fbpx

Šuti i radi – Što vrijedi za Hrvatsku, ne vrijedi za Francusku

GDPR

Predsjednica Nacionalnog povjerenstva za informatiku i slobode (CNIL)  Isabelle Falque-Pierrotin, uvjerava francuske tvrtke da će Povjerenstvo biti fleksibilno i nakon stupanja na snagu Europske Uredbe o zaštiti podataka.

„25. svibnja neće biti datum za početak kiše sankcija”, uvjerava Isabelle Falque-Pierrotin u online intervjuu objavljenom u nedjelju za dnevnik Les Echos.

„Mi ćemo nastaviti podupirati poduzeća dodatnih nekoliko mjeseci nakon stupanja na snagu Europske Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Veliki broj tvrtki još nije spreman, jer su zahtjevi previše teški i rigorozni”, dodaje direktorica CNIL-a.

“Naš cilj neće biti odmah kažnjavati kršenja novih obveza vezanih za RGPD tijekom 2018. godine. Nakon toga ćemo vidjeti”, završava Isabelle Falque-Pierrotin.

O čemu se radi?

Nova regulacija nametnuta svim članicama Europske unije, pokušava “napraviti red” u domenu zaštite osobnih podataka. Ona se odnosi na sva pravna lica i njihove kooperante bez obzira na lokaciju, uključujući i one izvan Europske unije, koji prikupljaju i koriste osobne podatke.

Hrvatska, kao i uvijek do sada, želi biti “primjer” time što će u potpunosti respektirati datume implementacije Uredbe EU, iako domaća pravna lica još nisu spremna, čime se dovode u vrlo nezgodnu situaciju. Predviđene kazne za ne usklađenost poslovanja s Uredbom EU su vrlo visoke i zasigurno će ugroziti mnoge.

Očito da ono što vrijedi za Hrvatsku, ne vrijedi za Francusku, a što direktorica CNIL-a Francuske ne krije, želeći zaštiti domaća poduzeća od birokracije u Briselu.

Komentare na prijedlog novog Zakona možete napisati na e-Savjetovanja

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Svašta. Postali smo pravi pokusni kunići. Podrepine svoje vrste.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Ništa mi nije jasno iz ovoga članka, niti vidim povezanost naslova sa sadržajem.

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Šta nije jasno?

Hrvatska donosi novi zakon kako bi se zaštitili osobni podaci koje prikupljaju firme Google, Facebook,…

Sada će to vrijediti za sve, ne samo za velike. Dakle, sve hrvatske firme koje imaju listu klijenata će morati prijavljivati što o njima prikupljaju, a ako to ne učine bit će strogo kažnjeni. Oni koji to ne znaju prijaviti, moraju plaćati savjetnike da nauče ili će plaćati osobu koja će to raditi i biti odgovorna.

U Hrvatskoj kažnjavanje počinje 25. 05. kao u cijeloj Europi. Sada Francuzi vele da oni neće kažnjavati svoje firme iako drugi to moraju.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Jole

Dakle prigovor je da je ovo neka vrst trojanskog konja? Da ovaj zakon stavlja nerazumno breme na manje firme i time ih gusi, a u korist velikih firmi? Ili?

Kome trebaju prijaviti i sto kad prijave? Tj. sto je svrha evidencije ovog?

Isprike, nije mi poznat ovaj zakon.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane provokatoru, već si pet puta rekao da se više nećeš javljati. Kako vidimo, data riječ ti ništa ne znači. Namjerno truješ jer se iz naslova sve vidi.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Damir

Rekao sam jednom. Pa onda lurkam malo i vidim casne iznimke koji su ipak sposobni za racionalnu misao i diskusiju a ne samo prozivanje i nadvikivanje, pa mislim, mozda vrijedi. Sigurno ne dolazim zbog “analiza” odredjenih autora.

No, takvi poput tebe i ovo pokvare, kao i sve ostalo. A ima vas, boze pomozi.

A talon nose ruzni i opaki
s necuvenom moci
da tjeraju sto zazele
mnogo ih je i strasno galame

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Dakle ovaj zakon je losa stvar? Zato sto je EU ili ima i neki drugi razlog? Da li nas ovim porobljavaju ili ostecuju?

Nije ni meni nista jasno.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Gordan

Rekao bih da ostaje pitanje implementacije – jer i sada već postoji hrpa zakona koji zvuče u teoriji dobro – pa vidimo da u praksi imaju potpuno drugačiju manifestaciju. U ovom konkretnom slučaju ne čini mi se da postoji konkretan način provjere prijavljenih navoda – korporacije će do zadnjeg braniti svoje pravo na zatvorenost svojih sustava i zaštitu od povrede poslovne tajne kao i patenata. Neće Facebook ustupiti EK svoj izvorni kod samo zato jer ove zanima da li poštuju navode s formulara E258.2 – država će uvijek stajati iza njih (kao što npr. Kina čuva svoje kompanije od sudskih parnica po pitanju patenata, tako i SAD čuva kompanije koje se pokažu korisne u skupljanju obavještajnih podataka – a Facebook čak službeno ima API upravo za te svrhe).
Dakle, u praksi – prc, milojka. Europa samo glumi da ima snagu i štiti građane – u prakski ti građani na kraju ipak dobiju “full package” – špijuniranje, poništenje bankovne tajne, GMO i ukidanje suvereniteta kroz bankovne i gospodarske sporazume. Odnosno – “sporazume” .

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  tuf

Ok, dakle dojam ti je da je ovo samo jos jedan zakon koji se nece primjenjivati – ili, mozda jos gore, koji ce se primjenjivati selektivno kao toljaga namijenjena onima koji ne “suradjuju” sa potrebama “nadleznih organa.” Nesto orwellovsko.

No, implementacija je problem sa svakim zakonom, pa je zato potrebno budno posmatranje drustva i transparentnost procesa. Ne vidim alternativu, osim onog “rusi sve!” A to mi bas i nije neka alternativa kad se uzmu u obzir (meni) prilicno izvjesne posljedice.

Ima i onih zakona koji nisu ni teoretski primjenjivi, a kamo li jednakomjerno, no nisam uvjeren da je ovaj jedan od njih. I bio bih sretan da USA kongres barem razmatra ovako nesto, ali toga cu se nacekati. Pa mi je malo cudno da su ljudi tako mrgudni sto se ovog tice.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Gordan

Šeta čovjek šumom i vidi bježi medvjed.
“Zašto bježiš?” – upita čovjek
“Došla porezna u šumu a ja imam krzno pa bježim da mi ga ne uzmu” – odgovori medvjed.
Ide čovjek dalje i vidi bježi jelen.
“Zašto bježiš?” – upita čovjek
“Došla porezna u šumu a ja imam rogove pa bježim da mi ih ne uzmu” – odgovori jelen.
Ide čovjek dalje i vidi bježi gologuzi majmun.
“Zašto ti bježiš, pa ti nemaš ništa?” – upita čovjek
“Takvi najprije nastradaju” – reče gologuzi majmun.

Sada malo ozbiljinje:
Lovci u mutnome došli su na svoje.
Cijena sudjelovanja u opskurnim seminarima na kojime će vam “objasniti sve” o zakonu o zaštiti osobnih podataka popela se na preko 1000 kuna a to je tek početak.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

25, svibanj…?! …Ah da, to je samo da se Titin rođendan ne zaboravi 😉

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik