Tajvan izvještava da je vidio ruske ratne brodove u blizini svojih obala

Ruski protivpodmornički brod Razarac klase Udaloy Severomorsk 619
17 komentara

Dvije ruske fregate primijećene su u utorak kako plove uz istočnu obalu Tajvana, saopćilo je ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Tajvanski brodovi i avioni poslani su da prate kretanje ruskih brodova, navodi ministarstvo u saopćenju. Aktivirani su i kopneni raketni sistemi, dodaje se.

Dvije fregate su “plovile od juga prema sjeveru u vodama naše istočne obale” od 23 sata po lokalnom vremenu (15 sati GMT), navodi se u saopštenju.

Ruski ratni brodovi su “otišli iz… zone odgovora” u jugoistočnom smjeru od lučkog grada Suao, u kojem se nalazi velika tajvanska pomorska baza, prema Tajpeju. Nije pisalo koliko su ratni brodovi udaljeni od tajvanskih obala.

Tenzije oko Tajvana su i dalje visoke, a Tajpej svakodnevno izvještava o viđenjima kineskih brodova i aviona oko ostrva. Peking smatra Tajvan dijelom svoje teritorije pod svojom politikom ‘Jedne Kine’.

Ruska Pacifička flota saopštila je u utorak da su dvije njene korvete Gromkiy i Sovershenny ušle u južni dio Filipinskog mora istočno od Tajvana radi obavljanja zadataka u sklopu dugog morskog prolaza.

Dva broda su stigla u to područje nakon što su prošli kroz Južno kinesko more, dodaje se.

Plovila su tokom svog prolaska izvodila manevre i redovne vježbe. To je uključivalo simuliranu pomorsku bitku za odbijanje raketnog napada s mora, saopštila je Pacifička flota.

Ranije ovog mjeseca, ruska pacifička flota izvela je velike vježbe u Japanskom moru (poznatom u Koreji kao Istočno more) i Ohotskom moru. U vježbi je od 5. do 20. juna učestvovalo oko 60 ratnih i pomoćnih brodova, 35 mornaričkih aviona, trupa obalske odbrane i više od 11.000 vojnih lica.

Snage uključene u vežbe izvele su borbenu obuku, uvežbavale praćenje podmornica i radile na poboljšanju organizacije pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Brodovikinarusijatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

To se njima samo pričinja…

ljena bitanga
1 godina prije

Dobili snimke iz Washingtona.

Branko
1 godina prije

Sloboda plovidbe

Dokurčilomi
1 godina prije

Znači samo ameri plove u međunarodnim vodama a svi drugi uz nečije obale.

tatamata
1 godina prije

djuro ,,pali leut sa torpedom 15 konja i pravac juzno kinesko more… rusi dolaze ,, na-to te zove ,treba im tajni agent i expert tvog kalibra za ruse , mosh povesti i mladena u tangicama tamo mu je jubav

Njokar
1 godina prije

Gore je ono ispod, što nisu vidili!

Max
1 godina prije

Ako je točno onda je to upozorenje SAD u.

Mislim da su vidjeli
1 godina prije

Mica macu

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da i Kinezi vrate odmetnuti Tajvan doma..

Hrvoje
1 godina prije

Američki isprdak se oglasio da ukaže na “democracy and freedom”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI