Srpska veza s Pentagonom i naoružavanje ISIL-a u Jemenu

Granata
46 komentara

Nova istraga bugarske novinarke Diljane Gajtandžijeve, koja je o tome uspjela pribaviti opširnu dokumentaciju, dokazuje kako su Sjedinjene Države nabavile oružje proizvedeno u Srbiji, a zatim ga isporučile militantima Islamske države u Jemenu. Rezultate istrage je Diljana Gajtandžijeva objavila na portalu Armswatch.

Srpski dokumenti – Oružje američke vlade za Islamsku državu

Ova slika je isječena iz video zapisa Islamske države u Jemenu i pokazuje minobacačke granate 82 mm M74 HE, serije 04/18 iz srpske tvornice oružja „Krusik“ u Vljevu, kao i minobacačke granate iz Bosne i Hercegovine.

mina za minobacač Krušik 82 mm M74 HE
FOTO: Dio oružja sa snimke koju je objavio ISIL iz Jemena

Dok se američki predsjednik Donald Trump hvali porazom Islamske države u Siriji, oružje koje je nabavila američka vlada nalazi se u rukama terorista Islamske države u Jemenu.

„Nedavno sam anonimno dobila ekskluzivne dokumente od srpske državne kompanije za oružje Yugoimport SDPR i tvrtke „Krusik“, uključujući elektroničku poštu, interne bilješke, ugovore, fotografije, raspored isporuka i pakiranje s brojevima oružja i njihovih kupaca. Među tim dokumentima sam dobila i skenirane putovnice trgovaca oružjem i vladinih službenika iz Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i UAE. U protekle tri godine su sudjelovali u krijumčarenju najmanje 3 milijuna komada srpskog oružja u Jemen i Siriju, uglavnom minobacačkih granata i raketa“, piše bugarska novinarka koja je u svojoj zemlji dobila otkaz u listu Trud kada je otkrila sudjelovanje bugarske i drugih vlada u isporukama oružja sirijskim terorističkim skupinama.

„Prateći količinu tog srpskog oružja uspijela sam pratiti i identificirati minobacačke granate u rukama terorista Islamske države u Jemenu i njihovog kupca, američku vladu. Ovi dokumenti otkrivaju najveću laž američke vanjske politike, koja se službeno bori protiv terorizma, a potajno ga podržava“, piše Diljana Gajtandžijeva.

Što imamo u Jemenu? Rat u Jemenu neizravni je rat za kontrolu jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prema Ujedinjenim narodima, taj je rat doveo do najgore humanitarne krize na svijetu u kojoj oko 24 milijuna ljudi, oko 80% stanovništva, treba hitnu zaštitu i pomoć. Među ovom populacijom je i dva milijuna djece mlađe od pet godina koja umiru od gladi. Ovo je rat između Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i UAE, s jedne strane i Jemena s druge, gdje se želi uništiti pokret Ansarullah, kojeg Washignton, Rijad i Dubai smatraju za proiransku frakciju.

Međutim, Islamska država također igra važnu ulogu u ovom oružanom sukobu. Teroristička skupina u Jemenu bori se uglavnom protiv Huti boraca i pokreta Ansarullah koji kontroliraju sjeverni Jemen.

Krajnji korisnik oružja  je Islamska država

27. srpnja 2019. Islamska država je objavila propagandni video u kojem prikazuje svoj ogranak u Jemenu. Video prikazuje prizore barbarskih zločina, uključujući šokantne prizore obezglavljenih ljudi koje je Islamska država zarobila i pogubila u Jemenu.

Jemen sad vojska militanti
FOTO: Američka vojska i prosaudijski militanti u Jemenu

Jedna scena od pet sekundi prikazuje oružje koje je nabavila američka vlada koje je je snimljeno u rukama terorista.

„Ovako sam to otkrila. Oznaka na minobacačkim projektilima je jasno vidljiva – 82 mm M74 HE KV lot 04/18. Dva slova KV znače da je te minobacačke granate napravila srpska tvornica oružja Krusik iz Valjeva, grada u kojem se nalazi tvornica. Sljedeći brojevi 04/18 znače da su minobacačke granate serije 04, proizvedene 2018. godine“, nastavlja bugarska novinarka.

„Kako sam već imala dokumente o izvozu oružja iz Krusika, mogla sam pratiti ovu partiju 18.04. Prema dokumentima, takve minobacačke granate 82 mm M74HE KV serije 04/18 prikazane u videozapisu Islamske države u Jemenu kupila je američka tvrtka Alliant Techsystems LLC, 100% podružnica američke tvrke ATK Orbital. Oružje je kupljeno u ime vlade Sjedinjenih Država. Izvoznik je bila srpska državna kompanija Yugoimport SDPR. Lista pakiranja oružja za izvoz potpisana je 12. veljače 2018. godine. Kupljeno je po ugovoru MP00135498 između Yugoimporta SDPR i Allian Techsystemsa LLC, SAD. Broj oružja iznosio je 10 500 komada“, piše dalje Diljana Gajtandžijeva.

Yugimport SDPR
FOTO: Lista pakiranja 10 500 kom. granata  82 mm minobacača M74 OH, KV, lot 04/18. Dostavljač – Yugimport SDPR, Srbija, primalac američka kompanija Alliant Techsystems LLC

Prema ugovoru MP00135498, potpisanom 20. siječnja 2017., američka tvrtka Alliant Techsystems LLC nabavila je ukupno 105 150 komada minobacačkih granata 82 mm “za potrebe američke vlade”, kao što stoji na srpskom u izvornim dokumentima. Izvoznik je bio Yugimport SDPR, Srbija, a proizvođač Krusik, Srbija. Obje su srpske kompanije u državnom vlasništvu, a kontrolira ih Vlada Srbije. Transakcijska cijena navedena u ugovoru je 8 043 975 američkih dolara.

Adresa za dostavu ugovora je lokacija postrojenja za municiju u Lake Cityu u vlasništvu američke vlade na sjeveroistoku države Missouri. Međutim, u priloženim dokumentima adresa isporuke je promijenjena u „skladište municije Afganistanske nacionalne vojske, Pol-e-Charki, Afganistan, odnosno Prijelaznog zapovjedništva sigurnosti Afganistana (CSTC-A CJ4). Ovo je struktura Ministarstva obrane koja nadzire isporuku robe do krajnjeg korisnika i koordinira isporuku do skladišta streljiva u Kabulu.

„Nakon što sam utvrdila tko je kupio seriju 04/18 iz videa Islamske države u Jemenu, pratila sam kako i kada se izvozila. Dana 3. travnja 2018. izvoznik Yugoimport SRSD je poslao e-mail Krusiku, proizvođaču oružja, kako bi potvrdio slanje letom Silk Way West 7L9632 – 15. travnja 2018. na njegovo odredište Beograd-Baku-Kabul. Yugimport SDPR poslao je tri ambalažne liste Krusiku za pripremu robe. Tri pakiranja bila su za serije 04/18, 18/18 i 07/18 uključujući (10 500 kom., 2 406 kom. i 2 920 kom. minobacačkih granata 82 mm M74 HE. Kao primatelj oružja je naveden Alliant Techsystems LLC“, dodaje se u reportaži.

„Sutradan 4. travnja 2018., Yugoimport je poslao drugi e-mail s obavještavanjem Krusiku da je plan promijenjen. Dostava, koja se planirala izvesti 15. svibnja 2018. trebala bi biti pripremljena za izvoz 8. svibnja 2018. (serije 04/18., 18/18 i 07/18). Druga serija, koja se planirala izvesti 8. svibnja 2018. trebala bi biti pripremljena za izvoz 15. svibnja 2018. (8 500 komada minobacačkih granata 82 mm HE serije 05/18). Zašto je teret razmijenjen, Yugimport SDPR nije precizirao“, piše novinarka.

„Yugimport SDPR je 17. travnja 2018. poslao Krusiku odobreni plan isporuke za Allian Techsystems LLC (ATK). Zrakoplovna kompanija, koja je bila iznajmljena za prijevoz oružja, bila je Silk Way i to pomoću posebnog vojnog pozivnog znaka NAG. Ovo je vojni poziv kojim se NATO služi za „Snažnu potporu“ u Afganistanu. “Snažna potpora” je program NATO-a za savjetovanje i pomoć misiji u Afganistanu, što znači da je oružje stavljeno pod tajni program“, stoji dalje u izvješću.

Minobacačke mine prikazane u videozapisu Islamske države u Jemenu su serija 04/18, 10 500 kom. Poslane su letom Beograd-Kabul rezerviranom 8. svibnja 2018. godine. Određeni krajnji korisnik je Afganistanska nacionalna vojska (ANA). Istim letom prevezeno je i 2406 jedinica serije 06/18 i 2920 komada serije 07/18 minobacačkih granata 82 mm, ali krajnjem korisniku Afganistanskoj nacionalnoj policiji (ANP).

Boeing 747-83QF oznake VQ-BBM, registracijom koju koristi kompanija Silk Way West Airlines, snimljen je kako polijeće s aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu na letu za Kabul u Afganistanu 8. svibnja 2018. godine, noseći 10 500 srpskih minobacačkih mina 82 mm serije 04/18, proizvedenih u Krusiku, a kupio ih Allian Techsystems USA.

Dakle, ukupno 40 236 minobacačkih mina od 82 mm je u svibnju 2018. godine prevezeno u četiri leta, a krajnji korisnik je Afganistanska nacionalna policija. Sve ih je Allian Techsystems LLC (ATK) kupio u ime pentagona, kako potvrđuje savezni američki ugovor W52P1J16D0058-0006 vrijedan 81,5 milijuna američkih dolara.

mina za minobacač Krušik M74 OH
FOTO: Mina za minobacač M74 OH

Prema američkom Federalnom registru ugovora, ugovor W52P1J16D0058-0006 se odnosi na isporuku municije za  minobacače koji nisu iz SAD-a. Zemlja podrijetla je Bugarska, što znači da je na temelju istog ugovora Pentagona nabavljeno i bugarsko oružje.

Zemlja podrijetla navedena u ugovoru je Bugarska. Allian Techsystems je također isporučio oružje iz Srbije. Neko oružje je ponovno izvezeno kroz Bugarsku.

Što se tiče isporuke Allian Techsystemsa LLC i Yugoimporta i Krusika, neke od srpskih minobacačkih mina su ponovno izvezene kroz zračnu luku Burgas u Bugarsku u tri leta kompanije Silk Way, 25. travnja, te 18. i 29. svibnja 2018. godine.

U istom videu se u rukama terorista Islamske države u Jemenu „slučajno“ nalazi i bugarska puška AR-SF, kao i srpske minobacačke granate iz Krusika. Ovu vrstu puške proizvodi bugarska tvornica oružja Arsenal.

Curenje elektroničke pošte između Yugimporta i Krusika od 15. ožujka 2018. pokazuje da je oružje izvezeno pod dokumentima Afganistanske nacionalne policije (serije 06/18, 07/18 i 08/18) prema Pentagonovom ugovoru W52P1J16D0058-0006 i službeno je poslano na skladištenja u Depo 22, Bunkers, Pol-e Charki, Kabul. Oružje serije 04/18 u videu Islamske države u Jemenu također je poslano na ovu adresu, ali s krajnjim korisnikom Afganistanskom nacionalnom vojskom.

Isto skladište je istraživao odbor američkog Senata, nakon što se pokazalo da su privatni američki ugovarači iz Blackwatera krijumčarili oružje namijenjeno afganistanskoj policiji.

Silk Way Airlines, kojem je američka vlada povjerila prijevoz oružja iz Srbije i Bugarske, državna je tvrtka iz Azerbejdžana. Diplomatske bilješke koje su mi predate 2017. pokazale su da je Silk Way Airlines izvršio 350 diplomatskih letova s ​​oružjem za teroriste u Siriji, Afganistanu, Jemenu i Africi, a neko od tih letova su nakratko sletjeli i u zračnu luku na Krku u Hrvatskoj. Sve su platili Pentagon, Saudijska Arabija i UAE. Oružje je krijumčareno u Baku, u zračnu bazu Incirlik, u zračnu bazu Princ Sultan itd.

„U mnogim zračnim lukama su se zrakoplovi zaustavljali zbog tehničkih slijetanja, nakon čega su nastavili do istovara do krajnjeg odredišta. Novi procurani dokumenti dokazuju da ovaj međunarodni lanac opskrbe terorista oružjem nikada nije prekinuo s radom i traje do danas“, zaključuje bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva.

Diljana Gajtandžijeva / Opširna dokumentacija, video islamske države i dokazi o isporukama srpskog i drugog oružja od strane Pentagona Islamskoj državi:

Armswatch 1 / Armswatch 2

Alliant Techsystems LLCATK OrbitalSilk WayYugoimport SDPR
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Sram nas bilo… Ex Yu republike naoruzavaju teroriste… Mi sirijske, komsije al qaidu a bosanci sve teroristicke grupe…

Laki Topalović
4 godine prije

Srbi , odnosno Vučić i premijer Brnabićka, kako je već treba oslovljavati, rekoše, da ne ispadnu pič*e, kad smo mi iz RH svu kramu prodali teroristima u Siriji, pod Milanovićem Josipovićem i Pusićkom, 3200 tona. Sad u Vučko uzima što može od Amera i Sauda. A jesmo papci, je*o nas pas. Jel ovo objavljeno u Srbiji

Zagor
4 godine prije

U drugom dijelu, koji je izašao danas, piše o isporukama i skladištenju oružja iz Srbije na Grobniku pokraj Rijeke, te prebacivanju u SA letovima Atlas Air-a i Kalitta Air-a sa Riječkoga aerodroma na Krku.
A mi se i dalje svađamo oko usta*a i *etnika. Čak i tu na ovom portalu.
Stvarno smo lako zapaljivi.

Oko
4 godine prije

Gde je tacno problem u cinjenici da UAE i KSA kao nezavisne zemlje kupuju naoruzanje i opremu od druge suverene drzave koja pri tom ispostuje svu UN regulativu vezanu za takve poslove ? KSA i UAE dobro placaju, kupuju kvalitet i na istoku i na zapadu a Krusik jeste u vrhu po kvalitetu mina i pogotovu upaljaca za MB 82/120mm. Postajete kao CNN sa prepisanom propagandom “Rusija prodaje kornet Hezbolahu” samo ste propagandu okrenuli na svoju vodenicu. Rusija prodaje Siriji, Srbija prodaje KSA i UAE i tu nema ama bas nista sporno. Kako MB mina ili kornet stignu do Al Nusre i Hezbolaha je problem KSA/UAE i Sirije a ne Srbije i Rusije. Najveca kontraveza vezana za prodaju naoruzanja i opreme je tovar iz Rijeke i letovi sa ZG aerodroma jer je suverena drzava DIREKTNO prodala VBR-ove RAK, ose, zolje i desetine tona mina, granata i municije islamistima koje je… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Prljava rabota u koju su se uključilii svi.

Zax
4 godine prije

Eto tko kaze da se hrvati i srbi ne mogu oko nicega dogovoriti. Mi saljemo oruzje islamistima u siriji a srbi islamistima u jemenu. Podijelili trziste onako bratski. Kao sto smo svojevremeno i bosnu djelili😂

fbslo
4 godine prije

šteta žene, neče dugo…

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Kako kaže naš Zadranin:” Pljuc.Eto ga.

Frodo
4 godine prije

Tu na Grobniku i Krku je sigurno imala prste nekadašnja dužnosnica NATO a sadašnja predsjednica rodom iz tog kraja.

Duki
4 godine prije

Kako se kaže :u bussenis-u. nema prijateljstva!
Zato što veći neprijatelji biznis bolje klapa !🦆🦆🦆😨🤓

Aleksandar Mihailović
4 godine prije

“Mudra” i “odgovorna” politika, izvozimo oružje za teroriste ISIL-a preko SAD partnerske države, hvalimo se izvozom oružja, možda se u tu svrhu i narod razoružava, na desetine miliona građana Jemena dovodimo u bezizlaznu situaciju, a onda će EU i NATO, na čelu sa SAD, da nam koju stotinu hiljada migranata dovedu u Srbiju i tako im olakšamo muke koje smo im napravili našim oružjem. Bićemo prokazani i loši momci, a sav “izvoz” će nas koštati kao 777 kajgana Sv. Petra. U državu sa sutra milione migranata koje EU neće ćemo ući u EU tačno 30.2.2222. godine posle nove ere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.