fbpx

Sustav društvenog kreditiranja – Kinezi vole svog „Velikog brata“

Praćenje u Kini

Chongqing, najveći kineski središnji grad, ima instaliranih 2 600 000 kamera ili 168 kamera na tisuću ljudi. Predviđa se postavljanje jedne kamere na par ljudi, navodi Comparitech, kompanija koja povodi istraživanja u tehnološkim uslugama. Od deset gradova uključenih u ocjenu nadzora, osam su u Kini, a od zapadnih su na popisu samo London i Atlanta.

Ogroman sustav koji kosiri umjetnu inteligenciju se već koristi za kontinuirano nadgledanje građana. Zanimljivo je da se projekt zove Skynet Project. Sustav nema mnogo zajedničkog s istoimenom umjetnom inteligencijom u svemiru iz filma Terminator i ne bori se s ljudima, već pomaže jednima da prate druge.

Sigurnosne kamere su u ovom planinskom gradu na jugozapadu Kine. instalirane gotovo svugdje. Postavljene su bilo da se radi o nadzoru prometa, sprečavanju sitnih krađa u restoranima i supermarketima ili nadzoru javne sigurnosti u parkovima i trgovačkim centrima. Možete biti sigurni da kamera prati svaki vaš potez.

Gradovi prvog reda, poput Pekinga i Šangaja, već koriste nadzorne kamere, kao i tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja lica kako bi regulirali promet i identificirali vozače koji krše prometna pravila. Dok se u Shenzhenu, pješake u prekršaju javno prikaže na velikim LED ekranima, obavijesti ih se i pošalje im se novčana kazna.

Gradovi u svijetu s najviše kamera na 1000 stanovnika

FOTO: Gradovi u svijetu s najviše kamera na 1000 stanovnika

Kineski „Veliki brat“

No, Peking ima začuđujuće malo kamera na 1000 stanovnika u odnosu na nekoliko drugih gradova. Zašto je to slučaj? Iz prostog razloga što ono što pišu zapadni mediji nije istina i sustav društvene kontrole je za sada pilot projekt i provodi se u nekoliko kineskih gradova, ne u cijeloj zemlji.

Pogledajmo za što se koristi, osim za otkrivanje kriminalaca i kažnjavanje prometnih prekršaja putem trenutnih SMS poruka.

Kamere služe i za „Sustav društvenog kredita“ kojim se provodi procjena pojedinca  ili organizacija po različitim parametrima, koji se osjenjuju  pomoću alata za masovni nadzor, uključujući kamere, te pomoću tehnologije za veliku analizu podataka.

Kineska vlada je prvi put projekt pokrenula 2010. godine. Potom, 14. srpnja 2014. godine, kineska vlada prvi je put objavila plan i ciljeve za uvođenje sustava društvenih kredita. Glavni cilj uvođenja sustava je “izgradnja skladnog socijalističkog društva”. Za koordinaciju provedbe zadataka stvoreno je posebno povjerenstvo pri Politbirou Centralnog komiteta KP Kine.

U skladu s općim dokumentom „Sustav društvenih kredita od 2014. do 2020. usredotočit će se na četiri područja:

 • Iskrenost u vladinim poslovima;
 • Komercijalni integritet;
 • Socijalni integritet;
 • Sudska sigurnost.

Trenutno se medijska pokrivenost ove inicijative uglavnom fokusira na rangiranje pojedinih građana, što spada pod “javni integritet”. Međutim, planovi kineske vlade nadilaze ovo područja i uključuju planove ocjenjivanje svih tvrtki koje posluju u Kini

Prema planu, sustav bi se, nakon testiranja pilot projekata, trebao u Kini primjenjivati svugdje od 2020. godine.

U rujnu 2016. godine, kineska vlada objavila je ažurirani popis sankcija kojima će biti izloženi nisko ocijenjene osobe. Sankcije same po sebi ne izgledaju „teror države“, dok se kažnjavanje kriminalaca i prometnih prekršaja s podacima prikupljenim putem kamera za video nadzor provodi u svim zemlja s malo većim standardom.

No, osobe koje budu nisko ocijenjene na temelju prikupljenih podataka će se suočiti sa:

 • Zabranom rada u javnim institucijama;
 • Ukidanjem socijalnih jamstava;
 • Nad njima će se provoditi posebno temeljita carinska inspekcija;
 • Zabranom rada na rukovodećim pozicijama u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji;
 • Odbijanjem izdavanja avionskih karata i za putovanje u noćnim vlakovima;
 • Uskraćivanjem boravka u luksuznim hotelima i restoranima;
 • Zabranom školovanja djece u skupim privatnim školama.

U 2015. godini osam tvrtki dobilo je licencu za pokretanje probnih sustava, uključujući Alibaba Gropu i Tencent .

U 2017. sustav je počeo funkcionirati u pojedinim gradovima, na primjer, Rongchengu.

1. svibnja 2018. na snagu su stupila ograničenja za građane i poduzeća s niskim stupnjem pouzdanosti.

Ideja je više puta kritizirana zbog sličnosti posljedica s režimom diktature i Orwellovim „Velikim bratom“. No, ono što se uskraćuje osobama i entitetima s niskim ocjenama ne zvuči nelogično, posebno zabrana rada u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i zabrana školovanja djece bi se s privatnih mogla proširiti i na javne obrazovne ustanove.

Ovdje treba napomenuti da je postavljanje kamera, Skynet Project, samo dio za sada još uvijek pilot projekta „Sustava društvenog kredita“, koji prikuplja i druge podatke, vjerojatno putem interneta i mobilne telefonije, otprilike nešto poput sustava PRISM kojeg  je „provodila“ američka NSA.

Neki stručnjaci tvrde da se vodstvo Chongqinga na postavljanje kamera odlučilo vođeno povijesno oštrom kampanjom protiv organiziranog kriminala koju je vodio Bo Xilai, koji je bio tajnik Komunističke partije u Chongqingu od 2007. do 2012., prije nego što je izveden na sud. Optužen je za korupciju dok je još bio službenik u provinciji Liaoning. Osim korupcije, Bo Xilai je optužen i za zlouporabu položaja, umiješanost u ubojstva, neprimjerene odnose sa ženama i druge zločine.

Kampanja je uključivala velike operacije elektroničkog nadzora u gradu s prisluškivanjem i nadgledanjem internetskih komunikacija.

Drugi ukazuju na istaknutu ulogu Chongqinga u projektu Skynet. Državni mediji nazvali su Skynet “očima koja štite Kinu”, ali on također izaziva zabrinutost zbog utjecaja stalnog nadzora na širu javnost i zbog toga što bi mogao biti upotrijebljen za progon disidenata, pišu zapadni mediji.

“S obzirom na nedostatak stvarnih prava na privatnost, dugogodišnju posvećenost gledanju i političku posvećenost tehnologiji, nije iznenađujuće da se Kina nalazi visoko na ovoj ljestvici. Sve manje ljudi širom zemlje može živjeti izvan pogleda države”, rekla je Sophie Richardson, direktorica Human Rights Watcha u Kini.

Na opetovane žalbe Uredu za javnu sigurnost Chongqinga da komentiraju ove procjene, Human Rights Watch nije dobio odgovor.

Međutim, upadljivo je da iako su neki stanovnici Chongqinga bili iznenađeni prvim mjestom u svijetu njihovog grada u ocjeni video nadzora, neki smatraju da je to dobra ideja.

“Bolje je imati više nadzornih kamera, jer ljudima ulijeva osjećaj sigurnosti i smanjuje kriminal. To je zaista dobro ” kaže taksist Wu.

Kina također ima sustav za procjenu pouzdanosti građana o kojem smo govorili. Tehnologija nadgleda ljudske radnje mrežom video kamera, analizira ih i odlučuje je li subjekt pouzdan građanin. Bodovi se dodjeljuju ili oduzimaju građanima u sustavu ocjenjivanja, a analitičari vjeruju da su se vlasti nadale povećanju povjerenja javnosti.

Zapadni aktivisti optužuju Komunističku partiju za špijuniranje građana i narušavanje privatnosti, ali sami Kinezi podržavaju takve programe.

U 2018. godini njemački su istraživači intervjuirali 2200 kineskih građana o sustavima društvenog kreditiranja. Pokazalo se da 80% Kineza koristi pogodnosti komercijalnih bodova iz sustava Sesame Credit, ali ih samo 7% zna da vlada ima pristup njihovim osobnim podacima.

Istraživanje je također pokazalo da 80% ispitanika u određenoj mjeri ili u potpunosti podržava ovakvo ocjenjivanje. Štoviše, češće obrazovani stanovnici iz grada i oni starije životne dobi s većom razinom bogatstva govore u prilog „Sustava društvenog kreditiranja“. To je neobično, jer predstavnici ove grupe u drugim zemljama cijene privatnost više od drugih.

Istovremeno, 76% ispitanika priznaje da međusobno nepovjerenje smatra glavnim problemom kineskog društva.

U 2016. godini, kada je Nacionalna uprava za turizam Kine objavila popis građana na internetu kojima je ograničen pristup letovima, javnost je reagirala pozitivno. Vijesti su se redovito dijelile na društvenim mrežama, a vijesti su dobro primljene. Ovo je još jedan dokaz pozitivnog stava prema sustavima praćenja.

“Ako ne kradete, ne pljačkate i ne kršite zakone, prisustvo kamera u gradu neće utjecati na vaš osobni život,” kaže taksist Liu Ganjiang.

“Vi samo radite ono što morate učiniti. To nema veze s privatnošću, jer vladini odjeli ne postavljaju kamere u vaš dom, u spavaćoj sobi ili u kupaonici. Zašto bismo skrivali privatnost na javnim mjestima?”, dodao je.

Opseg kineskog tržišta opreme za video nadzor, bez kućnog video nadzora, u 2018. godini dosegao je 10,6 milijardi dolara, a očekuje se da će 2023. doseći 20,1 milijardu dolara, stoji u izvješću istraživačke kompanije IDC.

“To se uglavnom odnosi na izgradnju pametnih gradova. S jedne strane, postojeći projekti pametnih gradova koji trebaju stalnu modernizaciju. Gradska sigurnost i upravljanje prometom povezani su s video nadzorom. Osim toga, tempo urbanizacije u Kini nastavlja rasti, sve je više i više pametnih gradskih projekata”, kaže Richard Lou, analitičar tvrtke IDC.

Država je 2018. godine činila 47,6% ukupne potrošnje u kineskoj industriji video nadzora, sektor prometa 10,7%, a obrazovne usluge 7,1%. Kina je glavni pokretač širenja sustava video nadzora na svjetsko tržište.

U 2018. godini ova je zemlja činila 45% globalnog prihoda od sustava video nadzora ukupne vrijednosti 18,2 milijarde dolara. S izuzetkom Kine, globalno je tržište poraslo za samo 5%, prenosi istraživačka tvrtka IHS Markit.

“Glavni faktor je vladin program Xuelang, koji promiče ulaganja u urbane projekte video nadzora i širenje urbanih sustava video nadzora u okolnim ruralnim područjima”, rekao je John Crawley, glavni analitičar IHS Markita u izvješću objavljenom u srpnju.

“Projektiranje programa Xuelang predviđeno je za kraj 2020. godine, što će usporiti rast u Kini”, rekao je.

“U isto vrijeme, Xueliang će nastaviti stvarati snažan rast na kineskom i globalnom tržištu opreme za nadzor”, zaključio je Cropley.

Gradovi u Europi s najviše kamera na 1000 stanovnika

FOTO: Gradovi u Europi s najviše kamera na 1000 stanovnika

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
72 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Pa, ako vole nek – izvole!
Kinezi snimaju javne prostore i to javno priznaju, amerikanci ulaze u domove običnih ljudi i kriomice ih snimaju, kako je to otkrio Snowde.
Zanimljivo, autoru članka kao da se sviđa ova ideja….

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  čitalac

da, ako postoji neki tekst gdje bi u naslovu trebalo pisat “Strašno, uzasno ” onda je to ovaj…
a naslov je – kinezi vole biti Orwel
Skynet, hahaha čak je i naziv isti

Bezimeni posjetitelj portala
Gost
Bezimeni posjetitelj portala
1 godina prije

Blago autoru ako mu je ovo ok. Kad zapad to radi onda je to strašno i nedopustivo kad to radi kina onda se gledaju samo prednosti. Ajmo malo racionalnosti. Ovo je invazija na privatnost i u Kini i u drugim državama.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne! Zapad radi to isto ali protiv sopstvenih zakona dok Kina to radi javno i uz odobravanje svojih gradjana.

Cooper
Gost
Cooper
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Moguće, ali to ne možemo znati. Anketiranje 2000 građana nije baš ekvivalentno slobodnim izborima za 1 milijardu.
S tim da mi je jasno da ni to nije baš nešto, jer bi se dalo pričati o ideologiji i slobodi izbora na Zapadu…

Cooper
Gost
Cooper
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Možemo to i ovako postaviti: Kineska vlast nikad nije pitala građane, ali ih kontrolira javno. S druge strane, na Zapadu građani biraju vlast, a ona ih kontrolira tajno.
I teško je reć da to radi bez odobravanja, kad svi i dalje koristimo usluge gugla i fejsbuka npr. iako znamo da naše podatke prosljeđuju institucijama državne sigurnosti.

sobravia
Gost
sobravia
1 godina prije

UKrao si mi misao.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

OK, nije dobro, ali ako je alternativa da psihopate dolaze do svih pozicija kao na zapadu?
Naravno da zapad izumire onda.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Pa nisu to neke pare. Briselska komisija ukupi vise svake godine. O americkim guvernerima da ne pricam.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Znači po autoru ovog članka, na Zapadu je “veliki brat” loša stvar dok je u Kini “veliki brat” dobra stvar🙃

Odnosno, sveopći sustav nadzora se na Zapadu uspostavlja u neke loše svrhe, dok ga se u Kini eto uspostavlja radi sveopćeg dobra, i svi kinezi osim pokojeg kriminalca sretni radi toga😁

Po ovom članku, i mnogim drugima, ta Kina je baš divna, za razliku od Zapada. Pitam se kada će se autor ovoga članka, i ostali simpatizeri, sa svojim obiteljima preseliti u Kinu da uživaju takvu sigurnost i ostale dobrobiti.

Ovako samo nalikuju na petu kolonu Zapada koja bi rado sutra pomogla u rušenju istoga. Nalikuju baš na ono za šta prozivaju, i radi čega pljucaju, po nezadovoljnicima na Istoku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Sion

Pa u svrhu čega , ovih par navedenih uskrata prava i sigurnosti, baš i nije neka diktatura.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

“Zabranom školovanja djece u skupim privatnim školama.” Meni je ovo nonsens. Zašto kažnjavati djecu. Ostalo bi moglo funkcionirati ali može uvelike olakšati diktaturu zlikovaca i po meni je rizik veći od dobiti.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

slagerpjevac
Za pretpostaviti je da će zlikovci biti strogo i nemilosrdno kažnjeni.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Izgleda da je tu trebalo biti podučavanja,

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Razvoj socijalističkog društva i skupe privatne škole, ma baš ide ruku pod ruku. Bolesno, krajnje bolesno pa ako i podržavaju tako masovno i to je bolesno kao što su i kamere na Zapadu bolesne. Opsjednutost kontrolom, um predatora. Autoru savjetujem preseljenje u Kinu ali ne Peking nego baš Chongqing da ne bi propustio niti sekundu uživanja u sigurnosti koju mu nudi kineski Skynet. Treba i u WC postaviti kamere jer može netko pasti u WC-u i slomiti nešto pa da hitna pomoć što prije dođe spašavati nesretnika koji možda nije ponio smartfon na WC pa kako će jadan dozvati. Jednostavno, kamere u svaki WC i građani će dobiti najbržu moguću pomoć u slučaju padova i lomova kostiju – takvim forama se sve Big Brother bolesti mogu opravdati.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion: postoji razlika. Zapad uvodi nadzor uz zlouptrebu, a Kina uz odobrenje gradjana po zakonu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ne budi rasista kao englezi. Cuj njega kinezi nemaju pojma.
Evo ja znam za kamere po Kini, znam da kinezi po BG postavljaju videonadzor, a da kinezi ili beogradjani ne znaju.
Pazi ovo: kinezi na internetu postave kviz o komunizmu. I eto masovnog odziva. Ali pazi svaki kinez prvo pogleda koliko je bodova osvojio njegov direktor ili neposredno pretpostavljeni, pa onda osvoji bod manje. Ispalo je da je Si osvojio najvise bodova, pa malo manje drugovi iz CK, pa jos manje regionalni funkcioneri i tako redom.
Ne podcjenjuj kineze, kao sto to Tramp radi. Kinezi da ne zele kamere svake noci bile bi onesposobljavane. Ali izgleda da kinezi zele red i da dobiju svoje oni koji se guraju preko reda.

polako
Gost
polako
1 godina prije

zanimljivo kako se red uvijek prvo uvodi za sitne prekršaje
opasnije je pretrčati na crveno nego ukrasti milijon dolara
onda narod uvjeriš da je to sve lijepo divno krasno
onda dobiješ mirnu poslušnu drzavu poput s Koreje ili Srbije
gdje svi misle ko Veliki Vođa, za sve probleme je kriv Vanjski Neprijatelj i domaća Peta kolona

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  polako

Za krupne prekrsaje je streljacki zid. Za sitne uvode nezatvorske kazne. a na zapadu privatne zatvore.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Da ne duzim o pricama o dobro uredjenom drustvu nasuprot konceptu pojedinca, konkurencije i sistama covjek je covjeku vuk, lakse je da te pitam: vidis red, vidis grmalja koji se gura, vidis ga kako gura trudnice i laktom udara u stomak. Da li odobravas ovakvo ponasanje ili smatras da bi ga trebalo kaznajvati dok ne prestane da se gura preko reda?

Xyz
Gost
Xyz
1 godina prije

Ne znam kako autoru članka može biti ok da djeca ne idu u školu zbog “grijeha” roditelja.

Ne znam je li strašniji ovaj projekt u Kini ili to što netko s naših prostora misli da je OK.

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Xyz

Pa time se osnovni odgoj prebacuje na familiju, roditelje što se u današnjem zapadnom svijetu pokušava zaobići

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Xyz

Koliko sam ja skonto, učitelji e mogu rasditi u takvim školama

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Xyz

Ako ides redovno na demonstracije ne mozes djecu skolovati u privatnoj americkoj skoli, vec samo u drzavnoj. Ne mozes ni putovati na seminare i radionice.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Mozda nisu samo americke. Mozda su i engleske. Mozda je Soros preselio svoje iz Madjarske.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čekaj, po zakonu su uskrate prava ove, i hvatanje kriminalaca i kazne za promet, što ima i u nas, gdje ima , u ZG mislim kamere . Kakve su to “kazne”Zabranom rada u javnim institucijama;
Ukidanjem socijalnih jamstava;
Nad njima će se provoditi posebno temeljita carinska inspekcija;
Zabranom rada na rukovodećim pozicijama u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji;
Odbijanjem izdavanja avionskih karata i za putovanje u noćnim vlakovima;
Uskraćivanjem boravka u luksuznim hotelima i restoranima;
Zabranom školovanja djece u skupim privatnim školama.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

I meni je ovo znimljivo, uvode razne nezatvorske kazne.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ovo je najveći doseg ljudskog uma i vrhunac tisućljetne miroljubive kineske civilizacije. Najviše mi se sviđa u tom nadzoru i sustavu društvenog bodovanja to što se prenosi na djecu.
Naravno da su djeca kriva što su im roditelji neprijatelji sistema, što krše prometna pravila, što ne misle ispravno i zato valja kaznit djecu. Ni u kom slučaju ih pustiti u školu s drugom djecom, ni u kakve škole. Nek krepaju il nek kopaju.To je talog društva. I tako treba do koljena sedmog. Kad vidim da je “Glavni cilj uvođenja sustava “izgradnja skladnog socijalističkog društva” ne mogu ne izraziti svoju potporu kineskoj Partiji u ovom eksperimentu nad ljudskom rasom koji će, siguran sam polučiti divne rezultate.
Živjela Partija!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Ja mislim isto što i @čitalac.
U čemu je točno razlika između onog nadzora što ga radi Zapad i ovoga u Kini?

Zašto ja ne bih profitirala od toga što meni nitko nije bio lopov?
Naime, kod nad se događa suprotno: pogledajmo debele sinčiće ‘uglednika’. Sramote oni sebe, ali Bogami i državu.

Nije li se u našim krajevima dobro istraživalo sve o mladenki/ mladoženji? Je li to glupo? Genetika kaže da nije.

I da, bilo bi lijepo, da se, nakon što ti netko ukaže na neznanje ili propuste u razmišljanju, suzdržiš od ad hominem stvari tipa: “jesi bila tamo”, ” to je šovinizam” itd., jer sa tim jedino pokazuješ da si 3,14čka.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Potpuno razumijem tvoju zajedljivost, ni ja nisam pristalica čačkanja po mojem privatnom životu i selektivnog proganjanja sitnih prijestupnika, dok su oni na višim društvenim položajima u politici i gospodarstvu privilegirani i abolirani od kazni za njihove grijehe.
No Kina je drugačiji svijet. Sa naše točke gledišta, prenošenje grijeha roditelja na djecu izgleda nakaradno i nehumano, no to istodobno može biti itekako jaka preventivna mjera većini roditelja da ostanu u okvirima zakona kako bi zaštitili svoju djecu, također i stimulans da budu što bolji i vrijedniji jer će se ta korist i čast prenijeti na njihovu djecu koja će automatski imati bolju startnu poziciju kada krenu u život.
…zapadni svijet je korumpiran, iskvaren a povrh svega licemjeran … koliko se djece bogatih kriminalaca iz politike i gospodarstva školuje na najprestižnijim učilištima a da djeci poštenih siromaha, običnih ljudi nije dostupno ni srednje obrazovanje?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani
Najprije – nisi dosljedan. Umjesto da se kao i švrlj brlj drlj držiš svoje teorije o stvoriteljima, ti sad ubacuješ u igru neke druge stvoritelje, i to čisto kineske. Mislim da je to u neku ruku tvoja ideološka diskriminacija, politčki nekorektna, dakako.
Drugo, iznenađuje me neprincipijelnost legitimnih mrzitelja Zapada i glorifikatora Kine (kinoljupci). Umjesto da ekstrahiraju ono loše i kažu – Nadzor na Zapadu je loš, dolazi do zloupotreba i zahvaljujući kakvoj takvoj demokratskoj kontroli uspijevamo rasnkrinkati zloupotrebe, evo ih u samoobrambenom gardu – Poštenije je ovo u Kini jer je od sustava.
Na Zapadu je to zlouptreba zakona i sustava, u Kini je to proizvod sustava nad kojim građani nemaju nikakvu, niti prividnu kontrolu.
No, ako vam je to dobro, vaša stvar. Problem će nastati kad svoje manjinsko mišljenje pokušate nametnuti većini.
U Hrvatskoj je osnovno obrazovanje, kao i srednje dostupno svima, a zbog sustava stipendija je praktički svima dostupno i fakultetsko obrazovanje. Uz studentsku razmjenu, danas naši studenti mogu par semestara studirati bilo gdje u EU (primjer iz obitelji), a da nitko ne pita đes bijo devedesprve, đe četrdespete.
Što se tiče poštenja i naslijeđa – ne postoji veće bogatstvo koje možeš ostaviti u naslijeđe svojoj djeci od vlastitog poštenja, ali to je svemirski zakon, nema veze s Kinom, još manje sa sustavom nadzora partijskih voajera.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kina je puno toga ostvarila. Napravila je čudo, kao nitko do sada. Nešto slično je napravila i Rusija. Obje zemlje su u vrlo kratkom roku digle gospodarstvo na svjetski vrh.

Međuti, razlika je velika.

Kina je zaražena zapadnom dekadencijom, što možemo sagledati prateći ponašanja njihovih milijardera. Sve je to upakirano u “komunistički celofan” u kojem nema ni “k” od komunizma.

Kini se spremaju loši dani. Tko to ne vidi, ne vidi ništa.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  PPP

Apsolutno krivo. Jedino od te zapadne dekadencije možemo vidjeti u Hong Kongu.
Sve ostalo…zvuči kao sljepilo pored zdravih očiju.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  PPP

Ako kineske vlasti i moćnici postanu oholi kao današnje zapadnjačke elite biti će im ista sudbina! Što budu sijali to će ubirati!!

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, jel to iskreno dižeš u nebesa hr školstvo ili se rugaš ?? Po mojim saznanjima biće da si sarkastićan … 🤔🤔 😉😉

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
A kao bivša država nije davala stipendije i diskriminirala je studente?
Pa više je studenata bilo u bivšoj državi…😊
Odgovor na moje pitanje je potpuno neadekvatan.
‘zloupotreba’ nije odgovor. Zato što još nismo vidjeli niti da neko zanonodavno tijelo donosi pozitivne zakonske odredbe protiv: a) nezakonitog prisluškivanja i/ili bilo kakvog drugog prikupljanja podataka, te nezakonitog korištenja istih. Zabrana bez sankcije ne znači – ništa. I to, npr, par milijardi. Svako malo se nešto otkrije i – pojeo vuk magarca.
Snowden je bez veze bježao.
Početkom 80-ih u vrijeme fiksne telefonije, velika većina telef operatera imala je potpisane ugovore s državom o – bilježenju razgovora.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA: unosis zabunu lazima – ne brani se djeci skolovanje, vec privatna skola. Ako ides redovno na demonstracije ne mozes djecu skolovati u privatnoj americkoj skoli, vec samo u drzavnoj. Ne mozes ni putovati na seminare i radionice.
Drzava ce djecu odskolovati u prave komuniste iako si ti sorosevac i strani agent.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  tihobl

Poštovani tihobl
Cijenim tvoju pronicljivost, ma si promašio adresu. Evo citata iz gornjeg teksta: “zabrana školovanja djece bi se s privatnih mogla proširiti i na javne obrazovne ustanove.” Ti sigurno vjeruješ da se neće proširiti. Usput, tema je Kina i njen sustav nadzora, a ne SAD, ni Zapad.
Prije nekoliko dana je ovdje osvanuo tekst o kineskom milijarderu koji je bio političar nižeg ranga, a posjedovao je bogatstvo od preko milijardu dolara, uključujući 13.5 tona zlata. To su ti pravi komunisti u Kini danas. Probaj zamisliti s koliko milijarda barataju oni na većem položaju.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Vidjeces da je autor pogrijesio u vezi drzavnih skola. Komunisti da uskrate djeci drzavno obrazovanje, nema snase. Pa ni drzavnim neprijateljima koje strijeljaju to ne rade. To nisu radili ni Tito, staljin i Mao.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobil
Ne, nisu to radili.
Ali , vrlo vjerojatno – pogrešno. Pogledaj Sou. U svaki komentar ubacuje laži i otrov. Vjerojatno mu je partija kriva što nije završio fakultet. Ja, međutim, mislim, da ima previše škole i da su Kinezi, ako zaista misle određenoj grupi uskratiti više od osnovne, – u pravu i mudri.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
😊 Pa znamo kako će završiti…
Ček’, po tome kako ti pišeš, ispada da su na vlasti u Hrvatskoj – ‘pravi komunisti’. 😊 Kod nas nedostaje puno više od 13 tona zlata. A nema ni – ZLATA. Baš negdje ta količina.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Nadzorne kamen hotela u chonqingu snimile vise od 10 mafijasa koji su opljackali moje radne kolege. Jedan bio tako dok je drugi otisao podic novce sa bankomata.Pomoc nikakva iako se jako razaznaju lica.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

Sto je u ovom komentaru lose.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

@Sir Oliver ništa nema loše u komentaru osim što vrijeđaš najdublje osjećaje kinoljubaca 😀

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Komunistička partija u Kini, kao i sve druge komunističke partije koje su bile na vlasti, želi potpunu kontrolu. Zato mi je drago da je komunizam svuda propao, jer je ovo u Kini zapravo zakamuflirani najgori izrabljivački kapitalizam. No, isto tako i Deep State s one strane “velike bare” i njegovi banksterski gospodari u centru Londona žele također potpunu kontrolu nad cijelim svijetom, a ne samo nad Amerikom.

neko
Gost
neko
1 godina prije

Komunistična partija nema veze sa KINOM, ona je samo oruđe u ruci elite jednako kao kod nas demonkracija. Činjenica je da se elita seli iz zapanog svijeta na istok i sada razvijaju i testiraju nove načine kontrole. Najbolji način je da ga narod sam izabere. Ovo što radi Kina je ideja zapada-elite samo su tamo lijepo to upakovali u sigurnost, jednak je ego kod kineza i kod zapadnjaka….lp

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  neko

neko
Potpuno se slažem u vezi sa egoizmom, ali dokle god zakon bude uravnotežen i pravedan a čuvari zakona nepristrani i temeljiti u njegovom sprovođenju, narod i država će napredovati i ekonomski i moralno.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  neko

Tacno.
Masa saznaje zadnja ali kapital je shvatio da je Zapad gotov pa se seli na Istok.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  neko

neko
Pa nije ti kom partija Kine SKJ.😊
Tko stoji? Ljudi gušteri?
Da su isti koji stoje iza ‘demokracije’, ne bi imali gospodarski rast i imali bi beskućnike…
Btw, komunizam ne može propasti jer nije nigdje ni postojao…
Postojali su i postoje samo razne vrste socijalizma.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovdje je jedina razlika što je nadzor glasan u parlamentu i objavljen svima, za razliku od “demokratskih” zemalja gdje se provodi jednako, možda i opširnije, ali je tajan, dok hakeri ne razbiju informacije i objave ih na netu. Vjerovati da SAD , EU, Japan, i sve zemlje koje si mogu priuštiti tehnologije ne provode iste prakse je bajka. Eto, ovi kažu da rade to i to i da nećeš moći to i to, je barem poštenije. Usput, zakon u italiji, čak i ako ništa nisi skrivio, ako ti je nekto u obitelji u datoteci da je u mafiji, čak i kao “vanjski suradnik”, ne možeš u vojsku i policiju. Jel pošteno? Što je nečiji sin kriv? Koga briga. Neće da riskiraju. Tako da se ne zavaravamo da mi nismo pod jednakim sustavom, ovisno gdje i na kojoj razini. RH je relativno sigurna zemlja i vjerojatno se ne radi ovako sustavno. Tako da nam je čudno. Ali sva istraživanja na Zapadu kažu da su svo voljni odreći se dijela privatnosti ili “demokratskih sloboda” za više sigurnosti. Uostalom, koliko vidim ovo je prijevod njemačkog istraživanja u Kineza i ključni dijelovi zakona. Nigdje ne piše je li dobro ili nije.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Mislim da je Thomas Jefferson rekao nešto u ovom stilu: “Oni koji se žele odreći slobode radi sigurnosti, ne zaslužuju ni slobodu, ni sigurnost”. Na kraju bude: ni slobode, ni sigurnosti… Erich Honnecker bi vjerojatno (da je živ) bio presretan da čuje kako metode njegove STASI žive i razvijaju se svuda po svijetu (a naročito u zapadnim “demokracijama”), čemu je značajno pridonijela i njegova nekadašnja uzorna pionirka, pa zatim omladinka, današnja baba Anđa u Berlinu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

nema Honecker veze s tim.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Imas moju podrsku Laki uprkos vecinskom suprotnom misljenju.
Naravno da postoji opasnost od zloupotrebe ali Kinezi imaju drugaciju filozofiju, stavljaju drustvene vrednosti ispred pojedinacnih. Poslednjih 30 godina govori da su u pravu.

tuf
Member
tuf
1 godina prije

Nedostatak kritike autora članka prema ovakvome sustavu, bez obzira s kojeg kontinenta dolazi, je razočaravajuć. Ljudska priroda je u osnovi ista. Potreba za kontrolom i zlouporabom moći prisutna je svugdje, bez obzira na proklamirana pravila koja lijepo zvuče na papiru.
Potreba autora da ostane neutralno-prema-pozitivan, znajući da u povijesti nije bilo obavještajne službe koja nije zloupotrebljavala sustave kontrole, žalosno je svjedočanstvo da se u navijačkom zanosu gubi objektivnost i racionalnost.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  tuf

Ja ne gajim iluzije da bilo koji novinar – kao i bilo koji čovjek uostalom – može biti objektivan. Svi imamo preference, naginjanja, obrasce na koje se naslanjamo. No postoji nekakva labava linija gdje se prelazi u neukus idealiziranja jedne strane – u ovom slučaju isključivanje konstruktivne kritike kontrolnog sustava kojemu autor (kao i komentatori) ističu teoretske osobine i idealne uvjete u kojima ljudski faktor kao da nema utjecaja. Praksa uvijek, ali uvijek, pokazuje da se takve razine kontrole zloupotrebljavaju. Neki možda nisu ni svjesni u kojoj mjeri se mehanizmi obavještajnih službi (od kojih su neki dostupni i policiji) čak koriste za privatne potrebe i razmirice.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tuf

Ljudska priroda nije svuda ista. Eno imamo Bajdena za kojeg je ocigledno da je kriminalac, a pola drzave se diglo protiv bilo kakve istrage o njemu. Imamo Kinu gdje takve strijeljaju uz odobravanje cjelokupnog naroda. I jedni i drugi su drugaciji. Ovde je opet drugacija stvar – nije problem platiti kaznu, problem je sta ako komsije i prijatelji doznaju. kazna se plati, ali treba zivjeti sa sramotom.

Kad bi ovde uveli kamere ko u Kini ili Londonu i kad bi jedina kazna bila prikazivanje snimka na TV sa imenima i adresama aktera prepolovio bi se broj prekrsaja.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….a, da malo pricekamo sa navijanjem za propast amerike ??

taksist Wu
Gost
taksist Wu
1 godina prije

jel zna neko ima li u Sofija posla za šofere bre? tamo ne moram ni pazit šta pričam, niko me ne razume sem kad govorim srpski, normalno

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Definitivno, Kinezi su proizvod drugih Bogova. 😉
… u principu – “AKO NE KRADETE, NE PLJAČKATE I NE KRŠITE ZAKONE, PRISUSTVO KAMERA U GRADU NEĆE UTJECATI NA VAŠ OSOBNI ŽIVOT,” to smatram točnim samo ako vlasti nisu korumpirane, u protivnom, itekako može doći do zloupotrebe od strane pojedinaca ili grupa.
No, kada znaš da će korumpirani menadžer ili političar bilo kojeg ranga, biti dugotrajno zatvoren ili strijeljan ako se ogriješi o zakon, onda je običnom čovjeku, robu, radilici, lakše podnijeti gubitak privatnosti na javnim mjestima. a svjedoci smo strogih kažnjavanja korupcije i lopovluka u kineskoj politici i ekonomiji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ukrades a onda dobijes SMS: vrati ukradeno i javi se u stanicu policije. Da vidim ko nece poslusati.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Vidio jadanik od Hilari kako se prikuplja novac za kampanju, a onda su ga drugovi podsjetili da u Kini izbora nema.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nisi dovršio da je uhapšen i da ga slijedi kazna…..Kakva , što misliš?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ma nije njemu zao kazne, bio je spreman na nju, njemu je zao sto su drugovi odnijeli sav njegov visegodisnji trud i sto nista nece ostati njegovoj porodici.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  otpisani

Korupciju i krupni lopovluk treba najoštrije kažnjavati ali isto tako dobar je alat da se nekome namjesti lažna optužba ako postane moralno-politički nepodoban. Budući da kinesko rukovodstvo dočekuje članove Rothschild familije sa crvenim tepisima nemam niti najmanje povjerenja u taj njihov komunistički kapitalizam. Kažeš nešto protiv Rothschilda i eto ti optužnice za korupciju. U moru pravih nitko nam ne garantira da nema i koja lažna optužba politički motivirana da se uklone likovi koji nisu na liniji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Kad vec pomenu namjestene optuzbe – sta ako Tramp nagovori kineze da ispitaju Bajdena i sina, a onda zatrazi da im se sudi u Kini jer je tamo djelo pocinjeno?

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  tihobl

Biden Junior nema šta tražiti u Ukrajini osim ako nije namirisao plijen. Znači tu postoje elementi za optužbu. Ako misliš na ovo u Ukrajini Trump je to znao i izvadio kad je njemu odgovaralo pa je sav kriminal sina njegova protukandidata pao u sjenu napuhanog skandala. Trump to može tražiti od Ukrajine koja je u vazalnom odnosu sa SAD ali od Kine ne bi mogao tražiti jer je direktni konkurent za poziciju svjetskog hegemona. Ali mogao bih se kladiti da obadva BIdena imaju putra na glavi za najstrože kazne bilo gdje da su djelovali samo to nije pravno pitanje nego političko. Tlapnje o nezavisnom sudstvu su samo bajke, nema toga nigdje u svijetu.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Na zapadu postoji kreditni rejting.
Nije regulisan, ne prica se o tome, neke privatne firme ga rade sasvim samovoljno, ali svi ga primenjuju.
Ne vrednuje moralnost vec samo platnu sposobnost. Mala primanja ili promaseni rokovi placanja, i dospevas van drustva. Nema kredita ili stana za tebe. Verovatno ni nekih poslova. U drustvima koja zive od kredita.
Zapad cuti i kaznjava siromastvo. Amoralan mozes biti koliko hoces.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Jedino im smrtna kazna ne valja.
Za kriminalitet nije odlucujuca strogoca kazne, vec rizik od otkrica.
Bas u Chonqhingu su skoro pa istrebili kriminalitet time sto je lokalna televizija stalno pokazivala kako ih hvataju i streljaju. Moglo se je i bez streljanja. Stalno podesecanje na to da ih hvataju je bilo dovoljno.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sistem je definiran vec sa prvom kamerom. sve ostalo je statistika.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mala digresija. Komunizam je ideologija i utopija,. Komunizam ne postoji i nigdje nije realiziran. Dakle, kao utopija, to je cilj kojem se stremi i na putu se ostvaruje najbolje što se može. Mislim da je dovoljan minimum malo političke znanosti za to zaključiti. Kad su u Kini rekli Nije važno je li mačka crna ili bijela važno je da lovi miševe, to je bio prelaz na hibrid koji još nema ime. Nije realni socijalizam, nije ni državni kapitalizam, kapitalizam zapadni definitivno nije , a nije ni samoupravljanje, od svega je uzeto ono dobro i stvoren je paprikaš “socijalizma s kineskim karakteristikama”

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Politicki i ekonomski sistem Kine, u praksi nema apsolutno nikakve veze s komunizmom.Danasnja Kina,logicni je nus produkt ekspanzije kapitalizma,isti je slucaj sa rusijom i indijom.Doktrina kapitalizma jest konstantan ekonomski rast a to podrazumjeva ekspanziju na nova trzista ,odnosno investiranje privatnog kapitala u nova trzista gdje ce stari kapitalisti eksploatirati novu radnu snagu i resurse i tako u krug dok se ne iscrpe mogucnosti daljnjeg rasta a onda slijedi raspada sistema , pa opet jovo nanovo.

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Tko god je napisao ovaj clanak nije dobro proucio sto je taj sistem.
To je vrhunac totalitarne komunisticke kontrole prema kojoj Orwellowa 1984 izgleda kao djecja igra.
To sto kinezi su vecinom za je zato sto da su protiv odmah im se oduzimaju bodovi. Vec sada u ‘experimentalnoj ‘ fazi 6.5 miliona kineza
ne moze putovati vlakom radi manjih prijestupa. I naravno svaka kritike vlade takodje uzrokuje gubitak bodova jer to nije ‘dobar gradjanin’.

Oni koji odustaju od slobode da bi kupili malo kratkotrajne sigurnosti ne zasluzuju niti slobodu niti sigurnost i izgubit ce obje – Benjamin Franklin,
Thomas Jefferson

Pa molim vas da se malo bolje informirate. Kada to krene po citavoj zemlji 2020-te biti najmanje 50 miliona kineza
kaznjeno nemogucnoscu putovanja i slicno.
Takodjer kinezi spijuniraju jedne druge to im vlada placa i onda izvjestavaju to toj istoj vladi bas kao u proslim komunistickim rezimima od SSSR-a
do Istocne Njemacke.

A vrhunac je da sada ne mogu na internet bez prolaska filtera gdje se identificiraju prema faci ( facial scan).

https://summit.news/2019/10/08/chinese-citizens-will-need-to-pass-facial-recognition-test-to-use-the-internet/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7529453/Chinese-internet-users-pass-facial-recognition-test-use-web.html

Dobrodosli u komunisticki raj.
Cilj je da se ovo dovede na Zapad. Kina je samo testna drzava.
Kina je samo model koji svijet treba slijediti.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik