fbpx

Teheran europskim „silama“ poručio: „Dokažite da ste suvereni ili ostanite sluge“

Europski lideri

Iranski ministar vanjskih poslova kritizirao je povjerenika Europske komisije za vanjske poslove i sigurnost Josepha Borrella zbog pogrešaka i neaktivnosti Europe u nuklearnom sporazumu.

U svom prvom susretu kojeg je održao ovog četvrtka sa španjolskim političarom u okviru regionalne konferencije “Dijalog Raisine” u indijskoj prijestolnici New Delhiju, ministar vanjskih poslova Irana Mohamad Javad Zarif je odbacio odluku europskih potpisnica nuklearnog sporazuma za aktiviranjem mehanizma za rješavanje sporova i zahtjeva Irana.

S obzirom na ovu situaciju, Zarif je Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku da isprave ponašanje koje su zauzeli u vezi s Iranom i nuklearnim sporazumom i da kao ozbiljne države počnu ispunjavati svoj obveze iz dokumenta usvojenog i odobrenog od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2015. godine. Od tada do danas, europske zemlje nisu ispunile niti jednu preuzetu obvezu, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju u najviše inspekcija ikada provedenih u jednoj zemlji  nije utvrdila nijedno kršenje sporazuma od strane Islamske Republike.

Joseph Borrell je u međuvremenu izjavio kako će propadanje nuklearnog sporazuma, kojeg je 2015. godine Irana potpisao sa  skupinom „G5 + 1“, tada sastavljene od Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, plus Njemačke, prouzročiti eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.

“Europska unija želi očuvati nuklearni sporazum, što je važnije nego ikad, obzirom na eskalaciju napetosti u tom području i Perzijskom zaljevu”, rekao je Joseph Borrell.

Zarif je jasno rekao kako je očito da je Europa prodala ostatke nuklearnog sporazuma zbog Trumpove ucjene i ukazao na ograničeni suverenitet EU, institucije koja predstavlja područje koje se može nazvati ekonomskim divom, ali i bijednim političkim patuljkom koja sramoti europske nacije koje navodno zastupa.

U poruci objavljenoj jučer na svom Twitteru, Mohamad Javad Zarif je rekao kako su Francuska, Velika Britanija i Njemačka “prodale ostatke nuklearnog sporazuma kako bi izbjegle nove Trumpove carine”.

Zarif je u objavio priložio fotografiju američkog lista The Washington Post koji je u utorak otkrio da je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Europi uvođenjem uvoznih carina od 25% na automobile, ako ne podrže njegove stavove oko nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Moji prijatelji, to neće funkcionirati. Upravo ste mu otvorili apetit. Sjećate li se svog nasilnika iz srednje škole?“, glasi Zarifova poruka kojom je ukazao kako se europske zemlje ne drže ni svojih moralnih obveza u vezi ugovora s Iranom, posebno nakon jednostranog izlaska Sjedinjenih Država iz ovog sporazuma.

“Ako želite prodati svoj integritet, vi nastavite. Ali ne postavljajte visoke moralne i pravne standarde, jer ih vi nemate”, napisao je iranski ministar.

Da je Iran na nju pristao, ova bi mjera europskih zemalja, ako dvije strane ne riješe svoje nesuglasice, mogla dovesti do ponovnog uvođenja međunarodnih sankcija protiv Irana. Teheran je demantirao da spomenuti mehanizam ima pravne osnove i upozorio da je u političkom smislu to velika strateška greška europskih „sila“. Teheran je također upozorio da će odlučno odgovoriti na “nekonstruktivne akcije” europske trojke.

“Ako nastave s kapitulacijom pred Sjedinjenim Državama, umjesto da ispune svoje obveze, moraju biti spremni prihvatiti posljedice svojih akcija”, upozorio je Zarif.

Uz to, Iran dodaje kako europska mjera pokazuje pokušaje EU i ključnih europskih sila da prikriju svoju nesposobnost da, usprkos zastrašivanju Washingtona, ispune svoje obveze iz ugovora.

Joseph Borrell se u izjavi koju je u utorak predstavio u Europskom parlamentu predložio stvaranje mehanizma za rješavanje sporova i objasnio da je cilj ovog mehanizma, uspostavljenog nuklearnim sporazumom, tražiti rješenje za savršenu provedbu dogovora iz 2015.

Španjolski diplomat je naglasio da su sve preostale članice nuklearnog sporazuma najavile svoje čvrsto opredjeljenje za zaštitu sporazuma od jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država u svibnju 2018. iz ovog multilateralnog i međunarodno priznatog ugovora.

Europska trojka  je aktivirala ovaj mehanizam u utorak, ali je optužila Iran da “krši ključna ograničenja utvrđena nuklearnim sporazumom”, nakon što je Teheran poduzeo peti i posljednji korak u procesu 5. siječnja ove godine, kada je, kako je propisano ugovorom, smanjio svoje nuklearne obveze zbog kršenja ugovora od strane Europe i pasivnog stava na ilegalne sankcije koje su SAD nastavljale nametati Iranu nakon Trumpovog izlaska iz ranije usvojenog ugovora.

Zarif je jučer podsjetio da je Iran, putem dopisa poslanog 2018. godine, već aktivirao spomenuti proces zbog nepoštivanja preuzetih obveza od strane svojih europskih kolega.

S druge strane, Rusija i Kina su izrazile potporu Iranu i odbacile novu europsku mjeru za nuklearni sporazum, naglašavajući da je politika maksimalnog pritiska Sjedinjenih Država glavni razlog napetosti koja je nastala na tom području i nuklearnom sporazumu koji je jamčio da će Iran razvijati nuklearni program isključivo u civilne svrhe i pod strogim nadzorom međunarodne zajednice.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
115 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Drzava i rezim nastali na temeljima islamske revolucije i serijatskih zakona,drzi predavanja trulom zapadu o demokraciji i slobodi,bilo bi smijesno da nije tuzno,ponajvise za iranski narod.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije

Amerika je mafijaška država. Tamo mafija direktno kreira i donosi zakone da bi zaštitila i proširila svoje djelovanje. Sad su zvanično izabrali gangstera za predsjednika.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Objasni to onoj trečini amera koji žive ispod granice siromaštva i onoj polovici koji nemaju zdravstveno osiguranje u zemlji bblagostanja.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  neznanje

Kad svi narodi budu bili politički osviješteni ili politički pismeni, može biti pomaka, u suprotnom biti će svakakvih manipulacija.. Unatoč činjenici, da se politikom najviše bave manipulatori gladni moći i kontrole, nažalost, ljudi uglavnom imaju negativan stav prema političkoj pismenosti, a djelomično su na to utjecali i društveni sistemi u… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  x@y

I sada vlada jedna partija rastavljena u dvije frakcije što se vidi po rezultatima rada istih. Nema pomaka na bolje tko god bio na vlasti. Glavni problem je utjecaj politike na sudstvo i državno odvjetništvo. Ništa čudno kada glavnog državnog odvjetnika i ustavne suce biraju političari u Saboru.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Ni jugoslavenska partija nije bila jedinstvene i nju su sastavljale dvije struje i to je još posebno izražen bilo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Jedna stuja u partiji je bila ona koju je pedvodio Milošević a drugu su predvodili Slovenski i hrvatski komunisti i konačno su se te dvije stuje… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Djelomično su u pravu,no ipak od nekompetentnih sigurno, obzirom da su ti isti, sami vazali teokratskog režima (nastranog fundamentalizma)…

X3M
Gost
X3M
1 godina prije

Ovaj Amer ne da je promasio loptu nego ceo fudbal

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije

A koliko si tek ti smiješan
Mada možda imaš kakav poremećaj kad se voliš toliko uvlačiti amerima tak da mi te je malo i žao

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

American_dreams Jebiga dreameru moj, zapad je na vlast u Iranu postavija šaha Rezu Pahlavija i zapad je ima iransku naftu pod kontrolom, međutim Brzezinski je na njegovoj šahovskoj ploči krajem 1970-ih potega krivi potez i Carter je srušija Pahlavija jer su Ameri tili napravit kaos među muslimanima kako bi se… Pročitaj više »

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  Moreno

I ne samo to, nego baš ta američka izolacionistička politika prema Iranu održava na vlasti taj “režim” čak i nakon 40 godina. Izolacionizam i demoniziranje jedne od najstarijih civilizacija na svijetu samo još više homogenizira ljude u Iranu, iako ih se puno ne slaže sa trenutačnim sistemom i sa mulama… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Bez obzira na stednjovjekovnu zatucanost iranskog društva, nitko nema pravo gurat nos u njihova domaća posla,a posebice im diktirat kako će razvijat nuklearnu tehnologiju…oko njih su susjedi koji imaju nuklearno naoružanje, prema tome, imperativ im je vlastito,bez obzira na sve.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alex

Kakvu zatucanosti…..? Usput , nisam vjernik, ali ne znam kako ti zamišljaš iransko društvo

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Alex

Po kojem to zakonu ti možeš nešto imati a braniti meni da imam isto

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

Ne sramoti se.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex@ Oni koji su imalo obrazovani u iranskom društvu, sami su svjesni problema njihovog režima, odnosno ogromnog utjecaja religije na politiku i da to uopće nije dobro prvenstveno za njihovo društvo, a vjerujem da su i pogledi na upotrebu nuklearnog naoružanja isto tako izopačeni, stoga je itekako bitno kako to… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  x@y

Po čemu je Iran drugačiji,pa na novčanici piše Bog čuva Ameriku za ove zapjenjene amerofile i zakorijele ateiste

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Alex

uostalom ljepota svjeta je sto imamo takvu trdiciju kulturu i civilizsciju kao sto je perzijska
..pa i ostale druge kulture , vjere i civilizacije a ne samo uniformirani pseudokrscanski zapadndni pogled, a ustvari jad i bjeda.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

imalijosnade
Istina, nepobitna činjenica!

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y pa nije li tako? ja kad sam krscanske trdicije necu ici gdje su jos ispraniji mozgova od mufloni poput jehovih svjdoka, msnisha,te scientologyja, metodisticki i ostalo anglikanski prirepaka; idem prema orjentu, indiji, tibetu-gdje je tradicija i originalnost sacuvana itd.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Apsolutno se slažem, ali jedino što imam skeptičan stav prema svakom ekstremizmu. Perzija ima bogatu književnost, rano razvijenu matematiku, arhitekturu, astronomiju, fiziku, filozofiju.. Perzijska klasika je utjecala na razvoj osmanske književnosti, ali nije mi jasno koliko današnja Iranska religija tj.islam zapravo ima veze sa izvornom perzijskom religijom, čiji je začetnik… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  x@y

vidi extremisam se javlja tek kad je neka kultra na brutalan nacin napadnuta, ili kad je previse dominantna i povlastena! a to vrjedi isto i za tvoju “preferiranu”kulturu i etnos. ja bi stao isto u zastitu i”tvojih” da su takva vremena… al u ovom slucaju se svaljuje na ledja iranca… Pročitaj više »

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  x@y

#”…ali nije mi jasno koliko današnja Iranska religija tj.islam zapravo ima veze sa izvornom perzijskom religijom, čiji je začetnik Zaratustra…” @x@y Otvorio si citavu jednu novu temu, i dotakao se jednog segmenta cijim bi se razumijevanjem mnogima razbistrila iskrivljena slika o “mahnitim primitivcima” koji ugrozavaju svijetle tekovine zapada…pa, zasada samo… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Vasilisa, Pokušavam iz korijena razumijeti zašto je tako stara i bogata kultura, kao što je Perzija promijenila svoje svoje ime u Iran, i zašto je zapravao tu više svoju hinduističku i vedsku vjeru zamijenila sa tako ekstremnim islamom. Iako, znam da se sa muslimanskom najezdom veliki broj tadašnjih sljedbenika zoroastrizma… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Ma kakvi nastrani jehovi, jezuiti, isisovci,scijentolozi, masonci,naravno da duhovnost ima svoje originalne izvore koje tradicija treba umjereno njegovati u smislu ,da ne zadire prerjerano u politiku.Velikim djelom, duhovno razmišljanje je itekako potrebno za osviještenost čovjeka prvenstveno kao duhovnog bića a onda tek materijalnog, a i time regulira moralne okvire dobrog… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

imalijosnade
Dobro ste na kraju napisali, jer je zaista na kraju tako, sve jad i bijeda..

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Alex

Znaš li ko sve ima atomsku bombu? Znaš li ko ju je jedini upotrijebio?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Ja imam pravo da živim kako hoću.Ti nemaš pravo da mi ista nameće što želiš.Sta ti tu nije jasno.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

E sa ovakvim stavom se slažem, ali onda neka ne bježe na taj odvratni zapad od svojeg režima, kojeg toliko vole.

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  x@y

što im ostaje, kada su stavljeni pred svršen čin, kada su im razrušili iscrpili i dehidrirali vlastite države? što drugo ostaje nego ili boriti se protiv psihopata ili pognute glave kao rob doći despotu i tražiti posao i krvavi kruh? vidiš buraz, neki ljudi su spremni boriti se do kraja,… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  mladen

Mladen, Pogledaj primjer ovoga, pa reci da li je to posljedica svršenog čina tj. uzrok utjecaja zapada ili njihova religija,koja je previše upletena u sve pore društvenog sistema. Ok ,neka žive kako žele, ali to je samo jedan od više primjera srži problema tog društva. Ipak, čudim se da se… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Sve je fino,jedino je buđenje gadno

jovo
Gost
jovo
1 godina prije

znaci,ovako………ameri su izmislili sporazum da bi imali mogucnost njuskanja po iranskim lokacijama……………inspektori UN……..kad su zakljucili da iranci,nemaju nista ozbiljno…………idu na ratnu opciju…..

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

Spinoza — sloboda je spoznata nuznost

Felix — umjetnost zivota je ispravno proci je niti kada treba zarezati a kada pognuti glavu

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Slika govori više od sto riječi:matica i gomila trutova oko nje.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  neznanje

Evropa mora polagati račune sili teherana.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  neznanje

Italijanska jeftina drolja i njene mušterije……

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

NBT
Nisam htio biti tako oštar no nisi daleko od istine kad je politika u pitanju.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  neznanje

kakva matica!?…kobiletina!!!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  neznanje

Matica “trutuša”, pcelari znaju o cemu se radi

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Elita EU uhljebništva.Možda

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ne zanima Europu mir u Iranu ni poštenje. Europi je samo stalo da od Irana naprave svoju koloniju. Pritom sredstva kojim će postići svoj cilj nisu ograničena.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante Ne, EU bi da Ameri od Irana naprave koloniju, ali da EU ima svoj zub u sisanju te kolonije.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

U svoj svojoj gordosti, ponosu i moralnoj veličini diskreditirati, omalovažiti i izvrijeđati potencijalne iz suprostavljenog tabora pregovarače, a zatim očekivati neke pozitivne pomake u tim pregovorima je vise nego idiotski. Kao i Iran, svaka od tih navedenih EU ”pokornih sluga” u svim tim pregovorima je vođena svojim nacionalnim interesima i… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi Države EU se u vanjskoj politici vode nacionalnim interesima . . . jeli tebi dobro . . . jeli ti čitaš šta pišeš . . . Pa Englezi izlaze iz EU upravo zato jer u EU nemogu ostvarit nacionalne interese, a Englezi tu nisu sami . . .… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno,
da upravo tako, EU se vodi nacionalnim interesima’ množina Moreno, množina. Ne “nacionalnim interesom” kao jednina. Razlikuj malo množinu i jedninu Moreno. Znaci nacionalnim interesima, ili pojedinačno gledano, interesom za svaku od tih članica kao zajednice.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi Svaka tebi čast kad vidiš nacionalne interese većine EU država uključujući i Hrvatsku čija vojska brani hrvatske nacionalne interesu u Afganistanu, Litvi, Poljskoj, Libanonu, Kuvajtu na šta prži skoro miljardu euri godišnje šta je iznos koji odgovara polovici iznosa kamata na ukupni inozemni dug svojih reketara.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davor , unutar EU , nažalost EU se zaista ne vodi nacionalnim interesima, jer je već unutar same EU puno nepravde prvenstveno u gospodarskom pogledu. Zašto je npr.Engleska izašla iz EU ,iako ne još službeno sve do 31.siječnja,ali raspast će se kad tad. EU se zasniva na apsolutnim lažima, jer… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

EU se ne bore za svoje interese nego za interese USA, i osobne interese pojedinaca koji trenutno zauzimaju pozicije odlučivanja u EU.
Nevjerojatno je i koliko se uporno ističu takvi tuđi interesi a potpuno se zanemaruje moral.
Takva dekadencija i sluganstvo ne može donijeti ništa dobroga.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Zaboravljaš da su te vlade obezbijedile ugodan život svojim građanima upravo pljčkom ove druge 200 god.to nisu vlade nego nego gangsteri,samo što je tebi ta pljačka donijela dobrobiti pa te sada strah da to ne izgubiš ali sve što je na tuđoj muci stvoreno tako će se i vratiti

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Odisea

Odisea, da to sam skroz zaboravio, da su im ovi ipljackali sve do posljednjeg njihovog građanskog i socijalnog prava. Ono sto sam gore napisao, odnosi se isključivo na oficijelnu politiku Irana u koju uključujem i retoriku njihovih čelnika. Ja koliko sam primijetio, nakon svake takve retorike Iran još vise potone.… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

@Davor hajde da se Vi i ja lijepo dogovorimo i vrlo jednostavno riješimo problem na Bliskom Istoku i šire. Evo, moj prijedlog glasi ovako: povuči i rasformirati sve strane baze koje ne pripadaju dotičnoj zemlji na njezinoj teritoriji ma o kakvoj se to vojsci radilo. Pa čak i neke kvazi… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, prije nego što se mi dva dogovorimo o rješavanju svjetskih problema, hajde da prvo riješimo naše osobne, pa kao prvo da uz dužno i međusobno poštivanje malo pojednostavimo i jednostavno pređemo na “ti”, ako to nije neki problem. Kako misliš da se u današnje vrijeme, ne obazirući se ni… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

@Davor Nije meni problem priječi na Ti ako je to vama lakše. Ali iz čiste pristojnosti pošto se osobno ne poznajemo, tako su me naučili da se prema nepoznatoj osobi ponašam s dužnim poštovanjem. Spomenuo sam B.I. kao jedno iznimno geostrateško mjesto i prostor koji je več stolječe i više… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, mene shvatite kao jednu suštu suprotnost od Vas dragi Sparkling. Znači neodgojenog, nepristojnog, primitivnog i nadasve nepismenog, te Vam se ja Sparkling zbog mog primitivnog ponašanja duboko ispričavam. Uvjeren sam da Vam neće biti problem prihavtiti ispriku, jer do sad zasigurno Vam je jasno da na ovom svijetu nema… Pročitaj više »

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Šta ima da omalovažavaju pregovarače kad su se sami izblamirali i popljuvali. Građanska prava svake subote gledamo a ugled uguza im je nenadmašan. ‘Ajde naša buranija, ali kad Merkel klekne da šipu, nekad Obami a sad i Trumpu, sve puca od ugleda. Represiju nad iranskim građanima prvenstveno provode SAD i… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

nemogu oni postat suvereni-nemoš dve gospodara sluziti! jer če se gospodari između sebe potužiti pa.. demonići od svega najviše vole svog vođu.

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije

Tražiti od briselskih laprdala da dokažu suverenitet ravno je traženju kvadrature kruga. Apel pogodio u ništa, piši propalo.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  nomen est omen

Rijesio covjek kvadraturu kruga nedavno…crnogorac neki..u Japanu predstavio rijesenje na takmicenju nekom

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Eto, čini se da je i rješenje kvadrature kruga jednostavnije od mogućnosti da bi se EU paraziti mogli odlučiti samostalno pronaći rješenje i pokazati da imaju kičmu.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Balkanjerosi koji zive u moralno,eticki,ekonomski i politicki propalim drzavama i drustvima, drze predavanja trulom zapadu kako bi trebalo izgledati jedno moderno drustvo,odnosno drzava. 🤭 Dakle nazovi drzave koje su istom tom zapadu duzne 200 milijardi eura,drzave u kojima je prosjecna mirovina 200 a placa 400 eura,drzave iz kojih ljudi masovno… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Au brate…nike tebi lako.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

#Nevjerojatna,gotovo shizofrena izgubljenost i zbrka u balkanskim glavama…
…konstatira – Balkanjero s nadimkom @American_dreams…

Mda.
😀 😉

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

nemoj gigi ni slucajno…..zna koliko bi se napusio k***a?

subversus
Gost
subversus
1 godina prije

Skoro bi se dao kladit da si sanjarev alter ego … ili budna verzija 😀

Nije bogat onaj koji ima puno nego onaj koji treba malo … ostavite nama Balkancima pivice, dućane i diskusije, a vi cuclajte Prozac, mašite zastavicma i ostavljajte kosti po pustinjama za tuđi profit …

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

sad bih ja tebe pitao, kad če UK vratiti Egiptu, Iraku sve pokradene artifakte? Kad če Austrija vratiti sve umjetnine kojima se hvali Schoenbrun?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Zamisli, Europa bi se trebala dokazivati. Kome? Iranu!!! Stravično razmišljanje političara čija zemlje srlja u propast. Veseli komentatori hvale Iran da bi na taj način omalovažili US. Opet strava. Pa taj isti Iran je imao aktivnu ulogu u ratu u BiH, Odakle mu pravo da se umiješa u jedan takav… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra@ Sta se bojis Irana vidi ti se strah u rijecima a mogu misliti kakve nesanice imas. Iranci se bore uvijek na pravoj strani i nastavit ce se boriti a ti lagano nestajes u tom strahu..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony, pa zašto onda ljudi iz ovih krajeva ne idu raditi u Iran već “srljaju” u Njemačku, Ameriku, Kanadu…

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra@ daleko im zlobnice a vidi se da si neuk i bolesljiv neki cikica ti jednostavno nemozes da shvatis kako su iranci daleko napredniji ,skolovaniji , razvijeniji , kulturniji pa na kraju imaju takve nuklearne naucnike kakve ti i tvoj narod sigurno nece imati jos za 50 godina ali… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony, zavarao me tvoj novi nick. Znaš da sam kazao da ne komuniciram s tobom. Ista dijagnoza, isti lijekovi. Šegrta Hlapića u ruke.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  ad astra

Tako on o svakom ko ima problema sa amerima! Klinački, baš

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ma salim se ad a star amerikanci su dobri jer zaista dijele dobrotu po cijelom svijetu , nikog ne ucjenjuju , nigdje nemaju kolonijalnu vojsku sem po cijelom svijetu, ne lazu nikako , ne ubijaju pa ni indijance, ne uvode sankcije onima koji su se predali i koji se boje… Pročitaj više »

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  ad astra

Dokle ćete postavljati isto debilno pitanje? Pitanje je zašto uopće idu? Znaš li da su se mnogi vratili siromašniji nego su otišli, da neki jednostavno ne mogu da se vrate a htjeli bi. Neki nisu ni doživjeli da se vrate. Za vrijeme Jugoslavije su išli u Njemačku, vratili se puni… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  ad astra

Još uvijek si na platnoj listi, pa ti si sebi dvorac napravio

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  ad astra

Steta pa nam je slao oruzje .evropa je nametnula embargo za oruzje Bosnjacima i nikom drugom.hnala Bogu pa su se nasla braca i pomogla nam.

zvane
Gost
zvane
1 godina prije
Reply to  Madrid

I ne samo Bošnjacima, 30 % oružja je ostajalo u RH.

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  zvane

Tako je a kako kaze Mate Granic naplatili su prolazak svakog konvoja oruzja.ne sjecam se tacno o koliko miliona dolara je rijec.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  zvane

Pitas li se ko je finansirao bljesak i oluju 🙂 🙂 🙂 ….

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Tony

Tu i nisu neki novci bili potrebni, flaše pića i stotinak autobusa! Autobuse imali, pića imali….

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Madrid

Nametnula je embargo i Hrvatskoj na oružje. A sada smo joj tolikou šu.ku da nam samo stopala vire.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  ad astra

Dali Srbija imala aktivnu ulogu u ratu u BiH? SAD izasao iz nuklearnog sporazuma i sada je Iran kriv. Kako može da vazi sporazum samo za Iran, da niko drugi ne ispunjava svoje obaveze u vezi sporazuma. Stalno da te neko ugnjetava. Ne sad ćemo ovako, a sutra ne. Sada… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Istina

Pa samo je to normalno za kolonijalne sile .

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra Točno je kako je Iran bija umišan u početku sukoba u BiH, ali to je bilo na inzistiranje rahmetloga Alije Izetbegovića koji je i prij 1990 ima veze sa islamskom državom, ali ta veza je bila slabašna i skoro bez uticaja na razvoj situacije u BiH. Ono šta… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moreno

Valter, mislim da je Moreno napisao da je Hrvatska davala ISIL-u oružje. Užas šta sve još ne znamo, ili ne znam ja!

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Moreno

Prodavala ga … Saudiji, Jordanu i posredno ‘umjerenoj sirijskoj oporbi’

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  ad astra

Te mule i ajatole su dokazano svi od reda zločinci naj gore vrste i to u prvom redu prema vlastitom narodu, kojega su zajahali i piju mu krv onako na slamku. Iranci su normalan narod, koji bi htio normalno živjeti, ali ovi mu ne daju i taj narod se vrlo… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Pa vidili smo kako Afganistan, Irak, Libija . . . žive nakon dolaska “demokracije” . . . Irancima ne triba bit vidoviti Milan za vidit kako bi izgledala ta “demokracija” koju su Iranci iskusili za vrime od zapada postavljenoga šaha Reze Pahlavija kad su im Ameri sisali skoro cilu… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, Iran i Izrael predstavljaju detonator za budući treći svjetski rat, to bi moralo biti jasno iole svakom pametnijem čoviku, a ti to svakako jesi. Iranci se svim silama tude pridobiti atomsko oružje, ma šta god oni govorili i kakve god sporazume potpisivali, ali to ostaje njihova linija s koje… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Komentator

Tebi se protuargumentima ništa ne može dokazati. Al Zasra je još i gori slučaj od tebe.
Vi ste ignoranti i pažnjožderi, zato vas treba samo ignorirati.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  X60

Pa ignoriraj me, bit ću ti zahvalan!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  X60

X60
Ljudi vode diskusiju i to vrlo interesantnu, ne vidim ništa loše u tome!
Različita stajališta su uvijek više manje prisutna. Meni je interesantno uvijek saslušat različita mišljenja. Uostalom, to je kultura dijaloga!
I ne treba zato vrijeđat niti omalovažavat. Oni Vas ne vrijeđaju.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

A od toga i ja strijepim, upravo to da iranci neće posustati od svojeg nauma a židovi su stvarno u svemu vrhunski nanjušit! Upravo tako komentator, BI smatra se kolijevkom današnje civilizacije, tim više ironično skroz!

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Ja nisan reka kako Iran nije opasan i kako Iran samo sadi cviće, ali ne triba čačkat mečku. Jasno je svima da je pala Sirija da bi sva ratna mašinerija bila na granicama Irana i opet bi veliki rat, možda čak i nuklearni, bija bliže nego šta je danas.… Pročitaj više »

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Komentator

#”…i još pametuju i prozivaju Europu dijeleći joj moralne nauke. Kad ne bi bilo žalosno i groteskno, to bi bilo čak i smiješno!”

Mda.
Pa ipak – nadasve opravdano.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra A to o “dokazivanju” EU je kolokvijalno razmišljanje iranskih političara u datome kontekstu. Ako baš oćeš EU se nemore “dokazat” ni samoj sebi, ali to je unutrašnja stvar EU u koje se Iran ne miša za razliku od EU koja bi “demokratski” organizirala iransko društveno uređenje kako bi… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno To što radi taj iranski teokratski režim je drsko izazivanje Europe, čiji smo i mi pripadnici isto tako smo članica te iste EU i kad se postavljamo na stranu tih turbanaša smo jednostavno rečeno, obične izdajice svoje države i svoje zapadne kulture, a ono tamo u Iranu, ne može… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

E tu bih se opet složio sa komentatorom, jer Perzija je trebala zadržati svoj izvorni naziv i svoju izvornu religiju.
Ovaj Islam kakav danas imaju navodno nema baš u potpunosti veze niti sa njihovim tzv.preislamskim periodom.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator A neće bit baš tako. Iranci su samo nediplomatski rekli ono šta se stvarno događa, a to je da EU vara. Ne kažen kako Iran ne vara, ali Iran se definitivno ne miša u unutrašnje uređenje EU, a prvi ti pišeš o perzijskoj kulturi kakva je i šta je.… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, ti njihovi klerici stvaraju i prakticiraju nekakvu čudnu verziju islama a začetnik te šijitske verzije islama je njihov imam Homeini. Ta sadašnja verzija šijitizma koju prakticiraju te ajatole u Iranu se uvelike razlikuje od izvornog šijitizma i predstavlja nekakav politički šijitizam, koji još ne priznaju ni njihovi šijitski pravnici… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Pa već san negdi ovde napisa kako se ajatolah Homeini pojavija kad je Carter 1979 skinija šaha Rezu Pahlavija kako bi ga zaminija poslušnijim, je*iga, sve je krenilo krivo i na vlast je doša Homeini i sad vjerski vođe vladaju, a to je ipak stvar Irana.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ovo tek sad vidim. To si odlično objasnio, jer tako se zapravo cijela ta njihova situacija iskristalizirala već na samoj površini sukoba šijita i suna..
Ali još mi je više postalo sve to odbojno, tim više što to sve apsolutno nema veze sa izvornom religijom Irana odnosno Perzije. Jadan narod!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentatore dobri, žasto toliko žuči po prapostojbini? Zar se niste qrčili onomad da su vam korjeni iz tih krajOva?
BTW, ko je od Irana i Izraela napravio detonatore?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  DažBog

Ja radije priznajem teoriju, da smo postali od majmuna nego tu, da potječemo od tamo i da smo implicite njihova loza!

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Komentator

Bravo, trebaš ti njima držati lekcije kako će se ponašati u svojoj državi. 😛
Ako iko, onda su SAD i EU maligni tumori a Iran im dođe kao citostatik.

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  ad astra

“Zamisli, Europa bi se trebala dokazivati. Kome?” Pa prvenstveno sebi i stotinama milijuna svojih građana! Da nije stara kurva i američka pudlica koja kolokvijalno drvi o miru, moralu i univerzalnim vrijednostima, a onda na prvi kaubojski mig podigne avijaciju i u ‘humanitarnoj akciji’ bombama pobije desetke tisuća civila kao što… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  ad astra

žalostno, da nikad nisi skužio, da je rat u bivšoj Jugoslaviji podvaljen sa strane CIA, MI5 (možda 6) i drugih predatorskih agencija tipa IMF.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  jbg

To nije istina, jer rat na području bivše Yuge nisu potakli vanjski faktori. Pripadnica srpske opozicije Sonja Biserko je nedavno napisala, da se je Srbija na taj rat za proširenje na zapad na liniju Virovitica Karlovac Karlobag, počela pripremati odmah poslije Titove smrti, a ono što se je dogodilo 91… Pročitaj više »

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  ad astra

Odakle pravo Britancima, Njemcima, Francuzima, Rusima, Ukrajincima da umiješaju u bilo koji sukob u exYu državama? Znaš li koja je godina? Sad se nakon mučkog ubistva Sulejmanija potencira priča o njegovom učešću, i drugih Iranaca, u BiH. Ako su činili zločine zašto nisu prije procesuirani? Zašto ih Bošnjaci nisu protjerali,… Pročitaj više »

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  ad astra

Možda je postavljen od FSB da ispituje koliko ima budala koje su zagrižene za Zapad? 😉

PROTIV Iran
Gost
PROTIV Iran
1 godina prije

Iran je nesuvereni, ilegalni, lazni i nezakoniti zlotvor, koji je ratni zlocin iranskog revolucijskog rata stranih zlocinaca

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Možda će demokrati sada u Iranu, normalno bez dozvole i poziva jer su demokrati, tražiti ono oružje za masovno uništenje iz Iraka. E, sad, postoji mogućnost da su se zeznuli pa krivo pročitali jel Irak ili Iran je skoro isto.

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
1 godina prije

He, he i još jednom he. A mi bi od plenkija da fura suverenitet. Sori, plenki, ne treba..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Abe Martinez

Na jednom od sučeljavanja Milanovića i Kitarovićke za predsjednika RH unazad dva tjedna na televiziji, na upit voditelja koju državu vide kao uzor, Kolinda odgovori SAD, a Zoran EU.
I takve hrvatski narod izabere u drugi krug. Ovce za šišanje HDZSDP-a što traje već 30 godina.

Max
Member
Max
1 godina prije

Lijepo Rečeno

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik