Sutra počinju povijesni pomorski manevri Irana, Rusije i Kine u Omanskom zaljevu

Ruski helikopteri MI-28
30 komentara

Zajednički manevri Irana, Rusije i Kine u Omanskom moru mogli bi se tumačiti kao izazov američkoj vojnoj sili u tom dijelu svijeta i hegemoniji općenito.

Činjenica da su Rusija i Kina poslale svoje posljednje generacije ratnih brodova sjeverno od Indijskog oceana, odnosno u Omansko more, kako bi sudjelovali u vojnim vježbama nazvanim “Pomorski sigurnosni pojas”, odražava veliki značaj koji su Moskva i Peking ovim manevrima, objavila je u srijedu iranska novinska agencija IRNA.

Iranski mediji napominju da Rusija stiže na mjesto manevara s fregatom „Jaroslav Mudri“, tankerom „Jelnja“ i tegljačem „Viktor Konecki“, dok Kinu predstavlja razarač klase 52D, nazvan „Xining“.

Prema iranskoj agenciji, prisutnost fregate „Jaroslav Mudri“, koja pripada Baltičkoj floti, koja je bila uključena u nekoliko opasnih scenarija s američkim razaračima u međunarodnim vodama, mogla bi sa sobom nositi “neizravnu poruku” Rusije Sjedinjenim Državama.

Osim toga, četverodnevni ratni manevri, koje će početi sutra u petak, također bi mogle značiti stvaranje “koalicije” prije propale koalicije koju su SAD uzalud pokušavale stvoriti pod izgovorom jamčenja sigurnosti u Perzijskom zaljevu i Omanskom moru.

Američka ideja formiranja međunarodne koalicije za zaštitu slobodne plovidbe u regiji i za suprotstavljanje Iranu pojavila se nakon uhićenja britanskog teretnog broda „Stena Impero“ od strane mornaričkih snaga Iranske revolucionarne garde u Hormuškom tjesnacu, smještenom između Perzijskog i Omanskog zaljeva. Brod je zarobljen jer nije poštovao međunarodni pomorski kodeks.

Iranske vojne vlasti također kažu da su manevri „Pomorski sigurnosni pojas“ znak uspješne diplomacije koju Iran na međunarodnoj razini vodi u sektoru obrane.

SAD i dalje nastoje pojačati prisustvo u regiji kako bi se spriječile izvoz nafte iz Irana. Teheran, pak, jamči kako sankcije neće moći spriječiti prodaju iranske nafte kroz strateški Hormuški tjesnac.

Osim toga, iranske vlasti inzistiraju na tome da će Iran nastaviti osiguravati plovidbu Perzijskim zaljevom i “učinit će sve što je potrebno u slučaju da netko prijeđe njegove crvene linije“.

Razlog neprijateljstava bi mogao biti taj što SAD traže novu vojnu avanturu u kojoj bi dokazale da su i dalje svjetski hegemon, iako je sve manje vjerojatno zbog postojanja sila u nastajanju poput Rusije, Kine i samog Irana.

Različiti analitičari se slažu da Teheran ne može puno očekivati od Europe u američkoj agresiji, jer bi EU u slučaju američkog napada na Iran agresora i napadnutu zemlju stavila na istu razinu. Iran zato puno može očekivati od sila poput Rusije i Kine, koje su izrazile potporu Iranu, a i same su meta jednostranih kaznenih mjera nametnutih od strane američkih vlasti. Stoga se ove vježbe, koje se u ovom formatu održavaju prvi put, treba gledati u puno širem kontekstu od službeno navedene svrhe uvježbavanja, „sigurnosti plovidbe i borbe protiv terorizma i piratstva“.

TASS

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
סיירת מטכ"ל Soldaat
4 godine prije

Strašno,,,,, šta reći,,,,

Patetika
4 godine prije

“Nasa vojska napad ceka, spremila je malog topa, joj, joj, jooooooj…”

Zagrebčan
4 godine prije

GP ili globalisti više ne uspijevaju sve kontrolirati širom svijeta, često su to samo korekcije u upravljanju izvanrednim situacijama, a Putin je to počeo koristiti: nedavno je Rusija svuda po svijetu. Putin je započeo igru u šahu s bijelim figurama , a GP je ostao samo u mogućnosti reakcije na poteze bijelih figura – ton igre daju Putin i njegova ekipa.

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
4 godine prije

Rusija i Kina treba da imaju stalno tamo nukleus podmornice i brodove da štite Iran!!!

Siniša
4 godine prije

Ima neka druga fora..izgleda da će Turci ipak na megdan Rusima, Libija obećava veliku zabavu.

ad astra
4 godine prije

Fregata sudjeluje u vojnoj vježbi, tanker treba za dopunu goriva jer je put dalek, ali što će im tegljač? Kina dolazi s razaračem, bez tegljača. Da li to implicira da relativno nova fregata ima nekakvih tehn ičkih problema u plovidbi. Ako je tako, zašto onda uopće upučuju takvu plovnu jedinicu na tako dalek put, Sve mi je to vrlo čudno. Pa i onaj tanker. Zar ta fregata nema doplov od 4500 NM, što je respektabilna daljina. Pa valjda može pristati u nekoj luci putem i izvršiti nadopunu goriva? Sve mi to liči na demosntraciju prijateljstva više od vojne vježbe.

Max
4 godine prije

Doista jak vojni savez.

Alex
4 godine prije

Bez bojnog broda,ili nosača aviona,to su dječije igre…

Savovic Danilo
4 godine prije

Iranu nikad nece biti dozvoljeno da blokira Hormuski tjesnac to da smo nacisto,Ali isto tako im niko ne moze osporiti da su gazde u istom I o plovidbi njime se pitaju najvise oni pa onda ostali.Vjezbe koje ce se odrzati su samo potvrda da u slucaju bilo kakve “intervencije” sa zapada sa njihovim igracima u zalivu imaju podrsku dvije velike svjetske sile koje nece dozvoliti da Iran sam rjesava problem.Kratko,jasno.Ende.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.