Šta za Rusiju znači neizvršenje spoljnog duga?

Rublja
17 komentara

Zapadni mediji izvještavaju da se Rusija suočava sa kašnjenjem svog vanjskog duga po prvi put od 1918. Moskva je bila primorana da plaća kamate na obveznice u rubljama nakon što je Vašington blokirao plaćanja u dolarima.

Kakva je reakcija Rusije na potraživanja po neizmirenim obavezama?

Moskva je odbacila te tvrdnje i optužila Vašington da pokušava da izvede veštačko neplaćanje obaveza, objašnjavajući da je zemlja voljna i sposobna da servisira svoj spoljni dug. Prelazak na otplatu u rubljama ne znači neizvršenje duga, naglasio je ministar finansija Anton Siluanov.

Kako Moskva planira servisirati svoj spoljni dug?

Prema novom mehanizmu plaćanja, koji je nedavno najavio i potpisao predsednik Vladimir Putin, Moskva svoje obaveze smatra ispunjenim „ako su ispunjene u rubljama u iznosu koji je ekvivalentan vrednosti obaveza u stranoj valuti“ po kursu na dan dana transfera sredstava u centralni depozitar (NSD), preko kojeg će biti isplaćena povjeriocima.

Zašto Rusija plaća obveznice u rubljama?

U maju su SAD okončale odricanje od plaćanja obveznica koje je omogućilo Moskvi da servisira svoj dug u dolarima. Rusko Ministarstvo finansija je naknadno saopštilo da će Rusija, kako bi odbranila svoju reputaciju pouzdanog zajmoprimca, servisirati svoje obaveze po evroobveznicama u nacionalnoj valuti, rublji, ako ne bude u mogućnosti da plati u stranoj valuti.

Šta za državu znači neizvršenje obaveza?

Zemlje u neizmirenim obavezama ne mogu jeftino pozajmiti novac preko međunarodnih finansijskih institucija jer se smatraju rizikom.

Kako to utiče na Rusiju?

Nema razloga da Moskva izdaje obveznice. Zemlja ima nizak dug od oko 16 % BDP-a, jer se tradicionalno ne oslanja mnogo na zaduživanje. Za poređenje, većina zapadnih zemalja ima dugove blizu ili znatno iznad 100 % svog BDP-a.

Koliku štetu privredi zemlje nanosi neizvršenje obaveza?

U smislu zapadnog finansijskog sistema, to nije bitno. Sankcije onemogućavaju Rusiji da trguje kao nekada. Većina zapadnih kompanija se povukla i pozajmljivanje novca od zapadnih finansijskih institucija nije moguće. To obesmišljava kreditni rejting Rusije na Zapadu.

Kako to utiče na preostale trgovinske partnere Rusije?

Što se tiče Kine, Indije i drugih velikih partnera, to nema negativnog efekta. Trgovina Rusije sa partnerima iz BRICS-a porasla je za skoro 40 % u prvom kvartalu 2022. sa 164 milijarde dolara ostvarenih prošle godine. Trgovinski partneri Rusije bili su željni da zamijene zapadne kompanije u Rusiji.

Koje su alternative Moskve zaduživanju u zapadnim institucijama?

Finansijske institucije, poput Nove razvojne banke BRICS-a (NDB), koju su osnovale zemlje članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, s ciljem finansiranja infrastrukturnih i razvojnih projekata u zemljama u razvoju, mogle bi biti dobra opcija za Rusiju.

Koje su potencijalne posledice?

Zapad poriče da bi moguće rusko neplaćanje moglo imati uticaj na globalna finansijska tržišta i institucije koje je proizašlo iz ranijeg neplaćanja domaćeg duga 1998. Tada je ruska neispunjenost obveznica u rubljama nagnala američku vladu da uskoči i pridobije banke da spase veliki američki hedž fond čiji bi kolaps, kako se strahovalo, mogao uzdrmati širi finansijski sistem.

Međutim, investicijski analitičari priznaju da bi vlasnici ruskih obveznica mogli pretrpjeti ozbiljne gubitke kao rezultat zapadnih akcija i pokrenuti tužbe protiv američke vlade, koja je spriječila isplate Rusije u dolarima. Moskva ističe da pokušaji da se Rusija gurne u bankrot samo podriva reputaciju zapadnog finansijskog sistema.

BankrotrusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To za Ruse ne znači baš ništa.

1 godina prije

NE ZNAČI NIŠTA!!!
Jer, Rusija je svoj dug platila u mjesecu maju.
Agenciji, koje posreduje u tom poslu.
I ta agencija nije prosljedila novca do banke, zbog sankcija.
I MORAŠ ČITATI BAREM 10 MEDIJA, DA BI DO TE INFORMACIJE DOŠAO!
A svi ostali zavode raju, koja 10 medija ne čita!

Alex
1 godina prije

Plaćat će plin u rubljama,kome treba plina.

Selena
1 godina prije

Измирили су рату у рубљама, и ћао!

gargamel
1 godina prije

Sibir je pun sredstava za placanje, tako da nema sikiriki!

rope
1 godina prije

da i

sad ce mmf i svjetska banka natjerati europske korisnike da uvode nove sankcije
ka npr
-zabranu prodaje mercedesa vwa audija i sl
-nove sankcije na energente
-prometnu (avio) izolaciju rusije itd
pa vec i vrapcici znaju kome se u stvari na taj nacin jaja stavljaju u skripac a tko profitira…

dragi admine
svejedno dali ces odobriti ovaj komentar ili ne ja osobno logicno.com brisem
lp

tihobl
1 godina prije

Brazil kao najveci uvoznik vjestackih djubriva na samitu se pobrinuo da od Rusije izvuce garancije o snabdjevanju djubrivima, a Kina i Indija garancije o hrani. Kina nudi Rusiji dijelove za svu zapadnu operemu i salje ponudu da zamjeni vozni park rusa kineskim vozilima. Indija nudi da udje sa svojim lancem trgovina. Prici se pridruzila i Argentina koja nudi hranu.

G7 je raspravljao samo o modi: Da skinemo sako? Necemo. Hocemo. Necemo.
Zapeli su na prvoj tacki dnevnog reda oko koje se nisu mogli dogovoriti.

1 godina prije

A ko kaže da rusija ne ispunjava svoje obaveze ? Trećerazredna ” rejting ” agencija..Koja služi…Ničem !
Ovima na zapadu je prokuhao mozak..

Lucija, prva
1 godina prije

Je li vam jasno daje USA za* ebala svoje građane, vlasnike ruskih obveznica?

A koji su ih bili prisiljeni – prodati.

Naravno, po nižoj cijeni.

Mrčikola
1 godina prije

Ništa osim da Rusija nastavlja učestvovati u stoljetnoj igri u kojoj, na kraju svake partije, sirotinja nayebe.
Svako inostrano zaduživanje u “fiatu” je jedan vid veleizdaje…ali, yebiga, veseli vladajuće, opoziciju, pope, činovnike, službenike, administratore, vladine i nevladine udruge, mlađahne umirovljenike, umjetnike, sportaše…ma, sve osim sirotinje čija će pokoljenja vraćati glavnicu i kamate.
Kako li su to majstori osmislili i uvalili Zemljanima…baš su majstori, yebali mater.

Abortirani Joe
1 godina prije

Ovako nešto može da smisli samo bolesnium, neće da uzme pare za dug samo da bi rekao “evo, bankrotirali su, nisu platili u određenom roku”,.

gost
1 godina prije

Kome točno Rusija duguje svoj dug? Odnosno, koja bi bila metoda naplate duga u slučaju nepoštivanja – sankcije, invazija? Igrokaz

Agron Dark
1 godina prije

dugujem ti pare i trudim se da ti ih vratim a ti mi kažeš ne, nemožeš mi vratiti, moraš bankrotirati tj. moraš proglasiti da mi nisi sposoban vratit pare. ko tu na kraju puši?? kakav monumentalni autogol. kako GLUP moraš biti da svog dužnika gurneš od sebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI