Summit u Teheranu – Rusija i Iran na jednoj strani, Turska na drugoj

Putin - Rohani - Erdogan - Rusija - Iran - Turska
52 komentara

Na današnjem summitu čelnika Rusije Turske i Irana, koji se na kraju ipak održao u Teheranu, ne u Tabrizu, kako je bilo najavljeno, nije postignut nikakav dogovor o sudbini sirijske pokrajine Idlib.

Naime, Vladimir Putin i Hassan Rohani smatraju kako pokrajinu treba očistiti od terorista, dok turski predsjednik Erdogan ne podržava vojno rješenje problema i pokušava izvući najveću korist iz ove situacije.

Turska namjerava ostati vojno prisutna u Siriji sve dok se tamo ne uspostavi mir, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sastanku o sirijskom sukobu s čelnicima Rusije i Irana u Teheranu.

“Turska će zadržati svoju prisutnost u Siriji sve dok se tamo ne uspostavi mir. Idlib je važan ne samo za budućnost Sirije, već i za mir u cijeloj regiji, kao i za sigurnost i stabilnost Turske”, rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je također najavio mogućnost povlačenja iz Idliba u druga područja onih militanata koji napadaju rusku zračnu bazu u Hmeymim. No, turski čelnik nije točno odredio gdje bi se mogli povući i pod kojim uvjetima, izvještava Tass.

Ovo je za rusku stranu priznanje da Turska ipak kontrolira skupine koje na rusku zrakoplovnu bazu redovito provode napade dronovima, ali da turska vojska na terenu ne čini ništa da oni prestanu.

Turska je i za održavanje prekida vatre u sirijskom Idlibu, te poziva na okončanje bombardiranja položaja terorista u ovoj pokrajini. Erdogan je predložio da se u konačnom dokumentu summita doda stavka o izbjeglicama u Idlibu.

“Želio bih podići pitanje sirijskog Idliba i bombardiranja ove regije. Predlažem da se vratimo primirju u ovom području, jer su bombardiranja ozbiljna prijetnja civilnom stanovništvu. Ponovno će krenuti val migracija, a na kraju će se ova populacija naći na našoj granici”, kazao je Erdogan.

Dodao je i kako je “ozbiljno zabrinut zbog podrške i oružja koju sirijskih Kurdi dobivaju od Sjedinjenih Država, čije su snage na istočnoj obali Eufrata”.

Iranski PressTV javlja kako je prije dolaska u Teheran Erdogan kazao kako Turska kroz rasprave želi pronaći “trajno rješenje za sukob”.

Ankara je zabrinuta da bi operacije u Idlibu mogle dovesti do vala izbjeglica u Tursku i sastanak u Teheranu ima za cilj pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kako bi se izbjegle takve posljedice.

Za Rusiju i Iran, kao i za vladu u Damasku, Idlib je postao “gnijezdo terorista” koja se mora očistiti silom.

Pokrajinom dominira teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham predvođena sirijskom ogrankom  Al-Qaede. Ima i desetine drugih skupina koje je, kako tvrdi Turska, moguće odijeliti od sirijske Al-Qaede samo dugotrajnim obavještajnim radom.

Sirijska vlada je brojnim skupinama ponudila da se pridruže “procesu pomirenja”, kao što se dogodilo u trećini oslobođenih naselja nedavno oslobođenih na jugu Sirije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio kako Rusija na summit u Teheranu gleda kao sredstvo za pojašnjenje vojne situacije u Idlibu.

“Sudbina Al-Nusra Fronta i ostalih terorističkih skupina će biti jedno od najvažnijih pitanja na summitu”, uoči summita je rekao Sergej Rjabkov i dodao kako je ruski stav da se teroristi moraju protjerati iz Idliba.

“Oni koriste civile kao ljudski štit i planiraju lažne kemijske napade kako bi optužili sirijsku vladu i vojsku”, priopćili su ruski dužnosnici.

Sastanak predsjednika Turske, Rusije i Irana o Siriji u Teheranu je treći u nizu u manje od godinu dana. Njihovi prethodni sastanci su održani u ruskom gradu Sočiju i turskom glavnom gradu Ankari, kada su uspostavljene zona za de-eskalaciju sukoba u nekoliko područje, uključujući Idlib.

Predsjednici su prije tripartitnih pregovora na marginama summita održali i bilateralne razgovore, a njihovi ministri vanjskih poslova planiraju razgovarati odvojeno od summita.

Očekuje se da će konačna deklaracija od strane trojice predsjednika biti objavljena nakon zajedničke tiskovne konferencije.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Jaberi Ansari je izjavio kako će ta izjava pokriti gotovo sva pitanja koja se odnose na razvoj Sirije i napore koje su tri zemlje poduzele u Astani.

Hossein Ansari je ponovio iransku odlučnost za borbu protiv terorizma, ističući kako će trilateralni razgovori pomoći u okončanju sukoba u Siriji.

Turska za sada ne može ili ne želi riješiti problem u Idlibu

Na konferenciji je Erdogan rekao kako Turska ne može prepustiti Idlib na milost i nemilost Assadu i da se problem oko ove zone de-eskalacije mora riješiti pregovorima.

Turska se osjeća obveznom osigurati mir civilima i izbjeglicama u Idlibu. Turska ima kapacitet za prihvat maksimalno 4,5 milijuna izbjeglica i ne može primiti stotine tisuća ljudi iz Idliba, rekao je Erdogan.

Ukratko govoreći, na summitu u Teheranu je Erdogan pozvao na primirje s islamističkim teroristima u pokrajini Idlib, a Putin i Rohani su odbili ovaj prijedlog, podsjećajući turskog kolegu da Al-Qaeda, ISIL i njima pridružene skupine ne mogu biti tema rasprave o primirju ili pomirenju. Nakon svega je ipak sročena završna deklaracija summita koju su potpisala sva tri predsjednika.

Završna deklaracija summita u Teheranu

Iran, Rusija i Turska su na kraju summita objavile deklaraciju o mirovnom procesu u Siriji.

Predsjednik Irana, Rusije i Turske, Hasan Rohani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, istaknuli su u zajedničkom priopćenju objavljenom na kraju sastanka u Teheranu svoju opredijeljenost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Sirije prema načelima Povelje Ujedinjenih naroda.

1. Tri stranke su izrazile zadovoljstvo postignućima sirijskog mirovnog procesa u Astani, zbog smanjenja nasilja na sirijskom teritoriju što će pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u arapskoj zemlji.

2. Naglasili su snažnu predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalne cjelovitosti Siriji, kao i načelima Povelje Ujedinjenih naroda i naveli da te principe moraju poštivati sve strane.

Predsjednici su također potvrdili da se niti jednim činom ne bi trebala oslabiti gore navedena načela.

Odbili su sve pokušaje iskrivljivanja stvarnosti pod izgovorom borbe protiv terorizma, te izrazili spremnost da se suprotstave pokušajima balkanizacije s ciljem potkopavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i nacionalne sigurnosti susjednih zemalja.

3. Raspravljali su o aktualnoj situaciji i ocijenili da razvoj događaja u Siriji nakon prethodnog summita održanog 4. travnja u Ankari traži da se nastavi dogovorena tripartitna suradnja.

4. Izrazili su odlučnost da nastave suradnju do konačnog poraza ISIL-a, Al-Nusra Fronta i drugih pojedinaca, skupina i osobe povezanih s Al-Qaedom ili ISIL-om u Siriji. Predsjednici su naglasili da je u rat protiv terorizma vrlo važno razlikovati terorističke skupine i naoružane opozicijske skupine koji su se pridružile ili će se pridružiti režimu prekida vatre i tako izbjeći civilne žrtve.

5. Oni su ponovno potvrdili da sirijski sukob ne može imati samo vojno rješenje i završit će političkim procesom i dijalogom. Čelnici su inzistirali na svojoj odlučnosti nastaviti aktivnu suradnju s ciljem razvijanja političkog procesa u skladu s odlukama Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju i rezolucije 2254 UNSC-a.

6. Naglasili su svoju odlučnost u pružanju podrške građanima i poboljšanju života ljudima, olakšavajući brz, siguran i neometan pristup svim Sirijcima kojima je potrebna pomoć.

7. Naglasili su potrebu stvaranja uvjeta za siguran i dobrovoljni povratak izbjeglica i raseljenih osoba u svoje domove u Siriji. Složili su se oko ideje održavanja međunarodne konferencije o sirijskim prognanicima i izbjeglicama.

8. Na poziv Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, odlučeno je da će sljedeći sastanak trojica čelnika održati u Rusiji.

9. Predsjednici Ruske Federacije i Turske Republike izrazili svoju iskrenu zahvalnost predsjedniku Islamske Republike Iran, Hasanu Rohaniju, za domaćinstvo trilateralnog summita u Teheranu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Erdogana treba jos pritegnuti i dovesti Tursku u jos gore stanje pa se nece baviti Sirijom vec ce da se bavi Turskom.
Amnestija za HTS i mnoge druge ekipe je uzaudan posao radi se o zloglasnim organizacijama koje su odgovorne za teske zlocine i pripadnici se ne mogu amnestirati , njih treba razbiti vojno pa onda uci u pregovore sa njima gde zele da se evakuisu , nacice Erdogan mesta za njih ako ne u Turskoj onda u Afrinu ili Al Babu .

ZigAtman
5 godine prije

Evo vam Erdogan. Zahvalan za zivu glavu na ramenima Rusiji. Toliko zahvalan i skrusen da postavlja uvijete. A mozda pak i srusi jos koji ruski avion od silne zahvalnosti i zajednistva. Nema sa Turcima pregovora. Od njih nemozes dobit nista osim noza u ledima. Opet ce oni poletit Trumpu, pa nije ga osobno on htio skratit za glavu…

rodoljub
5 godine prije

Turci su poznati dvolicni licemeri. Erdogan je primer kako izgleda “pica s’ dva lica” . Uvek neiskreni i prevrtljivi Turci su nesiguran saveznik .

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, nije Putin budala. za sada su , uglavnom, sankcije Rusije nakon srušenog Su-24 na snazi. Nešto je malo ukinuto, ali ne znatno. Misli li netko da ofenzive stvarno neće biti zato što je Erdogan rekao?

Sir Oliver
5 godine prije

Smeta utoliko jer su oni marionete USA i Izraela.

preseren3
5 godine prije

Dosad sam tolerisao Turskog predsednika, jer su neke odluke bile u pravom smeru…
Sada mi se sve više čini ( a to misao imam u sebi više od godinu dana, pozadi ), da je taj čovijek podlasica.
Možda čak u korist USA.
Sumim, da da radi na tome, da pridobije naklonost Putina, da mu u pravo vrijeme zabije bodež u leđa….
Svi znamo, da je nafta iz Sirije putovala peko Turske u svijet, da je dio terorista direktno podupirala Turska…
Nadao sam se, da jih je srela pamet….
A izgleda nije…
Ostaje pitanje S 400. Hoče li služiti Turskoj, ili iči na analizu u USA?
Indija je nabavila podmornicu iz Rusije i pogodite, ko je bio prvi u njoj na inspekciji….

eu kolonija
5 godine prije

diplomacija. očito da nemora sve biti vidljivo. kaže arapska poslovica “u detaljima se šejtan (vrag, đavo ili sotona) krije”:)

17 novembar
5 godine prije

ovde dosta pravi zajebanciju turski tok

Ivo
5 godine prije

Kad se zanemare izjave za javnost, realnost je po prilici ovakva: Turci su između čekića i nakovnja. S jedne strane imaju Kurde koje podržavaju ameri i upravitelji konclogora, koji planiraju stvoriti kurdistan, tj. izrahellesku ispostavu na granici s Iranom. S druge strane imaju teroriste koje su sami uzgojili i mogu se okrenuti protiv njih, te SAA i Rusiju koja je naumila provesti svoju volju bez obzira na obzir, i ima sredstva da to sprovede. Koliko god gunđali, turci će popustiti Rusiji, Idlib će biti oslobođen, uz eventualno stvaranje minimalne enklave uz tursku granicu, gdje će se na godinu dana smjestiti izbjeglice i hard-core teroristi. To će omogućiti erdi da sačuva obraz i na miru obračuna sa svojim, sad neželjenim, pulenima. Nakon toga i taj dio preuzima Sirija. Nema teorije da ni Turska, ni Iran, ni Sirija pristanu na stvaranje nekakvog kurdistana. Jedini koji to žele su čuvari konclogora, a njih… Čitaj više »

mmm
5 godine prije

Interes turske je iskljucivo pljacka sirije,kao sta si vidio dok su pojedina podrucja bila pod okupacijom terorista erdogan junior je vrlo kvalitetno ta podrucja ocistio od nafte,plina,strojeva I svega ostalog sta vrijedi.

bbbb
5 godine prije

Još od otoMANA pa do gana zna se čija su kreacija tureki, stoga ništa ne treba čuditi, ovo je sve kabala kazalište. Nego na istoku Sirije kaubojima gazde dali zapovjed da započnu vježbu zračnih snaga, zakuhava se polako da se porodi grosse palac.

bbbb
5 godine prije

Nbava, točan odgovor.

Fatih
5 godine prije

IPK CE BITI LIKVIDIRANI!!

burt
5 godine prije

koje su to skupine ostale da uđu u “proces pomirenja”, ni jedna pobunjenička skupina u Siriji nije uništena od početka rata, svi su se povukli u Idlib, Putin misli da će uništit Čečene i Dagestance u Idlibu ali ovo nije bitka za Čečeniju i Dagestan nego za Siriju, narod Idliba je protiv Assada i Rusa i zato neće uspjet reintegracija i peta kolona a oni Čečeni, Marokanci, Ujguri, Uzbeci, Inguši i ostali se ionako nikad nebi reintegrirali

Maja
5 godine prije

Turska je jedan öd suosnivaca isila.. sad nesto glumata

nizzde
5 godine prije

Tursku se više ništa ne pita financirali su ISIS kupovali njihovu naftu i krivi su za rat kao i Izrael i SAD

Zvrk
5 godine prije

Definitivna potvrda da turci ne da ne mogu, već da nisu u stanju obuzdati svoje uzgojene teroriste. Drugim riječima, uistinu su tigar od papira. Srećom, njih se ne pita ništa. Vjerojatno će im ostati manji dio pod kontrolom da si još malo spase obraz pa će i to vratiti pod sirijski suverenitet.

Jurišić maja
5 godine prije

Sirija je ne tako davno bila dio turskog imperija prošle godine je turska u idlib poslala ekspedicioni korpus pa je logično očekivati da se neće složiti sa Rusijom i Iranom po pitanju terorista koje je sama kreirala među pripadnicima turske etničke zajednice u idlibu turska ni u jednom momentu nije odustala od prekrajanja sirije u pokrajinama uz tursku granicu tako da će se ovaj igrokaz nastaviti

tuf
5 godine prije

Koliko se sjećam jedan od većih razloga je bio zaustavljanje naftovoda koji je trebao isporučivati naftu od Irana preko Sirije u Europu. Alternativna ruta iz Saudijske Arabije ide kroz Jordan. Dovoljni razlog zašto je Jordan postao inkubator terorizma, a i zašto je pod pritiskom Izraela i SAD-a Hrvatska upravo Jordanu isporučila tisuće tona oružja.

tobia quantrill
5 godine prije

ne znam ja ko tu kome smeta?
assad zidovima ili zidovi assadu?

sto ti je ljusdka neobuzdanost.
ako im je i smeta assad, nije im predstavlja opasnost….danas im definitivno smetaju i iran i rusija,a sami su ih doveli na granicu.

al kako to da im ISIL nije smeta, to me cudi, zapravo zaprepascuje.

ЕХ-ЈУ
5 godine prije

Врло добро, другим речима разумели сасе. Политика не значи истина, једно говориш, друго мислиш, треће радиш. Конкретно о Ердогану, увек у историји човечанства све државе желе ако може да увећају територију, 2014-е Турска је радила за САД, Израела и ИСИС залог је био обећани комад сиријске територије, после пуча 2016-е од својих савезника САД, НАТО, Ердоган је разумео да са га искористили, и се осјећа како магарац. У политици нај битан је интерес, свака држава може да мења стране, от тада Ердоган завија на исток. Запад му је предложио да га убију, деоба турске на три дела / европски део до босфора, ИСИС и голем Кусдистан, Русија и исток му предлаже Турска да остане цијела, да нема курдске државе и Сирија да остане унитарна држава, шта мислите шта је одабрао Ердоган? Боли га патка за тај милион турмена у Сирију, све је одао савезницима Русии и Ирану, нормално је га… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.