Sve bilo spremno, ali je general Haftar napustio Moskvu bez prihvaćanja primirja

Sastanak Vladimir Putin- Sergej Sojgu - Sergej Lavrov -Mevlut Cavusoglu
18 komentara

Jučer je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio da su delegacije Turske i Rusije dogovorile okvirni tekst s uvjetima primirja u Libiji.

Posebno za tu priliku, ali i kako bi se kasnije u Berlinu pokrenuo mirovni proces sličan onome za Siriju u Astani, Mevlut Cavusoglu i turski ministar obrane Hulusi Akar sastali su se u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom. Jedina tema je bila libijsko pitanje.

Cavusoglu je poslije sastanka izjavio da je premijer takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma iz Tripolija Fayez Al-Sarraj potpisao sporazum, dok je zapovjednik Libijske nacionalne armije, general Khalifa Haftar, tražio vremena do danas ujutro, kako bi i on potpisao sporazum o prekidu vatre.

“U konačnici smo dogovorili okvirni tekst s uvjetima mogućeg primirja u Libiji. U ovom smo tekstu također uzeli u obzir prijedloge koje je iznijela Haftarova strana”, rekao je Mevlut Cavusoglu.

Dodao je da bi danas obje strane u Libiji potpisivanjem sporazuma i napismeno prihvatile da će se pridržavati primirja.

“Ako Haftarova strana sutra potpiše ovaj dokument, Al-Sarraj i Haftar, koji su ranije, kao rezultat naše inicijative i apela predsjednika Putina i Erdogana, prihvatili da će poštovati primirje, ispunit će ovu obavezu i u pisanom obliku. Nakon toga ćemo nastaviti raditi s Rusijom na nastavku održavanja primirja i ubrzanju cjelokupnog političkog procesa, uključujući napore Berlina i Ujedinjenih naroda”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Haftar nije potpisao

Međutim, jutros je zapovjednik Libijske nacionalne armije (LNA), general Khalifa Haftar, napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma o prekidu vatre s Vladom nacionalnog sporazuma Fayeza  Al- Sarraja. Rekao je da predložena verzija dokumenta ignorira niz zahtjeva koje je postavila LNA.

“Nacrt dokumenta o primirju zanemaruje mnoge zahtjeve Libijske nacionalne armije”, izjavu Haftara prenosi televizija Al-Arabiya.

Podsjetimo, jučer je Fayez Al-Sarraj ratificirao dokument, kao i izaslanik Zastupničkog doma iz Tobruka, formalno političkog tijela koje vodi LNA.

Prema arapskim medijima, nakon odlaska Kalife Haftara iz Moskve su se južno od Tripolija odmah nastavili sukobi između LNA i milicija Muslimanskog bratstva koje se bore za takozvanu „Vladu nacionalnog sporazuma“.

Nakon razgovora s ruskim predstavnicima se očekivalo da će u Libiji biti potpisano primirje, jer su inicijativu pokrenuli predsjednici Rusije i Turske, a njemačka kancelarka Angela Merkel je ponudila da bude domaćin mirovnoj konferenciji, koja bi, da je Haftara pristao na ovo primirje, bila organizirana u Berlinu.

Primirje u Libiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
4 godine prije

Turska gamad uvjek traze primirje kada njihove glavosjece gube na terenu.

Katarina Velika
4 godine prije

A koja je bila Carica Velike Rusije: Katarina Velika

Savovic Danilo
4 godine prije

Imate moj komentar na tekst portala o posjeti Merkelove Putinu pa procitajte sta sam napisao kako ce se rjesavati situacija u Libiji i ko ce je rjesavati i gdje,eto toliko da vidite da znam uvijek sta se desava i kako ce se stvari odvijati.pozdrav svima na portalu!

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kako to dá mediji nití rijec o tome dá je u Libiju bilo posláno 3000Isilovaca a prije něgo sto je došla Turska Haftarova vojska své ih pobila.Mislim, dá tu ide o sukob klansko-kooperativne grupě kojima je cilj preuzeti Libiju.Koja grupa bude Jaca ta ce vladati Libijom.

Adriana
4 godine prije

Haftar je pokazao prividno ili stvarno da nije Rusija ta pod čijom je punom kontrolom te da ima još igrača i podržavatelja koje valja konzultirati. Pritom, dotični ne moraju biti državni faktori.

Mmm
4 godine prije

Jbg Putin mislio da će i haftar bit njegova kuja kao asad, pa da ce se preko njegovih leda uvlacit Turcima u guzicu

jupiter
4 godine prije

ajmo polako ponovo….kako je to pametan, kako mu je ime, ko je klosar a ko su mucenici, atentatori, ub(oj)ice?…mozda i sebi pojasnis neke stvari…

Max
4 godine prije

Neće Haftar stati kad je u prednosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.