fbpx

Srpska veza s Pentagonom i naoružavanje ISIL-a u Jemenu

Granata

Nova istraga bugarske novinarke Diljane Gajtandžijeve, koja je o tome uspjela pribaviti opširnu dokumentaciju, dokazuje kako su Sjedinjene Države nabavile oružje proizvedeno u Srbiji, a zatim ga isporučile militantima Islamske države u Jemenu. Rezultate istrage je Diljana Gajtandžijeva objavila na portalu Armswatch.

Srpski dokumenti – Oružje američke vlade za Islamsku državu

Ova slika je isječena iz video zapisa Islamske države u Jemenu i pokazuje minobacačke granate 82 mm M74 HE, serije 04/18 iz srpske tvornice oružja „Krusik“ u Vljevu, kao i minobacačke granate iz Bosne i Hercegovine.

mina za minobacač Krušik 82 mm M74 HE

FOTO: Dio oružja sa snimke koju je objavio ISIL iz Jemena

Dok se američki predsjednik Donald Trump hvali porazom Islamske države u Siriji, oružje koje je nabavila američka vlada nalazi se u rukama terorista Islamske države u Jemenu.

„Nedavno sam anonimno dobila ekskluzivne dokumente od srpske državne kompanije za oružje Yugoimport SDPR i tvrtke „Krusik“, uključujući elektroničku poštu, interne bilješke, ugovore, fotografije, raspored isporuka i pakiranje s brojevima oružja i njihovih kupaca. Među tim dokumentima sam dobila i skenirane putovnice trgovaca oružjem i vladinih službenika iz Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i UAE. U protekle tri godine su sudjelovali u krijumčarenju najmanje 3 milijuna komada srpskog oružja u Jemen i Siriju, uglavnom minobacačkih granata i raketa“, piše bugarska novinarka koja je u svojoj zemlji dobila otkaz u listu Trud kada je otkrila sudjelovanje bugarske i drugih vlada u isporukama oružja sirijskim terorističkim skupinama.

„Prateći količinu tog srpskog oružja uspijela sam pratiti i identificirati minobacačke granate u rukama terorista Islamske države u Jemenu i njihovog kupca, američku vladu. Ovi dokumenti otkrivaju najveću laž američke vanjske politike, koja se službeno bori protiv terorizma, a potajno ga podržava“, piše Diljana Gajtandžijeva.

Što imamo u Jemenu? Rat u Jemenu neizravni je rat za kontrolu jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prema Ujedinjenim narodima, taj je rat doveo do najgore humanitarne krize na svijetu u kojoj oko 24 milijuna ljudi, oko 80% stanovništva, treba hitnu zaštitu i pomoć. Među ovom populacijom je i dva milijuna djece mlađe od pet godina koja umiru od gladi. Ovo je rat između Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i UAE, s jedne strane i Jemena s druge, gdje se želi uništiti pokret Ansarullah, kojeg Washignton, Rijad i Dubai smatraju za proiransku frakciju.

Međutim, Islamska država također igra važnu ulogu u ovom oružanom sukobu. Teroristička skupina u Jemenu bori se uglavnom protiv Huti boraca i pokreta Ansarullah koji kontroliraju sjeverni Jemen.

Krajnji korisnik oružja  je Islamska država

27. srpnja 2019. Islamska država je objavila propagandni video u kojem prikazuje svoj ogranak u Jemenu. Video prikazuje prizore barbarskih zločina, uključujući šokantne prizore obezglavljenih ljudi koje je Islamska država zarobila i pogubila u Jemenu.

Jemen sad vojska militanti

FOTO: Američka vojska i prosaudijski militanti u Jemenu

Jedna scena od pet sekundi prikazuje oružje koje je nabavila američka vlada koje je je snimljeno u rukama terorista.

„Ovako sam to otkrila. Oznaka na minobacačkim projektilima je jasno vidljiva – 82 mm M74 HE KV lot 04/18. Dva slova KV znače da je te minobacačke granate napravila srpska tvornica oružja Krusik iz Valjeva, grada u kojem se nalazi tvornica. Sljedeći brojevi 04/18 znače da su minobacačke granate serije 04, proizvedene 2018. godine“, nastavlja bugarska novinarka.

„Kako sam već imala dokumente o izvozu oružja iz Krusika, mogla sam pratiti ovu partiju 18.04. Prema dokumentima, takve minobacačke granate 82 mm M74HE KV serije 04/18 prikazane u videozapisu Islamske države u Jemenu kupila je američka tvrtka Alliant Techsystems LLC, 100% podružnica američke tvrke ATK Orbital. Oružje je kupljeno u ime vlade Sjedinjenih Država. Izvoznik je bila srpska državna kompanija Yugoimport SDPR. Lista pakiranja oružja za izvoz potpisana je 12. veljače 2018. godine. Kupljeno je po ugovoru MP00135498 između Yugoimporta SDPR i Allian Techsystemsa LLC, SAD. Broj oružja iznosio je 10 500 komada“, piše dalje Diljana Gajtandžijeva.

Yugimport SDPR

FOTO: Lista pakiranja 10 500 kom. granata  82 mm minobacača M74 OH, KV, lot 04/18. Dostavljač – Yugimport SDPR, Srbija, primalac američka kompanija Alliant Techsystems LLC

Prema ugovoru MP00135498, potpisanom 20. siječnja 2017., američka tvrtka Alliant Techsystems LLC nabavila je ukupno 105 150 komada minobacačkih granata 82 mm “za potrebe američke vlade”, kao što stoji na srpskom u izvornim dokumentima. Izvoznik je bio Yugimport SDPR, Srbija, a proizvođač Krusik, Srbija. Obje su srpske kompanije u državnom vlasništvu, a kontrolira ih Vlada Srbije. Transakcijska cijena navedena u ugovoru je 8 043 975 američkih dolara.

Adresa za dostavu ugovora je lokacija postrojenja za municiju u Lake Cityu u vlasništvu američke vlade na sjeveroistoku države Missouri. Međutim, u priloženim dokumentima adresa isporuke je promijenjena u „skladište municije Afganistanske nacionalne vojske, Pol-e-Charki, Afganistan, odnosno Prijelaznog zapovjedništva sigurnosti Afganistana (CSTC-A CJ4). Ovo je struktura Ministarstva obrane koja nadzire isporuku robe do krajnjeg korisnika i koordinira isporuku do skladišta streljiva u Kabulu.

„Nakon što sam utvrdila tko je kupio seriju 04/18 iz videa Islamske države u Jemenu, pratila sam kako i kada se izvozila. Dana 3. travnja 2018. izvoznik Yugoimport SRSD je poslao e-mail Krusiku, proizvođaču oružja, kako bi potvrdio slanje letom Silk Way West 7L9632 – 15. travnja 2018. na njegovo odredište Beograd-Baku-Kabul. Yugimport SDPR poslao je tri ambalažne liste Krusiku za pripremu robe. Tri pakiranja bila su za serije 04/18, 18/18 i 07/18 uključujući (10 500 kom., 2 406 kom. i 2 920 kom. minobacačkih granata 82 mm M74 HE. Kao primatelj oružja je naveden Alliant Techsystems LLC“, dodaje se u reportaži.

„Sutradan 4. travnja 2018., Yugoimport je poslao drugi e-mail s obavještavanjem Krusiku da je plan promijenjen. Dostava, koja se planirala izvesti 15. svibnja 2018. trebala bi biti pripremljena za izvoz 8. svibnja 2018. (serije 04/18., 18/18 i 07/18). Druga serija, koja se planirala izvesti 8. svibnja 2018. trebala bi biti pripremljena za izvoz 15. svibnja 2018. (8 500 komada minobacačkih granata 82 mm HE serije 05/18). Zašto je teret razmijenjen, Yugimport SDPR nije precizirao“, piše novinarka.

„Yugimport SDPR je 17. travnja 2018. poslao Krusiku odobreni plan isporuke za Allian Techsystems LLC (ATK). Zrakoplovna kompanija, koja je bila iznajmljena za prijevoz oružja, bila je Silk Way i to pomoću posebnog vojnog pozivnog znaka NAG. Ovo je vojni poziv kojim se NATO služi za „Snažnu potporu“ u Afganistanu. “Snažna potpora” je program NATO-a za savjetovanje i pomoć misiji u Afganistanu, što znači da je oružje stavljeno pod tajni program“, stoji dalje u izvješću.

Minobacačke mine prikazane u videozapisu Islamske države u Jemenu su serija 04/18, 10 500 kom. Poslane su letom Beograd-Kabul rezerviranom 8. svibnja 2018. godine. Određeni krajnji korisnik je Afganistanska nacionalna vojska (ANA). Istim letom prevezeno je i 2406 jedinica serije 06/18 i 2920 komada serije 07/18 minobacačkih granata 82 mm, ali krajnjem korisniku Afganistanskoj nacionalnoj policiji (ANP).

Boeing 747-83QF oznake VQ-BBM, registracijom koju koristi kompanija Silk Way West Airlines, snimljen je kako polijeće s aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu na letu za Kabul u Afganistanu 8. svibnja 2018. godine, noseći 10 500 srpskih minobacačkih mina 82 mm serije 04/18, proizvedenih u Krusiku, a kupio ih Allian Techsystems USA.

Dakle, ukupno 40 236 minobacačkih mina od 82 mm je u svibnju 2018. godine prevezeno u četiri leta, a krajnji korisnik je Afganistanska nacionalna policija. Sve ih je Allian Techsystems LLC (ATK) kupio u ime pentagona, kako potvrđuje savezni američki ugovor W52P1J16D0058-0006 vrijedan 81,5 milijuna američkih dolara.

mina za minobacač Krušik M74 OH

FOTO: Mina za minobacač M74 OH

Prema američkom Federalnom registru ugovora, ugovor W52P1J16D0058-0006 se odnosi na isporuku municije za  minobacače koji nisu iz SAD-a. Zemlja podrijetla je Bugarska, što znači da je na temelju istog ugovora Pentagona nabavljeno i bugarsko oružje.

Zemlja podrijetla navedena u ugovoru je Bugarska. Allian Techsystems je također isporučio oružje iz Srbije. Neko oružje je ponovno izvezeno kroz Bugarsku.

Što se tiče isporuke Allian Techsystemsa LLC i Yugoimporta i Krusika, neke od srpskih minobacačkih mina su ponovno izvezene kroz zračnu luku Burgas u Bugarsku u tri leta kompanije Silk Way, 25. travnja, te 18. i 29. svibnja 2018. godine.

U istom videu se u rukama terorista Islamske države u Jemenu „slučajno“ nalazi i bugarska puška AR-SF, kao i srpske minobacačke granate iz Krusika. Ovu vrstu puške proizvodi bugarska tvornica oružja Arsenal.

Curenje elektroničke pošte između Yugimporta i Krusika od 15. ožujka 2018. pokazuje da je oružje izvezeno pod dokumentima Afganistanske nacionalne policije (serije 06/18, 07/18 i 08/18) prema Pentagonovom ugovoru W52P1J16D0058-0006 i službeno je poslano na skladištenja u Depo 22, Bunkers, Pol-e Charki, Kabul. Oružje serije 04/18 u videu Islamske države u Jemenu također je poslano na ovu adresu, ali s krajnjim korisnikom Afganistanskom nacionalnom vojskom.

Isto skladište je istraživao odbor američkog Senata, nakon što se pokazalo da su privatni američki ugovarači iz Blackwatera krijumčarili oružje namijenjeno afganistanskoj policiji.

Silk Way Airlines, kojem je američka vlada povjerila prijevoz oružja iz Srbije i Bugarske, državna je tvrtka iz Azerbejdžana. Diplomatske bilješke koje su mi predate 2017. pokazale su da je Silk Way Airlines izvršio 350 diplomatskih letova s ​​oružjem za teroriste u Siriji, Afganistanu, Jemenu i Africi, a neko od tih letova su nakratko sletjeli i u zračnu luku na Krku u Hrvatskoj. Sve su platili Pentagon, Saudijska Arabija i UAE. Oružje je krijumčareno u Baku, u zračnu bazu Incirlik, u zračnu bazu Princ Sultan itd.

„U mnogim zračnim lukama su se zrakoplovi zaustavljali zbog tehničkih slijetanja, nakon čega su nastavili do istovara do krajnjeg odredišta. Novi procurani dokumenti dokazuju da ovaj međunarodni lanac opskrbe terorista oružjem nikada nije prekinuo s radom i traje do danas“, zaključuje bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva.

Diljana Gajtandžijeva / Opširna dokumentacija, video islamske države i dokazi o isporukama srpskog i drugog oružja od strane Pentagona Islamskoj državi:

Armswatch 1 / Armswatch 2

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Sram nas bilo… Ex Yu republike naoruzavaju teroriste… Mi sirijske, komsije al qaidu a bosanci sve teroristicke grupe…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Mishko

Care niko sa ovih prostora ne naoružava teroriste a pogotovo ne vrši bilo kakvu ilegalnu prodaju ( za to su zaduženi Amerikanci,Britanci,Židovi,Francuzi i Saudijci ) ,oružije je legalno prodano firmama iz tih zemalja , te firme su najčešće direktno vezane za vlade tih zemalja dok same te zemlje nisu pod bilo kakvim sankcijama ,šta te zemlje čine dalje sa tim oružijem to proizvođači tog oružija i firme koje prodaju njihovo oružije niti mogu da znaju niti ih interesuje,pa šta vi mislite da u rukama terorista nema ruskog oružija koje je do njih dospjelo na isti način !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Srbi , odnosno Vučić i premijer Brnabićka, kako je već treba oslovljavati, rekoše, da ne ispadnu pič*e, kad smo mi iz RH svu kramu prodali teroristima u Siriji, pod Milanovićem Josipovićem i Pusićkom, 3200 tona. Sad u Vučko uzima što može od Amera i Sauda. A jesmo papci, je*o nas pas. Jel ovo objavljeno u Srbiji

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ja prvi put cujem za ovo ali nisam iznenadjen

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

U neka bolja davna vremena poslali bi pomoc asadu i hutima a ne najgorim huljama….

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Mishko

Hulje bolje placaju.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Mishko

U neka davna vremena je najveci problem bio uskladiti raspored da se slucajno negde ne sretnu delegacije Iraka i Irana jer smo prodavali na obe strane i svakoj delegaciji govorili “bravo majstori SFRJ je uz vas samo tiću”. Iracane i Irance skrivali jedni od drugih a Mudžahedine Afgana vodali da ih “sasvim slucajno” na minut vidi rusko oko pa posle Ruse radili na pricu “odbili smo Mudzose iako su dzakove dolara spremili, nego sta ono rekoste da ne moze R-73 nego R-60 da kacimo na MIG-29? Ok uz r-73 jos da povecamo broj ljudi za preobuku pilota i mehanicara za 29-ke da lakse prebolimo te dzakove i dolare.” Bili smo igraci u ravni sa svima. Vesele 80-te

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Nisu ništa prodali već su to morali dat za ćevape Amerima koji su to onda prodali.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

U drugom dijelu, koji je izašao danas, piše o isporukama i skladištenju oružja iz Srbije na Grobniku pokraj Rijeke, te prebacivanju u SA letovima Atlas Air-a i Kalitta Air-a sa Riječkoga aerodroma na Krku.
A mi se i dalje svađamo oko usta*a i *etnika. Čak i tu na ovom portalu.
Stvarno smo lako zapaljivi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zagor

Pisala je Gajtandžijeva i o tome, a čini mi se da ima i ovdje.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Zagor

Negdi san pročita tekst o isporuci oružja teroristima priko krčkog aerodroma. J…. sramota

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Zagor

Na Krku sam svaki dan gledao NATO Hercules transportne avione kako slijeću i uzlijeću, gamad

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Zagor

Sta je tu cudno? 91 je iz tvornice djuro djakovic cijela zeljeznicka kompozicija tenkova t84 transportirana do rijeke i poslana na bliski istok. Ugovori jos Iz SFRJ. Usred rata suradjivali i djelili pare. A Tek sverc nafte za vrijeme rata. Ako su za vrijeme rata mogli suradjivati sto nebi i poslije. Ali budale to ne mogu jos ni danas pojmiti. Oni se i danas loze na ustase cetnike i partizane

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Zagor

Znači dok narodi ovdje siju podjele i mržnju , a vođe kao što su Kolinda , Vučić, Izetbegović to podržavaju i potpiruju dotle oni zajedno švercaju oružje ISIL-u u suradnji sa SAD-om…

Stvarno smo se usrećili sa tom demokracijom, “slobodom” i pravdom… Kako bi Ameri rekli biznis je to nemoj zamjeriti…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola
Zato je i posijana mržnja, dobra je za biznis

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Zagor

Oni i pale narod o drugom svjetskom ratu.Tako da se neprica o njihovom upravljaju 45g.Treba zqmaglit privatizaciju i lopovluk.Njihova djeca i unucad ,ne sele.Kosu tajkuni,i stasu imali devedeseti.Ja znam deset imena,a logicno neka istrazuje.Ima knjiga,crveni menedzeri.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Crveni menađeri s masonskim pregačama. To su ultimativni transvestiti 😉 Primaju, davaju,gutaju, …, nikakvog ideala ni morala nemaju. U sve se kunu, sve ljube dok sve obmanjuu proklete Jude.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Zagor

Zašto bi prodaja oružja SA bila nešto tajno i misteriozno da bi morala ići nekim tajnim putevima. Sve je to legalan posao, samo pare i ništa više. Što dalje SA s tim oružjem radi je druga stvar i nije na mikro državama da o tome razbijaju glavu. Oni koji bi trebali mogu to zaustaviti kad požele. Da je moral faktor u toj grani industrije ona uopće ne bi postojala. Inače SA je glavni kupac oružja i municije namjenske industrije BiH koje je daleko ispod tehnološke razine koju si mogu priuštiti i koju njihovi vojnici koriste. Što će im to i budala može pogoditi.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Gde je tacno problem u cinjenici da UAE i KSA kao nezavisne zemlje kupuju naoruzanje i opremu od druge suverene drzave koja pri tom ispostuje svu UN regulativu vezanu za takve poslove ? KSA i UAE dobro placaju, kupuju kvalitet i na istoku i na zapadu a Krusik jeste u vrhu po kvalitetu mina i pogotovu upaljaca za MB 82/120mm. Postajete kao CNN sa prepisanom propagandom “Rusija prodaje kornet Hezbolahu” samo ste propagandu okrenuli na svoju vodenicu. Rusija prodaje Siriji, Srbija prodaje KSA i UAE i tu nema ama bas nista sporno. Kako MB mina ili kornet stignu do Al Nusre i Hezbolaha je problem KSA/UAE i Sirije a ne Srbije i Rusije.
Najveca kontraveza vezana za prodaju naoruzanja i opreme je tovar iz Rijeke i letovi sa ZG aerodroma jer je suverena drzava DIREKTNO prodala VBR-ove RAK, ose, zolje i desetine tona mina, granata i municije islamistima koje je priznala za legitimnu vladu Sirije iako drzavu Siriju u UN-u predstavlja ambasador legitimne vlade i legitimnog predsednika Basara Al Assada.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Oko

I najvaznija stvar je da Krusik radi u tri smene, pre 2 god otvoren jos jedan pogon, plate su solidne i standard ljudi u Valjevu je povecan. Ne tolko zbog ove prodaje vec zbog velikog broja raznih narudzbina. Ne prazne se vojna skladista vec ljudi rade i stvaraju

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije
Reply to  Oko

U moralu.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Tabasco

O kakvom moralu ti govoris kada je tema prodaja mina namenjenih da ubiju ili osakate ljude ? Ako USA/KSA/UAE kupuju mine od Srbije onda se sva odgovornost Srbije zavrsava u trenutku kada se roba isporuci. To sto su Ameri pisali fakture kako su mine namenjene za Afgan je njihova unutrasnja stvar namenjena za “ciste ruke” pred nekom komisijom senata i sl. Legalno po svim medjunarodnim uredbama su mine kupljene a to sto su umesto Afgana zavrsile u Jemenu je iskljucivo USA problem. Ameri kao uostalom sve drzave sveta ne da nisu u obavezi dostavljati podatke gde i kako ce mine biti koriscene vec je to vojna/drzavna tajna. Gleda se dokumentacija i vrsi provera da li firma kupac stvarno zastupa drzavu kupca, gleda se da li postoji UN embargo da zemlja kupac ne moze uvoziti vojnu opremu, gleda se da li je firma koja zastupa kupca pod nekom medjunarodnom istragom i ako je sve OK radi se posao. Krusik ne moze prodavati direktno bez firme Jugoimport i predhodnih provera kupca. Sve po UN regulativi

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Oko

Ti nekome kazes da je glup? Pa citav tekst ti govori da je u ime USA vlade u federalnom registru upisana firma za kupovinu mina koje USA ne koristi i navedeno je da kupuju za trecu stranu. Pre komentarisanja je uopbicajno procitati tekst glupsone

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Oko

Oruzje je minobacac a Ameri su kupovali mine. Oni uopste ne poseduju MB u tom kalibru, u tekstu ti pise da su otvorili firmu specijalno za kupovinu vojne opreme za svoje proxy sluge u Afganistanu i cak su kao odrediste za drugu isporuku naveli Kabul. Kako su krusikove mine koje su Ameri kupili za Kabul po svim medjunarodnim pravilima, zavrsile kod Al Kaide u Jemenu je USA problem i oni su duzni da istraze kako su mine placene njihovim novcem umesto kod saveznika u Kabulu zavrsile kod njihovog najveceg neprijatelja u Jemenu. Srbija i Krusik su sve odradili po pravilima i zakonima.
P.S. U Jemenu Al Kaida drzi parce teritorije, ne IGIL, u Afganu Ameri ratuju protiv Talibana/Al Kaide i iako su 99% oni direktno snadbeli minama Al Kaidu u Jemenu zbog prirode rata u Afganistanu imaju blanko opravdanje : ” pala baza/presretnut konvoj vojske Afganistana , mine zarobljene pa prosvercovane u Jemen”. Kako god da okrenes Srbija i Krusik ne snose nikakvu odgovornost a pre moralisanja i tendecioznih naslova razmisli ko je priznao islamiste za legitimnu vladu Sirije a ko nije, ko salje vojsku u Afganistan a ko ne .
P.P.S. Za mnoge armije koje su u Afganistanu a koriste sovjetski kalibar Ameri kupuju mine,granate i municiju u Srbiji. Krusikovi upaljaci su se pokazali odlicno i imali najmanje otkaza na testovima pod 90/60/45 stepeni na peskovitom/natopljenom/sneznom tlu

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Oko

E baš lupetaš. Kako iz teksta nisi mogao shvatiti da je oružje kupila Amerika, a što njihove lopine u vojsci to oružje dalje prodaju, kakve veze ima Krušik, Yugoimport, Srbija, Bugarska, s tom prevarom ovih prekookeanskih ubica? Ili ti je baš stalo da okriviš Srbiju?

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Toni

Ovo je namijenjeno za “Oko”. Greškom upisah ovdje.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Oko

E baš lupetaš. Kako iz teksta nisi mogao shvatiti da je oružje kupila Amerika, a što njihove lopine u vojsci to oružje dalje prodaju, kakve veze ima Krušik, Yugoimport, Srbija, Bugarska, s tom prevarom ovih prekookeanskih ubica? Ili ti je baš stalo da okriviš Srbiju?

Pantagana70
Gost
Pantagana70
1 godina prije
Reply to  Oko

Ja mislim da ti nisi dobro pročita napisano.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Oko

Naći će se netko pametniji od mene , pa će ti lijepo obrazložiti gdje je problem.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko,problem je što svi znaju gdje je krajnja adresa ovih mina i granata.Od Krušika ,Krka,Grobnika ,Rijada pa do Sirije i Jemena.Tu sve priče o UN- ovim regulativama padaju u vodu .O tome se ovdje piše i komentariše.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Jako tendeciozan naslov “Srpska veza i Pentangon naoruzavaju ISIL”.
Interesantne su te “istrazivacke novinarke” kojima fascikle sa podatcima padaju sa neba u krilo pa one da zahvale nebu tako sto bukvalno u svakom tekstu napisu ” sve navedeno proizvodi i bugarski Arsenal “. Bugari digli vojni budzet na max, gutaju knedle i kupuju krseve od aviona, od nato pudlica hoce da postanu nato jazavicari pa “nezavisni novinar” otvara afere u kojima nista nelegalno nema ne bi li im se gazde oduzile i ubacile Arsenal u kombinaciju.
Inace je cela prica CNN level “Rusija prodaje kornet Hezbolahu”

Banana
Gost
Banana
1 godina prije
Reply to  Oko

Problem je u tome sto zemlje (organizacije) koje kupuju oružje daju izjavu da je to oružje za njihove potrebe ili navode krajnji cilj (korisnika) kud to oružje ide. Dakle, jest da su dalje odgovorne za to oružje, ali ako to oružje ode dalje te se to dokaže i prodavač oružja mora reagirati. Zašto Srbija nije reagirala kad se od prve pojave terorizma u Siriji ZNALO tko je tko i tko tu koga….?
Baj d vej, službeno je iz Rijeke i Zagreba išlo oružje u Jordan i za potrebe Jordana. Iz Jordana je “švercano” u Siriju. I da, tu je trebala Hr reagirati.. ali.. ko i sve druge korumpirane banana države.. nije.
Tako da.. @Oko pikni se u oko i ne laprdaj bezveze.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Oko

Kada neka drzava prodaje oruzje, u ugovoru mora biti navedeno i krajnje odrediste.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Oko

Nije izravno. Platili su Saudi, a destinacija je bila Jordan. No, kako reče jedan Francuz :”Kakav Jordan, kad Jordan nema nijednu pušku , mionobacač ili top sovjetskog tipa , jer je prije rata u Siriji svu vojsku modernizirao američkim naoružanjem, uključujući pješačko i lako artiljerijsko.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Oko

Sigurno nije direktno prodala ništa. Tovar je otišao to je sigurno, gdje nije sigurno. Oružje je završilo dobrim dijelom kod “bratstva” pa je turska najizgledniji kandidat. Između ostalog preko nje je došlo bugarski oružje uključujući i grad sisteme. Hrvatska se riješila starih zaliha oružja uključujući i ono iz američke donacije titu nakon raskida sa staljinom. Kad sam saznao za to znao sam ishod drugostupanjske presude generalima u Hagu.

Max
Member
Max
1 godina prije

Prljava rabota u koju su se uključilii svi.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  Max

Kad je bal nek je maskenbal !

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Eto tko kaze da se hrvati i srbi ne mogu oko nicega dogovoriti. Mi saljemo oruzje islamistima u siriji a srbi islamistima u jemenu. Podijelili trziste onako bratski. Kao sto smo svojevremeno i bosnu djelili😂

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

šteta žene, neče dugo…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Kako kaže naš Zadranin:” Pljuc.Eto ga.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Tu na Grobniku i Krku je sigurno imala prste nekadašnja dužnosnica NATO a sadašnja predsjednica rodom iz tog kraja.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije
Reply to  Frodo

…cek, jel to ona sto je trcala poljima trazeci vocni jogurt ,pa je tako dotrcala do amerike?

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  isil isis

Kad bi se s tim korisnim idiotima prestalo trgovat ne bi ih ni bilo, barem ne u ovom obliku. SVE JE TO JEDNA GOLEMA SVJETSKA GADARIJA I LICEMJERJE !

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Kako se kaže :u bussenis-u. nema prijateljstva!
Zato što veći neprijatelji biznis bolje klapa !🦆🦆🦆😨🤓

Aleksandar Mihailović
Gost
Aleksandar Mihailović
1 godina prije

“Mudra” i “odgovorna” politika, izvozimo oružje za teroriste ISIL-a preko SAD partnerske države, hvalimo se izvozom oružja, možda se u tu svrhu i narod razoružava, na desetine miliona građana Jemena dovodimo u bezizlaznu situaciju, a onda će EU i NATO, na čelu sa SAD, da nam koju stotinu hiljada migranata dovedu u Srbiju i tako im olakšamo muke koje smo im napravili našim oružjem. Bićemo prokazani i loši momci, a sav “izvoz” će nas koštati kao 777 kajgana Sv. Petra. U državu sa sutra milione migranata koje EU neće ćemo ući u EU tačno 30.2.2222. godine posle nove ere.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik