Susret Angele Merkel i Vladimira Putina – Poljske paranoje i stav njemačkih stručnjaka

Angela Merkel i Vladimir Putin
81 komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel će u subotu u blizini Berlina ugostiti ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim će razgovarati o ratu u Siriji, situaciji u istočnoj Ukrajini i energetskim pitanjima, potvrdio je glasnogovornik njemačke vlade.

Sastanak će se održati u vladinom dvorcu Meseberg, izvan Berlina, kazao je glasnogovornik. Dvoje čelnika su se posljednji put sastali u svibnju u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru.

Kancelarka Merkel i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas su se u srpnju u Berlinu sastali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, kojeg je na turneji pratio načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

Poljski mediji Njemačku optužili za “diplomatsku izdaju”

Raniji sastanak njemačke kancelarke Merkel s generalom Valerijem Gerasimovom i predstojeći sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je čin diplomatske izdaje od strane Njemačke prema partnerima iz EU, izvijestili su poljski mediji.

Poljski novinar Zbigniew Parafianowicz je u članku za list Gazeta Prawna podsjetio “kako Valerij Gerasimov ima zabranu ulaska u EU, Švicarsku, Kanadu, Australiju i Lihtenštajn, a mjera mu je izrečena zbog njegove uloge u aneksiji Krim i pokretanju rata na istoku Ukrajine”.

“Ali za Njemačku, koja ima neformalnu ulogu lidera EU, sve to nije bio problem da ga primi u Berlinu”, piše poljski list.

“Za njemačke vlasti također nije problem zakazati sastanak u subotu s predsjednikom Putinom u Mesebergu. Prema riječima glasnogovornika njemačke vlade Steffena Seiberta, tijekom ovog razgovora će se govoriti o “Sjevernom toku 2″ i Siriji. Također se može raspravljati o koordiniranju stavova u carinskom ratu između Europe i Sjedinjenih Država”, piše Parafianowicz.

Njemački političari tvrde kako sastanak između Putina i Merkel treba sagledati u globalnom kontekstu i da to nije zatopljavanje odnosa između Moskve i Berlina, ali je moguće da se dvoje lidera dogovoriti o pragmatičnoj suradnji gdje god je to moguće.

“Ovaj je argument nemoguće ozbiljno shvatiti, pogotovo u Varšavi, koja je na udaljenosti 10 minuta leta projektila “Iskander M”, koji mogu biti lansirani iz Kalinjingradske regije”, piše poljski list.

Autor je naglasio kako je “zanemarivanje izolacije Gerasimova” i susret s Putinom  čin “diplomatske izdaje Berlina, koji ide u  susret Kremlju i slabi sigurnost istočnog boka NATO pakta”.

Zbigniew Parafianowicz dodaje kako je Njemačka izvršila udar na vitalne interese Poljske, kao u proljeće 2008., blokirajući na summitu NATO pakta u Bukureštu Akcijski plan djelovanja koji je trebao ubrzati ulazak Gruzije i Ukrajine u Sjevernoatlantski savez.

Po njegovu mišljenju, “ovaj je čin slabosti Njemačke motivirao predsjednika Putina da napadne Gruziju i započne pripreme za aneksiju Krima, a sadašnji susretu Berlin može imati slične rezultate”.

“Ne bih se iznenadio ako se za nekoliko mjeseci ispostavi da pored Krima Rusi zauzmu i ukrajinske luke na Azovskom moru”, piše autor.

U članku se također “kako Berlin savršeno poznaje Rusiju i shvaća da će takve geste, kao sastanci s Gerasimovom i Putinom, Moskva shvatiti kao slabost”.

“Nijemci također znaju da će ove slabosti morati platiti Ukrajina, Poljska, baltičke zemlje i Rumunjska. Nakon ove izdaje europskih partnera, Berlin gubi svoju vodeću ulogu i ugled u EU”, zaključuje poljski novinar.

I čelnik Demokratske stranke Njemačke (FDP) Christian Lindner pozvao Berlin da promijeni svoju politiku prema Moskvi.

Deutsche Welle o sastanku Angele Merkel s Putinom

Ranije je njemački list Deutsche Welle pisao što se može očekivati od sastanka lidera Rusije i Njemačke. Stručnjakinja Berlinske zaklade za znanost i politiku (SWP) Sabine Fischer je za Deutsche Welle izjavila kako smatra da na predstojećem sastanku Merkel i Putina vjerojatno neće doći do odlučujućeg pomaka u odnosima dviju zemalja. Napomenula je kako se stajališta Moskve o Siriji i Ukrajini nisu promijenila.

“Ruska će strana i dalje nastojati ostvariti svoje ciljeve, kako u tim područjima, tako i provedbi projekta izgradnje novog plinovoda”, navodi  Deutsche Welle.

Sabine Fischer ne isključuje da će Putin i Merkel raspravljati o obliku moguće mirovne misije Ujedinjenih naroda u istočnoj Ukrajini, ali napominje da do sada nije bilo dodirnih točaka o ovom pitanju.

Prema analitičaru geopolitičke i strateške konzultantske tvrtke Rasmussen Global, Olafu Böhnkeu, Merkel će prije svega pokušati postići deeskalaciju u “novom leglu napetosti”, Azovskom moru.

“Naći zajednički jezik o Siriji će također biti vrlo teško”, dodaje Böhnke, koji vjeruje da će se i situacija u Idlibu, jednoj od posljednjih sirijskih pokrajina pod kontrolom islamističkih skupina, vjerojatno biti tema na razgovorima u Mesebergu.

“Mislim da će Merkel barem pokušati dobiti malo vremena i uvjeriti Putina da ne da zeleno svjetlo sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu da uništi Idlib”, rekao je Olaf Böhnke.

Unatoč činjenici da se u vanjskim poslovima stavovi Njemačke i Rusije ne podudaraju, dvije zemlje sudjeluju u ambicioznom infrastrukturnom projektu, plinovodu “Sjeverni tok 2”.

Stručnjaci, čije mišljenje citira DW, skreću pozornost na činjenicu da se gospodarski interesi od plinovoda u Njemačkoj “sukobljavaju s političkom dimenzijom projekta”.

Wolfgang Büchele, predsjednik Odbora za istočnoeuropske ekonomske odnose, koji lobira za projekt, kaže da se uspjeh njemačke vlade vidi u spremnosti Rusije da nastavi tranzit plina preko Ukrajine i nakon izgradnje “Sjevernog toka 2”.

“Vjerojatno će u pregovorima savezna kancelarka pokušati dobiti određena jamstva od Kremlja nastavak tranzita”, za DW je rekao Büchele.

Vladimir Putin je prethodno izjavio da je plinovoda “Sjeverni tok 2” čisto komercijalan projekt i nema nikakve političke implikacije, što tvrdi i Berlin. Moskva je rekla da je spremna očuvati tranzit plina preko Ukrajine, “ali pod određenim uvjetima”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tedi
5 godine prije

Poljaci bi da ih se nesto pita i polazu racuni o dogovoru Merkelove i Putina.Ma nemoj a najveci su kupci ruskog plina i hoce Ukrajini da ga prodaju skuplje od ukapljenog americkog,kao oni su sada vazniji od Njemacke,jer eto Njemacka je izdajica EU,koji diletanti,iako su u EU svaka zemlja vuce vodu na svoj mlin,pa sam napad na taj susret govori koji su i Poljaci papci,sto nisu primili migrante kada su za dogovor,jelte to nan ne odgovara.Posipaju se pepelom a udruzili su se u visegradsku cetvorku protiv odluka EU koje njima ne odgovaraju..

Galus 92
5 godine prije

Tko sa đavlom tikve sadi, o glavu mu se obiju!

minimoris
5 godine prije

Poljska je prvi pik na draftu za najvece americke poltrone,oni su najveci rusofobi u Evropi,i kao takvi Amerikanci ih koriste maximalno,sve sto Poljaci kazu isto je kao da su rekli Amerikanci.Ovde se po meni vise radi o prikupljanju kajmaka,a to Nemci zele,a ostali im zavide.Ako Rusi u drugi ili treci plan stave ukrajinski tok tu mnogo gubi i Poljska,jer ce gas do Evrope dolaziti preko Nemacke i verovatno u nekoj blizoj buducnosti iz Turske.Od americkog plina tesko da ce u skorijoj buducnosti biti neki veci postotak ucesca u Evropi.Nema kapaciteta ni u brodovima,a ni u lukama koje bi mogle da ih prime.

igi
5 godine prije

….njemačka MORA postati normalna suverena država, a to neće biti prije oslobođenja od okupacionih snaga….njemački narod dao je velike znanstvenike koji su izumili i unaprijedili čovječanstvo od filozofa do raketnih inženjera, ALI od okupacije 1945. nisu svijetu ništa značajno donjeli….strah je to….strah da ne izrasteš viši nego što je dozvoljeno….da se oslobode krivnje za ww2 može im pomoći samo njihova najveća žrtva.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Da ih Rusi nisu spasili i oslobodili, Poljska bi danas velikim djelom bila dio BR Deutschland.

Kolega 105
5 godine prije

Ne kazu zabadava da u svakom Poljaku ima najmanje 10% Judine krvi.

Tom
5 godine prije

Poljaci Hrvati katolici vatikan izrael amerika

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Nije ovo poljska paranoja nego bezobrazluk i licemjerje.

Ana
5 godine prije

Drugi sastanak bez Macrona. Hmmmmm?

Trubadur
5 godine prije

Evo… Poziva njemačka privredna komora, da se ukinu uzajamne sankcije između Njemačke i Rusije…. Razmatra se plan, da bi se pregovaralo između Rusije, Turske, Francuske i Njemačke o Siriji…. A inače su Višegrajska skupina, Poljska i Baltik stvoreni isklučivo, da ne dože do ekonomski prirodnog povezivanja između Njemačke, Rusije i Kine…. I dok Rusija i Kina galopiraju naprijed, Njemačka ima velikih problema… Svu njenu državnu strukturu od vojske, preko policije i BND su stvorile USrA službe… U svim večim Njemačkim poduzečima ima USrA kapital znatan udeo, da o ispostavljenosti Deutsche bank prema USrA kapitalu i njenih enormnih dugova niti, da pričam…. Evo zato, če Njemačka i svi njeni poltronovi ostati u dolarskoh sferi moči, dok če se neke suverenije zemlje, kao recimo Turska i Pakistan preseliti u “istočni pakt”……. Sad… Nekome, če to na veselje a nekome na žalost…

bbbb
5 godine prije

Nosferatu i stasi konkubina dobro glume hazarske uloge.

Ivan
5 godine prije

Poljanderi, a što se bojite od Iskandera M, pa imate Patriota, sigurni ste, he, he, he
Volio bi da vam Putin zašilji na Varšavu nekoliko Iskandera M s nuklearnom bojevom glavom, tek toliko da testira učinkovitost Patriota, he, he, he, he
Poljska vlada je skup samodopadnih luđaka,

Ivan
5 godine prije

A zašto vlada Poljske laže protiv Rusa i radi im gadosti? Pa zato jer su umno retardirani, svi od reda. Sjetite se samo kako su smrdljivci iz vlade Poljske zajebavali Ruse prilikom ulaska u WTO, ne znam kako Putin ima strpljenja s vladom Poljske, čiji članovi su odreda pacijenti za iskusnog psihijatra

mirko
5 godine prije
Grdi
5 godine prije

Poljska politika je dirigirana izvana od zna se koga …… zato je i ubijen Kacinski kod smolenska jer se htijeo pomiriti i zbliziti sa rusima ……
Kao u ukrajini izvrsen je drzavni udar ………..

Georgij Žukov
5 godine prije

Prica se po kuloarima da Putin na pregovore sa Angelom osim Lavrova vodi i svoju Koni.

Jurišić maja
5 godine prije

pola poljske je na nekadašnjem državnom prostoru njemačke odnosno prusije dogovore li se kojim slučajem njemci i rusi Ukrajina nestaje i sve je opet kako je bilo ne tako davno

Jole
5 godine prije

Ovo je offtopic,ali mislim da je interesantno da netko tko ima volje i želje napiše članak o ovome.Na jednom portalu je bio članak,zapravo nekoliko njih oko istrage u SAD i zločinima svećenika pedofila u tamošnjoj katoličkoj crkvi.U proteklih 70 godina,optuženo je 301 svećenik za zlostavljanje djece.Moj stav oko pedofilije je da sve dokazane pedofile treba obavezno kastrirati,a tek ond poslati na doživotni zatvor.No nije samo KC izvor pedofilije,nego i mnoge druge javne ustanove i politički krugovi na zapadu o čemu se nikad ne piše.Na toj temi je bila forumska rasprava i našao sam jedan komentar koji me iskreno zaprepastio.Radi o dvostrukom moralu i licemjerju bez premca.Ne želim napisati ime portal I komentatora,ali sam provjerio napisasno i stvar je potpuno istinita.—————————————————————- Tijekom TED Talk-a, profesorica Mirjam Heine sa Sveučilišta u Würzburgu tvrdi da je “pedofilija prirodna seksualna orijentacija, baš kao i heteroseksualnost,” i kaže da bismo “pedofile trebali tretirati tretirati s… Čitaj više »

mirko
5 godine prije
Perica
5 godine prije

Osovina Moskva – Berlin, mislim da se svet plaši toga…vidimo još na svadbi šta bude, austrijanci su bitni, takođe

Kanncer
5 godine prije

Prosto je gnjusno kako katolici promiću mir i suradnju među narodima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.