Srušen ruski vojni zrakoplov. Rusija: “Izraelski F-16 su namjerno uveli naš Il-20 u vatru sirijske protuzračne obrane”

IL - 20
267 komentara

Ruski vojni zrakoplov IL-20 je oboren nad Sredozemnim morem od strane sirijske protuzračne obrane. U zrakoplovu je bilo 15 ruskih vojnika. Na zrakoplov je otvorena prijateljska vatra, jer su se izraelski borbenim zrakoplovi F-16 služili njime kao “zaštitom”, rekao je službeni predstavnik Ministarstva obrane Ruske Federacije, general Igor Konašenkov.

Rusija zadržava pravo da reagira na ovu akciju Izraela, priopćio je general Konašenkov.

“Pod “zaštitom” ruskog zrakoplova izraelski piloti su htjeli izbjeći vatru protuzračne obrane Sirije, budući da su letjeli iza zrakoplova Il-20, koji je veći od izraelskih F-16 i oboren od strane raketnog sustava S-200″, rekao je general Konašenkov.

Dodao je da su izraelski zrakoplovi gađali područje Latakije i namjerno su doveli u opasnost ruske brodove i zrakoplove u tom području.

“Lansiranje projektila je provedeno u  blizini mjesta gdje se nalazi francuska fregata “Auvergne” i blizu mjesta gdje je bio zrakoplov Il-20 ruskog zrakoplovstva”, rekao je general Konašenkov.
Ruska Federacija smatra da su postupci Izraela neprijateljski i zadržava pravo odgovora.

“Mi smatramo provokativnu izraelsku akciju neprijateljskim činom. Kao rezultat neodgovorne akcije izraelske vojske ubijeno je 15 ruskih vojnika. To apsolutno nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva”, rekao je ruski general i dodao “kako Rusija zadržava pravo na provedbu prikladnih mjera odgovora”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
267 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anix
5 godine prije

E neka su vam ga roknuli mislite sjediti na dvije stolice sada vidite da je nemoguce i sumnjam da smijete cifutima dlaku sa glave skinuti … Picke naoruzajte sirijce i rijesen je problem…

nbava kua
5 godine prije

Serete Rusi,necete nista napraviti,nazalost.

m.ivanisevic
5 godine prije

Samo neka oni vama ubijaju ljude, vi i dalje pričajte o partnerstvu. Ima Rusa na bacanje, šta je 15-20 visokovrijednih i obrazovanih ljudi, ništa.

preseren3
5 godine prije

Životi Ruskih vojnika u Siriji postali su vrlo jeftini…
Izrael je poznat po svojoj podmuklosti, ne nazadnje kolje Palestince kao ovce…
Ako Rusija ne odgovori u kratkom, ispast če vrlo neodgovorno do života svojih vojnika….

eu kolonija
5 godine prije

dakle, amerikancima se također obaraju zrakoplovi. samo što je to uobičajeno a rusima se u 5 godina rata obore tri zrakoplova I to je povod da amerofili sa portala proglase potop. drugo, u pregovorima oko idliba su učestvovali rusija I turska bez učešća amerikanaca a to znači da sirija neće kontrolirati idlib ali rusija hoće I to preko turske. ovo je poruka prikrivenim amerofilima koji glume “rusofile” koji su na ove teme zaključili da je bolje biti saveznik sa amerikancima nego sa rusima. američki saveznici završavaju obično poput kurda.

ps. izrael je najviše razočaran sporazumom oko idliba I ovo što su pokušali još su se više uvalili u problrme. mislim na ovaj pokušaj uvlačenja sirije I rusije u konfrotaciju

m.ivanisevic
5 godine prije

Rusija ne može zaštititi svoju zrakoplovnu bazu u Latakiji od napada dronova, a vi očekujete da zaštiti Siriju. Možete slobodno lupati minuse, ali to je istina. Neka oni i dalje trkeljaju o partnerstvu s Izraelom dok im oni ubijaju ljude.

prvi od 7
5 godine prije

“Rusija zadržava pravo na provedbu prikladnih mjera odgovora”
Za početak “odgovorite” zašto je srušeni avion letio bez pratnje lovaca?

m.ivanisevic
5 godine prije

Gotovo prijateljstvo, ovaj put definitivno.

Russia to Israel: ‘You are to blame for downing of Il-20 and death of crew’

fiveri
5 godine prije

Nedopustiva pogreska vojke RF gubitak (ne materijalni) jako velik, demoralizirajuci za vojsku RF i njihovih saveznika. Sada vise nema u opravdanja da “igracke” od milijardu dolara stoje da bi se prodale. Neka rade svoj posao ili neka se vrate kuci. Da se ovo AWACS-u dogodilo vidjeli bi kakav bi “vatren” odgovor se dogodio. 12 vrhunskih vojnika je izgubilo zivote zbog nemara, slampavosti ili samogoropadnosti. Zalud s400 ili bilo sto kada ga se ne upotrebljava.
Koje opravdanje da su bili u sijeni, pa vodi se rat a ne igrica na PC-u. Ako mu je bio u “sijeni”, koliko blizu mu je bio? Na repu? Kako su dozvolili da se tako priblizi? Tko ih stit?
Zalim vojnike koji su poginuli zbog ……

Crni osman
5 godine prije

Ahahaha pa gdje su sad dezurni branioci Rusije da nam objasne kako u biti rusi igraju pametno i smireno. Svi skidaju ruske kanturine pa zasto nebi i Sirijci.Ruse treba ismijavati a sad ce strasna ruska odmazda tj Nista

Arcibald Rajs
5 godine prije

Da vidimo kad ce smeti sledeci put napasti avionima. Padaju dva sigurno od ruskih raketa. Osveta se servira hladna…

PPP
5 godine prije

Odgovor Rusije će biti vrlo pragmatičan i bolan s mogućom sljedećom izjavom:

“Odlučili smo realizirati ugovore i isporučiti sustave S-300 i Iskander Siriji i Iranu.

prvi od 7
5 godine prije

Sad će im rusi ODGOVORITI zabranom uvoza datula iz rotšildzraela

Observer
5 godine prije

Ruski kredibilitet u Siriji je sve manji i manji, prvo zaustavljena akcija u Idlibu, sad im srušen avion pa spominju neki imaginarni odgovor i prodaju demagogiju… Znam, znam, žele izbjeći eskalaciju ali ovakvim potezima daju svima do znanja da im može davati pljuske svatko tko hoće i to bez ikakvog straha od posljedica. Ovom mlakom i beskrvnom politikom samo ohrabruju protivnike na još žešće poteze. Sad već polako mislim da i izravno rušenje ruskih aviona od neke druge strane u Siriji ne bi za sobom povuklo baš nikakav odgovor osim još jedne doze demagogije. Nastavkom takve politike osuđuju Siriju a na kraju i sebe na puzajući poraz.

mmm
5 godine prije

E moji izraelci sad cete propasti kad nebudete imali kome prodat tih 200kg paprika sta ih izvozite u rusiju

fenix
5 godine prije

Kao prvo onaj dogovor oko Idliba je sraman ali hajde mozda je to dato vrijeme Turskoj da se pripremi za talas militanata koji ce doci i vjerovatno je vojno rijesenje oko Idliba za sada je to nepoznanica. Drugo ovo sto su Zidovi ucinili je izuzetno bezobrazno,cinicno i podmuklo ono sto jest da treba vidjeti odgovor Rusa jer da se tako nesto dogodilo Amerikancima nebi na tom podruciju ostali ni insekti a da je Izraelu to netko ucinio nebi bilo Damaska i Teherana zajedno dakle treba sacekati Ruski odgovor da vidimo na cemu smo. Ako ga nebude mogu se komotno kupiti i Sirije jer ce sledeci put gadjati sam Hmejmim ali ja mislim da ce zestokog odgovora biti ne zato sto je Ruski MoD optuzijo Izrael direktno niti zato sto vlast u Kremlju to zeli(nezeli vjerovatno niti sad) vec zato sto su osramoceni pred cijelim svijetom i ono najbitnije sto je… Čitaj više »

Fatih
5 godine prije

VLADIMIRE AKO NE NAREDIS ODMAZDU NE PLACI NAD KOVCEZIMA SVOJIH VOKNIKA.POKOJ IM DUSI !!!!!!!!!!!

Duki
5 godine prije

Vagine osunećene !
Tako se kriti i poslati 14 ljudi u smrt.!
Baš prava doktrina i ratni kodeks !
O milu im majku jebi Vladdo ! Udri !udri !!

Jozo
5 godine prije

Opet Rujani lete u nebo … i ovaj put ih lansirali Sirijci. Šta je sljedeće, da ih sami Rusi pobiju? Koja blamaža 😀

nemampojma
5 godine prije

Ima li netko upućeniji u vojnu tehniku da objasni je li ovo šuplja priča? Naime, nisu li ruski i sirijski sustavi nekako umreženi? Ne bi li i sirijski sustavi ovaj avion trebali prepoznati kao prijateljski?

Đuka Fićuka
5 godine prije

Bit ce odmazda svakako, samo ne odmah. Osveta se servira hladna.Ono sto se vjerojatno može očekivati prije odmazde,Putin vise nece imati vremena za Netanyahua i njegove ucestale posjete. Takodjer, Rusija ce zaposliti sofisticirano oružje blizu izraelske granice i Izrael se vise nece osjećati ugodno i nedodirljivo u akcijama poput ove.

Sirija
5 godine prije

prema komentarima koje čitam,vi svi redom želite nuklearni rat u kojem nebi preživjeli.To su provokacije od amerike da Rusija reagira i počme sukob velikih razmjera.Uz sve to ta informacija ima za ulogu da se sve strane u Rusiji ujedine protiv Putina jer u Siriji ginu Ruski vojnici.Gospodo moja,nesekirajte se vi za Ruse,znaju oni dobro kud sve to vodi,odgovor ce biti kad oni budu htjeli a ne americka drzavna elita i reziseri rata u Siriji.

Nesto smrdi
5 godine prije

Mene samo zanima kako bi ovaj portal prenio vijest da su ameri sami sebi raznijeli zrakoplov. Znaci sirijci rusima raznesu zrakoplov i onda rusi okrive izrael jer je tamo letio. Pa sto su onda aktivirali s200 ako su znali da je opasno za ruse.. meni ovo vise lici na neki ruski medijski manevar prije razaranja idliba..

čitalac
5 godine prije

Kako odgovoriti adekvatno Izarelcima?
Vratiti Hezbolah na granicu Sirije i Izraela.
Nightmare!
A onda neka se pozabave time kako je sirijski S-200 mogao srušiti njihov zrakoplov?
Zar se nisu prepoznali?
Ili je nešto drugo u igri?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

e neka su..samo kmečite a nema muda za udar

Pantsir S1
5 godine prije

Mocni Izrael.

Duki
5 godine prije

Ajmo Riddiče ?gdje si?
Region čeka tvoje objašnjenje ??

Edo
5 godine prije

“Predivno” je čitati komentare u kojima “ljudi” ne mogu prikriti svoje zadovoljstvo jer je Rusija pretrpila veliki gubitak a svjetski razbojnici još jednom pogazili sve ljudske i Božije zakone. Gdje ti “ljudi” misle da će oni biti u takvom svijetu? Misle li da će biti zaštičeni u guz*ci tih siledžija? Na početku je toplo i meko ali kako će im biti poslije?

cool
5 godine prije

Hm, sad stvarno treba hladna glava, to će biti teško. Fregata je prvi cilj, gdje god bila pobjeći neće; Izraelski F-ići, gdje god misle uzletiti na pomisao – odmah rušiti bez milosti; takvu “udicu” su i bacili Rusima za ulaz u 3 WW, zbog toga sam i počeo s “hladnom glavom”. Fregata je lak cilj i zanemariv kao objekt u bilo kojem omjeru od dva; malo će se Makrončić pjeniti ali ništa strašno; bitno je – proglasiti vojnu zonu u Sredozemlju od Sirijske granice, najmanje 400-500 milja dalje od obale; sve što je unutar toga – zna se što će biti. Testirajte ih, zašto ne? 14 obitelji neće ništa kompenzirati živote njihovih milih. Rip – vojnicima.

opet ja
5 godine prije

Šta reći nego sramota za Rusiju. Izrael je izveo već ko zna koji po redu napad na Siriju, a da ruske snage nisu reagovale. Pri tom se napadu izgleda pridružila I francuska fregata. Ovaj napad i sramot su došli odmajh nakon ruskog povlačenja iz operacija u Idlibu i sramnog sporazuma sa Erdoganom. Putin je, kao što mnogi na forumima pišu, Netanjahuova pudla…

mačak
5 godine prije

Previše je Rusija dopustila Izrelu. Tako da su na neki način i sami krivi, za ovo što im se desilo. Kako je i zašto pogođen ruski avion, je pitanje za stručnjake. Čak šta više mislim da Sirija nije ni znala za ovaj avion da je u vazduhu. Pa se verovatno nisu mnogo ni obazirali na to kog zahvataju i šta gađaju. Samo treba napomernuti da u tom avionu nisu bli redovi (pri čemu ne želim da umanjim vednost ničijeg života) nego oficiri sa znajem čije je školovanje i usavršavaje trajlao godinama. Rusija je uprla prst u Izrael, i izdato je zvanično saopštenje da imaju pravo da odogovore. Vrlo verovatno visoki činovnici Izrelske armije od muke lupaju glavom o zid, posle ovoga. Kako će stavri da se opeglaju videćemo. Možda je već peglanje i počelo da je do obaranje došlo greškom (mada u to ne verujem). Uveren sam da je i… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Izrael/usa upravo i zeli reakciju rusa jer da ne zele ne bi niti napravili ovaku zvečku a zele reakciju zato sto im je propala prilika da eskaliraju sukob zbog idliba..Nije im prošla zamka ,Idlib je rjesen a usa vise nema potrebu boraviti u siriji i polako ide pritisak na njih da se kupe kuci…
Izrael ovim cinom vise nece smijeti da prismrdi teritoriju sirije i sebe je doveo u donji polozaj prema rusima….

burt
5 godine prije

ovo je rukopis Boltona da se udari u centar alawitske vlasti da se pokaže primjer Assadu a ujedno i poruka Iranu što bi mu se moglo dogodit, očgieldno nije sudjelovala američke vojska nego Izrael i Francuska

otkad ja pisem, stani sto dalje od rusa
5 godine prije

Dakle, sirijski sustavi protuzračne obrane (S-200) ne mogu razlikovati izraelski F-16 i ruski IL-20? Sirija obori ruski avion i Rusija optužuje Izrael.

njonjo
5 godine prije

Ne znam što misliti. Puno je pitanja, a odgovora, suvislih ni blizu. Čini mi se da će biti puno medijskih prepucavanja sa svih strana. Činjenica je da neki likuju, neki su zbunjeni, a vrijeme će pokazati “čija majka crnu vunu prede”

Maus
5 godine prije

Okupirajtr golansku visoravan i uspostavite no flight zone I delret u siriji vlasti da svaka strana vojska osim ruske smatra se ciljem neprijateljima.

Laki Topalović
5 godine prije

U 70 komentara prevladava retorika Rusi su pi*če. Jel se itko zapitao kada se u kojem ratu borbeni zrakoplov skrivao iza, uvjetno rečeno, prijateljskog zrakoplova pod vatrom PZO. Ja za taj “trik”, kojeg su eto , izmislili Židovi, nisam čuo, osim ako je bilo slučajeva u WW2. Tko je ovdje pi*ka, stvarno ne znam. neće Rusi oboriti nijedan izraelski zrakoplov, niti će se dogoditi tamo ništa strašno, ali bi mogli reći kako nemaju ovlasti da zadržavaju IRGC i Hezbollah i iranske milicije nigdje u Sirijji, jer ih je pozvao Assad, a to je njegova zemlja, nije Rusija.

Aragorn
5 godine prije

prodje li ovo olako,odustajem od misljenja da je Rusija drugacija,nazalost…

josip b t
5 godine prije

Kvalitetni piloti a rusima kazna sto su d osmisleni

Bozon
5 godine prije

auuu. Ovo je kao samaranje Rusije bez ruku.

ben-hur
5 godine prije

izraelci mlate po području latakije, samo par kilometara od ruske baze, a rusi ne smiju ni mrdnuti…. haha… :)))

oportunista
5 godine prije

Tandara broć. Neće Rusi nista uraditi Izraelu. Zna Putin ko im je gazda.

otkad ja pisem, stani sto dalje od rusa
5 godine prije

Dakle, sirijski sustavi protuzračne obrane (S-200) ne mogu razlikovati izraelski F-16 i ruski IL-20? Sirija obori ruski avion i Rusija optužuje Izrael.

Niko
5 godine prije

Vrijeme je za obračun.Ili niste trebali dolaziti u Siriju.Znali ste što vas čeka.Vjerovanje, miroljubivost tolerancija .Ako je to mudrost Putina onda je to loša i naivna procjena.To je sada nemoć.Pustiti miroljubive golubove ,dok okolo kruže jastrebovi.Odgovornost je na Šojguu i General štabu.Usput svaki dan nas bombardujete sa novim naoružanjima i velikim šokovima za Amerikance.Neznam ko je sada šokiran.Biće interesantno…

Arkaj
5 godine prije

Mnogo je ovdje komentatora dječaka koji se prave muškarci. U svaku eskalaciju i rat možeš ući kad god hoćeš ali možeš li izać kad hoćeš i pod uvjetima koje hoćeš?
Ovo upravo onako kako su to rusi i opisali – neprijateljski potez kojim su izraelci doveli u opasnost ruski avion i posadu a koji je tragično završio. Rusi imaju mnoge načine da odgovore na ovaj čin ali to sigurno neće bit sukom s izraelskom vojskom. Dijelom ovaj događaj ipak baca sjenu na sirijsko-rusku protuzračnu obranu jer su ispaljene rakete na vlastiti avion. Jedan od odgovora može bit širenje zone zabrane letenja iznad cijelog libanona i dublje u mediteran od obale što bi otežalo izraelu vršenje napada na Siriju. Jasno upitno je može li se sklopit takav dogovor s Libanonom….

Sirija-Rusija
5 godine prije

Stvarno puno komentatora prevrsilo svu mjeru a ide o slijedece:Rusija bi trebala biti kaznjena u slusaju napada na Izrael a to bi bio veliki bod za cioniste koji žele pod svaku cjenu unistiti Izrael.Nastao bi veliki konflikt,3 svjetski rat itd.To je sada borba pojedinaca koji su jako vezani za americku drzavnu elitu,neide vise o tome kako sacuvati imanje,sacuvati svoju moc,sistem upravljanja,sva ta americka elita sada bori se za goli zivot ako izgube svi redom idu pod sjekiru ,cjele rodbine,grupe klanovi itd.Pobjeđuje onaj tko u takvoj situacija sacuva hladnu glavu u rijesavanju vaznih situaicja a to je Putin i Rusija,oni c ena kraju svega toga biti pobjednici.Toliko od mene,nemam namjeru vise pisait nista na temu,nema smisla,jer ionako vecina komentatora sve to nerazumije a nezanima ih sto je realnost,sto je sitina svega toga a sto dezinformacija.

rodoljub
5 godine prije

Rusi ponovno naivni. Veruju u rec Izraelcima, Pentagonu i NATO-u , iako se vec vise puta pokazalo da su oni lazovi i podmukli zlotvori , govna od ljudi. Ovo je namerna provokacija – otvoren pokusaj da se zapocne direktni sukob sa Rusijom. Pred Rusijom je teska odluka: ako uzvrati, bice optuzena za pocetak svetskog rata, a ako nista ne ucini, bice diskreditovana i ponizena. Ne moze se vecitom odbranom od raketa (sto Rusi neprekidno cine) voditi rat protiv onih koji napadaju , jer u takvim slucajevima napadac je uvek u prednosti. Napad je najbolja odbrana . Pitanje je kako i kolikom snagom Rusi trebaju udariti na Izraelce, na Idlib i americke trupe u Siriji, a da to ne bude pocetak velikog svetskog rata, u kojem bi nuklearno oruzje sigurno bilo upotrebljeno . Situacija je veoma zajebana.

....
5 godine prije

Pokusava se produzit rat u Siriji iz vise razloga i ne biraju se sredstva. Ja osobno bi potopio Francuze i nebi pustio ni jedan F16 da se vrati, a dali bi to bilo ispravno ….. Pogledaj te sta se tamo desava, cim se pocne smirivat u jednoj drzavi eskalira u drugoj. Dok god Rusi uspiju balansirat i da dodje so nekog mira raspast ce se i Izrael i USA. Izraelu nikako nepasu stabilne i jake drzave u okruzenju. Sad koji bi odgovor bio primjeren za Izrael, recimo neki teroristicki napad za koji se moze okrivit Palestinu……..

Komšija
5 godine prije

A čiji si ti?

ben-hur
5 godine prije

sankcije, rat u siriji, ulaganje u vojno naoružanje, vojne vježbe i sl. polako ali sigurno jedu rusiju iznutra. sve više im narod protestuje po ulicama dok je sve veća diktatura i hapšenje radnika po ulicama. rusija će se urušiti ko kula od karata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.