Stanje u Kataloniji kritično. Senat Španjolske ukida upravo proglašenu nezavisnost (UŽIVO)

Proglašenje neovisnosti Katalonije
51 komentar

Kao što se očekivalo, unatoč vrlo jasnim zakonskim preprekama, katalonski parlament je proveo glasovanje potrebno da se proglasi nezavisnost Katalonije. Sa 70 glasova za, 10 protiv, 2 suzdržana i 51 zastupnika koji su bojkotirali glasovanje proglašena je ”Republika Katalonska kao neovisna i suverena država”.

Sve se dogodilo tijekom bizarne, napete i teške plenarne sjednice parlamenta, a rezultat glasanja je prihvaćen protiv očitog odbacivanja oporbenih zastupnika, koji su napustili sjednicu ispraćeni povicima ”Živjela Katalonija!”.

Tekst nedavno usvojene rezolucije uključuje prijedlog za “konstituiranje Republike Katalonije kao neovisne i suverene, pravne, demokratske i socijalne države”.

Istog trenutka se pojačao sukob sa španjolskom državom, čiji je Senat odmah odobrio mjere za primjenu članka 155. Ustava, čime se ukida postojeća katalonska autonomija.

Premijer Španjolske Mariano Rajoy je ranije u Senatu rekao ”kako je njegova namjera da Katalonija sama sazove izbore što je prije moguće”, te podsjetio da će u suprotnom raspusti pokrajinski parlament, španjolska vlada će provoditi odredbe iz članka 155. Ustava Španjolske.

Odmah nakon objave vijesti je parlamentu Madridu s 214 glasa za, 47 protiv i jednom suzdržanim izglasao aktivaciju članka 155. Ustava.

Protiv uvođenja ove mjere su bili savezni senatori Demokratske europske stranke Katalonije (PDeCAT), Europska ljevica Katalonije (ERC) i Podemos.

Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
norman
6 godine prije

još jedan novi rat..

Korisnik_postoji
6 godine prije

Opet rat! Ljudi, recite kuda zbrisati?

hiber
6 godine prije

Stvarno vam je clanak dno dna. Babic bar piše navijački ali bar sa razumijevanjem. Prvo je naslov pogrešan, jer je Katalonija proglasila nezavisnost, a Senat je ukinuo autonomiju, što će u španjolskom slučaju imati daleko ozbiljnije reprekusije od onih prema samoj Kataloniji. Drugo, namijerno ste izmjenili tijek stvari, jer je Katalonija proglasila nezavisnost, kada je postalo očigledno da se Madrid poistovijetio sa Španjolskom predstavljajući se kao tumač i čuvar Ustava. Te treće i najvažnije, jest što se u srži radi o sukobu koncepcija unutar EU, odnosno luđačkoj ķošulji koju je Juncker nametnio Kataloniji u kojoj se ona kroz davanja Madridu zapravo morala zaduživati, a za uzvrat je imala tobožnju autonomiju. Sada je Katalonija umjesto krave muzare Madridu i razbludnom kralju postala uteg oko vrata.

Rtrtrt
6 godine prije

Sta cekas, ajde ti gini i odsjecaj udove sebi nekrofilu. Ja ne zelim rat smradovi secesionisticki.

Alerik
6 godine prije

Zapravo je najveće pitanje – A što sad? Čin proglašenja neovisnosti bilo je najlakše izvesti. Ako katalonska elita nema spremljen operativni plan što učiniti s tom neovisnošću, onda ne treba dvojiti kako će na dugi rok centralna vlast bez krvoprolića, bez rata polako preuzeti kontrolu nad Katalonijom, pozatvarati odgovorne lidere za ‘protuustavno djelovanje’. Sasvim druga stvar je ako među katalonskim redovima ima nekog poput Varoufakisa (bivšeg grčkog ministra financija čije šef Vlade nije imao petlje poput Katalonaca) i razrađen financijski plan u kojem će od poreznih davanja napraviti svoju internu valutu, a ostatak namirivati dosadašnjim tijekom novca od izvoza. Ako je Katalonija u suficitu u razmjeni s inozemstvom i novim španjolskim inozemstvom, onda će stvari biti lakše. Međutim, niti centralna vlast neće stajati skrštenih ruku, potrudit će se da im zatvore svaki priljev novca. Ne bi iznenadile ni sankcije protiv Katalonije svih vrsta. To opet ne mora značiti smak ideje… Čitaj više »

Mate Jebach
6 godine prije

Odluka o nezavisnosti Katalonije je nelegalna jer je u sukobu s ustavom Španjolske donesenog u vrijeme fašističke i centralističke Španjolske sa ciljem očuvanje Španjolske po svaku cijenu. I sad to treba biti neki meritorni dokument kojem se svi moraju klanjati? Donjeli ga fašisti bez pitanja iti jednog katalonca što oni misle o tome.

Kajzer Soze
6 godine prije

Pandorina kutija je otvorena sa Kosovom sad treba kupiti kokice zavaliti se u fotelju i gledati kako im se odbija od glavu ono što su sami zakuvali ( mislim na EU )

Koča Popović
6 godine prije

Roko druze, racio je uvijek vazan. Navijanje ne donosi nista. Ako europskim gospodarima na tlu SAD-a, bude u interesu rat, krv ce pasti kao u svakom sukobu nakon 1945.

Georgij Žukov
6 godine prije

Prvi i drugi, izvjesni treci i svi gradjanski i bratoubilacki ratovi ,koordinirani su iz jednog centra moci , to su la famiglie koje upravljaju svijetom , u suprotnom bi vec odavno dozivjeli armagedon , naime radi se o tome kada god robovlasnicko drustvo odnosno kapitalizam dodje u krizu , organiziraju manje ili vece ratove ,a sve zbog toga da bi odrzati na zivotu taj djavolji izum eksploatacije milijarde ljudi za upraznjavanje sodome i gomore manjine .

Alen
6 godine prije

Prijatan glas iz druge sobe se javlja
kaze da je pocelo
kaze da je pocelo
idemo

Bill Clinton jr.
6 godine prije

sve su ovo karmičke posljedice raspada yu i europskog stava prema tom igrokazu, scenarij i režija anglo-amerikanci i njihovi “najviši” domeni demokratije: okultno-politički think-tankovi…

Zvrk
6 godine prije

čestitam tobožnju nezavisnost koju iniciraše otvorena društva i tajne službe? kako da ne.

m.ivanisevic
6 godine prije

Živjela nezavisna Katalonija, dolje imperijalističko kolonijalistička Kastilja!

Andrej
6 godine prije

70 ZA, 10 PROTIV i 51 BOJKOT, baš i nije čista situacija. (to je 70 ZA i 61 koji ne podržavaju tu priču) Mit slobodnog društva je u pravilu posljedica odlučivanja amorfne mase, tzv. “večine”, a tu istu večinu čini masa pogubljenih staraca, masa starijih adolescenata koji se većinom nisu prihvatili nikakvog ozbiljnog posla, masa drkedžija kojima je pojam slobode sveden na izvikivanje “Ole, ole” na utakmicama, masa tjelesno zdravih beskičmenjaka koji će se munjevito zakačiti na programe socijalne pomoći, te svakako masa neosviještenih radnika. Sjetim se ponekad zastava 90-tih, pa preko tih zastava položim današnju sliku balkanskih banana-državica i uvijek dođem do istog zaključka. Kapitalistička paradigma nikada neće dozvoliti da dignemo glavu jer nas žele neuke, povodljive, te da se međusobno gledamo kao vuci. Referendum u Kataloniji je samo reality show, sa tisućama učesnika pod vedrim nebom, te najavom krvavog obračuna sa saveznom vladom, što će svakako pridonijeti gledanosti.… Čitaj više »

Ljutko
6 godine prije

Živjela slobodna Katalonija. Uživam gledajući kako nestaje država Španjolska koja je bila glavni kritičar Madura u Europi.
Vijore se zastave i sa srpom i ćekićem a skidaju se europske zastave izdajničke Europe koja je okrenula leđa demokraciji.

fenix
6 godine prije

Ovo se bas zakuvalo. Ali opet vise je nego izvjesno da se Spanske odluke nece sprovoditi u Kataloniji odnosno jedini nacin da suspenduju neovisnost jeste vojska a to znaci rat u sta nevjerujem. Ali ako se gleda sa povijesnog prava Katalonci imaju pravo ma neovisnost definitivno jesu posebna nacija i imaju kompaktibilnu teritoriju kroz proslost cak od 10 vijeka.

Tomica
6 godine prije

Baskija, o Baskija državo nezavisna, što prije to bolje.

Hezbollah
6 godine prije

Opet će za sve biti krivi Rusija i Putin. Sad za atentat na JFK žele okriviti Rusiju, ali se tada ta država zvala SSSR, onda možda i nije kriv Putin nego Nikita Hruščov koji je tada “vladao”. A jesu li Katalonci pitali Baske mogu li izać, i zašto se ne javlja ETA(Euskadi Ta Askatasuna)?

Perun
6 godine prije

Ova situacija nije baš za uspoređivati sa SFRJ jer je i španjolski ustav bitno drugačiji tj. nema samoopredjeljenja do otcjepljenja. Ili prevedeno ništa bez blagoslova Madrida i promjene ustava. Dalje se ne bih upuštao u prognoze jer ostrašćenom masom je lako manipulirati što smo imali prilike osjetiti na svojoj koži, pretpostavljam da se na portalu velika većina sjeća 1990. i dolaska “demokratskih promjena” dok oni mlađi znaju nešto iz priča. Pa malo i da bacim na crni humor Španjolci i Katalonci nisu baš toliko ludi da ih iz bratskog zagrljaja baciš u međusobno klanje kao stanovita balkanska plemena. Ili ipak jesu? Vrijeme će pokazati.

Jovanović Čedomir
6 godine prije

Kad ima volje,ima i nacina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.