fbpx

Što još da poruče Iran, Kina i Rusija da SAD shvate da neće biti „novog svjetskog poretka“

javad zafir

Iranska revolucionarna garda je zaplijenila tanker osumnjičen za krijumčarenje goriva i uhapsila 16 članova malezijske posade, izvijestili su kasno u ponedjeljak državni mediji. Na internetskoj stranici državne televizije IRIB piše da je IRGC oduzeo 1,3 milijuna litara “krijumčarenog goriva” s neimenovanog broda koji se nalazio 15 nautičkih milja od otoka Abu Musa.

“Uhićeno je 16 članova posade broda malezijske nacionalnosti”, rekao je pomorski zapovjednik  IRGC za tu regiju, brigadni general Ali Ozmayi.

Abu Musa je jedan od tri otoka u južnom dijelu Perzijskog zaljeva koja su pod iranskom kontrolom, ali Ujedinjeni Arapski Emirati tvrde da je to „njihov teritorij“.

“Ovo je šesti brod za krijumčarenje kojeg je zaplijenila mornarica Iranske revolucionarne garde”, dodao je Ozmayi.

Iran je u rujnu zaplijenio brod i uhapsio 12 Filipinaca, članova posade sumnjivog broda za krijumčarenje goriva u Hormuškom tjesnacu, izvijestili su državni mediji. 14. srpnja je zadržan “strani tanker”, također zbog navodnog krijumčarenja krijumčarenog goriva.

Iran je 31. srpnja zaplijenio još jedan brod sedam članova posade zbog krijumčarenja goriva, ali nikada nije otkrio identitet plovila ili nacionalnost njegove posade.

Napetosti su u Perzijskom zaljevu su eskalirale ove godine, nakon što su Sjedinjene Države pojačale kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran nakon povlačenja Washingtona iz važnog nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Nakon eskalacije su se vidjeli misteriozni napadi brodova, oborene bespilotne letjelice i tankeri nafte zaplijenjeni u Hormuškom tjesnacu, točke kroz koju pomorskim putem prolazi trećina svjetske nafte. 19. srpnja Iranska revolucionarna garda je zarobila tanker s naftom pod britanskom zastavom „Stena Impero“, zbog navodnog udara u ribarski brod i pustila ga dva mjeseca kasnije. Teheran je jasno pokazao da neće dozvoliti ilegalne aktivnosti u svojim vodama i da su američke prijetnje besmislene.

Podrška Rusije

Jučer su se u Moskvi sastali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov iranski kolega Mohamad Javad Zarif. Najvažnije pitanje sastanka je bilo nuklearni sporazum svjetskih sila s Iranom.

„Iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama riskira da se raspadne, ako ga ne budu poštovale EU i SAD“, upozorio je Lavrov na sastanku s iranskim kolegom u Moskvi.

Sporazum iz 2015. između Irana i Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država ukida sankcije Iranu u zamjenu za ograničenje njegovog nuklearnog programa. SAD su se povukle iz sporazuma prošle godine i uvele su teške ekonomske sankcije Islamskoj Republici koje blokiraju izvoz iranske nafte.

„Zbog destruktivne politike koji Washington i dalje provodi, ovo bitno postignuće međunarodne diplomacije riskira raspad“, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da se „ni kolege iz Europske unije također u potpunosti ne pridržavaju sporazuma“.

U odgovoru na američke sankcije, Iran vrši pritisak na europske potpisnice sporazuma i traži da pronađu put za limitiranje posljedica po iransku ekonomiju. Teheran je postepeno počeo odustajati od svojih obaveza iz sporazuma. Prošlog je tjedna, na primjer, započeo s operacijama u nuklearnom reaktoru s teškom vodom.

Iranske poteze su zapadne vlade osudile kao „neprihvatljive mjere koje eskaliraju napetosti u regiji“, dok su Rusija i Kina u više navrata za sve optuživale SAD.

Nakon jučerašnjeg sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom, Lavrov je rekao da će Rusija tražiti puno pridržavanje sporazume i od Sjedinjenih Država i od EU, kako bi se Iran mogao vratiti ispunjavanju svojih obveza preuzetih sporazumom“.

„U suprotnom, sporazum bi se smatrao nepostojećim“, rekao je prvi čovjek ruske diplomacije, prenosi Associated Press.

Lavrov je komentirao i američke zračne udare na položaje šiitske armije u Iraku i nazvao ih “neprihvatljivim”. Iračka vlada je u međuvremenu najavila “preispitivanje veza” sa Sjedinjenim Državama.

“Rusko ministarstvo vanjskih poslova smatra američke zračne udare na Hezbollaha  u Iraku i u Siriji neprihvatljivima i kontraproduktivnima”, ističe ministarstvo u priopćenju.

Moskva je pozvala “sve strane da se suzdrže od poduzimanja drugih mjera koje bi mogle naglo destabilizirati vojnu i političku situaciju u Iraku, Siriji i u susjednim zemljama”.

Iračka vlada je sinoć kasno rekla da će morati “preispitati veze” sa Sjedinjenim Državama nakon zračnih udara koje je Pentagon izveo dan ranije na baze proiranskih boraca u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

“Američke snage su djelovale vodeći se svojim političkim prioritetima a ne prioritetima Iračana”, upozorila je iračka vlada u ostavci koja je održala sastanak Vijeća sigurnosti u suženom sastavu.

Washington tvrdi da je u nedjelju navečer gađao baze brigada iračkog Hezbollaha, skupine u sastavu koalicije Hashd Al-Shaabi koja se bori protiv islamističkih terorističkih skupina u zemlji. Izgovor je bio da je to učinjeno „kako bi se zaustavio niz raketnih napada na američke vojnike i diplomate kojih je u protekla dva mjeseca bilo jedanaest“.

Nedjeljni napadi su razbjesnili Iračane i nakratko gurnuli u drugi plan narodnu pobunu protiv vlade u Bagdadu koja traje već četiri mjeseca.

Vježbe s Rusijom i Kinom su kruna suradnje i početak novog doba

“Pomorski sigurnosni pojas”, trilateralne četverodnevne pomorske vježbe Irana, Kine i Rusije u Omanskom moru i Indijskom oceanu obilježit će Bliski istok u desetljećima koja dolaze. One signaliziraju kraj apsolutne hegemonije SAD-a i kontrolu nad Bliskim istokom i nad svijetom. Zajedničke vježbe izvode se u srcu zone američkog pomorskog utjecaja. Vježbe su taktičke i simuliraju spašavanje fregata pod napadom zajedničkog neprijatelja na području od 17 000 kvadratnih kilometara.

One nisu strateške, jer Kina i Rusija neće imati stalni pristup iranskim lukama. Ne očekuje se da zajednički protivnik Rusiju, Kinu ili Iran napadne zajedno u ovim vodama. Cilj ovih vježbi je da sve tri države pošalju zajedničku poruku Washingtonu.

Ovo je prvi put da je Iran održao zajedničku vježbu s dvjema svjetskim pomorskim silama ovih razmjera od 1979. Iran ih je pozvao i domaćin je trilateralnim vježbama, počevši od svoje jugoistočne luke Chabahar, kako bi izazvao američku “politiku maksimalnog pritiska“.

Teheran šalje poruku svijetu da razvija svoje vojne kapacitete i usred najstrožih američkih sankcija, pokazujući kako je američka politika izoliranja Irana neučinkovita. Predsjednik Donald Trump i njegov tim uspjeli su raniti iransko stanovništvo svojim neviđenim sankcijama i opsadom, ali vlada Teherana se učinkovito prilagodila tim kaznenim mjerama, suprotstavljajući im se s novim “proračunom otpora” koji ograničava njegovu ovisnost o izvozu nafte.

Politika predsjednika Donalda Trumpa ubrzava stvaranje saveza između Irana, Kine i Rusije, sve tri zemlje pogođene američkim sankcijama. Ove zemlje, bez obzira na spomenute vježbe, zapravo nisu potpisale strateške saveze među sobom, ali pronalaze načine kako se zaštititi tijekom djelovanja u Omanskom zaljevu i Indijskom oceanu.

Ove vježbe mogu se smatrati izazovom američkim sankcijama, jer se odvijaju u najvažnijem svjetskom pomorskom putu kroz koji dnevno prođe 18,5 milijuna barela nafte.

Čini se da za SAD zalazi sunce, isto ono koje je sjajno sijalo od 1991. godine i kada je Hladni rat između Washingtona i Moskve završio američkom pobjedom. Tada je predsjednik George Bush najavio američku politiku i viziju “novog svjetskog poretka“ u kojem će raznolike nacije biti okupljene zajedničkim ciljem da se ostvare univerzalne težnje čovječanstva, „mir i sigurnost, sloboda i vladavina prava”.

Ali taj je dan označio početak neuravnoteženog svjetskog poretka temeljenog na političkoj, ekonomskoj i vojnoj dominaciji Sjedinjenih Država. To je bio početak „destruktivno-konstruktivne“ strategije za rušenje bilo koje zemlje koja odbacuje američku hegemoniju, a Iran je bio na vrhu liste.

Pod predsjednikom Georgeom W. Bushom Washington je odlučio dodatno okružiti Iran, Kinu i Rusiju i zauzeo je Afganistan, prije svega zbog njegovog geostrateškog položaja s pogledom na zapad Kine, Središnju Aziju i istok Irana, a onda je na red došao Irak.

Kontrola bliskoistočne nafte bio je prioritet, nakon čega bi se krenulo u stvaranje „Novog Bliskog istoka”, uz razbijanje iranskog saveza s Libanonom i  Hezbollahom i sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom.

SAD neprestano traže načine kako podijeliti kontinente, vladati njima i na tako spriječiti stvaranje bilo kakvog prijetećeg saveza. Euroazija, koja sadrži dvije trećine svjetskih energenata, bila je pod stalnim američkim nadzorom, slično kao Iran.

Ali Iran 2019. se razlikuje od Irana iz 1979. Nakon “rata tankera” u Hormuškom tjesnacu, obaranja najskupljeg američkog bespilotnog zrakoplova, te ciljanja i uništavanja naftnih postrojenja Saudijske Arabije s iranskim preciznim krstarećim raketama, SAD su otkrile gorku istinu. Sve američke vojne baze koje su okruživale Iran su u slučaju odluke Washingtona da napadne Islamsku Republiku zapravo laka meta iranskih krstarećih projektila. Iran se ne treba gnjaviti tražeći američke ciljeve na dalekim teritorijima.

Štoviše, Iran se nije ustručavao presresti i oduzeti britanski tanker, poslavši poruku Velikoj Britaniji i izrazivši spremnost za vojnu borbu, ako bude potrebno. Iran je pokazao svoju sposobnost da se protiv svojih neprijatelja bori na više frontova. Iranski dužnosnici jasno su poručili čelnicima svih okolnih zemalja, Saudijskoj Arabiji, Emiratima, Iraku, sjeveroistočnoj Siriji i Izraelu, da njegove precizne rakete neće poštedjeti nijednu zemlju u kojoj je stacionirana američka baza ili koja se koristi kao polazna točka za napad na Iran.

Mnogi elementi su ukazivali da je Iran spreman za najgori scenarij i uvježban je za ekstremnu situaciju, znajući da se SAD neće upuštati u nepredvidiv rat u kojem nije zajamčena pobjeda.

Predsjednik Trump bio je spreman na nekoliko bitki tu i tamo, na “bitku između ratova” izraelskog stila, ali ne i na potpuno destruktivni rat. Trump i njegov tim postali su svjesni da su se američki neprijatelji opremili s dovoljno projektila da se u različitim zemljama Bliskog istoka istovremeno mogu angažirati na više frontova.

Trump je tijekom predsjedništva nastojao izbjeći gubitke u ljudstvu. On dobro zna da će se iranski saveznici upustiti u bilo koji sukob protiv Islamske Republike i udarit će na američke saveznike na Bliskom istoku.

Iran je opremio svog najjačeg i najorganiziranijeg saveznika na Bliskom istoku, Hezbollah u Libanonu, s desecima tisuća projektile i preciznih raketa, dovoljno za uništavanje izraelskih ciljeva, koji su već na njegovom popisu prioritetnih ciljeva.

Izraelski ciljevi nalaze se na samo nekoliko kilometara od baza Hezbollaha, što nije dovoljno daleko da bi izraelske rakete presretači neutralizirale sve projektile i rakete ako se istovremeno lansiraju. No to nije stvarni problem. Naime, izraelski domaći front je daleko od pripravnosti za rat, što priznaju i izraelski vojni dužnosnici.

Hezbollah je uspio slomiti izraelsku politiku odvraćanja i uspio je slomiti volju Izraela, što je svijet primijetio u posljednjem sučeljavanju kada je Izrael odlučio na dva tjedna napustiti sve položaje duž 100 kilometara širine i 5 kilometara dubine od libanonskih granica samo zbog jedne prijetnje koju je preko lokalne televizije uputio glavni tajnik Hezbollaha Sayed Hassan Nasrallah. To je vrlo jak pokazatelj i iako Izrael nastavlja verbalno prijetiti Libanonu, rat je malo vjerojatan.

Iranski saveznici prisutni su i u Siriji, Iraku i Jemenu, a svi su opremljeni preciznim raketama. SAD i njihovi saveznici nisu u stanju zanemariti ovu stvarnost i činjenicu da, bez obzira na veliku destruktivnu moć Sjedinjenih Država i Izraela, u slučaju rata američki tabor može pretrpjeti ozbiljnu štetu.

Drugi važan element, kojeg ne treba zanemariti, jest činjenica da se SAD udaljava od Bliskog istoka. 2019. je pokazala kako SAD nisu mogle utjecati na iračke izbore i imenovanje premijera, prvi put nakon 2003.

SAD se ne miješaju ni u izbor za premijera Libanona, što je također vrlo „čudno“. Dvije su važne zemlje u kojima su SAD uvijek bile na prvoj liniji kako bi suzbile iranski utjecaj, sada izmiču kontroli Washingtona.

Isto je u Siriji, gdje SAD besramno kradu sirijsku naftu, ali se čini se da su SAD izgubile apetit da tamo ostanu i natjeraju Iran da ode iz Sirije, sve to na veliko nezadovoljstvo Izraela.

Za SAD kao oružje ostaju samo ekonomske sankcije, ali će to oružje uskoro biti sve manje učinkovito, jer se brojne zemlje u svijetu prilagođavaju novoj situaciji. Trump sankcionira svoje prijatelje, neprijatelje i konkurente, iscrpljujući tako financijsku moć Sjedinjenih Država. To daje prednost spomenutim zemljama da se pripreme za protumjere na duži rok. SAD se, unatoč pokušaju hegemonije, vraćaju u eru prije 1991. godine.

Istina je da su SAD pod predsjednikom Trumpom uspjele prodati ogromne količine oružja zemljama Bliskog istoka. Američka vojna industrija od toga profitira već nekoliko godina, ali i tome se bliži kraj. Ovo oružje se više neće koristiti u budućem ratu, jer mogućnost vojnog sukoba na Bliskom istoku blijedi, jer su sve strane i potencijalni neprijatelji dobro opremljeni i naoružani vatrenom silom visoke razorne moći.

Danas SAD vide Rusiju, Kinu i njihove saveznike kao izvore opasnosti zbog razvoja visoko konkurentne tehnologije i umjetne inteligencije. Malo je prostora za buduća vojna sučeljavanja. Konačno je došlo vrijeme da zemlje Bliskog istoka same rješavaju svoje domaće i regionalne probleme, bez vanjskog uplitanja, ali uz poruku da su Rusija i Kina uz Iran. Kao što smo rekli, vojno ovaj savez nije strateški i nema nikakvog ugovora koji tri zemlje obvezuje na kolektivnu obranu, ali to nije ni važno.

Zajedničke pomorske vježbe, zarobljavanje šestog tankera od strane IRGC u vrijeme dok su u obližnjim vodama još uvijek ruski i kineski brodovi i sastanak Lavrova sa Zarifom u Moskvi su poruka koja vrijedi više od bilo kakve povelje slične Ugovoru o Sjevernoatlantskom savezu i članku 5 koji definira kolektivnu obranu, a nikada nije korišten.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
66 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije

Tako je to u belotu. Zoveš adut i baciš cener (po mogućnosti herc).

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Beloto 👍😃 , podsjeti me malo , kad zoveš adut i baciš cener ili demonstriraš snagu što zna biti frustrirajuće za protivnika ili vadis adute a uzdaš se u jake strance sto može biti pomalo na guzove partija…

Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije

To su samo dvije mogućnosti. One krajnje. Mudrost nije ni crna, ni bijela. Mudrost je siva.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jeste , ali se u belotu već zna nakon prve ruke na čemu si… 😃

Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije

Ovisi. Pravi igrači nikad nisu na svoju ruku 😛 😛

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

😃👍 , sakriju macu sto bi se reklo..

Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije
Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije

Po mogućnosti Schrodingerovu. 🙂

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ko kecom na asa , sto bi reko soa ,😀😀😀

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Šta je to Belot!? jel se to na kru maže!?

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Dajte, budite ozbiljni Jedna takva satrapska država, kao što je Iran sa gladnim stanovništvom, da odlučuje hoće li biti novog svjetskog poretka ili neće!!? A Rusija si je stvarno izabrala “primjerno” društvo i to što se postavlja rame uz rame sa ovim turbanašima, koji svakih nekoliko mjeseci na ulicama pobiju po petstotinjak gladnih jadnika, svojih državljana, koji protestiraju a na tisuće ih zatavaraju i daleko od oćiju javnosti i oni bivaju mučeni ubijani vješani i sakaćeni i Rusija sve to dobro zna, ali eto brati se s njima kao sa sebi jednakima i tu vrijedi ona narodna, s kim si takav si. Isto tako, Rusija se je previše približila Kini i tu ni slučajno ne nastupa kao ravnopravan faktor, nego sve više postake kineski trabant i potrčko koji kini čuva leđa, kad ona pokušava da se nametne svijetu kao zemlja broj jedan i sve više, kao arbitar i to pogotovo na području bliskog i srednjeg istoka, ali na sreću još su prekratki, ali trude se i jasno pokazuju namjeru, da to postanu. Nadam se, da će Rusija ipak jednom shvatiti, da je u pogrešnom društvu i da neče biti prekasno da se opameti kad joj sve postane jasno i to će se prije ili kasnije dogoditi, možda kad kormilo Rusije preuzmu mladi pošteni ljudi, koji nisu imali nikakve veze ni dodira sa bivšim SSSR-om i oni će napraviti sasvim prirodnu stvar i opet će se približiti svojoj europskoj braći po krvi, vjeri i po kulturi s kojima dijele iste vrijednosti i zajedno će zauzdati maligne namjere kosookih azijata s kojima kao i svi mi zajedno imaju mnogo više onoga što nas dijeli nego onog zajedničkog što bi nas spajalo i udruživalo.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Takve kulture kakvu sad pokazujes ti, koja trpa u isti kos na osnovi rasne pripadnosti, ne fali nigdje u svijetu, pa ce biti da ti ipak imas nesto zajednickog sa onim malignim “kosookim” koji trpaju kulturno nepocudne u logore, ako ne djelom, onda barem rjecju.

A mene mozes slobodno iskljuciti iz svoje bratske zajednice, premda vjerovatno imamo iste haplogrupe.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ti si se sam isključio i nije te šteta, za takvim niko neće suzu proliti idi k kosookima i liži im dupe za drugo nisi!

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Jack_ matere mi ti nisi dobar , ponasas se i pricas ko da te je spucala struja. Postajes opasan i posebe a i okolinu. Znas sta su ovi iz ISIL_a za tebe ? Jack oni su mala maca za tebe. Ima i nova vijest za tebe , pobili se ruje i gringosi u Siriji opsta marisana bila samo se nezna ko je deblji kraj izvuko , steta sto Iranci(turbanasi) nisu bili tu plakali bi i piskili gringosi ko na brodu kad su bili zarobljeni.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Rođo, kenjaš i ni sam nisi baš previše uvjeren u to što piskaraš ovdje!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Trump i Putin drže stvari pod kontrolom, nema tu treći šta tražiti! S Kinom to nekako jako brzo ide, preko noći kao izbijaju na vrh, govori se o njima kao globalnoj sili, odjednom zagospodarili morima, svemirom itd. Mediji su nam ih nemtnuli, instant sila reklo bi se. Iran i ostalu blisko istočnu raju neću pominjati…dok bude nafte biće i ovakvog islama. Posle nafte pesak će progutati Dubai i oni će opet pod šator sa kamilama u neke oaze, ako ih sačuvali. Sretna Nova Godina

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Jack
Ti si vec pijan a ima jos 3 sata do nove godine.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Hahaha , i čini mu se da logorske vatre u daljini gore , u daljini gore !

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Alen poslije Nemanje Kusturice, naj veći srbin!

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

😅😅😅😅😅

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Ne znam što je bilo ali on je sada “Srbenda” na kvadrat!!

Slovenac
Gost
Slovenac
8 mjeseci prije

Jack@
Ja sam mislio da si ti pametniji ali sad sam se razocarao.
Mislim da ti i onaj sinisa imate zdravstvenih problema nisu minusi bezazlena stvar nemoguce je da su svi budale a vi pametni.

Helvetia
Gost
Helvetia
8 mjeseci prije

Ljudi 40 godina pod sankcijama jos uvjek zive mozda ne bolje ali sigurno ne i gore od nasih balkanskih vasala

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Kaze onaj koji po nadimku a i pravopisu pojma nema o tome kako je to zivjeti u jednom od balkanskih vazala, a kamo li u Iranu.

Helvetia
Gost
Helvetia
8 mjeseci prije

Za razliku od tebe ja sam posjetio iran

hancack
Gost
hancack
8 mjeseci prije

Pa ti nisi normalan Ide se tamo gdje je lova a evropa rusima neznaci nisia, cak dapace u slucaju nekog rata unistit ce je bez pardona

Sonja
Gost
Sonja
8 mjeseci prije

Jack
Sto mislis hoce li NATO uspjeti oslobodit Krim i da li bi poslao svoga sina kad krene NATO pjesadija ?

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ja nemam svog sina i poslao bi susjedovoga, da ide da malo praši Ruse!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Mirko smaraš, zatrpavaš prostor s komentarima koji to nisu, ovi gore koji su smradovi, znaju da jesu. Ajde se urazumi, ako imaš imalo razuma.

spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
Gost
spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
8 mjeseci prije

Ako se budu držali zajedno i branili jedne druge i nuksom ako treba ne može im nitko ništa.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

S obirom da su Iranu uveli nevidjene sankcije plus ratuju s njim gdje stignu , s Rusijom izašli iz sve i jednog sporazuma o naoruzanju te rakete primicu moskvi plus sankcija i ostalih podvala da ne nabrajam , a s Kinom raskidaju sve moguće trgovinske sporazume i sankcionišu iste te takodjer primiču rakete jako blizu ne znam sta njih tri žele reći..
Pa ako ne obuzdaju to čudovište ne samo da neće biti unipolarnog , multipilarnog već neće biti nikakvog svijeta !

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Opet da dodam ni do unipolarnog svijeta se nije došlo bez marisane , kako hod okrenes kroz istoruju je bilo i uni i multi polarnosti , jedino im je marisana zajednicka !

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Iran je prema svim pokazateljima jak vrhunski opremljen i spreman za obranu inače bi već bio napadnut ali nema ništa od ovakvog napada

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
8 mjeseci prije

Ajde još jednom pogledaj sliku,pa objasni na ruski ovratnik koja kravata paše.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Kolumbijanska.

jupiter
Gost
jupiter
8 mjeseci prije

pusti mamlaza….niko mu nije jos objasnio da postoji veza izmedju mozga i moci govora/pisanja

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Klošari!!

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

čin se da perzijanci ne blefaju! to je za čovječanstvo od ogromnog značaja, a globala NWO mašinerija to nevoljko prihvaća, inače već bi ih drmnuli.

FATIH
Gost
FATIH
8 mjeseci prije

NE ..RENDAJ ..PAK JEDAN!!!!!!

hrvat1
Gost
hrvat1
8 mjeseci prije

ajmo iran ,rusia,kina
dosta je tog policajca amerikanca
sretna vam nova godina
pozdrav iz hrvatske

Bubimir
Gost
Bubimir
8 mjeseci prije

Iran če im potopit 5 flotu, uništit 50tak baza na 2.000km te im spalit par državica logistike i ekstra usput protrest izrahell do temelja ako ga naljute. Cca bar 10 miliona žrtava i nova Svjetsks kriza i uvod u 3sv.rat a to Ameru, Israelcu i jahaču deva BinSalmanu ne treba. Mislim da ako Ameri to ne znaju onda naslućuju da Iranci imaju svoje taktičke Iskandere i bar 5 atomskih.

spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
Gost
spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
8 mjeseci prije

Iz tvojih usta u božje uši.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Oće, oće, ali ne znam kaće valjda, nikada!

. . .
Gost
. . .
8 mjeseci prije

Pored svega si i nepismen.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Bubimirre, bubaš velike gluposti! Ameri i Izraelci bi te tvoje turbanaše za nekoliko sati poslali u kameno doba!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Bubimire glupo ime, već je prošlo tvoje vrime!

jupiter
Gost
jupiter
8 mjeseci prije

covece , nemoj biti govece!!!

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

evo prodjose godine a samo skrgutanje zubima….znas li ti jado nesto o tome

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Bubimir Nikada a možda ni tada! Ali što pjeva popularna sarajevsko-zagrebačka grupa ” Crvena jabuka ” ” sanjati ne mogu ti to uskratiti…”!!

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Istina je jarane, oni bi već davno izbrisali USA, ali time gube trg i u tome je “kvaka” Isto tako, Crna Gora bi već odavno zaratila s Kinom, ali kažu, nemaju đe sahraniiti sve te Kineze. Ja mislim drugačije, kad bi Kinezi došli oni bi jih porokali zemlja bi bila dobro nađubrana sve bi i previše dobro raslo na njoj, ali ebi ga trebalo bi više radit a Crnogorci to ne vole!!

Lurker
Gost
Lurker
8 mjeseci prije

TLDR) ; sretna 2020 svima koji citaju a i ostalima.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

redakciji te cjenjenim komentatorima portala sve najbolje u 2020!

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
8 mjeseci prije

Logična vam nova godina i da u ovoj konačno padne mordor!

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

I opet nam netko sugerira ,na pogrešnoj smo strani.Samostalna Hrvatska je trebala takovom i ostati ,bila bi potrebna kao i prije u nesvrstanima.Dapaće to se od nje i očekivalo ,da nisu poslani drugi kako bi se stanje promijenilo.30 godina se natežemo i ni koraka dalje dug sve veći damo se manipulirati .Bilo bi to u redu ,pošto smo premali,kada bi to bilo korisno po nas ,ali ovako kako nas vode političari ,propast je vidljiva ,iseljavanje ,nestanak ,BIRAJMO SPASITELJE,barem manje lopove.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Dok Turci mudro šute ,čekajući svoj trenutak da ponovno zavladaju regijom…Kineski model, najprije ekonomski,što nije ni lako,ni jednostavno,pa potom i vojno kad počnu sami proizvoditi hi tech naoružanje.

dada
Gost
dada
8 mjeseci prije

hahahah, mokri snovi. Nemaju turci kapacitet, da kopiraju kao iranci ili kinezi od rusa i amera. pogotovo im fali intelekta. mogao bi vec znati da đihađije i nemajo nešto intelekta, pogotovo ne za velike stvari. ali da ce erdogan pokušat iskoristit situacju najbolje to je sigurno. ali nemoj zaboravit, da je ovaj erdo vec bio jednom nogom u grobu.

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije

Teško da ove tri zemlje mogu išta ozbiljnije napraviti na svjetskoj ekonomskoj sceni. Iran je na aparatima za preživljavanje, Rusija, ne znam iz kojeg razloga se precjenjuje. Jedino Kina ostvaruje neke pozitivne efekte ali jako ovisi o Americi i zapadnom tržištu. Primjera radi ruski GDP je manji od talijanskog. O čemu onda treba raspravljati. Prvo se pisalo o BRICS-u, pa o EAU, pa sad u igru ulazi Iran. Ako nam te tri države budu diktirale bilo što u svijetu, e onda smo u banani. Čuj Rusija i Iran ZAJEDNO imaju GDP skoro kao Italija, da ne spominjemo Njemačku, Francusku, UK. E jesu snaga.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

znjizsip_ vidi ja nisam fan Putina , ali tvoj komentar nije u redu. Ti samo na ovakav nacin se mozes ovako izrazit (samo preko interneta) Putinu je oko 65 godina a ti si ziher dosta mladji i ovaj stari ciko bi te prebio ko cigo svoga konja od tebe bi ostala samo masna mrlja na asfaltu. Nisi ti zajeban to si ti samo umislio.

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije

Iran je ekonomski gledano, patuljak. Iranski GDP je smiješan i kao takav nema nikakav utjecaj na svijetsku ekonomiju. Rusija je također slaba ekonomija koja ima velikih unutrašnjih izazova. Jedino Kina ima neku snagu, ali ovisi o Americi i zapadu. Zato, slabe šanse imaju bilo što učiniti.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Hrvati su sa sobom ponijeli sve kravate kad su odselili iz Irana, zato im sada fali.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Provjeri GDP niminal i GDP/PPP, pa ćeš vidjeti tko je patuljak,

ad astra
Gost
ad astra
8 mjeseci prije

Laki, ako govoriš o međunarodnim odnosima onda ti GDP PPP malo toga pomaže. Ili jesi ili nisi svijetski prepoznat. A da bi utjecao na svijetske tokove onda trebaš imati GDP koji će ti to omogučiti.

Ivica
Gost
Ivica
8 mjeseci prije

na portalu bide doista zanimljivih i dobrih tekstova ali nekad ne opravdate naziv portala. Kad te “sile” uzmu neku od svojih udarnih formacija i zauzmu teritorij 5000 km daleko od svog glavnog grada te u okolici promjene još 10tak režima tek onda i to možda neko će u Washingtonu se pocesati po glavi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Tko da uzme teritorij, Rusija Iran ili Kina i da budu ista gov*a kao SAD, zar je to “logika”?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
66
0
()
x