fbpx

Sustav društvenog kreditiranja – Kinezi vole svog „Velikog brata“

Praćenje u Kini

Chongqing, najveći kineski središnji grad, ima instaliranih 2 600 000 kamera ili 168 kamera na tisuću ljudi. Predviđa se postavljanje jedne kamere na par ljudi, navodi Comparitech, kompanija koja povodi istraživanja u tehnološkim uslugama. Od deset gradova uključenih u ocjenu nadzora, osam su u Kini, a od zapadnih su na popisu samo London i Atlanta.

Ogroman sustav koji kosiri umjetnu inteligenciju se već koristi za kontinuirano nadgledanje građana. Zanimljivo je da se projekt zove Skynet Project. Sustav nema mnogo zajedničkog s istoimenom umjetnom inteligencijom u svemiru iz filma Terminator i ne bori se s ljudima, već pomaže jednima da prate druge.

Sigurnosne kamere su u ovom planinskom gradu na jugozapadu Kine. instalirane gotovo svugdje. Postavljene su bilo da se radi o nadzoru prometa, sprečavanju sitnih krađa u restoranima i supermarketima ili nadzoru javne sigurnosti u parkovima i trgovačkim centrima. Možete biti sigurni da kamera prati svaki vaš potez.

Gradovi prvog reda, poput Pekinga i Šangaja, već koriste nadzorne kamere, kao i tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja lica kako bi regulirali promet i identificirali vozače koji krše prometna pravila. Dok se u Shenzhenu, pješake u prekršaju javno prikaže na velikim LED ekranima, obavijesti ih se i pošalje im se novčana kazna.

Gradovi u svijetu s najviše kamera na 1000 stanovnika
FOTO: Gradovi u svijetu s najviše kamera na 1000 stanovnika

Kineski „Veliki brat“

No, Peking ima začuđujuće malo kamera na 1000 stanovnika u odnosu na nekoliko drugih gradova. Zašto je to slučaj? Iz prostog razloga što ono što pišu zapadni mediji nije istina i sustav društvene kontrole je za sada pilot projekt i provodi se u nekoliko kineskih gradova, ne u cijeloj zemlji.

Pogledajmo za što se koristi, osim za otkrivanje kriminalaca i kažnjavanje prometnih prekršaja putem trenutnih SMS poruka.

Kamere služe i za „Sustav društvenog kredita“ kojim se provodi procjena pojedinca  ili organizacija po različitim parametrima, koji se osjenjuju  pomoću alata za masovni nadzor, uključujući kamere, te pomoću tehnologije za veliku analizu podataka.

Kineska vlada je prvi put projekt pokrenula 2010. godine. Potom, 14. srpnja 2014. godine, kineska vlada prvi je put objavila plan i ciljeve za uvođenje sustava društvenih kredita. Glavni cilj uvođenja sustava je “izgradnja skladnog socijalističkog društva”. Za koordinaciju provedbe zadataka stvoreno je posebno povjerenstvo pri Politbirou Centralnog komiteta KP Kine.

U skladu s općim dokumentom „Sustav društvenih kredita od 2014. do 2020. usredotočit će se na četiri područja:

 • Iskrenost u vladinim poslovima;
 • Komercijalni integritet;
 • Socijalni integritet;
 • Sudska sigurnost.

Trenutno se medijska pokrivenost ove inicijative uglavnom fokusira na rangiranje pojedinih građana, što spada pod “javni integritet”. Međutim, planovi kineske vlade nadilaze ovo područja i uključuju planove ocjenjivanje svih tvrtki koje posluju u Kini

Prema planu, sustav bi se, nakon testiranja pilot projekata, trebao u Kini primjenjivati svugdje od 2020. godine.

U rujnu 2016. godine, kineska vlada objavila je ažurirani popis sankcija kojima će biti izloženi nisko ocijenjene osobe. Sankcije same po sebi ne izgledaju „teror države“, dok se kažnjavanje kriminalaca i prometnih prekršaja s podacima prikupljenim putem kamera za video nadzor provodi u svim zemlja s malo većim standardom.

No, osobe koje budu nisko ocijenjene na temelju prikupljenih podataka će se suočiti sa:

 • Zabranom rada u javnim institucijama;
 • Ukidanjem socijalnih jamstava;
 • Nad njima će se provoditi posebno temeljita carinska inspekcija;
 • Zabranom rada na rukovodećim pozicijama u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji;
 • Odbijanjem izdavanja avionskih karata i za putovanje u noćnim vlakovima;
 • Uskraćivanjem boravka u luksuznim hotelima i restoranima;
 • Zabranom školovanja djece u skupim privatnim školama.

U 2015. godini osam tvrtki dobilo je licencu za pokretanje probnih sustava, uključujući Alibaba Gropu i Tencent .

U 2017. sustav je počeo funkcionirati u pojedinim gradovima, na primjer, Rongchengu.

1. svibnja 2018. na snagu su stupila ograničenja za građane i poduzeća s niskim stupnjem pouzdanosti.

Ideja je više puta kritizirana zbog sličnosti posljedica s režimom diktature i Orwellovim „Velikim bratom“. No, ono što se uskraćuje osobama i entitetima s niskim ocjenama ne zvuči nelogično, posebno zabrana rada u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i zabrana školovanja djece bi se s privatnih mogla proširiti i na javne obrazovne ustanove.

Ovdje treba napomenuti da je postavljanje kamera, Skynet Project, samo dio za sada još uvijek pilot projekta „Sustava društvenog kredita“, koji prikuplja i druge podatke, vjerojatno putem interneta i mobilne telefonije, otprilike nešto poput sustava PRISM kojeg  je „provodila“ američka NSA.

Neki stručnjaci tvrde da se vodstvo Chongqinga na postavljanje kamera odlučilo vođeno povijesno oštrom kampanjom protiv organiziranog kriminala koju je vodio Bo Xilai, koji je bio tajnik Komunističke partije u Chongqingu od 2007. do 2012., prije nego što je izveden na sud. Optužen je za korupciju dok je još bio službenik u provinciji Liaoning. Osim korupcije, Bo Xilai je optužen i za zlouporabu položaja, umiješanost u ubojstva, neprimjerene odnose sa ženama i druge zločine.

Kampanja je uključivala velike operacije elektroničkog nadzora u gradu s prisluškivanjem i nadgledanjem internetskih komunikacija.

Drugi ukazuju na istaknutu ulogu Chongqinga u projektu Skynet. Državni mediji nazvali su Skynet “očima koja štite Kinu”, ali on također izaziva zabrinutost zbog utjecaja stalnog nadzora na širu javnost i zbog toga što bi mogao biti upotrijebljen za progon disidenata, pišu zapadni mediji.

“S obzirom na nedostatak stvarnih prava na privatnost, dugogodišnju posvećenost gledanju i političku posvećenost tehnologiji, nije iznenađujuće da se Kina nalazi visoko na ovoj ljestvici. Sve manje ljudi širom zemlje može živjeti izvan pogleda države”, rekla je Sophie Richardson, direktorica Human Rights Watcha u Kini.

Na opetovane žalbe Uredu za javnu sigurnost Chongqinga da komentiraju ove procjene, Human Rights Watch nije dobio odgovor.

Međutim, upadljivo je da iako su neki stanovnici Chongqinga bili iznenađeni prvim mjestom u svijetu njihovog grada u ocjeni video nadzora, neki smatraju da je to dobra ideja.

“Bolje je imati više nadzornih kamera, jer ljudima ulijeva osjećaj sigurnosti i smanjuje kriminal. To je zaista dobro ” kaže taksist Wu.

Kina također ima sustav za procjenu pouzdanosti građana o kojem smo govorili. Tehnologija nadgleda ljudske radnje mrežom video kamera, analizira ih i odlučuje je li subjekt pouzdan građanin. Bodovi se dodjeljuju ili oduzimaju građanima u sustavu ocjenjivanja, a analitičari vjeruju da su se vlasti nadale povećanju povjerenja javnosti.

Zapadni aktivisti optužuju Komunističku partiju za špijuniranje građana i narušavanje privatnosti, ali sami Kinezi podržavaju takve programe.

U 2018. godini njemački su istraživači intervjuirali 2200 kineskih građana o sustavima društvenog kreditiranja. Pokazalo se da 80% Kineza koristi pogodnosti komercijalnih bodova iz sustava Sesame Credit, ali ih samo 7% zna da vlada ima pristup njihovim osobnim podacima.

Istraživanje je također pokazalo da 80% ispitanika u određenoj mjeri ili u potpunosti podržava ovakvo ocjenjivanje. Štoviše, češće obrazovani stanovnici iz grada i oni starije životne dobi s većom razinom bogatstva govore u prilog „Sustava društvenog kreditiranja“. To je neobično, jer predstavnici ove grupe u drugim zemljama cijene privatnost više od drugih.

Istovremeno, 76% ispitanika priznaje da međusobno nepovjerenje smatra glavnim problemom kineskog društva.

U 2016. godini, kada je Nacionalna uprava za turizam Kine objavila popis građana na internetu kojima je ograničen pristup letovima, javnost je reagirala pozitivno. Vijesti su se redovito dijelile na društvenim mrežama, a vijesti su dobro primljene. Ovo je još jedan dokaz pozitivnog stava prema sustavima praćenja.

“Ako ne kradete, ne pljačkate i ne kršite zakone, prisustvo kamera u gradu neće utjecati na vaš osobni život,” kaže taksist Liu Ganjiang.

“Vi samo radite ono što morate učiniti. To nema veze s privatnošću, jer vladini odjeli ne postavljaju kamere u vaš dom, u spavaćoj sobi ili u kupaonici. Zašto bismo skrivali privatnost na javnim mjestima?”, dodao je.

Opseg kineskog tržišta opreme za video nadzor, bez kućnog video nadzora, u 2018. godini dosegao je 10,6 milijardi dolara, a očekuje se da će 2023. doseći 20,1 milijardu dolara, stoji u izvješću istraživačke kompanije IDC.

“To se uglavnom odnosi na izgradnju pametnih gradova. S jedne strane, postojeći projekti pametnih gradova koji trebaju stalnu modernizaciju. Gradska sigurnost i upravljanje prometom povezani su s video nadzorom. Osim toga, tempo urbanizacije u Kini nastavlja rasti, sve je više i više pametnih gradskih projekata”, kaže Richard Lou, analitičar tvrtke IDC.

Država je 2018. godine činila 47,6% ukupne potrošnje u kineskoj industriji video nadzora, sektor prometa 10,7%, a obrazovne usluge 7,1%. Kina je glavni pokretač širenja sustava video nadzora na svjetsko tržište.

U 2018. godini ova je zemlja činila 45% globalnog prihoda od sustava video nadzora ukupne vrijednosti 18,2 milijarde dolara. S izuzetkom Kine, globalno je tržište poraslo za samo 5%, prenosi istraživačka tvrtka IHS Markit.

“Glavni faktor je vladin program Xuelang, koji promiče ulaganja u urbane projekte video nadzora i širenje urbanih sustava video nadzora u okolnim ruralnim područjima”, rekao je John Crawley, glavni analitičar IHS Markita u izvješću objavljenom u srpnju.

“Projektiranje programa Xuelang predviđeno je za kraj 2020. godine, što će usporiti rast u Kini”, rekao je.

“U isto vrijeme, Xueliang će nastaviti stvarati snažan rast na kineskom i globalnom tržištu opreme za nadzor”, zaključio je Cropley.

Gradovi u Europi s najviše kamera na 1000 stanovnika
FOTO: Gradovi u Europi s najviše kamera na 1000 stanovnika

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
72 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Pa, ako vole nek – izvole!
Kinezi snimaju javne prostore i to javno priznaju, amerikanci ulaze u domove običnih ljudi i kriomice ih snimaju, kako je to otkrio Snowde.
Zanimljivo, autoru članka kao da se sviđa ova ideja….

Bezimeni posjetitelj portala
Gost
Bezimeni posjetitelj portala
2 godine prije

Blago autoru ako mu je ovo ok. Kad zapad to radi onda je to strašno i nedopustivo kad to radi kina onda se gledaju samo prednosti. Ajmo malo racionalnosti. Ovo je invazija na privatnost i u Kini i u drugim državama.

Sion
Gost
Sion
2 godine prije

Znači po autoru ovog članka, na Zapadu je “veliki brat” loša stvar dok je u Kini “veliki brat” dobra stvar🙃 Odnosno, sveopći sustav nadzora se na Zapadu uspostavlja u neke loše svrhe, dok ga se u Kini eto uspostavlja radi sveopćeg dobra, i svi kinezi osim pokojeg kriminalca sretni radi… Pročitaj više »

polako
Gost
polako
2 godine prije

zanimljivo kako se red uvijek prvo uvodi za sitne prekršaje opasnije je pretrčati na crveno nego ukrasti milijon dolara onda narod uvjeriš da je to sve lijepo divno krasno onda dobiješ mirnu poslušnu drzavu poput s Koreje ili Srbije gdje svi misle ko Veliki Vođa, za sve probleme je kriv… Pročitaj više »

Xyz
Gost
Xyz
2 godine prije

Ne znam kako autoru članka može biti ok da djeca ne idu u školu zbog “grijeha” roditelja.

Ne znam je li strašniji ovaj projekt u Kini ili to što netko s naših prostora misli da je OK.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Čekaj, po zakonu su uskrate prava ove, i hvatanje kriminalaca i kazne za promet, što ima i u nas, gdje ima , u ZG mislim kamere . Kakve su to “kazne”Zabranom rada u javnim institucijama; Ukidanjem socijalnih jamstava; Nad njima će se provoditi posebno temeljita carinska inspekcija; Zabranom rada na… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ovo je najveći doseg ljudskog uma i vrhunac tisućljetne miroljubive kineske civilizacije. Najviše mi se sviđa u tom nadzoru i sustavu društvenog bodovanja to što se prenosi na djecu. Naravno da su djeca kriva što su im roditelji neprijatelji sistema, što krše prometna pravila, što ne misle ispravno i zato… Pročitaj više »

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije

Nadzorne kamen hotela u chonqingu snimile vise od 10 mafijasa koji su opljackali moje radne kolege. Jedan bio tako dok je drugi otisao podic novce sa bankomata.Pomoc nikakva iako se jako razaznaju lica.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
2 godine prije

Komunistička partija u Kini, kao i sve druge komunističke partije koje su bile na vlasti, želi potpunu kontrolu. Zato mi je drago da je komunizam svuda propao, jer je ovo u Kini zapravo zakamuflirani najgori izrabljivački kapitalizam. No, isto tako i Deep State s one strane “velike bare” i njegovi… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovdje je jedina razlika što je nadzor glasan u parlamentu i objavljen svima, za razliku od “demokratskih” zemalja gdje se provodi jednako, možda i opširnije, ali je tajan, dok hakeri ne razbiju informacije i objave ih na netu. Vjerovati da SAD , EU, Japan, i sve zemlje koje si mogu… Pročitaj više »

tuf
Member
tuf
2 godine prije

Nedostatak kritike autora članka prema ovakvome sustavu, bez obzira s kojeg kontinenta dolazi, je razočaravajuć. Ljudska priroda je u osnovi ista. Potreba za kontrolom i zlouporabom moći prisutna je svugdje, bez obzira na proklamirana pravila koja lijepo zvuče na papiru. Potreba autora da ostane neutralno-prema-pozitivan, znajući da u povijesti nije… Pročitaj više »

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
2 godine prije

….a, da malo pricekamo sa navijanjem za propast amerike ??

taksist Wu
Gost
taksist Wu
2 godine prije

jel zna neko ima li u Sofija posla za šofere bre? tamo ne moram ni pazit šta pričam, niko me ne razume sem kad govorim srpski, normalno

otpisani
otpisani
2 godine prije

Definitivno, Kinezi su proizvod drugih Bogova. 😉 … u principu – “AKO NE KRADETE, NE PLJAČKATE I NE KRŠITE ZAKONE, PRISUSTVO KAMERA U GRADU NEĆE UTJECATI NA VAŠ OSOBNI ŽIVOT,” to smatram točnim samo ako vlasti nisu korumpirane, u protivnom, itekako može doći do zloupotrebe od strane pojedinaca ili grupa.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Na zapadu postoji kreditni rejting. Nije regulisan, ne prica se o tome, neke privatne firme ga rade sasvim samovoljno, ali svi ga primenjuju. Ne vrednuje moralnost vec samo platnu sposobnost. Mala primanja ili promaseni rokovi placanja, i dospevas van drustva. Nema kredita ili stana za tebe. Verovatno ni nekih poslova.… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

sistem je definiran vec sa prvom kamerom. sve ostalo je statistika.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Mala digresija. Komunizam je ideologija i utopija,. Komunizam ne postoji i nigdje nije realiziran. Dakle, kao utopija, to je cilj kojem se stremi i na putu se ostvaruje najbolje što se može. Mislim da je dovoljan minimum malo političke znanosti za to zaključiti. Kad su u Kini rekli Nije važno… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
2 godine prije

Politicki i ekonomski sistem Kine, u praksi nema apsolutno nikakve veze s komunizmom.Danasnja Kina,logicni je nus produkt ekspanzije kapitalizma,isti je slucaj sa rusijom i indijom.Doktrina kapitalizma jest konstantan ekonomski rast a to podrazumjeva ekspanziju na nova trzista ,odnosno investiranje privatnog kapitala u nova trzista gdje ce stari kapitalisti eksploatirati novu… Pročitaj više »

Ilirac
Gost
Ilirac
2 godine prije

Tko god je napisao ovaj clanak nije dobro proucio sto je taj sistem. To je vrhunac totalitarne komunisticke kontrole prema kojoj Orwellowa 1984 izgleda kao djecja igra. To sto kinezi su vecinom za je zato sto da su protiv odmah im se oduzimaju bodovi. Vec sada u ‘experimentalnoj ‘ fazi… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik