Sve ruske banke pod sankcijama će biti isključene iz SWIFT, kaže njemačka vlada

Rusija izbacena iz SWIFTa
40 komentara

Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije ruskoj ekonomiji nakon što je njen predsjednik Putin u četvrtak najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini za demilitarizaciju i „denacizaciju“ zemlje.

Sve ruske banke koje su već podvrgnute zapadnim sankcijama će biti isključene iz SWIFT, a otvorena je mogućnost da i druge ruske banke budu isključene, saopštila je u subotu njemačka vlada.

„Namjera je da se ove institucije odsjeku od međunarodnih finansijskih tokova, što će masovno ograničiti njihovo globalno poslovanje“, naveo je portparol zemlje.

Portparol je dodao da su zapadne nacije „naglasile svoju spremnost da preduzmu dalje mjere ukoliko Rusija ne prekine svoj napad na Ukrajinu, a time i na evropski mirovni poredak“.

Pored toga, Evropska komisija je objavila zajedničko saopštenje koje su potpisali lideri Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade i SAD u kojem su osudili aktuelnu vojnu operaciju i obavezali se na sprovođenje restriktivnih mjera protiv Rusije.

„Posvećeni smo uvođenju restriktivnih mjera koje će spriječiti rusku centralnu banku da rasporedi svoje međunarodne rezerve na načine koji potkopavaju uticaj naših sankcija“, navodi se u saopštenju.

Štaviše, procedure za dobijanje državljanstva u inostranstvu za bogate Ruse će biti ograničene, a mogućnost dobijanja takozvanog zlatnog pasoša će biti eliminisana, a time i evropskog državljanstva.

Lideri su se takođe složili da uspostave specijalnu radnu grupu od predstavnika EU i SAD kako bi osigurali brzu primjenu antiruskih sankcija.

„Obavezujemo se da ćemo ove sedmice pokrenuti transatlantsku radnu grupu koja će obezbijediti efikasnu primjenu naših finansijskih sankcija identifikacijom i zamrzavanjem imovine sankcionisanih pojedinaca i kompanija koje postoje u našim jurisdikcijama“, objašnjava se u saopštenju.

Prije odluke donijete na zajedničkoj diskusiji zapadnih lidera, mediji su prenijeli da je Njemačka svoju podršku isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema ocijenila kao moguću pod „određenim uslovima“.

SAD predviđaju da će Svjetske banke zaustaviti transakcije sa ruskim bankama isključenim iz SWIFT

Nakon objave, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da SAD vjeruju da će odluka da se ključne ruske banke isključe iz SWIFT zaustaviti njihovu sposobnost da učestvuju u globalnim transakcijama.

„Prvo, naši lideri su odlučili da slijede iranski model i odvoje ključne ruske banke od SWIFT“, rekao je zvaničnik tokom konferencijskog poziva u subotu. „Ako jedna od ovih lukavih ruskih banaka želi da izvrši ili primi uplatu van Rusije, kao što je banka u Aziji, sada će morati da koristi telefon ili faks. Najvjerovatnije će većina banaka širom svijeta jednostavno prestati obavljati transakcije sa ruskim bankama koje su uklonjene iz SWIFT“.

Pritisak zapadnih sankcija na Rusiju

Nekoliko velikih ruskih banaka, uključujući Sberbank i VTB, našlo se pod novim sankcijama nakon što je zemlja pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Prema mjerama, jednom broju ruskih državnih kompanija zabranjeno je da privlače strani kapital.

Sankcije su uvedene i industriji i snabdjevanju Rusije visokotehnološkim proizvodima. Njemačka je obustavila sertifikaciju gasovoda Sjeverni tok 2, dok je Velika Britanija zatvorila svoj vazdušni prostor za Aeroflot, najveću avio-kompaniju u Rusiji.

Ruske vlasti su saopštile da su unaprijed pripremile plan djelovanja u slučaju novog talasa sankcija i da će pružiti svu neophodnu podršku preduzećima koja potpadaju pod ograničenja, obezbjeđujući nesmetan rad privrede.

Moskva je saopštila da radi na mjerama odmazde, ali detalji još nisu objelodanjeni.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, nakon čega je 24. februara uslijedilo pokretanje specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Rusija ne namjerava da okupira Ukrajinu i da će vojnici napustiti zemlju nakon operacije.

Istovremeno, Moskva je bila spremna za mirovne pregovore, a predsjednik Putin je naredio da se obustavi vojno napredovanje, ali je morao da ga nastavi nakon što je Kijev odbio ponudu za pregovore.

Spirala zapadnih sankcija odvija se od 2014. godine, nakon ponovnog ujedinjenja Krima i grada Sevastopolja sa Rusijom na referendumu, na kojem je više od 95 odsto stanovnika glasalo za ponovno priključenje Rusiji.

bankerusijaSWIFTukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Ovaj potez otvara neslutene mogučnosti Rusiji.
Ne samo, da može zatvoriti promet, koji nije plačen, nego može razveljaviti pogodbe, koje nisu poštvane. Jedna od mogučnosti je dvig cijena plina na tržne vrijedenosti. A to če biti prokleto skupo.
Trba shvatiti, da informacije koja imamo, su samo zapadna verzija..

Nekoime
2 godine prije

Cilj sankcija je ekonomski uništiti EU i zadržati je pod anglosaksonskom okupacijom.

Zoran
2 godine prije

Rusi su skontali sa kojom bagrom imaju posla pa su na vreme odgovorili fašistima da se nebi doveli u situaciju kao pred drugi svjetski rat. Kas su ih izigrali.

Alen
2 godine prije

Ne znam koliko če koštati ali znam da više od litar nećeš moći ni da kupiš..

Weteran
2 godine prije

Da, i…. ??
Tržište od 250 miliona, ……??
Gas i ostalo će plaćati kešom ili zlatom?
Ovo sam pročitao, i ostao bez daha: Od deset najvećih soping centara na svetu, devet je na Istoku! Jedan u Kanadi.
Evropa postaje i ostaje poželjna turistička destinacija ostalom delu Sveta!?
Al i mi ovde baš nećemo se proslaviti?!
Kad se slonovi tuku, strada trava!

057
2 godine prije

Ako pojeftini,da

drago
2 godine prije

Plin i naftu plati zlatom ili se vozi biciklom , a i njima ce cijena porasti.

Boro
2 godine prije

Teško je za povjerovati, da Putin i njegova ekipa stvarnih intelektualaca nisu ukalkulirali sve mogučnosti i opcije, kad udare Ukrajine… Naj.bat čemo Europljani, a tako nam i očito treba… 🙁 A mene je osobno sram, da je Slovenija u EU i još član terorističke organizacije NATO. I danas šalju oružje za Ukrajinu iz ljubljanskog aerodroma… 🙁 Sramota i jad.

Max
2 godine prije

Očekivan potez.

tihobl
2 godine prije

Ovo mi lici na rezanje grane na kojoj sjedis. SWIFT je zastario analogni sistem. I Kinezi i Rusi razvijaju daleko bolji digitalni koji je brzi, pouzdaniji i sigurniji. Za 10 godina ionako bi zavrsio na otpadu kao telvizori EI Nis.

tihobl
2 godine prije

Nekoime je gore napisao maetnu recenicu.
Gledao sam americkog ekonomistu koji kaze da se Rusija ne smije potpuno iskljuciti iz SWIFT, jer bi cijene nafte u SAD skocile na neprihvatljiv nivo. Objasnjavao je o proizvodnji nafte u svijetu, o formiranju cijena i sl. Bitni su njegovi zakljuci: mora ostati kanal kojim ce SAD kupovati rusku naftu, cijena nafte u SAD mora ostati stabilna da ne dodje do kolapsa ekonomije. Ni jednom rijecju nije pomenuo EU.

Preporucujem da pogledate cijene plina u SAD i uporedite ih sa cijenama u EU. To sto su izveli sa plinom, sad pokusavaju da izvedu i sa naftom, pa da cijene 5x budu vece u Evropi nego u SAD. Radi se na tome da se ista stvar izvede i sa strujom. A ameri ce i dalje trgovati sa RF i obim razmjne ce i dalje rasti.

nnnNeznanje.
2 godine prije

Za sve što se promijeni krivi mili zaslužni su zapadni špekulanti. Da su rusi pametni kupovali bi američki plin po tri dolara skuplje i tako prisilili evropu da još više digne cijene.

Willy
2 godine prije

U Italiji već je 16kn

abc
2 godine prije

ima Rusija u rezervi pripremljen svoj međunarodni platni sistem.

abc
2 godine prije

Zapad blefira po onoj staroj fori ; da treba pokušati. Rusi neče nasjesti. Iz inata…..
Rusi zapad nije više potreban. Istok privredno raste i jača, tako da če Rusija svo gospodarstvo usmjeriti na druge kontinente.

tihobl
2 godine prije

Џен Псаки:
„Желимо да учинимо све што можемо да максимизирамо утицај на председника Путина, а минимизирамо утицај на амерички народ и глобалну заједницу. Енергетске санкције су свакако могуће. Нисмо их скинули са стола”.

Evo i ona potvrdjuje ono sto sam maloprije napisao – ameri ciljaju sankcije da njih sto manje pogode, a sto vise svoje saveznike. Hoce da naskode Rusiji preko svojih saveznika. Sta mislite ko je glavna meta ovih sankcija?

pirat sa kariba
2 godine prije

danci kmece ,norvezani kmece ,,izgleda imaju puno para po rusiji ,i mislim nisu jedini ,a sve je ovo americko maslo

pirat sa kariba
2 godine prije

oko 2eura bobe ,,,morat ces otvoriti novcanik malo vise

kvaka22
2 godine prije

Ovaj neki Borell se izvinjava jer ne mogu blokirati rezerve Banke Rusije u Moskvi ili Kini itd…

Tupko Glupko
2 godine prije

Za mogućnost isključenja iz SWIFT-a Rusija se pripremila odavno, jer već skoro pet godina ima u uporabi svoj sustav SPFS, koji je povezan sa kineskim CIPS-om, a i Indija je u igri – na takav način bise upostavila alternativa SWIFT-u koja broji 3 milijarde ljudi. Zanimljivo je kako Zapad iz SWIFT-a misli izbaciti “neke” ruske banke, što znači da ne misle sve. Pretpostavljam da će uvijek biti barem jedna sa SWIFT-om gdje će se Rusiji plćati dostava plina u Europu. Ako to ne bude slučaj, jako me zanima kako će i čime će EU plaćati plin iz Rusije. Jer izvoz voća, povrća i ribe iz EU u Rusiju odavno je zabranjen ruskim kontra-sankcijama još 2014. godine, a EU je zabranila i izvoz drugih stvari u Rusiju ovim novim paketom sankcija. Na sve to, jučer je EU odobrila 450 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini. Sigurno slijede kontra-sankcije Rusije. Izuzetni svršavaju od… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI