Sukob u Ukrajini vjerovatno neće imati vojnog pobjednika

General Mark Milley
38 komentara

Sukob u Ukrajini može se okončati samo kroz pregovore o mirovnom sporazumu jer nijedna strana vjerovatno neće postići svoje ciljeve na bojnom polju, rekao je američki predsjedavajući Združenog generalštaba Mark Milley u intervjuu za Financial Times objavljenom u četvrtak.

„Za Ruse će biti gotovo nemoguće da ostvare svoje političke ciljeve vojnim sredstvima“,  tvrdio je Milley ne navodeći konkretne razloge za svoj stav. “Malo je vjerovatno da će Rusija pregaziti Ukrajinu. To se jednostavno neće dogoditi.” Dodao je i da bi Ukrajini bilo “veoma, veoma teško ove godine da izbaci Ruse sa svakog inča” teritorije koju su moskovske snage već zauzele.

Američki najviši vojni oficir dao je svoje komentare nakon što je ranije ove sedmice otputovao u Brisel kako bi koordinirao napore sa saveznicima u NATO-u na jačanju vatrene moći Ukrajine za planiranu proljetnu kontraofanzivu. Kijev sagorijeva oružje “mnogo puta većom” stopom od one koju mogu proizvesti njegovi zapadni saveznici, upozorio je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Milley je rekao da je naprezanje municije primoralo Pentagon da preispita svoje zalihe oružja i razmisli o povećanju potrošnje. Američki zvaničnici preispituju svoje pretpostavke o potrebama za opskrbom nakon decenija fokusiranja na protuterorističke misije i nekonvencionalno ratovanje.

“Jedna od lekcija ovog rata je veoma visoka potrošnja konvencionalne municije, a mi preispitujemo sopstvene zalihe i sopstvene planove kako bismo bili sigurni da smo sve dobro uradili”, rekao je Milley za FT . „Pokušavamo da uradimo analizu kako bismo onda mogli da procenimo šta mislimo da bi bio pravi zahtev, a onda to moramo da stavimo u budžet. Municija je veoma skupa.”

Trenutni godišnji budžet Pentagona iznosi 817 milijardi dolara, što premašuje ukupni ukupni iznos za ostatak deset najvećih vojnih potrošača zajedno. Washington je već izdvojio više od 110 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka ruske vojne operacije u februaru prošle godine.

Republikanski zastupnici, kao što su zastupnici Matt Gaetz s Floride i Andy Biggs iz Arizone, kritizirali su administraciju predsjednika Joea Bidena zbog ozbiljnog iscrpljivanja američkih zaliha oružja kako bi naoružala Ukrajinu.

Ranije ove sedmice, Milley je rekao novinarima u Briselu da je Rusija već izgubila. “Izgubili su strateški, operativno i taktički, a plaćaju ogromnu cijenu na bojnom polju.”

Penzionisani pukovnik američke vojske Douglas MacGregor , bivši savjetnik Pentagona, rekao je da su takve tvrdnje narušile kredibilitet Bidenove administracije. “General Milley je vrlo jasno stavio do znanja da se slaže s ljevicom, da je dio ove administracije, da će reći šta god žele da kaže.”

Mark MilleyrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Da su Rusi brzo pobedili dobili li bi novi Avganistan.
Zaposeli bi teritoriju punu nacista i to bi im ponovo bio kraj kao SSSR-u ali ovoga puta definitivno.
Glavni cilj rata je pad svetske vladavine dolara. Kada padne dolar Majk Mili će morati da smrša. I sve će im smršati.

Гавран
1 godina prije

Rat se vodi da se neko ubije a ne da se napravi budalom.
Evropljani su već budale i glupi avgusti u cirkusu. Skoči Fido u vatru ajde op. I Evropljanin skoči. Ajde Fido ukusna vakcina, ajde boc.

eks
1 godina prije

Zar Ukrajinci ne pobedjuju ? USA – NATO vojnici već dostižu brojku 10.000 u Ukrajini . Medjutim, oni samo “pomažu” Ukrajincima , kaže Stltenberg . Svi zapadni “govornici” imaju istu mantru – “mi nismo učesnici u ratu protiv Rusije, mi pomažemo Ukrajini ” . Bljutavo i licemerno, ili kukavički ? Dosta je priče o “plaćenicima” , jasno je da se radi o redovnim vojnicima koji su obukli uniformu ukrajinske vojske. U Artjomovsku (Bahmut) se čuje više engleski i poljski jezik od ukrajinskog i ruskog .

Roky
1 godina prije

Znaci nekadasnja druga sila na krilima Kine ne moze zauzeti Ukrajinu .

Amar
1 godina prije

Rusi ne zele pobjedu nego hoce samo da osiguraju svoje granice.

Гавран
1 godina prije

Američki hobi klub prijavio nestanak balona nakon “obaranja NLO”.       

Ttg
1 godina prije

Nikad nitko ne pobijedi u ratu.
Neki izginu a neki se obogate.

MilanI
1 godina prije

Pogledajte mu rudarsku facu. Da li vas njegov komentar zadovoljava. Kakav gubitnik. Nemamo boljeg? Ovaj svijet je pred rasulom. Ko su ovi ljudi koji zastupaju nase interese, ako su upce to nasi interesi?

nekoime
1 godina prije

Nitko neće pobijediti, ali ni Rusi neće izgubiti. Logično do kocena.

dulebg
1 godina prije

SAD-u će puno značiti da ne budu poraženi u Ukrajini. Nego da se to nekako drugačije nazove. Ali to ne usporava pad Imperije, samo ga malo šminka.

dulebg
1 godina prije

Pretpostavljam da će se zapadne elite kucnuti u čelo i šljunuti paru za fabrike municije i naoružanja, možda čak i prekinuti suludu pljačku vojnih fondova. Što nije dobro, jer najavljuje decenije rata.

tihobl
1 godina prije

I Vijetnam su proglasili za nerjeseno.
Vide da su se uvalili u novi Vijetnam i spremaju se za isti ishod. Bar da rusi hoce Minsk 3 pa da mogu proglasiti pobjedu.

emmi
1 godina prije

Ovi “đenerali” USAjevski su vojno i geostrateški potpuno nekompetentna klovnovska lica, niti jedan od ovih najistaknutijih medijskih us army spodoba nema izza sebe niti jednu jedinu malu vojničku pobjedicu, njima nitko priseban ne bi povjerio ni komandovanje jednom brigadom a kamoli bataljonom…itd. Eto, to je mjerilo težine njihovih izjava. Groteskno.

Max
1 godina prije

Mislim da je tako planirano od početka.

Max
1 godina prije

Točno Tucker, Evo kod mene kaosa, ujaka nije bilo kod kuće pa stara mahnita a obično ja stradam, Jesi li čitav poslije potresa? Čuvaj se.

hiber
1 godina prije

Kako neće imati pobjednika? Pobjednici su USA i Kina koji ratuju sa svojim proxy državama. Proxy država USA je Ukraina, a proxy država Kine je Rusija. Jučer sam detaljno objasnio kako Kina to radi i kako se nakesala love i sirivina. Sada lovu dobiva i od Ukraine koja je upravo kupila 40.000 raketa za MLRS Grad od Pakistana. Jucer je američki sud zaplijenio oligarhu Malafejevu imovinu vrijednu 5 milijardi dolara i predao je Ukraini za obnovu, a sto je otišlo i za one rakete. Istovremeno rusko Ministarstvo financija poziva oligarhe da jednokratno “dobrovoljno” uplate iznos od 300 milijardi rubalja.

Krle
1 godina prije

Više ne uspijevam da pratim sve nebuloze tih američkih pametnjakovića, ali zar nije baš on, i puno njih, procijenio da će ove godine Ukrajina “osloboditi” sve teritorije koje su sad pod ruskom upravom? Priča sa pregovorima je šuplja da ne može biti šupljija. Možda nekad, kad bude Zelenski potpisao što mu se kaže, ali još je to daleko.

Dragan
1 godina prije

Naslov je komican…. Dakle imamo dve ravnopravne sile koje tamo ratuju i ciji su rezultati podjednaki? Ako je to zaista izjavio doticni general, onda podcenjuje inteligenciju rusa….

Keki
1 godina prije

Miley je izgubio kredibilitet tamo negdje u vrijeme postavljanja Bidena na vlast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI