Tajvan izvještava da je vidio ruske ratne brodove u blizini svojih obala

Ruski protivpodmornički brod Razarac klase Udaloy Severomorsk 619
17 komentara

Dvije ruske fregate primijećene su u utorak kako plove uz istočnu obalu Tajvana, saopćilo je ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Tajvanski brodovi i avioni poslani su da prate kretanje ruskih brodova, navodi ministarstvo u saopćenju. Aktivirani su i kopneni raketni sistemi, dodaje se.

Dvije fregate su “plovile od juga prema sjeveru u vodama naše istočne obale” od 23 sata po lokalnom vremenu (15 sati GMT), navodi se u saopštenju.

Ruski ratni brodovi su “otišli iz… zone odgovora” u jugoistočnom smjeru od lučkog grada Suao, u kojem se nalazi velika tajvanska pomorska baza, prema Tajpeju. Nije pisalo koliko su ratni brodovi udaljeni od tajvanskih obala.

Tenzije oko Tajvana su i dalje visoke, a Tajpej svakodnevno izvještava o viđenjima kineskih brodova i aviona oko ostrva. Peking smatra Tajvan dijelom svoje teritorije pod svojom politikom ‘Jedne Kine’.

Ruska Pacifička flota saopštila je u utorak da su dvije njene korvete Gromkiy i Sovershenny ušle u južni dio Filipinskog mora istočno od Tajvana radi obavljanja zadataka u sklopu dugog morskog prolaza.

Dva broda su stigla u to područje nakon što su prošli kroz Južno kinesko more, dodaje se.

Plovila su tokom svog prolaska izvodila manevre i redovne vježbe. To je uključivalo simuliranu pomorsku bitku za odbijanje raketnog napada s mora, saopštila je Pacifička flota.

Ranije ovog mjeseca, ruska pacifička flota izvela je velike vježbe u Japanskom moru (poznatom u Koreji kao Istočno more) i Ohotskom moru. U vježbi je od 5. do 20. juna učestvovalo oko 60 ratnih i pomoćnih brodova, 35 mornaričkih aviona, trupa obalske odbrane i više od 11.000 vojnih lica.

Snage uključene u vežbe izvele su borbenu obuku, uvežbavale praćenje podmornica i radile na poboljšanju organizacije pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Brodovikinarusijatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

To se njima samo pričinja…

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Dobili snimke iz Washingtona.

Branko
10 mjeseci prije

Sloboda plovidbe

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Znači samo ameri plove u međunarodnim vodama a svi drugi uz nečije obale.

tatamata
10 mjeseci prije

djuro ,,pali leut sa torpedom 15 konja i pravac juzno kinesko more… rusi dolaze ,, na-to te zove ,treba im tajni agent i expert tvog kalibra za ruse , mosh povesti i mladena u tangicama tamo mu je jubav

Njokar
10 mjeseci prije

Gore je ono ispod, što nisu vidili!

Max
10 mjeseci prije

Ako je točno onda je to upozorenje SAD u.

Mislim da su vidjeli
10 mjeseci prije

Mica macu

Ivan
9 mjeseci prije

Vrijeme je da i Kinezi vrate odmetnuti Tajvan doma..

Hrvoje
9 mjeseci prije

Američki isprdak se oglasio da ukaže na “democracy and freedom”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI