fbpx

Stanje u Kataloniji kritično. Senat Španjolske ukida upravo proglašenu nezavisnost (UŽIVO)

Proglašenje neovisnosti Katalonije

Kao što se očekivalo, unatoč vrlo jasnim zakonskim preprekama, katalonski parlament je proveo glasovanje potrebno da se proglasi nezavisnost Katalonije. Sa 70 glasova za, 10 protiv, 2 suzdržana i 51 zastupnika koji su bojkotirali glasovanje proglašena je ”Republika Katalonska kao neovisna i suverena država”.

Sve se dogodilo tijekom bizarne, napete i teške plenarne sjednice parlamenta, a rezultat glasanja je prihvaćen protiv očitog odbacivanja oporbenih zastupnika, koji su napustili sjednicu ispraćeni povicima ”Živjela Katalonija!”.

Tekst nedavno usvojene rezolucije uključuje prijedlog za “konstituiranje Republike Katalonije kao neovisne i suverene, pravne, demokratske i socijalne države”.

Istog trenutka se pojačao sukob sa španjolskom državom, čiji je Senat odmah odobrio mjere za primjenu članka 155. Ustava, čime se ukida postojeća katalonska autonomija.

Premijer Španjolske Mariano Rajoy je ranije u Senatu rekao ”kako je njegova namjera da Katalonija sama sazove izbore što je prije moguće”, te podsjetio da će u suprotnom raspusti pokrajinski parlament, španjolska vlada će provoditi odredbe iz članka 155. Ustava Španjolske.

Odmah nakon objave vijesti je parlamentu Madridu s 214 glasa za, 47 protiv i jednom suzdržanim izglasao aktivaciju članka 155. Ustava.

Protiv uvođenja ove mjere su bili savezni senatori Demokratske europske stranke Katalonije (PDeCAT), Europska ljevica Katalonije (ERC) i Podemos.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
norman
Gost
norman
3 godine prije

još jedan novi rat..

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije

Opet rat! Ljudi, recite kuda zbrisati?

X3M
Gost
X3M
3 godine prije

Engleska, Irska, Island, Mauricijus, Djevicanski otoci, Kajmansko otocije, Švicarska…

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Novi Zeland druze , tu sada milijarderi grade vile u slucaju opsteg raspada sistema.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Stvarno vam je clanak dno dna. Babic bar piše navijački ali bar sa razumijevanjem. Prvo je naslov pogrešan, jer je Katalonija proglasila nezavisnost, a Senat je ukinuo autonomiju, što će u španjolskom slučaju imati daleko ozbiljnije reprekusije od onih prema samoj Kataloniji. Drugo, namijerno ste izmjenili tijek stvari, jer je Katalonija proglasila nezavisnost, kada je postalo očigledno da se Madrid poistovijetio sa Španjolskom predstavljajući se kao tumač i čuvar Ustava. Te treće i najvažnije, jest što se u srži radi o sukobu koncepcija unutar EU, odnosno luđačkoj ķošulji koju je Juncker nametnio Kataloniji u kojoj se ona kroz davanja Madridu zapravo morala zaduživati, a za uzvrat je imala tobožnju autonomiju. Sada je Katalonija umjesto krave muzare Madridu i razbludnom kralju postala uteg oko vrata.

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Hiber
Ovo je odgovor Evropi koja je svim silama razbijala Jugoslaviju i naravno Kosovo e sad vam se vraca bez da Srbi prstom mrdnu i na na kraju ce Srbija biti pobjednik bez da ista uradi kao i uvjek do sada bice na strani pobjednika blizimo se tom djelu povjesti Hiber.

Mali
Gost
Mali
3 godine prije

A gdje uvijek Srbe stavljaš!?…oni su kao bitni, kao i Hrvati, Slovenci, ma daj ohladi sa tim usporedbama!

igi
Gost
igi
3 godine prije

Da srbi kao narod imaju muda povjest je zaista pokazala od antiosmanlijskih ratova do drugog balkanskog ww1 i ww2 …međutim srbi su pokazali i neograničenu bedastoću,glupost,bahatost i iracionalnost koja je malo usporediva s ičim na svijetu počevši od podrške naivnomstvaranju jugoslavije 1918. britanskog simovićevog puča 1941,preko užičkog ustanka 1941 i krvavih posljedica istoga,potom podrške komunistima čiji se vođa 1941. izjašnjavao kao jugosloven da bi 60tih postao zagorac hrvat…,zatim stvaranja nacionalističke euforije i nasilne težnje da pripoji teritorije susjednih republika matici srbiji iako se u to vrijeme u europi nacionalizma svi odrekli a rusi su dopustili kao veliki ozbiljan narod da im 100tine milijuna sunarodnika ostane izvan rusije a vrhunac je dvomjesečni sukob NATO saveza sa srbijom koja je u njihovim očima bila kao mušica na leđima slona,…sve je to posljedica velikosrpske megalomanije čiji je uzrok jugoslavija,međutim raspadom jugoslavije srbija je pronašla sebe i prepoznala se u ogledalu kao mali narod i upravo se u tom trenutku uzdigla iz jame jugoslovenstva.i postala samosvjesna država…

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije

Sta cekas, ajde ti gini i odsjecaj udove sebi nekrofilu. Ja ne zelim rat smradovi secesionisticki.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Zapravo je najveće pitanje – A što sad? Čin proglašenja neovisnosti bilo je najlakše izvesti. Ako katalonska elita nema spremljen operativni plan što učiniti s tom neovisnošću, onda ne treba dvojiti kako će na dugi rok centralna vlast bez krvoprolića, bez rata polako preuzeti kontrolu nad Katalonijom, pozatvarati odgovorne lidere za ‘protuustavno djelovanje’. Sasvim druga stvar je ako među katalonskim redovima ima nekog poput Varoufakisa (bivšeg grčkog ministra financija čije šef Vlade nije imao petlje poput Katalonaca) i razrađen financijski plan u kojem će od poreznih davanja napraviti svoju internu valutu, a ostatak namirivati dosadašnjim tijekom novca od izvoza.
Ako je Katalonija u suficitu u razmjeni s inozemstvom i novim španjolskim inozemstvom, onda će stvari biti lakše. Međutim, niti centralna vlast neće stajati skrštenih ruku, potrudit će se da im zatvore svaki priljev novca. Ne bi iznenadile ni sankcije protiv Katalonije svih vrsta. To opet ne mora značiti smak ideje o nezavisnosti. Ako Katalonija ne bude imala drugog izbora i ako je EU otkanta, može sama kreirati svoju valutu. E tek tad bi centralna vlast poslala vojsku.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Katalonci su ovim proglašenjem neovisnosti pokazali cijleom svijetu snagu demokracije i pravo je čudo zašto takvom demokratskom raspletu ne aplaudira čitav slobodarski svijet. Napravili su referendum (a centralna vlast ga tipično totalitaristički zabranila), prebrojali glasove i onda opet demokratski, s većinom glasova donijeli odluku o proglašenju samostalnosti.
Sličan referendum su proveli stanovnici Krima i nakon toga se pripojili Ruskoj federaciji.
Ne može se jednom veličati demokraciju,a drugi put na nju slati tenkove.

Mali
Gost
Mali
3 godine prije

Slažem se sa tobom, i samo da nadodam Kosovo i Kosovara, sve isto!

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Dodaj tu i Sao Krajinu i RSK I Herceg Bosnu…

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

I Vojvodinu i Sanđak. Alerik, što si ti po nacionalnosti?

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

@pogon na sve četiri Po nacionalnosti sam Slaven, starosjedilac od neolita do danas:)

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije

Odluka o nezavisnosti Katalonije je nelegalna jer je u sukobu s ustavom Španjolske donesenog u vrijeme fašističke i centralističke Španjolske sa ciljem očuvanje Španjolske po svaku cijenu. I sad to treba biti neki meritorni dokument kojem se svi moraju klanjati? Donjeli ga fašisti bez pitanja iti jednog katalonca što oni misle o tome.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

rat je za evropu predvidjen ionako a zasigurno je da bi stara evropa vjerovatno opet zakuhala balkan kao sto su to vec ucinili jedanput ovaj put je na nama da budemo mirni i da sa distance gledamo kako se oni kolju kao sto su oni gledali nas

milan
Gost
milan
3 godine prije

Nema sanse da ne bude picvajsa i na Balkanu, samo se ceka startni pucanj. Samo malo strpljenja, izmislit ce Anglosaksonci i Ameri projekat i za nas, pa tu je, Li i ostala gamad bjelosvjetska, a mi “francuske sobarice” palimo se na: ajde daj budi poslusna i biti ce ti poslije “igranke” lijepo!

bhbhbh
Gost
bhbhbh
3 godine prije

mate jebach ne pisi dezinformacije i izmisljotine. katalonci su izglasali i potpisali ustav i to 80%. Ti o tome ocito ne znas nista, pa se pitam zasto ovako agresivno trolas. jel pao kakav sendvic danas ahahaha.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

Pandorina kutija je otvorena sa Kosovom sad treba kupiti kokice zavaliti se u fotelju i gledati kako im se odbija od glavu ono što su sami zakuvali ( mislim na EU )

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije

Pandorina kutija je otvorena invazijom na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu a na kraju Kosovo.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Kad je to izvrsena agresija , jedian agresija je bila na kasarne JNA koje su tu gde jesu od kraja 2 sv rata , pucali su na momke od 19 18 godina koji su sluzili vojni rok , odsekli struju i vodu kasarnama , sramota jednom recju.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije

U trenutku proglašenja neovisnosti federalna vojska postaje okupacijska strana sila i treba je razoružati. Jugoslavija je umrla 4.5.1980

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Od danas treba Katalonci da pucaju na Spansku policiju i vojsku .
Ali toga nece biti , jer nemaju podrsku spolja , e tu lezi zec.
Sto se tice JNA, a sta su trebali da se predaju paravojnim formacijama HOS i Zengama …
Svasta je bilo u toj revoluciji , ali nemojte da pricate sada crno belu pricu .
Prelazak iz jedne drzave u drugu ne ide glatko , ima tu dosta politike , zato se ne otkrivaju arhivi iz tog vremena , inace bi prica bila drugacija (istinita).

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

Reci druže kao prvo molim te jel Španska vojska agresor u Kataloniji u ovom trenutku al majke ti budi objektivan i drugo ako vam je federalna vojska u trenutku proglašenja nezavisnosti postala agresorska zašto onda niste vratili Istru Italijanima jer vam je taj agresor upravo i dao Istru i treće treće zašto se onda niste odrekli i granica AVNOJ-a jer i one su produkt djelovanja tog agresora !

Goran
Gost
Goran
3 godine prije

Izdaja je stgla sa zapada SFRJ. Svi to znamo.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Riddick- Tko god te je informirao o događajima u Hrvatskoj 90ih slagao te je. Neposredni sam sudionik tih događaja i mogu ti potvrditi da nije pucano na nikoga u vojarnama. Ali jeste iz vojarni. A struju i vodu bilo je uzalud isključiti jer su vojarne imale svoje bunare i agregate.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

To su sve trebali politicari lepo da rese , mislim da je postojala necija zelja da se ovde dobro zarati , sto i zbog cega ne znam , ali nije moralo ovako.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Zbog silnih miliona na racunima odredjenih

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

Mate Kosovo nije unijelo državnost u Jugoslaviju ono je bilo sastavni dio Srbije tako da se ne može izvršiti agresija na svoju teritoriju,da li je Hrvatska izvršila agresiju na nekadašnju RSK !

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Kosovo je cak proglasilo ne zavisnost 2008 a tad nije bilo ni vojnika ni policajca na kosovu, a pod upravom Administracije ujedinjenih nacija(UMNIK) je od 1999 ..

Goran
Gost
Goran
3 godine prije

Sve su pokrenili slovenacka i hrvatska udba.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ako ćemo biti objektivni JNA nije izvršila svoju ustavnu ulogu. Umjesto da zauzmu granične prijelaze izveli su fingirani rat sa Slovenijom po onoj “idite bre što pre”. Kad je Predsjednik SIV-a Ante Marković tražio hapšenje Miloševića i Tuđmana to nije dolazilo u obzir. Zatim bilo je tu napada na civilne ciljeve iako su ti isti civili financirali JNA i imali pravo očekivati zaštitu bez obzira na nacionalnost a vrhunac kompromitacije doživjeli su zajedničkim ulaskom sa četnicima u Vukovar. Da se razumijemo svjestan sam progona Srba u Vukovaru prije početka borbi od strane HDZ paravojske ali to ničim ne opravdava čin veleizdaje jer ne možeš ovima reći da su paravojska i surađivati s drugim paravojnim formacijama kojima je isto tako cilj rušenje SFRJ. Jedino su imali suprotstavljene vizije granica na ruševinama YU. Da ne pričamo o nečasnom ponašanju i pokolju ratnih zarobljenika koji su u najmanju ruku imali pravo na suđenje i JNA im je trebala garantirati sigurnost. Zanimljivo da je i Tuđman mogao naručivati likvidacije na teritoriju pod kontrolom JNA. Očigledno da je i sam vrh JNA bio potkupljen i tako je ova vojska otišla u povijest kao veleizdajnička. Raspala se i po nacionalnom i po političkom ključu jer se micalo projugoslavenske kadrove srpske i crnogorske nacionalnosti. Još kad dodamo da je Tuđman bivši general JNA čovjek se zapita otkad su ti likovi trenirani za rušenje SFRJ? Inače JNA je imala takvu situaciju da je hapšenjem nekolicine ratnih huškača počev od Slobe, Franje, Alije mogla spriječiti krvoproliće. Nije se htjelo jer krvoproliće je bilo cilj. Zapadu nije trebalo vojno rasturanje kad je JNA kao jedina legitimna vojna sila na teritoriju SFRJ plesala po njihovim taktovima, svaka čast malobrojnim oficirima koji su do zadnjeg vršili svoju dužnost a danas im se ni grob ne zna. Vjerovatno se još vode kao nestali, trebalo bi pitati preživjele iz KOS-a da li znaju nešto o tome.

Gervasius Twinklminkelson
Gost
Gervasius Twinklminkelson
3 godine prije

Dugo ne pročitah bolji komentar na temu ex Yu, opet bravo Perunika ?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Roko druze, racio je uvijek vazan. Navijanje ne donosi nista. Ako europskim gospodarima na tlu SAD-a, bude u interesu rat, krv ce pasti kao u svakom sukobu nakon 1945.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Prvi i drugi, izvjesni treci i svi gradjanski i bratoubilacki ratovi ,koordinirani su iz jednog centra moci , to su la famiglie koje upravljaju svijetom , u suprotnom bi vec odavno dozivjeli armagedon , naime radi se o tome kada god robovlasnicko drustvo odnosno kapitalizam dodje u krizu , organiziraju manje ili vece ratove ,a sve zbog toga da bi odrzati na zivotu taj djavolji izum eksploatacije milijarde ljudi za upraznjavanje sodome i gomore manjine .

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Prijatan glas iz druge sobe se javlja
kaze da je pocelo
kaze da je pocelo
idemo

Bill Clinton jr.
Gost
Bill Clinton jr.
3 godine prije

sve su ovo karmičke posljedice raspada yu i europskog stava prema tom igrokazu, scenarij i režija anglo-amerikanci i njihovi “najviši” domeni demokratije: okultno-politički think-tankovi…

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

čestitam tobožnju nezavisnost koju iniciraše otvorena društva i tajne službe? kako da ne.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije

Živjela nezavisna Katalonija, dolje imperijalističko kolonijalistička Kastilja!

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije

Dolje glupost m.ivanisevica

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

70 ZA, 10 PROTIV i 51 BOJKOT, baš i nije čista situacija. (to je 70 ZA i 61 koji ne podržavaju tu priču)
Mit slobodnog društva je u pravilu posljedica odlučivanja amorfne mase, tzv. “večine”, a tu istu večinu čini masa pogubljenih staraca, masa starijih adolescenata koji se većinom nisu prihvatili nikakvog ozbiljnog posla, masa drkedžija kojima je pojam slobode sveden na izvikivanje “Ole, ole” na utakmicama, masa tjelesno zdravih beskičmenjaka koji će se munjevito zakačiti na programe socijalne pomoći, te svakako masa neosviještenih radnika.
Sjetim se ponekad zastava 90-tih, pa preko tih zastava položim današnju sliku balkanskih banana-državica i uvijek dođem do istog zaključka.
Kapitalistička paradigma nikada neće dozvoliti da dignemo glavu jer nas žele neuke, povodljive, te da se međusobno gledamo kao vuci.
Referendum u Kataloniji je samo reality show, sa tisućama učesnika pod vedrim nebom, te najavom krvavog obračuna sa saveznom vladom, što će svakako pridonijeti gledanosti.
Imamo arenu i čeka se prva krv. Kruha i igara.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Andrej,u prvoj rečenici rekao si sve.Bravo.Šta ćemo sa onih 50 ili 61????Tu je izvor svih budućih nedaća Katalonije.Madrid im za sukobe nije potreban,duboko su međusobno podijeljeni o čemu se puno ne govori.

Ljutko
Gost
Ljutko
3 godine prije

Živjela slobodna Katalonija. Uživam gledajući kako nestaje država Španjolska koja je bila glavni kritičar Madura u Europi.
Vijore se zastave i sa srpom i ćekićem a skidaju se europske zastave izdajničke Europe koja je okrenula leđa demokraciji.

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Ovo se bas zakuvalo. Ali opet vise je nego izvjesno da se Spanske odluke nece sprovoditi u Kataloniji odnosno jedini nacin da suspenduju neovisnost jeste vojska a to znaci rat u sta nevjerujem. Ali ako se gleda sa povijesnog prava Katalonci imaju pravo ma neovisnost definitivno jesu posebna nacija i imaju kompaktibilnu teritoriju kroz proslost cak od 10 vijeka.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Baskija, o Baskija državo nezavisna, što prije to bolje.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Koji si sad pa ti Tomica?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije

Opet će za sve biti krivi Rusija i Putin. Sad za atentat na JFK žele okriviti Rusiju, ali se tada ta država zvala SSSR, onda možda i nije kriv Putin nego Nikita Hruščov koji je tada “vladao”. A jesu li Katalonci pitali Baske mogu li izać, i zašto se ne javlja ETA(Euskadi Ta Askatasuna)?

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ova situacija nije baš za uspoređivati sa SFRJ jer je i španjolski ustav bitno drugačiji tj. nema samoopredjeljenja do otcjepljenja. Ili prevedeno ništa bez blagoslova Madrida i promjene ustava. Dalje se ne bih upuštao u prognoze jer ostrašćenom masom je lako manipulirati što smo imali prilike osjetiti na svojoj koži, pretpostavljam da se na portalu velika većina sjeća 1990. i dolaska “demokratskih promjena” dok oni mlađi znaju nešto iz priča. Pa malo i da bacim na crni humor Španjolci i Katalonci nisu baš toliko ludi da ih iz bratskog zagrljaja baciš u međusobno klanje kao stanovita balkanska plemena. Ili ipak jesu? Vrijeme će pokazati.

Jovanović Čedomir
Gost
Jovanović Čedomir
3 godine prije

Kad ima volje,ima i nacina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik