Tajvan bi mogao biti napadnut

Tsai Ing-wen
14 komentara

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je za Atlantic u ponedjeljak da postoji “istinska prijetnja” kineske invazije. Kina je insistirala da će nastojati reintegrirati Tajvan mirnim putem, ali ako izbije sukob, Tsai će tražiti pomoć od Zapada.

U članku koji je napisao Ben Rhodes, govornik Baracka Obame i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, Tsai je rekla da “moramo da se pripremimo” za potencijalnu kinesku invaziju. „Stvarno je da bi nam se to moglo dogoditi“, nastavila je, dodajući: „tamo postoji stvarna prijetnja. To nije hype.”

Tajvan je vladao sam sobom otkako su nacionalističke snage predvođene Chiang Kai-shekom pobjegle na ostrvo 1949. godine, nakon što su izgubile građanski rat od komunista. Stav Pekinga je da je Tajvan sastavni dio Kine – takozvana politika ”Jedne Kine” – i da će Kina “neizbježno biti ponovo ujedinjena”, a dokument objavljen u augustu navodi da će Peking nastojati da ovo ponovno ujedinjenje postigne mirnim putem, ali zadržava pravo upotrebe vojne sile.

Dok je kineska vojska za nekoliko redova jača od tajvanske, Tsai je povećala potrošnju na odbranu za 13 % i potrošit će 19 milijardi dolara na svoju vojsku 2023. Cilj Tajpeja je, istaknuo je Rhodes, da invaziju učini preskupom za Kinu.

„Ako [Narodnooslobodilačka armija] želi da uradi nešto drastično, [kineski predsjednik] Xi mora da odmjeri troškove“, reklaje Tsai bivšem zvaničniku Bijele kuće. “Mora dvaput razmisliti.”

Međutim, čak i sa svojim dvocifrenim povećanjem potrošnje za odbranu, i sa SAD koje su odobrile prodaju oružja Tajpeju u vrijednosti od milijardu dolara u septembru, Tsai bi i dalje bio potreban Zapad da finansira tajvansku vojsku kao što trenutno čini za ukrajinske snage.

„Zapadne zemlje, posebno SAD, pomažu Ukrajini. Ono što vidimo iz rata u Ukrajini je da se zapadne zemlje okupljaju i pomažu Ukrajini da se bori”, rekla je ona.

Američka vlada je službeno priznala, ali nije podržala, kineski suverenitet nad Tajvanom od 1970-ih, i dok je američki predsjednik Joe Biden u nekoliko navrata obećao da će američka vojska pomoći u odbijanju kineske invazije, pomoćnici Bijele kuće povlačili su ove izjave svaki put.

Ubrzo nakon što je Tsai razgovarala sa Rhodesom, Kina je otvorila svoj dvogodišnji aeromiting, demonstrirajući oružje protiv dronova, borbene avione pete generacije i navodno hipersonične protivbrodske rakete. Analitičari su ovo savijanje vojnih mišića opisali kao upozorenje Zapadu da se ne miješa u ponovno ujedinjenje s Tajvanom.

InvazijakinaRatSADtajvantsai ing-wen
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Isprike na off topic.najbolji i najbrzi-SUPER-kompjuter na svijetu,predvidja Apokalipsu oko 2050 godine.bilo bi fora kada biste objavili nesh oko toga tko naručuje te analize na superkompjuteru.medju ostalima,klub 300🙃hvala i isprike jos jednom.

tihobl
1 godina prije

Si se juce pojavio u uniformi u generlastabu, a njoj se zubi tresu.

Lucija, prva
1 godina prije

“navodno hipersonične protivbrodske rakete”
He, je. Nije navodno.
Liče na Kindžal. Samo veće.
Navodno dvostruko veći radijus.

Uzmite svi u obzir. Naročito nosači aviona.
Detalji o raketu na fakti.org.

Nekoime
1 godina prije

Ameri će pritrčati u pomoć, kao što su pomogli i Ukrajini. Prodavat će vam oružje dok god bude živih Tajvanaca.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Mogao bi vas “zapad” napast pod Kineskom zastavom pa kad se dohvatite onda krene pomagat nadoljevajuci ulje na vatru!

Tupko Glupko
1 godina prije

A tajvanska vlast kao nije htjela zaoštravanje sa Kinom kada su ugostili Nancy Pelosi prije par mjeseci.
Još jedni na daljinski upravljač izuzetnih.

Гавран
1 godina prije

Као и Јужна Кореја ili Nemačka, Тајван је окупиран од стране САД. После дужег испирања мозга стварност се види наопачке.

Max
1 godina prije

Do rata za Tajvan će doći čim kinesko vodstvo odluči da je povoljan strateški čas za to.

hiber
1 godina prije

A sta cete sa Japanom. Njima je otok pripadao desetljećima ranije, a izvorno tajvansko stanovništvo im je oduvijek naklonjeno. Sada Japan ide sa 1 na 2% BDP za obranu, čime postaje 3 svjetska vojna sila po izdvajanju. Sada kada je Rusija sunovraćena na drugorazrednu silu, Kina ce upadati u sve nepovoljniji položaj matematike da du prvi i treći uvijek dvostruko jači od drugoga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI