crvenu maramu sred pustinje kladim se da je neki kacelarijski dragovoljac

Lurker
4 godine prije

Citah jucer na cnnu da su Turci usli dublje nego sto je dogovoreno s Amerima, ovaj razvoj dogadjaja je vjerojatno posljedica Turskog neposluha…

Генерал Платов
4 godine prije

svi koi mrzite ili volite tursku okupaciju obavezno pročitajte ovu povijesnu knjigu o turskim ratovima kod nas napisao je turski povijesničar koji je direktno sudjelovao u samoj opisanoj povijesti ko vojnik i ko zapovjednik a više je autor napisao o našim jezicima nego mi kroz cijelu povijest
https://www.bosanskehistorije.com/e-biblioteka/367-historija-1520-1576ibrahim-alajbegovic-pecevija

Ante
4 godine prije

Od onolikog Američkog oružja Kurdi se ne mogu braniti. Bar su postigli sporazum sa Asadom da spriječe tursku otimačinu sirijske zemlje.

Buco
4 godine prije

Hoće li pozdravljati dolazak SAA i kada budu dolazili do naftnog polja Omar?
Taj razgovor je morao biti obavljen, i ovaj dio posla im SAA daje na veresiju.
Ako nakon što im spase guzice ne vrate sve bušotine istočno od Eufrata onda zaslužuju da iz sve sprže s Buratinom.

DrLove73
4 godine prije

Amerima su Kurdi trebali da obezbede kontinualnu teritoriju izmedju Turske i Jordana, da bi mogli da naprave gasovod Katar – SA – Jordan – Sirija – Turska – EU i da preseku dostavu Iranske pomoci Siriji preko Kopna (Iran – Irak – Sirija) (granicni prelazi preko Al Bukamal i Al Tanf granicnih prelaza, izmedju je kamenito tlo). Kako je Sirijska vojska sa Rusima stigla do Al-Bukamala pre Kurda, Al Tanf baza i ceo “Kurdistan” su postali nepotrebni, i Tramp je odlucio da mu se ne isplati potuci se sa Turcima nizasta.

djakputnik
4 godine prije

Assad treba ući barem 30 kilometara na turski teritorij i tu terorističku gamad držati na toj udaljenosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.