Summit u Teheranu – Rusija i Iran na jednoj strani, Turska na drugoj

Putin - Rohani - Erdogan - Rusija - Iran - Turska

Na današnjem summitu čelnika Rusije Turske i Irana, koji se na kraju ipak održao u Teheranu, ne u Tabrizu, kako je bilo najavljeno, nije postignut nikakav dogovor o sudbini sirijske pokrajine Idlib.

Naime, Vladimir Putin i Hassan Rohani smatraju kako pokrajinu treba očistiti od terorista, dok turski predsjednik Erdogan ne podržava vojno rješenje problema i pokušava izvući najveću korist iz ove situacije.

Turska namjerava ostati vojno prisutna u Siriji sve dok se tamo ne uspostavi mir, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sastanku o sirijskom sukobu s čelnicima Rusije i Irana u Teheranu.

“Turska će zadržati svoju prisutnost u Siriji sve dok se tamo ne uspostavi mir. Idlib je važan ne samo za budućnost Sirije, već i za mir u cijeloj regiji, kao i za sigurnost i stabilnost Turske”, rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je također najavio mogućnost povlačenja iz Idliba u druga područja onih militanata koji napadaju rusku zračnu bazu u Hmeymim. No, turski čelnik nije točno odredio gdje bi se mogli povući i pod kojim uvjetima, izvještava Tass.

Ovo je za rusku stranu priznanje da Turska ipak kontrolira skupine koje na rusku zrakoplovnu bazu redovito provode napade dronovima, ali da turska vojska na terenu ne čini ništa da oni prestanu.

Turska je i za održavanje prekida vatre u sirijskom Idlibu, te poziva na okončanje bombardiranja položaja terorista u ovoj pokrajini. Erdogan je predložio da se u konačnom dokumentu summita doda stavka o izbjeglicama u Idlibu.

“Želio bih podići pitanje sirijskog Idliba i bombardiranja ove regije. Predlažem da se vratimo primirju u ovom području, jer su bombardiranja ozbiljna prijetnja civilnom stanovništvu. Ponovno će krenuti val migracija, a na kraju će se ova populacija naći na našoj granici”, kazao je Erdogan.

Dodao je i kako je “ozbiljno zabrinut zbog podrške i oružja koju sirijskih Kurdi dobivaju od Sjedinjenih Država, čije su snage na istočnoj obali Eufrata”.

Iranski PressTV javlja kako je prije dolaska u Teheran Erdogan kazao kako Turska kroz rasprave želi pronaći “trajno rješenje za sukob”.

Ankara je zabrinuta da bi operacije u Idlibu mogle dovesti do vala izbjeglica u Tursku i sastanak u Teheranu ima za cilj pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kako bi se izbjegle takve posljedice.

Za Rusiju i Iran, kao i za vladu u Damasku, Idlib je postao “gnijezdo terorista” koja se mora očistiti silom.

Pokrajinom dominira teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham predvođena sirijskom ogrankom  Al-Qaede. Ima i desetine drugih skupina koje je, kako tvrdi Turska, moguće odijeliti od sirijske Al-Qaede samo dugotrajnim obavještajnim radom.

Sirijska vlada je brojnim skupinama ponudila da se pridruže “procesu pomirenja”, kao što se dogodilo u trećini oslobođenih naselja nedavno oslobođenih na jugu Sirije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio kako Rusija na summit u Teheranu gleda kao sredstvo za pojašnjenje vojne situacije u Idlibu.

“Sudbina Al-Nusra Fronta i ostalih terorističkih skupina će biti jedno od najvažnijih pitanja na summitu”, uoči summita je rekao Sergej Rjabkov i dodao kako je ruski stav da se teroristi moraju protjerati iz Idliba.

“Oni koriste civile kao ljudski štit i planiraju lažne kemijske napade kako bi optužili sirijsku vladu i vojsku”, priopćili su ruski dužnosnici.

Sastanak predsjednika Turske, Rusije i Irana o Siriji u Teheranu je treći u nizu u manje od godinu dana. Njihovi prethodni sastanci su održani u ruskom gradu Sočiju i turskom glavnom gradu Ankari, kada su uspostavljene zona za de-eskalaciju sukoba u nekoliko područje, uključujući Idlib.

Predsjednici su prije tripartitnih pregovora na marginama summita održali i bilateralne razgovore, a njihovi ministri vanjskih poslova planiraju razgovarati odvojeno od summita.

Očekuje se da će konačna deklaracija od strane trojice predsjednika biti objavljena nakon zajedničke tiskovne konferencije.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Jaberi Ansari je izjavio kako će ta izjava pokriti gotovo sva pitanja koja se odnose na razvoj Sirije i napore koje su tri zemlje poduzele u Astani.

Hossein Ansari je ponovio iransku odlučnost za borbu protiv terorizma, ističući kako će trilateralni razgovori pomoći u okončanju sukoba u Siriji.

Turska za sada ne može ili ne želi riješiti problem u Idlibu

Na konferenciji je Erdogan rekao kako Turska ne može prepustiti Idlib na milost i nemilost Assadu i da se problem oko ove zone de-eskalacije mora riješiti pregovorima.

Turska se osjeća obveznom osigurati mir civilima i izbjeglicama u Idlibu. Turska ima kapacitet za prihvat maksimalno 4,5 milijuna izbjeglica i ne može primiti stotine tisuća ljudi iz Idliba, rekao je Erdogan.

Ukratko govoreći, na summitu u Teheranu je Erdogan pozvao na primirje s islamističkim teroristima u pokrajini Idlib, a Putin i Rohani su odbili ovaj prijedlog, podsjećajući turskog kolegu da Al-Qaeda, ISIL i njima pridružene skupine ne mogu biti tema rasprave o primirju ili pomirenju. Nakon svega je ipak sročena završna deklaracija summita koju su potpisala sva tri predsjednika.

Završna deklaracija summita u Teheranu

Iran, Rusija i Turska su na kraju summita objavile deklaraciju o mirovnom procesu u Siriji.

Predsjednik Irana, Rusije i Turske, Hasan Rohani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, istaknuli su u zajedničkom priopćenju objavljenom na kraju sastanka u Teheranu svoju opredijeljenost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Sirije prema načelima Povelje Ujedinjenih naroda.

1. Tri stranke su izrazile zadovoljstvo postignućima sirijskog mirovnog procesa u Astani, zbog smanjenja nasilja na sirijskom teritoriju što će pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u arapskoj zemlji.

2. Naglasili su snažnu predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalne cjelovitosti Siriji, kao i načelima Povelje Ujedinjenih naroda i naveli da te principe moraju poštivati sve strane.

Predsjednici su također potvrdili da se niti jednim činom ne bi trebala oslabiti gore navedena načela.

Odbili su sve pokušaje iskrivljivanja stvarnosti pod izgovorom borbe protiv terorizma, te izrazili spremnost da se suprotstave pokušajima balkanizacije s ciljem potkopavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i nacionalne sigurnosti susjednih zemalja.

3. Raspravljali su o aktualnoj situaciji i ocijenili da razvoj događaja u Siriji nakon prethodnog summita održanog 4. travnja u Ankari traži da se nastavi dogovorena tripartitna suradnja.

4. Izrazili su odlučnost da nastave suradnju do konačnog poraza ISIL-a, Al-Nusra Fronta i drugih pojedinaca, skupina i osobe povezanih s Al-Qaedom ili ISIL-om u Siriji. Predsjednici su naglasili da je u rat protiv terorizma vrlo važno razlikovati terorističke skupine i naoružane opozicijske skupine koji su se pridružile ili će se pridružiti režimu prekida vatre i tako izbjeći civilne žrtve.

5. Oni su ponovno potvrdili da sirijski sukob ne može imati samo vojno rješenje i završit će političkim procesom i dijalogom. Čelnici su inzistirali na svojoj odlučnosti nastaviti aktivnu suradnju s ciljem razvijanja političkog procesa u skladu s odlukama Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju i rezolucije 2254 UNSC-a.

6. Naglasili su svoju odlučnost u pružanju podrške građanima i poboljšanju života ljudima, olakšavajući brz, siguran i neometan pristup svim Sirijcima kojima je potrebna pomoć.

7. Naglasili su potrebu stvaranja uvjeta za siguran i dobrovoljni povratak izbjeglica i raseljenih osoba u svoje domove u Siriji. Složili su se oko ideje održavanja međunarodne konferencije o sirijskim prognanicima i izbjeglicama.

8. Na poziv Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, odlučeno je da će sljedeći sastanak trojica čelnika održati u Rusiji.

9. Predsjednici Ruske Federacije i Turske Republike izrazili svoju iskrenu zahvalnost predsjedniku Islamske Republike Iran, Hasanu Rohaniju, za domaćinstvo trilateralnog summita u Teheranu.

58
Ostavite komentar

avatar
10000
 
17 Grupirani komentari
41 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
51 Komentatori
ЕХ-ЈУtobia quantrillБотовањеKiletuf Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bob Rock
Gost
Bob Rock

Slabo poznajem situaciju na Bliskom istoku pa ću postaviti jedno obično pitanje!
Koji je interes Turske u rušenju Assada?
Čemu Assad baš toliko smeta svima u regiji?
Naglašavam svima! I Jordanu i Turskoj i Saudima!
Jasno je zašto smeta Židovima ali zašto smeta ostalima?

nbava kua
Gost
nbava kua

@Bob Rock,zidovi imaju moc a svi drugi ih moraju slusati.Nazalost.

bbbb
Gost
bbbb

Nbava, točan odgovor.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Smeta utoliko jer su oni marionete USA i Izraela.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

#Bob Rock Otkud ti to da Asad smeta svima u regiji? Zaboravio si Irak, Libanon, Iran.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Nisam baš siguran za Irak!

mmm
Gost
mmm

Interes turske je iskljucivo pljacka sirije,kao sta si vidio dok su pojedina podrucja bila pod okupacijom terorista erdogan junior je vrlo kvalitetno ta podrucja ocistio od nafte,plina,strojeva I svega ostalog sta vrijedi.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Hvala svima na odgovoru! Kako što sam i pretpostavio nitko nema pojma kao ni ja!
No mladi smo i naučit ćemo!

Ђуро
Gost
Ђуро

Сирија је посљедња арапска држава која баштини социјализам,панарабизам,мултиконфесионалност као услове развоја и свог народа и идеје водиље ослобођења свих Арапа и њиховог свеукупног развоја као једног народа.
Из истог разлога је уништена СФРЈ као и СРЈ само у нашим околностима.Уосталом СФРЈ је била примјер и идеал и за многе арапске земље које су држале до свог народа.Наша је велика срећа што немамо нафту и гас у неким иоле значајнијим количинама јер би и данас били у рату а не у тренутном примирју.

Ботовање
Gost
Ботовање

Браво Ђуро погодак.
Истина за нафту али зато имамо бакар-управо актуелни Чукуру Пеки
За јадарит и да не причам игром случаја гледам шта се по том питању ради…Тако да нема мира без обзира на недостатак нафте…

Maja
Gost
Maja

Turska je jedan öd suosnivaca isila.. sad nesto glumata

tuf
Gost
tuf

Koliko se sjećam jedan od većih razloga je bio zaustavljanje naftovoda koji je trebao isporučivati naftu od Irana preko Sirije u Europu. Alternativna ruta iz Saudijske Arabije ide kroz Jordan. Dovoljni razlog zašto je Jordan postao inkubator terorizma, a i zašto je pod pritiskom Izraela i SAD-a Hrvatska upravo Jordanu isporučila tisuće tona oružja.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill

bingo…tocno u sridu.
postoje uzroci, postoje i posljedice,
al vlade se onda prave blesave i razglabaju samo o posljedicama….zato politika nikad i na radi na rjesenju, nego ga produbljuje i quasi rjesenja nudi.

bravo tuf

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill

ne znam ja ko tu kome smeta?
assad zidovima ili zidovi assadu?

sto ti je ljusdka neobuzdanost.
ako im je i smeta assad, nije im predstavlja opasnost….danas im definitivno smetaju i iran i rusija,a sami su ih doveli na granicu.

al kako to da im ISIL nije smeta, to me cudi, zapravo zaprepascuje.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

By the way, živjela Jugoslavija!

Riddick
Gost
Riddick

Erdogana treba jos pritegnuti i dovesti Tursku u jos gore stanje pa se nece baviti Sirijom vec ce da se bavi Turskom.
Amnestija za HTS i mnoge druge ekipe je uzaudan posao radi se o zloglasnim organizacijama koje su odgovorne za teske zlocine i pripadnici se ne mogu amnestirati , njih treba razbiti vojno pa onda uci u pregovore sa njima gde zele da se evakuisu , nacice Erdogan mesta za njih ako ne u Turskoj onda u Afrinu ili Al Babu .

ZigAtman
Gost
ZigAtman

Pa jeli Afrin ili alBab u turskoj pa da ih erdogan tamo smijesta? Za ostalo se slazem.

Riddick
Gost
Riddick

Nije ali je Turska preko proksija prisutna u Al Babu i Afrinu i za sve se pita u te dve paradrzave , oni su stvorili te nelegalne deformisane oblike drzavnosti .

Željko
Gost
Željko

Da li tko smije prijeći na drugu stranu Eufrata ili krenuti ka Al Tanfu gdje je vojska “velikog brata”? Nitko ne smije ni pomisliti, niti Rusi, niti SAA, niti Iranci!!

kvisko (Žukov)
Gost
kvisko (Žukov)

Probali su ali je ne slavno zavrsilo .

Riddick
Gost
Riddick

Ko se zadnji smeje najsladje se smeje .
Neka oni ispune svoje obecanje “Asad must go”.
Ili neka uspostave “no fly zone over Syria” i to su obecali.
Ili neka zastite “opoziciju” od napada i to su obecali.
Ili neka izbace Irance.
List goes on and on…

Alen
Gost
Alen

Pa kad se ocisti idlib prestaje potreba za velikim bratom u siriji ,shvatas , jedino nakon toga im ostaje da se sukobe s saa i rusijom i iranom a to vec ne smiju…

Zato postoji velika mogucnost da zakomplikuju stvari bas sad u ovom trenutku jer ako to ne ucine ostaje im jedino da pakuju kofere…

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija

Pa čekaj malo Gosp Ridik. Ta još nije sve gotovo!

ZigAtman
Gost
ZigAtman

Evo vam Erdogan. Zahvalan za zivu glavu na ramenima Rusiji. Toliko zahvalan i skrusen da postavlja uvijete. A mozda pak i srusi jos koji ruski avion od silne zahvalnosti i zajednistva. Nema sa Turcima pregovora. Od njih nemozes dobit nista osim noza u ledima. Opet ce oni poletit Trumpu, pa nije ga osobno on htio skratit za glavu…

Riddick
Gost
Riddick

Trebalo je Rusi da pomognu puciste obavestajnim podatcima i onako je malo falilo da ga likvidira jedna grupa specijalaca , onda bi bio haos jedno vreme u Turskoj i ko dodje na njegovo mesto morao bi da potrosi dosta vremena na stabilizaciju vlasti .

pero
Gost
pero

Erdo da je u prilici ponašao bi se isto ko i Trump. Pošto nije u prilici, filozofira. S njim je čovjek načisto, kad se pruži prilika, zaj..at će najboljeg prijatelja (ako ga ima ;))

rodoljub
Gost
rodoljub

Turci su poznati dvolicni licemeri. Erdogan je primer kako izgleda “pica s’ dva lica” . Uvek neiskreni i prevrtljivi Turci su nesiguran saveznik .

ljubo
Gost
ljubo

nema rata bez turaka. Cionisti kao i džihad ratnici smatraju da je dvoličnost isto što i lukavost a lukavost je odlika inteligentnih. Lukavost zahtijeva inteligenciju samo što inteligencija nepriznaje dvoličnost. Inteligencija zna da jednom data riječ nesmije a često ni nemože da se prekrši iliti porekne. Inače vodi u propast.A licemjer? Dvoličan čovjek koji tre podcijenio.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Treba nahuškati da se suprostavljene frakcije u Idlibu neđusobno potuku, i ne dozvoliti im izlazak iz okruženja. Kukavičje jaje bi npr. bilo da se tamo održe izbori.

ljubo
Gost
ljubo

Nebi išlo Tupko. bilo bi to licemjerje. Bumerang je izum Aboridžina a licemjeje je trenutno najsavršeniji od svih. Bila bi to “demokratija” a zna se čije je to najjače oružje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dobro, nije Putin budala. za sada su , uglavnom, sankcije Rusije nakon srušenog Su-24 na snazi. Nešto je malo ukinuto, ali ne znatno. Misli li netko da ofenzive stvarno neće biti zato što je Erdogan rekao?

Alen
Gost
Alen

Nije on niti u poziciji da govori ono sto misli ali vjerovatno je dogovorio sve s putinom..Ovo zongliranje ( osim ako nije isplanirano u saradnji s usa sto licno mislim da jeste ) ce ga doci glave….

!!!
Gost
!!!

Alene,ne baljezgaj!

preseren3
Gost
preseren3

Dosad sam tolerisao Turskog predsednika, jer su neke odluke bile u pravom smeru…
Sada mi se sve više čini ( a to misao imam u sebi više od godinu dana, pozadi ), da je taj čovijek podlasica.
Možda čak u korist USA.
Sumim, da da radi na tome, da pridobije naklonost Putina, da mu u pravo vrijeme zabije bodež u leđa….
Svi znamo, da je nafta iz Sirije putovala peko Turske u svijet, da je dio terorista direktno podupirala Turska…
Nadao sam se, da jih je srela pamet….
A izgleda nije…
Ostaje pitanje S 400. Hoče li služiti Turskoj, ili iči na analizu u USA?
Indija je nabavila podmornicu iz Rusije i pogodite, ko je bio prvi u njoj na inspekciji….

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Za Tursku postoje dva glavna problema u slučaju kolektivnog napada na Idlib – pretakanje džihatlija u Tursku (posljedično i u Europu), a u tom dijelu Turske su im već problematični Kurdi.
Eksplozivna smjesa koju neće moći kontrolirati unutar svojih granica.
Tko im je kriv kada su bili velika potpora džihatlijama.
Sada ih imaju na granici (sa njihovom velikom željom da se vrate odakle su i došli u Siriju, tj. u Tursku), kao i sirijsku vojsku (skupa sa Hezbollahom) koju su posredno htjeli uništiti preko džihatlija.
Navedeno se može reći i za Izrael.
Karma is a bitch.
Kladim se da im Sirijci, Iranci i Rusi na bilateralnim sastancima ponavljaju “a lijepo smo vam govorili što će se desiti, niste htjeli slušati razum, već ste slušali Amere”.

Fatih
Gost
Fatih

GRCI ODAVNO KAO CLANICA NATO POSJEDUJE S -300. ZAPADNI STRUCNJACI NE MOGU UCI U SISTEM ALGORITMA I LOGIKE FUNKCIONISANJA SISTEMA.UOSTALOM ON SE SATELITSKI KONTROLISE I SVAKO CEPRKANJE DOVODI DO SAMOUNISTENJA RADARSKOG KOMPLEKSA ………

eu kolonija
Gost
eu kolonija

diplomacija. očito da nemora sve biti vidljivo. kaže arapska poslovica “u detaljima se šejtan (vrag, đavo ili sotona) krije”:)

17 novembar
Gost
17 novembar

ovde dosta pravi zajebanciju turski tok

Ivo
Gost
Ivo

Kad se zanemare izjave za javnost, realnost je po prilici ovakva:

Turci su između čekića i nakovnja. S jedne strane imaju Kurde koje podržavaju ameri i upravitelji konclogora, koji planiraju stvoriti kurdistan, tj. izrahellesku ispostavu na granici s Iranom.
S druge strane imaju teroriste koje su sami uzgojili i mogu se okrenuti protiv njih, te SAA i Rusiju koja je naumila provesti svoju volju bez obzira na obzir, i ima sredstva da to sprovede.

Koliko god gunđali, turci će popustiti Rusiji, Idlib će biti oslobođen, uz eventualno stvaranje minimalne enklave uz tursku granicu, gdje će se na godinu dana smjestiti izbjeglice i hard-core teroristi. To će omogućiti erdi da sačuva obraz i na miru obračuna sa svojim, sad neželjenim, pulenima. Nakon toga i taj dio preuzima Sirija.

Nema teorije da ni Turska, ni Iran, ni Sirija pristanu na stvaranje nekakvog kurdistana. Jedini koji to žele su čuvari konclogora, a njih ameri moraju bespogovorno slušati. Time ameri nemaju ništa za ponuditi erdi i pregovaračka pozicija im je nikakva. I još uz to svi znaju da patološki lažu i krše obećanja, otprilike u rangu Turske ili gore.

Suma sumarum, Idlib će biti preoran do temelja i oslobođen. Ameri će vjerovatno odraditi simbolični udar po ciljevima dogovorenim s Rusijom, i to će biti to. Istina, uvijek postoji mogućnost da se stvari otmu kontroli i ameri i rusi direktno zarate, ali to je malo vjerovatno.

Jedino što bi trebalo tom prilikom obavezno odraditi je potopiti sve francuske brodove, da ih se konačno smanji na pravu mjeru. i da zaborave na svoje kolonijalne ambicije. Ti egomanijaci na čelu sa onim histeričnim edipovcem su najiritantniji u cijeloj priči, barem što se mene tiče. Potopiti im sve što imaju, i natjerati ih da isplate Siriji odštetu za unazad 100 godina.

Nažalost malo vjerovatno, ovo ostalo vjerovatno ide kako je napisano.

Alen
Gost
Alen

Ivo kako god okrenes ,koju god kombinaciju da uzmes ovo ne moze proci bez jako velikog s.ranja..Ne mislim samo na situaciju u idlibu vec ukupno stanje na BI…
Sve bi bilo (njima ) lakse da nema te rusije koja se parkirala u centar BI hahaha..

Ivo
Gost
Ivo

Alen, sumnjam da će biti većeg s.anja iz jednostavnog razloga. Rusi neće popustiti, a ameri neće riskirati nuklearni rat. Danas su izvodili vježbe evakuacije i exfiltracije u Al-Tanfu, znaju da su i tamo u deep shttu ako budu izloženi ozbiljnom napadu, a Rusija im i tamo već najavljuje početak operacija.

Suma sumarum, ameri odlaze, ali će to izvesti u holivudskom stilu, po običaju. Game over.

Alen
Gost
Alen

Apsolutno sam ubjedjen da rusi nece popustiti a jos ubjedjeniji da nece ni ameri ,stoga mora doci do kratkog spoja..
Mislim da se ne bi trebali zavaravati rizicima jer se vec odavno preslo iz uvjeta rizika u uvjete neizvjesnosti..

Hash
Gost
Hash

16 pluseva za tezu o franguscima

bbbb
Gost
bbbb

Još od otoMANA pa do gana zna se čija su kreacija tureki, stoga ništa ne treba čuditi, ovo je sve kabala kazalište. Nego na istoku Sirije kaubojima gazde dali zapovjed da započnu vježbu zračnih snaga, zakuhava se polako da se porodi grosse palac.

Fatih
Gost
Fatih

IPK CE BITI LIKVIDIRANI!!

burt
Gost
burt

koje su to skupine ostale da uđu u “proces pomirenja”, ni jedna pobunjenička skupina u Siriji nije uništena od početka rata, svi su se povukli u Idlib, Putin misli da će uništit Čečene i Dagestance u Idlibu ali ovo nije bitka za Čečeniju i Dagestan nego za Siriju, narod Idliba je protiv Assada i Rusa i zato neće uspjet reintegracija i peta kolona a oni Čečeni, Marokanci, Ujguri, Uzbeci, Inguši i ostali se ionako nikad nebi reintegrirali

Ivo
Gost
Ivo

u redu je burt, pilulu i na spavanje. Ujutro nastavi malo o Daraai i onim red lines.

Zvrk
Gost
Zvrk

što mi donese praćenje portala. umre poznati glumac burt i prvo pomislim na našeg omiljenog kućnog ljub…trola.

Riddick
Gost
Riddick

Ti znas sta narod Idliba hoce ?
Koga boli uvo sta Ceceni i ostali talibani u Idlibu misle , dobice od drzave 2 metra bez geometra.
Pa oni ni medjusobno ne funkcionisu , i nije im ovo obdaniste pa da glasamo ko se slaze neka digne ruku , bolje im je da slusaju sta im kazu inace kada krenu da lome tada je vec kasno.
Evo ti malo ujgura pa gledaj sta ne prikazuju
https://youtu.be/flMuFVwZQC0

nizzde
Gost
nizzde

Tursku se više ništa ne pita financirali su ISIS kupovali njihovu naftu i krivi su za rat kao i Izrael i SAD

Zvrk
Gost
Zvrk

Definitivna potvrda da turci ne da ne mogu, već da nisu u stanju obuzdati svoje uzgojene teroriste. Drugim riječima, uistinu su tigar od papira. Srećom, njih se ne pita ništa. Vjerojatno će im ostati manji dio pod kontrolom da si još malo spase obraz pa će i to vratiti pod sirijski suverenitet.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

Sirija je ne tako davno bila dio turskog imperija prošle godine je turska u idlib poslala ekspedicioni korpus pa je logično očekivati da se neće složiti sa Rusijom i Iranom po pitanju terorista koje je sama kreirala među pripadnicima turske etničke zajednice u idlibu turska ni u jednom momentu nije odustala od prekrajanja sirije u pokrajinama uz tursku granicu tako da će se ovaj igrokaz nastaviti

Kile
Gost
Kile

Pod ne tako davno, misliš prije 100 godina točno hahhahaha

ЕХ-ЈУ
Gost
ЕХ-ЈУ

Врло добро, другим речима разумели сасе.
Политика не значи истина, једно говориш, друго мислиш, треће радиш.
Конкретно о Ердогану, увек у историји човечанства све државе желе ако може да увећају територију, 2014-е Турска је радила за САД, Израела и ИСИС залог је био обећани комад сиријске територије, после пуча 2016-е од својих савезника САД, НАТО, Ердоган је разумео да са га искористили, и се осјећа како магарац. У политици нај битан је интерес, свака држава може да мења стране, от тада Ердоган завија на исток.
Запад му је предложио да га убију, деоба турске на три дела / европски део до босфора, ИСИС и голем Кусдистан, Русија и исток му предлаже Турска да остане цијела, да нема курдске државе и Сирија да остане унитарна држава, шта мислите шта је одабрао Ердоган?
Боли га патка за тај милион турмена у Сирију, све је одао савезницима Русии и Ирану, нормално је га глуми турског патриота и гледа да изиће како победник пред својим народом, залог је опстанак Турске, са 20 милиона курдског маншнства у Турској, урадиће све што каже Путин само да нема Курдске државе у Сирији и Ираку, јер то би значило и распад Турске.
Ердогану је важно да Асад ослободи цијелу Сиријску територију, под услов да нема никакве курдске аутономије, федерације, конфедерације у Сирији.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik