Summit u Ankari – Iran, Rusija i Turska o novim koracima za rješavanje krize u Siriji

Sastanak Rusija - Turska - Iran
13 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas putuje u dvodnevnu posjetu Turskoj, gdje će se sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem, priopćio je Kremlj. U Moskvi su dodali kako će Putin i Erdogan će službeno pokrenuti prvu jedinicu turske nuklearne elektrane “Akkuyu” koju gradi ruska strana.

Međutim, ključna tema razgovora Irana, Rusije i Turske će biti situacija u Siriji. Tri zemlje su odgovorne za mirovne pregovore koji se prilično uspješno vode u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Čelnici tri zemlje su ranije priopćili kako političko rješenje za prekid sukoba u Siriji nema alternativu.

Iranski predsjednik Hassan Rohani, njegovi ruski i turski kolega, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, trilateralni summit posvećen Siriji će održati sutra

Turska državna televizija je izvjesila kako će trojica predsjednika na marginama summita također održati i bilateralne razgovore.

Putin i Erdogan bilateralne razgovore u glavnom gradu Turske planiraju održati u okviru “Tursko-ruskog vijeća za suradnju na visokoj razini”.

Kremlj je još 7. ožujka najavio kako će se ovaj summit održati u travnju, ali nije odredio točan datum ili mjesto održavanja razgovora.

Rusija, Turska i Iran su ključni akteri u rješavanju sirijske krize i organizirali su niz mirovnih pregovora u Astani, glavnom gradu Kazahstana, kao i Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju, na kojem su sudjelovale brojne delegacije, čak i delegati koji predstavljaju takozvanu “naoružanu oporbu” koja se bori provi vlade u Damasku.  Iz ovih pregovora su isključeni Saudijska Arabija i njoj bliske terorističke skupine, a SAD u Astani ima status promatrača.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov turski kolega Mevlüt Çavusoglu su 30. ožujka održali telefonski razgovor kako bi dogovorili Putinov susret s Erdoganom, izvijestila su u priopćenju oba ministarstva.

“Ministri su razgovarali o nizu aktualnih bilateralnih pitanja u svjetlu nadolazećeg rusko-turskog summita”, navodi se u priopćenju.

Susret trojice predsjednika dolazi u trenutku kada je sirijski sukob ušao u novu fazu. Turska je vojnom kampanjom protjerala Kurde iz Afrina i zaustavila se pred Tal Rifatom i zrakoplovnom bazom “Menagh” u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo i tamo je sada sirijska vojska i ruska vojna policije. Erdogan najavljuje novu kampanju u Manbiju, dok Iran nije najavio svoje planove, iako bi se kao dio iranskog plana mogla smatrati najava iračkog premijera da će iračka vojska i šiitska armija Iraka koja je pod njegovom komandom, antiterorističke aktivnosti nastaviti voditi na teritoriju susjedne zemlje. Rusija pomaže sirijskoj vojsci i policiji da ukloni posljednje prepreke u čišćenju Istočne Goute od terorista i završetkom kampanje će Damask imati na raspolaganju oko 20 000 boraca najboljih postrojbi za druge fronte.

Stoga je odlučeno da trojica predsjednika, ključnih inozemnih aktera u Siriji, održe sastanak na kojem će se dogovoriti sljedeći koraci u rješavanju sirijske krize.

Problem za sve tri zemlje je i prisustvo oko 2000 američkih vojnika na sjeveru zemlje i treba vidjeti koliko je Donald Trump bio ozbiljan kada je prošlog tjedna najavio skoro povlačenje američkih snaga iz te zemlje, budući da su SAD postigle svoj cilj i porazile ISIL.

Sve ovo, ali i kako organizirati novi kongres sirijskih sukobljenih strana, te kako uskladiti aktivnosti tri zemlje i Damaska u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti će biti teme predstojećeg summita.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3rex
6 godine prije

“SAD porazio ISIL”, pa da nije zalosno bilo bi smijesno.

igi
6 godine prije

…ovo troje imaju mnogo činjenica kojih ih razdvaja od povjesti do sadašnjosti ali izgleda zbog nesposobne anglosaksonske politike usmjereni su jedno na drugo i kompromis će odrediti sudbinu sirije.
…..kolika je izuzetnost,bahatost i nesposobnost američke politike možemo vidjeti na primjeru kosova gdje se ne pokušava dugotrajno kompromisom stvoriti uvjet relaksacije balkana već se i dalje kroz elemente vojne i poolitičke sile pokušava pritisnuti neposlušnika.

Miller
6 godine prije

Sve tri zemlje imaju svoje interese koji se potpuno poklapaju po pitanju Sirije. Rusima ne odgovara ISIL , žele da obnove svoj status Sile, te imaju pomorsku i zračnu bazu na Levantu. Iran ima cilj da uveže šitski polumjesec skroz do Izraela i Sauda.
Turska opet i nije imala “problem” sa ISIL-om ali ima ozbiljan problem sa Kurdima a vidi da od suradnje sa SAD nema ništa. Ova priča o nuklearnoj elektrani koji Rusi grade u Turskoj se samo upotpunjuje….za razliku od Irana niko nije tražio kontrolu ovog postrojenja od strane UN, EU itd….a iskreno ne vjerujem da bi to i prošlo.

Stephen
6 godine prije

Kakav je to sastanak bez K S Engleza i Amera ??!!XX

čokolino
6 godine prije

” SAD postigle svoj cilj i porazile ISIL.”

Logično ovo je nelogično! Proša je prvi april!

Zadranin
6 godine prije

Kako Amere i Saudijce boli ovo što nisu uključeni u ove pregovore, da oni nisu ti koji donose odluke.

Nek vas boli, bagro jedna koja podupire teroriste.
I neka boli i vas koji podupirete one koji podupiru terorizam.

Pljuc.

tipidipi
6 godine prije

kakav je to sastanak o jednoj zemlji u ovom slučaju Siriji kad nema te same zemlje da ih zastupaju znači nema nikog iz Sirije????
ovako su radili svi ovi prije englezi,francuzi, ameri i slični
i poč emu se sada razlikuju od njih isti ovi rusi,otomani perzijci i ostali??
a najbolje od svega ovaj suljo kaj brije da je neki osvajač zabija po toj istoj zemlji zastave turčije i eto urliču idemo dalje..

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

nisu turci na stupnju razvoja za nuklearnu energiju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.